fence2

Η φημολογούμενη μεταφορά προσφύγων δεν θα πραγματοποιηθεί

Ο βουλευτής την ΝΔ κ. Κώστας Καραγκούνης ενημερώθηκε σήμερα το πρωί από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι αναστέλλεται η απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μετεγκατάσταση μεταναστων και στα δεύτερο ξενοδοχείο της πόλης του Μεσολογγίου. Ο σχεδιασμός ο οποίος είχε εκπονηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο θα αναθεωρηθεί και εντός των επομένων 20 ημερών θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις νεες αποφασεις.

Ο κ. Καραγκούνης από χθες είχε τονίσει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τόσο με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο με άλλα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει οι σχετικές αποφάσεις που έχουν παρθεί να ανασχεδιαστούν διότι είναι προφανές ότι σε κάθε πόλη και σε κάθε τόπο πρέπει να ληφθούν υπόψη οι επιμέρους ιδιαιτερότητες.

Ο κ. Καραγκούνης εξήγησε ότι δεν μπορούν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης να φιλοξενήσουν μόνο μετανάστες διότι σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούσε να φιλοξενηθεί κανένας άλλος, ούτε τουρίστας, ούτε λοιποί ταξιώτες.

Ο κ. Καραγκούνης ήταν σε συνεχή και συντονισμένη επικοινωνίας με τον δήμαρχο της Ι.Π του Μεσολογγίου κ. Κώστα Λύρου και με συντονισμένες δράσεις ενημέρωσαν τόσο τον αρμόδιο Υπουργό όσο και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για την κατάσταση στο Μεσολόγγι και έτσι φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Από αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί, επικοινωνώ συνεχώς με στελέχη της Κυβέρνησης αναφορικά με την φημολογούμενη μεταφορά προσφυγών στο Μεσολόγγι και την μετεγκατάσταση τους στο ξενοδοχείο Liberty, εκθέτοντας τους τα επιχειρήματα για την αποτροπή της μεταφοράς. Έλαβα την διαβεβαίωση τους ότι η μεταφορά αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί.

Η πόλη του Μεσολογγίου, με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, φιλοξενεί ήδη εδώ και 3 χρόνια σημαντικό αριθμό μεταναστών και προσφύγων στο έτερο ξενοδοχείο της πόλης, το Theoxenia. Η πιθανή μετεγκατάσταση μεταναστών στο έτερο και μόνο διαθέσιμο πλέον στην πόλη ξενοδοχείο, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι υγειονομικές δομές της περιοχής δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τόσο των πολιτών όσο και των ίδιων των μεταναστών. Η παρουσία και άλλων πολυπληθών ευάλωτων ομάδων στην ευρύτερη περιοχή όπως οι 2.500 περίπου Ρομά, καθιστά αναγκαία την ανάκληση κάθε σκέψης για μεταφορά νέων προσφύγων στην περιοχή. Παράλληλα, με δεδομένες τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τη σοβαρή προσπάθεια που θα καταβληθεί για την στήριξη του τουρισμού το επόμενο διάστημα, δεν είναι δυνατόν και τα δύο ξενοδοχεία της πόλης του Μεσολογγίου να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την στέγαση των προσφύγων, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό την πόλη στον τουρισμό.

Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου, τόσο στην Βουλή των Ελλήνων όσο και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η εφαρμογή του 1% ανά περιφέρεια αλλά και επιμέρους ανά δήμο, πάντα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΑΕ, είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Την σχετική μου πρόταση, δε, έχω παραδώσει στους αρμόδιους υπουργούς, τους οποίους έχω ενημερώσει και δια ζώσης.

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα ώστε να αντιμετωπίζεται με λαϊκισμό και πολιτικές περασμένων δεκαετιών. Η χθεσινή συμπεριφορά ορισμένων, εν μέσω υγειονομικών μέτρων καραντίνας, να επιτίθενται στην ελληνική κυβέρνηση και να καλούν τους πολίτες σε συγκεντρώσεις, , χωρίς μέριμνα για την ασφάλεια αυτών και χωρίς τήρηση των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι κατακριτέα.

Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και στέρεος πολιτικός λόγος για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, και όχι φθηνός, ανεύθυνος και ανέξοδος λαϊκισμός.

Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των δικαίων του Μεσολογγίου. Όπως και στο παρελθόν έπραξα το καθήκον μου, θα συνεχίσω να το κάνω.

Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας