pkosmas4

Ποιμαντορική εγκύκλιος Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου τη 3η Απριλίου 2020

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 127)
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

Προς το Χριστεπώνυμον Πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες έναν μεγάλο πειρασμό. Και εμείς μαζί με όλους τους αδελφούς, ως πιστοί χριστιανοί, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τον πειρασμό της λοιμικής νόσου.
Εκτός από την τήρησι των όρων υγιεινής, τους οποίους ώρισε η πολιτεία, ας αντιμετωπίσουμε τον πειρασμό με θερμή πίστι στον μεγάλο Ιατρό, τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, με καταφυγή στη μεγάλη μας Μητέρα, στην Παναγία μας, στους Αγίους μας, αλλά και στα χαριτόβρυτα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Το έχουν ομολογήση πολλοί. Επιτρέψατέ μου να το επαναλάβω κι εγώ. Ουδέποτε η ορθόδοξος Ελλάδα μας, η χώρα της οποίας το χώμα είναι ποτισμένο με αίμα ηρώων και μαρτύρων της Πίστεως του Χριστού, σε καιρό ελευθερίας, γνώρισε τέτοια ειρωνεία, συκοφαντία, υποτίμησι, χλευασμό της Εκκλησίας και των αγίων Μυστηρίων της.

Η ορθόδοξος Εκκλησία μας δεν είναι ένα οποιοδήποτε ανθρωποκεντρικό θρήσκευμα. Είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας και μόνη αυτή κατέχει την αποκεκαλυμμένη αλήθεια του Τριαδικού Θεού μας ανόθευτη, όπως την παρέδωσε ο Σαρκωθείς Θεός μας. Και μόνον η δισχιλιετής ζωή της Εκκλησίας μας, με την αγιότητα, την θυσία και τα θαύματα των αγίων αποστόλων, πατέρων, μαρτύρων, οσίων, νεομαρτύρων, μας βεβαιώνει ότι ο Χριστός δεν είναι παραμύθι, ούτε κατασκεύασμα ανθρώπων. Είναι ο Εσταυρωμένος και Αναστάς Θεάνθρωπος. Όλοι οι τάφοι των αρχηγών των διαφόρων θρησκειών είναι σφραγισμένοι με την ταφόπλακα. Μόνο ένας τάφος είναι ανοιχτός και κενός. Ο τάφος του Χριστού μας στην Ιερουσαλήμ, γιατί ο Χριστός ως Θεός «ανέστη εκ νεκρών».

Αυτόν τον καιρό, με τη μεγάλη δοκιμασία μας, αντί να γονατίσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια και συγγνώμη από τον Χριστό μας, αφέθηκαν «χίλιοι μύριοι» ανεξέλεγκτοι και χύνουν δηλητήριο μίσους και ψεύδους κατά της Εκκλησίας μας.

Κανείς δεν αγνοεί τον κίνδυνο. Συγχαίρουμε την πολιτεία, που έλαβε δραστικά μέτρα για να προλάβη την εξάπλωσι της επιδημίας.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία, δύναμι και ευλογία. Άλλο, όμως, συμβουλή και υπόδειξις της επιστήμης και άλλο ύβρις και συκοφαντία για τα ιερά Μυστήρια.

Η Εκκλησία μας κατανοεί την αγωνία των υπευθύνων∙ δέεται, προσεύχεται και με τους αγωνιζομένους κληρικούς της και τα ευσεβή στελέχη της. Όπως πάντοτε, είναι πρώτη στη θυσιαστική αγάπη, στην προσφορά, στην κοινωνική βοήθεια. Αγρυπνεί και φροντίζει να τηρούνται με ακρίβεια οι κανόνες της υγιεινής. Ποτέ η Εκκλησία μας δεν θέλει ευχαριστίες, ούτε διαφημίσεις. Όμως, δεν θέλει ούτε ύβρεις, ούτε συκοφαντίες.

Η Εκκλησία θέλει τα μέλη της, οι ορθόδοξοι χριστιανοί, να μην αγνοούν την αγάπη, την πρόνοια και την παντοδυναμία του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού και τη σκέπη της Παναγίας μας και των Αγίων μας.

Ο Κύριος, αν εμείς είμαστε άξιοι, μπορεί να άρη την επιδημία. Ίσως ειρωνευτούν μερικοί τα λόγια αυτά.

Τους απαντούμε: το 1918, εδώ στην Αιτωλοακαρνανία και σε άλλες περιοχές ενέσκηψε θανατηφόρος γρίππη. Σύμφωνα με μαρτυρίες «Κάρα μετέφεραν τους νεκρούς…»! Τίποτα δεν μπορούσε να σταματήση τους πολλούς θανάτους. Οι τότε ευσεβείς κληρικοί, οι άρχοντες και οι χριστιανοί, με πίστι έφεραν στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι την θαυματουργό εικόνα της Προυσιωτίσσης.
Μόλις η Παναγία μας, με την εικόνα της, εισήλθε στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, αυθωρεί και παραχρήμα σταμάτησαν οι θάνατοι τελείως. Τι έχουν να πούν οι ολιγόπιστοι για το ιστορικό αυτό γεγονός;

Η Εκκλησία μας πάλι θέλει και ζητάει όλοι οι άσχετοι, οι αδαείς, οι άγευστοι θείας Χάριτος, οι αποξενωμένοι από την ορθόδοξο λατρεία και το Μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Ευχαριστία, να ταπεινωθούν, να καθαρθούν, να ζήσουν πρώτα την λατρευτική ζωή με προσοχή και μετά να μιλήσουν για την Θεία Κοινωνία. «Γεύσασθαι και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος» (ψαλμός 33).

Η ιερά λαβίδα δεν είναι κουταλάκι και δεν μεταδίδει «ψωμάκι και κρασάκι». Μεταδίδει Σώμα και Αίμα Χριστού τεθεωμένο. Και το Σώμα και το Αίμα του Χριστού δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ζωή, υγεία, αθανασία, αιωνιότητα, κατά χάριν θέωσι.

Ζήσαμε και ζούμε θαύματα με το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήση την αλήθεια.

Θα ήθελα να ερωτήσω τους αμφιβάλλοντας: Γιατί δεν αλλοιώνεται το νερό του αγιασμού; Βρέθηκε, στα θεμέλεια παλαιάς οικίας, αγιασμός 400 ετών και το νερό ήταν αναλλοίωτο. Όσοι αμφιβάλλουν ας δοκιμάσουν. Αν λοιπόν ο αγιασμός, με τη Χάρι του Θεού, μας χαρίζει ένα συνεχές θαύμα της παρουσίας του Θεού μας, θα μεταδώση το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας ασθένεια;

Γιατί βρήκαν την ευκαιρία όλοι οι ξένοι προς το μέγα Mυστήριο να ειρωνευθούν την Θεία Κοινωνία των πιστών; Αν μετέδιδε ασθένειες το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας, έπρεπε όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί και μάλιστα εκείνοι που κοινωνούν τακτικά να έχουν πεθάνη.

Ας το κατανοήσουμε όλοι μας. Ο συνειδητός ορθόδοξος χριστιανός δεν μπορεί να ζήση χωρίς Σώμα και Αίμα Χριστού. Η ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού δεν νοείται χωρίς θεία Λατρεία και Θεία Κοινωνία.

Πραγματικό Πάσχα δεν μπορούν να κάνουν οι χριστιανοί χωρίς προσέλευσι στο Ποτήριο της ζωής. Το Πάσχα δεν εορτάζεται χωρίς Αναστάντα Χριστό. Και ο Αναστάς Κύριος βρίσκεται στην Αγία Τράπεζα.

Αγαπητοί αδελφοί,

Θέλω να συγχαρώ όλους σας, για το ότι δεν ακούτε τις φωνές των πολεμίων κατά της Εκκλησίας και των αγίων Mυστηρίων. Θέλω να σας επαινέσω για την θερμή πίστι σας στο θεόσδοτο Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, του Αχράντου Σώματος και Αίματος του Χριστού μας.

Σας παρακαλώ, με διάκρισι, με υπομονή και με εσωτερική γαλήνη, να αντιμετωπίσετε σ’ αυτές τις άγιες ημέρες τη δυσκολία του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας.

Δεν φταίτε εσείς. Με όλη μου την πατρική αγάπη ζητώ τις θερμές προσευχές σας. Θερμά και συνειδητά, ας ζητήσουμε έλεος από τον Κύριό μας για τις αμαρτίες μας.

Ας ικετεύσουμε τον Κύριο να απομακρύνη τον πειρασμό. Με αταλάντευτη Πίστι στην παρουσία του Χριστού μας, στη φωνή της Εκκλησίας μας και στο άγιο Ποτήριο, ας περιμένουμε την ευλογία του Θεού μας.

Η καρδιά μας να είναι θερμή από αγάπη στον Εσταυρωμένο και Αναστάντα Κύριο.
Είμαστε κοντά σας. Προσευχόμαστε για εσάς.

Καλό και άγιο Πάσχα.

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ