exodus

Μηνύματα για την Έξοδο του Μεσολογγίου

Η επέτειος της εξόδου του Μεσολογγίου συνέπεσε φέτος να πρέπει να την τιμήσουμε μέσα στην ομίχλη και τα βάσανα της πανδημίας. Αυτό μας παρακινεί να σκεφθούμε διπλά αυτό που μας κατέλειπαν ως αιώνια παρακαταθήκη οι εξοδίτες: ότι, αν και πολιορκημένος, μπορείς να είσαι ο πιο ελεύθερος άνθρωπος του κόσμου. Ότι τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες και θυσίες. Ότι ο πόθος για την ελευθερία μπορεί να αγνοήσει και τον θάνατο.
Το Μεσολόγγι ζεί και θα ζεί, όσο το αίτημα για την ελευθερία θα αποτελεί όχι μία ρητορική επιταγή, αλλά τρόπο ζωής, και παράτολμο αγώνα αν χρειασθεί.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


 

ccabnormaldimensions1

Στην ιστορική και γραφική Ανάληψη Τριχωνίδας αποδόθηκε συμβολικά φόρος τιμής για το Γ.Καραισκάκη και τους Εξοδίτες που στις 11 Απριλίου 1826 πέρασαν και διανυκτέρευσαν στη Δερβέκιστα στην πορεία τους για τον Πλάτανο Ναυπακτίας.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στολίστηκε και κατατέθηκε στεφάνι στο πέρασμα στο μνημείο του Γ.Καραισκάκη.

Η Ενορία Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Οι φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας ” στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και ανταποκρίθηκαν στο μήνυμα του Δήμου Μεσολογγίου να τιμηθούν συμβολικά οι Εορτές Εξόδου.

“Το μήνυμα της Ελευθερίας και της Ενότητας πρέπει να κυριαρχήσει παντού και σύμφωνα με αυτό να λειτουργούμε,μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα”

 


Με μια σύνθεση ευχών, ανθρώπων, μουσικών, ξεπερνάμε την φυσική μας απόσταση και βρισκόμαστε σε κοινό διαδικτυακό τόπο για να αποδώσουμε σεβασμό στη θυσία των Εξοδιτών. Φέτος τιμάμε νοερά! Μένουμε σπίτι αλλά μεταφέρουμε το δίδαγμα των Εξοδιτών, μακριά! Αξιοποιούμε τη τεχνολογία και αποδίδουμε φόρο τιμής, ο καθένας ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλοι μαζί! Χρόνια πολλά. Να ζει το Μεσολόγγι.

Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου

———————————————————————————————————-

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, τιμώντας την 194η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου και της μεγάλης θυσίας των Ελλήνων και των Φιλελλήνων στο Μεσολόγγι και εν όψει της αναστολής των τυπικών εορτασμών, λόγω της πρωτοφανούς καταστάσεως πανδημίας που μαστίζει την χώρα και ολόκληρο τον κόσμο, ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ την διενέργεια αιμοδοσίας των Μελών του, αφιερωμένη ειδικά στην μνήμη των αθάνατων ελευθέρων πολιορκημένων, γενόμενος παράδειγμα και αρωγός στα πανανθρώπινα ιδανικά της προσφοράς και της αλληλεγγύης, δίδοντας θυσιαστικό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε αυτή την τόσο δύσκολη περίσταση της ιδιότυπης, επικίνδυνης πολιορκίας που βιώνει τώρα τόσο η πατρίδα μας όσο και ολόκληρη η οικουμένη.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου Σάββατο του Λαζάρου 2020.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου

O Πρόεδρος, Χρήστος Σπ.Παϊσιος
Ο Γραμματέας, Θεόδωρος Ν. Νταβανέλλος


10 Απριλίου 1826. Η γη της φλόγας… ανάβει πάλι.
Αυτή τη φορά στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Η ηρωική αυτοθυσία των ελεύθερων πολιορκημένων καταγράφεται στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων αλλά και των λαών της Ευρώπης, μετατρεπόμενη σε χείμαρρο που τελικά θα φέρει την πολυπόθητη λευτεριά και ανεξαρτησία της Ελλάδας. 194 χρόνια μετά, έστω και αν φέτος δεν μπορούμε να τιμήσουμε την επέτειο με τον τρόπο που της αξίζει, τιμάμε τους ήρωες και την ιστορία μας.

Στη μνήμη όλων και στα αυτιά μας θα αντηχούν τα λόγια του Κ. Κρυστάλλη: “Στο Μεσολόγγι έφαγαν μπαρούτι για ψωμί, αλλά δεν δίνουν τα κλειδιά, δεν δίνουν την τιμή…”

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας


Αγαπητοί συνδημότες,

Με περισσή συγκίνηση αυτές τις στιγμές του αμήχανου εγκλεισμού και της απρόσμενης απομόνωσης που μας επιφύλασσε η πανδημία του κορωνοϊού νιώθω την ηθική υποχρέωση όχι απλώς να ευχηθώ «εθιμοτυπικά», αλλά και σας υπενθυμίσω πως οι μέρες που πλησιάζουν δεν είναι απλώς μια ημερολογιακή σημείωση στο διάγραμμα του χρόνου, ούτε μια τυπική συνήθεια στα πλαίσια της πλούσιας και ανεκτίμητης παράδοσής μας.

Απεναντίας, αποτελούν ένα συμπυκνωμένο μήνυμα ελευθερίας, μια απτή απόδειξη πως ο άνθρωπος είναι φορτισμένος με εσωτερική δύναμη που αποκαλύπτεται σε στιγμές κινδύνου, σε στιγμές που διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του, οι ηθικές του αξίες, η συνέχεια της ιστορίας του, η ίδια του η ύπαρξη που φέρει ελεύθερο πνεύμα και αθάνατη ψυχή. Αυτή την ίδια δύναμη οφείλουμε να ανασύρουμε και εμείς σήμερα. Είναι σπουδαίο στο βαθμό που μας αναλογεί, να «γιορτάσουμε» τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος στην ύλη, έστω κι αν αυτή η γιορτή περιορίζεται και στενεύει τοπικά, ας σκεφτούμε εντούτοις ότι μπορεί να απλωθεί διάχυτα στις καρδιές, στη μνήμη και στη συνείδησή μας. Προσωπικά, αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, αναλογιζόμενος όλη την προσπάθεια και το άριστο αποτέλεσμα των περσινών εορτών της Εξόδου, που μας έκανε όλους υπερήφανους για την ξεχωριστή πόλη μας και την ανεπανάληπτη ιστορία της. Ωστόσο, τρέμω από δέος σκεπτόμενος πως φέτος θα στερηθούμε αυτή την ευλογία και συγκλονίζομαι μπροστά στη «σιωπή» που μας επιβλήθηκε.

Πώς λοιπόν να μην ευχηθώ από τα βάθη της καρδιάς μου ο Κήπος των Ηρώων να γεμίσει ξανά από τις φωνές των παιδιών μας που θα εξυμνούν το απαράμιλλο ήθος των προγόνων τους, να πλημμυρίσει ξανά από τα χειροκροτήματά μας και το φως των κεριών μας. Οι δάφνες, οι ψαλμοί, το θυμίαμα να «τυλίξουν» τους ιερούς μας τύμβους και οι ματιές μας να φλογιστούν και πάλι μπροστά στην πύρινη θυσία του Χρήστου Καψάλη, να δούμε την Ιερή Πόλη να «γεμίζει» από ζωή.

Φίλοι και φίλες,

Η παύση αυτή ας σταθεί μια ευκαιρία περισυλλογής, μια ευκαιρία ανασύνταξης των δυνάμεων μας, ώστε να επιστρέψουμε με στεριωμένη την ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο, που θα το διεκδικήσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά, παραμερίζοντας τα μικροσυμφέροντα και τις όποιες αδυναμίες. Καλή Ανάσταση!

Με τιμή

Νικόλαος Καραπάνος, τ.Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου


 

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ  ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

«Ό,τι ωραίο έσπειρε στην ανθρώπινη ψυχή ο δημιουργός από καταβολής κόσμου, φύτρωσε και άνθισε τις μέρες εκείνες στο Μεσολόγγι!

Το Μεσολόγγι είμαστε όλοι οι Έλληνες. Όλοι οι δοκιμαζόμενοι ανά τους αιώνες Έλληνες».

Βασίλειος Γκίζας
Δήμαρχος Ναυπακτίας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και παρά το γεγονός της ματαίωσης των φετινών «φυσικών» εορτασμών της ηρωϊκής Εξόδου, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ.Βασίλειος Γκίζας και το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας αποτίνουν τον συμβολικό και εξ αποστάσεως φόρο τιμής στους αθάνατους ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου.


Όπως κάθε χρόνο το Μεσολόγγι, η Αιτωλοακακαρνανία, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, την Κυριακή των Βαϊων δεν εορτάζουν μόνο τη θρησκευτική εορτή της θριαμβευτικής εισόδου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αλλά τιμούν τη μνήμη της ηρωϊκής εξόδου.

Τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν την ηρωϊκή έξοδο θανάτου, που απελευθέρωσε εκρηκτικά μηνύματα φιλελληνισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σθένος των Μεσολογγιτών ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την τελική λύση του Ελληνικού Ζητήματος και οδήγησε στη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου ηχεί στην φιλελληνική ευρωπαϊκή συνείδηση – το αποδεικνύει ο εμβληματικός πίνακας του Delacroix “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου”.

Φέτος τιμούμε τη Μνήμη των Ηρώων Ελλήνων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και, σαν ειρωνεία της μοίρας, οι Έλληνες νιώθουμε ως ελεύθεροι πολιορκημένοι. Ελεύθεροι πολιορκημένοι, όχι από τον στρατό του Κιουταχή και του Ιμπραήμ, αλλά από έναν αόρατο εχθρό με φονική διάθεση. “Πολιορκημένοι” στα σπίτια μας, για να είμαστε αύριο “ελεύθεροι”.

Όμως και πάλι δίνουμε το παράδειγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο τον Πλανήτη. Η συμμόρφωση των κατά κανόνα απείθαρχων Ελλήνων και η έγκαιρη εγρήγορση του Κράτους και της Κυβέρνησης οδηγούν σε διθυραμβικά σχόλια σε κάθε σημείο της Γης.

Ο φετινός εορτασμός του Ολοκαυτώματος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου θα είναι διαφορετικός. Η Πόλη μας γιορτάζει, χωρίς τους καθιερωμένους εορτασμούς. Δεν θα βρεθούμε όλοι μαζί, για να γιορτάσουμε του χρόνου χωρίς να λείπει κανένας μας.

Χρόνια πολλά!
Να ζει το Μεσολόγγι!

Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


 

Καλό Βαγιώνε!

Ακόμη και “μένοντας σπίτι”. Γιατί και στις δύσκολες συνθήκες του κοινωνικού περιορισμού, δεν πρέπει να διαφεύγει της σκέψης μας πως “για κάθε ελεύθερο άνθρωπο που νοιώθει δημότης Μεσολογγίου”, ο εκάστοτε εορτασμός της απαράμιλλης θυσίας των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ πρωτίστως είναι “ΜΕΣΑ ΜΑΣ”!

Είναι αυτή η “ακατανόητη” συναισθηματική διέγερση, η οποία συνεπαίρνει τις ψυχές μας κάθε χρόνο, στη λιτανεία του μνημοσύνου το Σάββατο του Λαζάρου.

Είναι αυτή η λογικά “απροσδιόριστη” ταχυπαλμία, στην οποία χτυπούν έντονα οι καρδιές μας.

Είναι τότε, που “βουβά μιλάμε”, με τα σχεδόν βουρκωμένα μάτια και ανατριχιάζουμε. Όπως το νοερό κλάμα των τότε αγωνιστών, όπως το ρηξικέλευθο παράπονο των τωρινών επιγόνων τους.

Είναι αυτό το ρίγος συγκίνησης, το οποίο ιδεατά μας “φουσκώνει” με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Είναι αυτό το “μάθημα ζωής”, το οποίο δεν διδάσκεται από κάποιους, σε κάποιο σχολείο, αλλά το “μαθαίνουμε” αυθόρμητα από την παιδική μας ηλικία και γίνεται τελικά μέρος του DNA μας.

Είναι αυτό το ανεξήγητο συναίσθημα, το οποίο το 2011 κατέστησε τα μικρά παιδιά ανυπάκουα προς τους γονείς τους και τα έφερε να υπομένουν καρτερικά να παρελάσουν αγνοώντας κρύο, αέρα και βροχή.

Είναι αυτό που ορθά “γιορτάζουμε όμως μόνο μια φορά το χρόνο”, όπως από το 2009 μοναδικά προσδιορίζοντας τις ΓΙΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ η δική μας Ακακία, έκανε λόγο για “τη νίκη του πνεύματος πάνω στην ύλη”.

Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη, δυσεύρετα στη σύγχρονη εποχή ως αξίες και ιδανικά, αλλά και διαφορετικά ως βιώματα που μας ακολουθούν και μας χαρακτηρίζουν, ίσως και να μας καθορίζουν. Διαφορετικά ως προς την ένταση των συναισθημάτων, αλλά προερχόμενα εκ της ιδίας “μήτρας” για τον καθένα που συμμετέχει “ψυχή και σώματι” στις Γιορτές Εξόδου.

Ένοιωσα την ανάγκη να μιλήσω για όλα τα παραπάνω, διότι ο φετινός εορτασμός είναι αλλιώτικος. Αναγκαστικά απουσιάζει η συμμετοχή, το βίωμα, η αμεσότητα της συγκίνησης, η κατάνυξη, ακόμη και η ιστορική “έπαρση” που μας διακατέχει, αποτέλεσμα της παγκόσμιας μοναδικότητας της ίδιας της Εξόδου ως ιστορικό γεγονός.
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως “θα μας πάρει από κάτω”. Οφείλουμε να το δούμε σαν μια μεγάλη προσωπική μας μάχη με το χρόνο, καθώς και το άυλο του τόπου λόγω εγκλεισμού. Μάχη στην οποία ξανά “το πνεύμα θα κυριαρχήσει πάνω στην ύλη” και δεν θα αφήσει τη μιζέρια του κοινωνικού περιορισμού να μας νικήσει.

Επιδοκιμάζω όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, της “ΔΙΕΞΟΔΟΥ”, του Συμβουλίου της Κοινότητας Μεσολογγίου, των “Φίλων της Μουσικής Δ. ΣΟΛΩΜΟΣ”, των “Αη Συμιωτών”, καθώς και κάθε άλλης συλλογικής προσπάθειας που κινείται προς την κατεύθυνση αυτή. Αποτελούν τις έμπρακτες αποδείξεις πως μπορούμε και κάτω από αντίξοες συνθήκες να μνημονεύουμε, να τιμάμε και να γιορτάζουμε τη θυσία των ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ.

Επιδοκιμάζω την προσπάθεια του δήμου να στολίσει, έστω και πρωτόλεια, την πόλη. Γιατί αυτός είναι ο φορέας των ΓΙΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ακόμη και από τον βουβό εορτασμό. Γιατί η στάση του αποτελεί μια “ένεση” ηθικού και συμβάλει θετικά στη μείωση της απαισιοδοξίας των ημερών που διανύουμε.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Και μετά από χρόνια, ως μακρινή ανάμνηση,
Να ακούν οι απόγονοι μας το θλιβερό μοιρολόγι του Μεσολογγιού,
Να κλαίνε απαρηγόρητα και να λένε:
Τότε, “Να, ωρέ, έτσι ήτανε”!

Παναγιώτης Κατσούλης – τ.Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


 

Αναπόφευκτα, ένα χρόνο πριν τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Eθνικής Eπανάστασης αλλά και έξι χρόνια πριν τη σημαδιακή για την πόλη μας χρονιά του «2026», η απόδοση φόρου τιμής στους Εξοδίτες, τόσο το Σάββατο του Λαζάρου όσο και την Κυριακή των Βαΐων, θα γίνει επί το πλείστον με νοερό τρόπο. Το μήνυμα όμως, που μεταφέρει η πράξη της «Εξόδου», ακόμα και σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε, πρέπει να ηχήσει έντονα και δυνατά σε όλη την οικουμένη.

Ο συλλογικός τρόπος λειτουργίας και λήψης των αποφάσεων μέσα στο Πολιορκημένο «Αλωνάκι», που αντικατοπτρίζεται κυρίως στην «απόφαση της Εξόδου», και πολύ περισσότερο η πραγματοποίηση της ηρωικής αυτής πράξης, η έφοδος των Εξοδιτών προς το δικαίωμα της Ελευθερίας γνωρίζοντας ότι ο θάνατος παραμονεύει, η συθέμελη ανατάραξη που προκάλεσε στον Ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και στις τέχνες η συγκεκριμένη Θυσία και εν γένει τα διδάγματα των Εξοδιτών που μας άφησαν παρακαταθήκη, φέτος, θα τα αναλογιστούμε ο ένας μακριά από τον άλλο.

Αυτή την χρονιά, ας μεταφέρουμε το μήνυμα μακριά αξιοποιώντας τα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία. Παράλληλα, ας δημιουργήσουμε αυτές τις ημέρες, το κλίμα κατάνυξης που οφείλουμε στους μάρτυρες προγόνους μας. Να κάνει ο καθένας μας το ελάχιστο δυνατό. Να ανάψουμε ένα κερί, να κάψουμε λιβάνι και να φέρουμε στη μνήμη μας τους ανθρώπους που μας δίδαξαν την αξία της Ελευθερίας. Ο καθένας ξεχωριστά και ταυτόχρονα όλοι μαζί, όπως εκείνοι.

Αυτή η αναγκαία απόσταση να λειτουργήσει για προσωπικό αναστοχασμό και ενσυναίσθηση πως όποτε λειτουργήσαμε με ομόνοια, πετύχαμε τους συλλογικούς μας στόχους.

Οι μέρες αυτές, να μας οπλίσουν με θάρρος και δύναμη για τη συνέχεια.

Να ζει το Μεσολόγγι!

Με κοινοτικούς χαιρετισμούς.

Όλγα Δασκαλή, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου