exodus

Σιωπηλός ο φετινός εορτασμός της Εξόδου του Μεσολογγίου

Μήνυμα του Δημάρχου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστα Λύρου

Αγαπητοί συνδημότες,

Τις τελευταίες ημέρες έχουν διατυπωθεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετές προτάσεις προκειμένου να τιμήσουμε την 194η επέτειο από την έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία.

Είναι βέβαιο ότι κάθε ένας από τους δημότες μας πιθανόν να έχει και μία διαφορετική ιδέα για το θέμα. Όλες είναι σεβαστές και απολύτως αποδεκτές, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν διατυπώνονται και ασκούνται κατά παράβαση θεσμικών αρμοδιοτήτων ή κατά παράβαση των κείμενων νομοθετικών πράξεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να πλήξουν την εικόνα της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου και αυτό είναι σίγουρο ότι κανείς δεν το επιθυμεί.

Ο επίσημος εορτασμός είναι επί σειρά ετών αρμοδιότητα του Δήμου, ο οποίος λειτουργεί πάντοτε με ενότητα και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων. Σημειώνεται ότι ακόμη και σε εποχές που κυριαρχούσαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, το θέμα των εορτών εξόδου ένωνε τους Μεσολογγίτες κάτω από την ομπρέλα του Δήμου και με πρωτοβουλία – ευθύνη του εκάστοτε Δημάρχου.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία να είμαστε πάλι ενωμένοι και, βεβαίως, υπεύθυνοι – δηλαδή, να μην προβούμε σε ενέργειες οι οποίες δύνανται να εγκυμονούν κινδύνους για την εικόνα του Δήμου μας προς τα έξω και, προφανώς, ουδείς πρέπει να αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη.

Η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη για την Ελλάδα και την Ανθρωπότητα. Πειθαρχώντας στα μέτρα που έχει πάρει η ελληνική κυβέρνηση ακυρώσαμε τις Εορτές Εξόδου. Ο Δήμος μας θέλοντας να τιμήσει σιωπηλά και με απόλυτο σεβασμό την 194η επέτειο από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων προχωρά σε προσεκτικές και απολύτως φιλτραρισμένες κινήσεις για την απόδοση τιμών στους ηρωικούς προγόνους μας.

Παρακαλούμε όλους τους συνδημότες να ακολουθήσουν αυτήν την “σιωπηλή” Τιμή του Δήμου από τα μέσα που θα υλοποιηθεί. Είναι σίγουρο ότι την επόμενη χρονιά, η οποία είναι και εμβληματική για το έθνος μας, ο Δήμος, με σύνθεση όλων των απόψεων, θα οργανώσει την απόδοση τιμών στους ήρωες Εξοδίτες με πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου
Κώστας Λύρος


Οι Εορτές Εξόδου δεν αφορούν μόνο την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την Δυτική Ελλάδα, την χώρα μας. Αφορούν όλη την οικουμένη γιατί οι αξίες που μεταλαμπαδεύουν είναι πάντα απαραίτητος όρος για την ύπαρξη μιας κοινωνίας που θα προοδεύει και θα προσπαθεί για το καλύτερο.
Δυστυχώς η φετινή συγκυρία με την πανδημία του κορωνοϊού που μας αναγκάζει να μένουμε σπίτι, αναπόφευκτα οδήγησε στην ματαίωση του «φυσικού» εορτασμού. Δηλαδή των πολιτιστικών εκδηλώσεων, της Πομπής, της Αναπαράστασης Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.

Ωστόσο εμείς οι Μεσολογγίτες δεν διανοούμαστε να μην τιμήσουμε τους νεκρούς μας φέτος. θα «γιορτάσουμε» με τρόπο λιτό και θα προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε το μήνυμα των Ελεύθερων Πολιορκημένων όχι μόνο γιατί είναι χρέος και ύψιστη τιμή για εμάς, αλλά και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Οι συνθήκες που βίωσαν οι πρόγονοί μας κατά τον καιρό της Εξόδου, δεν έχουν μέτρο σύγκρισης με αυτές που ζούμε σήμερα. Ωστόσο το παράδειγμα της υπομονής και της καρτερίας τους, ας μας ενδυναμώσει κι ας αποτελέσει προσωπικό «οδηγό» ευθύνης έναντι των συνανθρώπων μας. Παραμένουμε Ελεύθεροι έστω κι αν οι σημερινές συνθήκες μας καθιστούν προσωρινά «Πολιορκημένους» από έναν αόρατο εχθρό που απειλεί την υγεία και τις ζωές μας.

Φέτος λοιπόν θα γιορτάσουμε «σιωπηλά». Από το σπίτι. Νοητά, συμβολικά, αλλά και με την χρήση και της τεχνολογίας. Στο μέτρο του δυνατού θα κάνουμε το καθήκον μας, πιστεύουμε, με τον καλύτερο τρόπο και θ’ αποδώσουμε φόρο τιμής στους Αθάνατους προγόνους μας.

Τις επόμενες μέρες θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η συμμετοχή όλων των Μεσολογγιτών, όλων των κατοίκων του Δήμου μας και όσων έχουν το Μεσολόγγι στην καρδιά τους θα είναι καθοριστική για την φετινή επιτυχία. Την θεωρούμε αυτονόητη και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
Κώστας Λύρος