toev2

Αναγκαία η επανασύνδεση του ρεύματος σε ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας

Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ) ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Μέγαρο Μαξίμου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μ. Βορίδη
Αχαρνών 2, 101 76, Αθήνα

2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Κ. Χατζηδάκη
Μεσογείων 119, 115 26, Αθήνα

3. ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΕΤΕΥΤΕΣ Ν.ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
κ. Κώστα Καραγκούνη
κ. Μάριο Σαλμά
κ. Σπήλιο Λιβανό
κ. Γεώργιο Βαρεμένο
κ. Θάνο Μωραϊτη
κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλο
κ. Νικόλαο Παπαναστάση

4. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας
κ. Νεκτάριο Φαρμάκη

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην ΔΕΘ το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ, στα οποία
συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ), απαντήσατε ότι πρέπει να στραφούν σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Έχοντας αυτά εμείς υπόψιν μας οι Τ.Ο.Ε.Β. της Κάτω Πεδιάδος Αχελώου του νομού Αιτ/νιας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα. Άμεσα προχωρούν και τα Τ.Ο.Ε.Β. της Άνω Πεδιάδος Αχελώου, συνολικής αρδεύσιμης έκτασης 650.000 στρέμματα.
Σε αυτή την προσπάθεια μας βρήκαμε συμπαραστάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις ΑΠΕ και με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα.

Εμείς λοιπόν εδώ στην Αιτ/νια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προέκυψε μετά από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση γεωργικών μέτρων του 40%) προς τους Ο.Ε.Β. στην ενεργειακή κατανάλωση αφενός και αφετέρου η οικονομική κρίση η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 2019 δεν επέτρεψε να ρευστοποιήσουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τις οφειλές των αγροτών. Σας διευκρινίζουμε ότι ούτε κακοδιαχείριση, ούτε κακοδιοίκηση υπήρχε από τους Τ.Ο.Ε.Β., αντιθέτως υπήρξαν συμπαραστάτες της
προσπάθειας του αγροτικού κόσμου να επιβιώσει μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα.

Με το κύρος σας, την αξιοπιστία σας παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος προτείνοντας:
α) Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας.

β) Με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται συμψηφισμός net‐metering.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τόσο οι παλαιές οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. όσο και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων θα τους καταστήσουν βιώσιμους ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο τόσο η ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή όσο και η μείωση του κόστους άρδευσης σε βάθος τριετίας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη έως το τέλος Απρίλιου να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια της Αιτ/νιας, γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος για 650.000 στρέμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Σας καταθέτουμε:

1.ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ,

2. ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΠΕΡ/ΡΧΗ Δ.ΕΛΛΑΔΟΣ, Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ Τ.Ο.Ε.Β. – Γ.Ο.Ε.Β.

Οι Εκπρόσωποι των Ο.Ε.Β. Αιτωλοακαρνανίας

1. κ. Βήτας Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ

2. κ. Ρόμπολας Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΚΑΤΟΧΗΣ

3. κ. Καραδήμας Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΕΔ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

4. κ. Σαλαγιάννης Παντελής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΛΕΣΙΝΙΟΥ

5. κ. Μάνθος Γεώργιος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

6. κ. Τάκος Ευάγγελος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΦΥΤΕΙΩΝ

7. κ. Σολτάτος Χρήστος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ


Δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό “Αχελώος TV ” για τα χρέη των ΤΟΕΒ στην ΔΕΗ

Είναι επείγουσα η ανάγκη για επανασύνδεση του ρεύματος σε ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας (Μεσολογγίου, Λεσινίου, Φυτειών, Κατοχής) μετά την διακοπή που έγινε λόγω των χρεών τους προς την ΔΕΗ.
Σε επικοινωνία που είχα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη, τόνισα ότι διακυβεύεται απολύτως η παραγωγή σε τομείς όπως των καρπουζιών και άλλων προÏόντων, καθώς μιλάμε για μία αρδευόμενη περιοχή περίπου 100.000 στρεμμάτων.
Πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση, που να δίνει διέξοδο και στο πρόβλημα εξυπηρέτησης των οφειλών προς την ΔΕΗ, η οποία είναι εισηγμένη και η οποία, εάν καταστραφεί η παραγωγή, δεν θα έχει λαμβάνειν παρά του μη έχοντος.
Το πρόβλημα αποκτά μεγαλύτερη οξύτητα μέσα στις συνθήκες της πανδημίας και των κινδύνων για την παραγωγή

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Στο μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε με τη διακοπή ρεύματος από πλευράς της ΔΕΗ σε ΤΟΕΒ της Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρθηκε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στην τηλεόραση του Αχελώου.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή:
«Είναι επιτακτική ανάγκη τις επόμενες μέρες να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια, γιατί έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος και οι αγρότες βιώνουν το απόλυτο αδιέξοδο.
Ο κίνδυνος να χαθεί η νέα καλλιεργητική περίοδος και να μην αρδευτούν πάνω από 150 χιλιάδες στρέμματα είναι μεγάλος, με τεράστιες συνέπειες για τους αγρότες μας και την οικονομία του τόπου μας.
Κι ενώ η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ γνωρίζουν από το Φεβρουάριο το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ΤΟΕΒ του νομού μας εν όψει της νέας αρδευτικής περιόδου, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έλαβαν καμία πρωτοβουλία και δεν έδειξαν καμία διάθεση λύσης του προβλήματος.
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ και τους ΤΟΕΒ, να ενεργήσει, προκειμένου να διασφαλίσει την επανασύνδεση του ρεύματος. Υπάρχουν υπεύθυνες και σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι, οι οποίες μπορούν να εγγυηθούν ένα βιώσιμο μέλλον λειτουργίας των ΤΟΕΒ και τις οποίες πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που μαστίζει τη χώρα και τον κόσμο, πρώτη προτεραιότητα της χώρας και της κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο από τις επιλογές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι δε μεριμνά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά παραμένει πιστή στις ιδεοληπτικές της εμμονές να υποστηρίζει ακόμη και τώρα μεσάζοντες και μεταπράτες.»

Θάνος Μωραίτης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας