pkosmas

Ποιμαντορική εγκύκλιος Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας για το Πάσχα

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου τη 9η Απριλίου 2020
Aρ. Πρωτ.: 296 ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2020

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
(ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ: 128 )

Ο ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Προς τον ιερόν κλήρον, τις μοναστικές αδελφότητες
και τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως.

«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται» (Ιερός Χρυσόστομος).
Πάσχα Κυρίου Πάσχα, σήμερα αγαπητοί. Εορτή εορτών και πανήγυρις πανηγύρεων. «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας»!
Χαίρετε ουρανοί, χαίρε η γη, χαίρετε τα σύμπαντα…!

Η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού, είναι η μοναδική νίκη, η οποία κάνει όλη την ανθρωπότητα να χαίρεται, από τον πρωτόπλαστο έως τον τελευταίο άνθρωπο επάνω στη γη. Επίσης, λέει ο ιερός Χρυσόστομος: «η σταυρική θυσία και η Ανάστασι του Χριστού μας τον θάνατον ανείλε, του Άδου τας χαλκάς πύλας συνέτριψεν, τους σιδηρούς μοχλούς συνέθλασε, του διαβόλου την ακρόπολιν κατέλυσε, της αμαρτίας τα νεύρα εξέκοψεν, υπό καταδίκην κειμένη την οικουμένην άπασαν, εξήρπασεν».

Κάθε νίκη στη γη, χωρίζει τους ανθρώπους, γιατί άλλους αναδεικνύει νικητάς και άλλους ηττημένους. Η νίκη του Γολγοθά και του Παναγίου Τάφου του Χριστού μας, έφερε θλίψι και συντριβή στο διάβολο, συνέτριψε το κράτος του και ένωσε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι πίστεψαν στη θεότητά Του, στην Ανάστασί Του, στο Ιερό Ευαγγέλιό Του.

«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται»! Ανέστη Χριστός και αγάπη αληθινή και θυσιαστική προσφέρθηκε στον κόσμο! Θυσιάστηκε ως άνθρωπος στο Γολγοθά, ετάφη και ανέστη εκ νεκρών, προσέφερε και προσφέρει στους ανθρώπους, αγάπη ειλικρινή και καθαρή, λύτρωσι, σωτηρία, ανάστασι, αφθαρσία, κατά χάριν θέωσι.

Εφέτος υπάρχει μία μεγάλη διαφορά με τη λαμπρή εορτή του Πάσχα. Εφέτος ζήσαμε και ζούμε το σταυρώσιμο και το Αναστάσιμο Πάσχα εκτός του Ιερού Ορθόδοξου Ναού μας, χωρίς λατρευτική ζωή, χωρίς ακολουθίες και Θεία Λειτουργία. Χωρίς την μετοχή στην θεία λατρεία, ζείτε σήμερα οι πιστοί την βασιλίδα των εορτών στα σπίτια σας.

Χαιρόμαστε σήμερα, αγαπητοί, εμείς οι ταπεινοί λειτουργοί του Αναστάντος Χριστού μας, αλλά πολύ λυπούμαστε γιατί εσείς δεν μπορέσατε να εκκλησιαστείτε, να προσκυνήσετε τον Αναστάντα, να λάβετε το Άγιο Φως που αποδεικνύει κάθε χρόνο την θεότητα του Χριστού μας και την παρουσία Του, να ψάλετε στο Ναό και να φωνάξετε το «Αληθώς Ανέστη». Ενώ ο Χριστός μας έφερε και φέρει την ενότητα, εφέτος είμαστε χωρισμένοι και σε απόστασι ο ένας από τον άλλο.

Δεν ερευνώ αυτή την στιγμή τα αίτια. Λυπούμαι γι’ αυτό τον χωρισμό. Παρηγορούμαι, όμως, γιατί η σκέψι σας, η καρδιά σας είναι εδώ στον Ιερό Ναό, στην εικόνα της Αναστάσεως, στο «Χριστός Ανέστη», στην Αγία Τράπεζα, στο Άγιο Ποτήριο, όπου αναπαύεται το Σώμα και το Αίμα του Αναστάντος Χριστού.

Σήμερα, σας απευθύνω τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό. Σας παρακαλώ και σας εύχομαι πάντοτε να χαίρετε εν Κυρίω Αναστάντι. Μη χάσουμε την πίστι μας, την προσήλωσί μας, την υπακοή μας στον Κύριο. Όλοι μας σήμερα να δυναμώσουμε την αγάπη μας στον Αναστάντα, να εδραιώσουμε την ομολογία μας. Μη χάσουμε το θάρρος μας, μην κλονισθούμε.

Ο Αναστάς Κύριος είναι ο Παντοδύναμος Θεός, ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο θα συντριβούν όλοι όσοι θελήσουν ύπουλα ή φανερά να Τον ξερριζώσουν από τις καρδιές μας. Πολλοί Τον πολέμησαν, «μεγάλοι και θαυμαστοί» κατά κόσμον, αλλά όλοι αφανίστηκαν, χάθηκαν. Ο Αναστάς Κύριος Ιησούς Χριστός είναι Εκείνος που μένει και θα παραμένει πάντοτε κοντά μας. Φωτίζει, ειρηνεύει, ενώνει, χαροποιεί, σώζει, αγιάζει αληθινά τους πιστούς Του. Ας μη φοβόμαστε, αγαπητοί. Δεν θα μας αφήσει ο Κύριός μας. Ας αποφασίσουμε να μετανοήσουμε όλοι, γιατί οι αμαρτίες μας επέτρεψαν την μεγάλη δοκιμασία.

Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η λατρεία του Αναστάντος δεν αναπληρώνεται με την παραμονή μας στο σπίτι. Εφ’ όσον τα πράγματα ήλθαν όπως τα ζούμε, σήμερα ας γονατίσουμε και ας προσευχηθούμε στον μόνο Παντοδύναμο Ιατρό, προς τον Αναστάντα Κύριο, να απομακρύνει την επιδημία. Επαναλαμβάνω, ας κάνουμε το σπίτι μας σπίτι ορθόδοξο με την εικόνα του Αναστάντος, της Παναγίας, των Αγίων, με το καντήλι και το θυμίαμα. Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μας συμβουλεύει να μην χάσουμε Χριστό και ψυχή. Με τον Αναστάντα στην καρδιά μας, όλα θα τακτοποιηθούν. Ναί, αγαπητοί μου αδελφοί, πιο δυνατοί, πιστοί και καθαροί, θα ξαναρθούμε στους Ιερούς Ναούς μας, για να τους γεμίσουμε, να ζήσουμε Ανάστασι, να ψάλλουμε το «Χριστός Ανέστη!».

Με την αγάπη του Αναστάντος Χριστού,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ