nosokmes

Αίτημα για μείωση χρέωσης της τιμής του νερού στο νοσοκομείο Μεσολογγίου

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Γιώργος Λαγούδης, απάντησε στην Δήλωσή μου αναφορικά με την ευαισθησία του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ σχετικά με την μείωση χρέωσης του τιμολογίου του Νοσοκομείου από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου. Επί των αιτιάσεων και απόψεων του κ. Προέδρου της ΔΕΥΑΜ έχω να επισημάνω τα εξής:

1. Το ότι η Επιχείρηση κρέμεται χρόνια σε μια κλωστή εξαιτίας των πολιτικών διοικήσεων διαχείρισης που ασκήθηκαν σε αυτή είναι γνωστό σε όλους

2. Επιδερμική αντιμετώπιση είναι η διεκδίκηση των οφειλόμενων και των απαιτήσεων της ΔΕΥΑΜ στους πάσης φύσεως πελάτες της, που αγγίζουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ? Με ποιο τρόπο τα διεκδικήσατε κ. Πρόεδρε και ποιο το αποτέλεσμα αυτής της διεκδίκησης;

3. Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου κ. Πρόεδρε είτε μειώσετε ή όχι το τιμολόγιο, δεν έχει πρόβλημα. Εσείς το έχετε. Και δεν είναι κυρίως οικονομικής φύσεως, αλλά κοινωνικής. Ως εκ τούτου το θέμα της ευαισθησίας που κατηγορείτε ανοιχτά, ότι δεν έχουμε, μάλλον δεν σας τιμά αφενός και αφετέρου δείχνει και την αντίληψη που σας διακατέχει, όταν σας κάνουν δημόσια κριτική!

4. Μελέτη, ενημέρωση, κοστολόγηση είναι απλή καθώς και η αναπλήρωση από τις απαιτήσεις και υποχρεώσεις των οφειλετών και κακοπληρωτών προς την ΔΕΥΑΜ. Για τολμήστε!

5. Ο χρόνος λήψης απόφασης σας είπα και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες και ελπίζω να μην διαψευσθώ. Προς τούτο βέβαια έχετε και την στήριξη του πρώην Δημάρχου, ο οποίος αποχώρησε μετά το 3ο Θέμα Ημερήσιας Διάταξης.

6. Αν θέλετε να βοηθήσετε το Νοσηλευτικό Ίδρυμα, πράξτε το τώρα και αφήστε τις υπεκφυγές! Εξάλλου εμείς σας δίνουμε περιθώρια 4-5 μηνών για την εφαρμογή της όποιας απόφασης λάβετε.

7. Και βέβαια ΟΜΟΛΟΓΕΙΤΕ ότι πλέον θα επιστρέψετε στη ΔΕΗ, μετά την αποκάλυψη που κάναμε. Είδατε αγαπητέ κ. Πρόεδρε «Ο Λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και την πληρώνουν οι καταναλωτές.
Αυτά προς το παρόν.

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αν. Διοικητής του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου


Ο εύκολος καταγγελτικός λόγος, οι κραυγές και οι ανέξοδοι χαρακτηρισμοί θεωρούμε πως πρέπει να εκλείψουν κάποτε από την πολιτική ζωή του τόπου.

Όσοι ζητούν μείωση του τιμολογίου της ΔΕΥΑΜ προς το νοσοκομείο και ταυτόχρονα έχουν και θέση δημοτικού συμβούλου, άρα γνωρίζουν την κατάσταση της επιχείρησης, πιστεύουμε, ότι είναι λάθος να αντιμετωπίζουν τα πράγματα επιδερμικά. Γιατί με μισές αλήθειες δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα του τόπου. Η λειτουργία της ΔΕΥΑΜ κρέμεται σε μία κλωστή και είναι γνωστό το χρέος και οι ευθύνες αυτών που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού.

Στο προηγούμενο συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Π. Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα της μείωσης της τιμής χρέωσης του νερού προς το νοσηλευτικό ίδρυμα. Θα ήμασταν όλοι αγαπημένοι, αν αμέσως συμφωνούσαμε. Τίνος όμως το πρόβλημα θα λυνόταν; Του Νοσοκομείου; Της ΔΕΥΑΜ;

Ας αναλογιστούν όσοι υποβάλλουν αιτήματα κατά πόσο είναι υπεύθυνο μια καταχρεωμένη επιχείρηση να αποφασίζει αβίαστα για μειώσεις τιμολογίων; Δεν γνωρίζουν ότι τα σοβαρά θέματα χρειάζονται και σοβαρές λύσεις και οι σοβαρές λύσεις απαιτούν ενημέρωση, μελέτη, κοστολόγηση;
Παρόλα αυτά ως επιχείρηση και δημοτική αρχή δεν αρνηθήκαμε τις μειώσεις. Απλά ζητήσαμε χρόνο για να μελετήσουμε το θέμα, να το κοστολογήσουμε και να επανέλθουμε μόλις ξεπεραστεί και η δύσκολη συγκυρία του κορωνοϊού, που επιβαρύνει επιπρόσθετα την επιχείρηση οικονομικά.
Μια υπεύθυνη διοίκηση που συνεκτιμά όλα τα δεδομένα αυτό θα έπραττε.

Είμαστε και εμείς ευαίσθητοι και θέλουμε να βοηθήσουμε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα. Άλλωστε η δημοτική αρχή παντού βάζει πλάτη. Δεν έχετε το μονοπώλιο της ευαισθησίας μόνο εσείς. Ούτε είσαστε εσείς οι καλοί και εμείς οι κακοί.
Ο αιφνιδιασμός και οι βεβιασμένες κινήσεις κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην άρση των αδιεξόδων στα οποία βρισκόμαστε από τα συσσωρευμένα χρέη στη ΔΕΥΑΜ.
Οι εμπειρότεροι ας μην κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν και ας δείξουν ωριμότητα.

Γιώργος Λαγούδης
Πρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α. Μεσολογγίου


Κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή την δίκαιη διαμαρτυρία του Διοικητού του Νοσοκομείου Ι.Π. Μεσολογγίου σχετικά με την τιμολόγηση της ΔΕΥΑΜ, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τα ακόλουθα.

Σε γραπτή μας ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο της 23/12/2019 είχαμε θέσει το θέμα της τιμολόγησης του Νοσοκομείου και συγκεκριμένα σας είχαμε αναφέρει ότι:

«Η τιμή του νερού που πληρώνει το Νοσοκομείο μας στην ΔΕΥΑΜ ανέρχεται σε 2,30 ευρώ/κυβικό.
Είναι η πιο ακριβή χρέωση στον Δήμο και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Νοσοκομείου προς την προηγούμενη δημοτική αρχή για μείωση της χρέωσης σε λογικά επίπεδα, συναντούσε συνεχώς την άρνηση του πρώην δημάρχου κου Καραπάνου.
Σαν μέτρο σύγκρισης σας αναφέρουμε ότι η χρέωση για την Εκκλησία είναι 0,37 ευρώ/κυβικό και για τα σχολεία 0,88 ευρώ/κυβικό.
Επειδή το Νοσοκομείο δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός και η οποιαδήποτε μείωση θα λειτουργήσει ανταποδοτικά βελτιώνοντας τις υπηρεσίες του προς τους δημότες, ζητάμε την άμεση μείωση της τιμής του νερού»

Η απάντησή σας, στην οποία συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ ήταν, ότι βλέπετε θετικά το αίτημα και θα θέσετε το θέμα σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ.
Αυτό όμως δεν έγινε.
Στο 3ο δημοτικό συμβούλιο της 27ης Ιανουαρίου 2020, φέρατε προς έγκριση το τιμολόγιο 2020 της ΔΕΥΑΜ. Σε ερώτησή μας, γιατί δεν έχει συμπεριληφθεί η μείωση του τιμολογίου προς το Νοσοκομείο, η ΔΕΥΑΜ απάντησε ότι δεν πρόλαβε και θα το θέσει σε επόμενο Δ.Σ. και οι μήνες περνούν και τίποτα δεν γίνεται.

Είναι ντροπή στην δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε, κατά την οποίαν το Νοσοκομείο δέχεται αθρόες προσφορές από δημότες και επαγγελματίες, στην προσπάθειά τους, να το ενισχύσουν με κάθε τρόπο και μέσο για να ανταπεξέλθει στην πανδημία, ο Δήμος Μεσολογγίου και η ΔΕΥΑΜ να λάμπουν διά της απουσίας τους.
Είναι αδιανόητο οι Ναοί να τιμολογούνται με 0,37, τα Σχολεία με 0,88 και το Νοσοκομείο με 2,30 ευρώ/κ.μ.
Το Νοσοκομείο παρέχει κοινωνικό έργο και σε αυτή την δύσκολη στιγμή είναι η ελπίδα όλων μας, δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, γι΄αυτό φροντίστε να διορθώσετε άμεσα αυτό το απαράδεκτο γεγονός.

Για την «Συμμαχία για το μέλλον»
Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός Σύμβουλος
Μεσολόγγι 8/4/2020


 

Σε πρόσφατη συνεδρίαση (31/3/2020) του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ παρουσία και του Δημάρχου κ. Κώστα Λύρου , συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης αίτημα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου -για δεύτερη φορά, καθότι την πρώτη απορρίφθηκε το 2018 επί δημάρχου κ. Καραπάνου – για μείωση των χρεώσεων ύδρευσης προς το Νοσοκομείο της πόλης με δύο εναλλακτικές προτάσεις : 0,37€/ κυβικό, όπως οι ιεροί ναοί και τα σχολεία και 0,887 € / κυβικό όπως χρεώνει από το 2016, η ΔΕΥΑ Αγρινίου , το Νοσοκομείο της.

Το Δ.Σ. με διάφορα προσχήματα , αλλά χωρίς λόγο ουσίας ΑΝΕΒΑΛΕ το θέμα προκειμένου να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο (!) – και όχι στην ΔΕΥΑΜ, όπως προβλέπεται – μετά από δύο (2) τουλάχιστον μήνες από σήμερα .
Με βάση την παραπάνω εξέλιξη είμαι υποχρεωμένος ως Αν. Διοικητής της Ν.Μ. Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» του Γ.Ν. Αιτωλ/νίας να δηλώσω τα εξής:

• Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου σε χρονικό διάστημα 18 μηνών κατέβαλε στην ΔΕΥΑΜ 360.000€ για οφειλές 20ετίας και αυτού και των Κέντρων Υγείας πράγμα το οποίο καμία Διοίκηση μέχρι σήμερα το έπραξε

• Το Νοσοκομείο επιτελεί κοινωνικό έργο – ιδίως σε αυτή την συγκυρία – και πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα ευαισθησία από τους Διοικούντες του Δήμου και την ΔΕΥΑΜ. Δεν είναι ούτε επιχείρηση , ούτε Ξενοδοχείο 5 αστέρων !

• Το να παίζει «καθυστερήσεις» η ΔΕΥΑΜ ως προς το συγκεκριμένο θέμα, αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού

• Μπροστά σε ότι βιώνουμε τι πιστεύετε ότι οποιαδήποτε Διοίκηση θα προτιμήσει να είναι συνεπής απέναντι στις υποχρεώσεις στην ΔΕΥΑΜ ή θα διαθέσει τις όποιες πιστώσεις στην προστασία της Δημόσιας Υγείας;

Βέβαια προς ενημέρωση των συμπολιτών μας ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Στην ίδια συνεδρίαση (31-03-2020) συζητήθηκε το θέμα «Ενημέρωση για τροποποίηση σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος» μετά από σχετική επιστολή του παρόχου ηλεκτρικού ρεύματος –VOLTERRA- (α. π. 2/110/14097/30-01-2020) εγγράφου της που αφορούσε τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος προς την ΔΕΥΑΜ.

Το Δ.Σ. αποδέχθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ (αριθμ. Απόφασης 19/2020) την αποδοχή τροποποίησης της σύμβασης , η οποία ήδη εφαρμόζεται από 01/02/2020 που περιλαμβάνει δύο πράγματα :

• Αύξηση 5% στην χρέωση KWh στο τιμολόγιο χαμηλής τάσης και
• Μείωση από 10% σε 5% στην συνέπεια έκπτωσης εμπρόθεσμής πληρωμής από την ΔΕΥΑΜ προς την VOLTERRA!

Με βάση τα παραπάνω καθίσταται πλήρως αντιληπτό γιατί αρνείστε την μείωση του τιμολογίου στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου!
Κάνουμε λοιπόν ύστατη έκκληση στην ευαισθησία σας για αποδοχή του δίκαιου αιτήματός μας .

 

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αν. Διοικητής του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου

 

Υ.Γ. Στην σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜ κατατέθηκε πρόταση να διερευνηθεί η δυνατότητα επιστροφής στην ΔΕΗ ως πάροχο μέσω του Δημάρχου ή της ένωσης των ΔΕΥΑ . Το ερώτημα είναι : Ποιος έκανε την πρόταση και μολονότι την έκανε, ψήφισε κατά στο δια ταύτα. Τόσο καλά…..