death1

Το Αγρίνιο φτωχότερο δίχως τον Βασίλη Ρήγα

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βασίλη Ρήγα εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου:

«Συμμετέχω με θλίψη στο πένθος της οικογένειας του Βασίλη Ρήγα, ενός από τους παλαιότερους εμπόρους του Αγρινίου.
Υπήρξε ένας αγωνιστής της ζωής. Αυτοδημιούργητος και ευγενής, με υψηλή επαγγελματική συνείδηση. Σύμβολο μιας γενιάς που πάλεψε για την προκοπή και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Στην πρώτη γραμμή της αντιστασιακής δράσης, με συνεχή και συνεπή παρουσία σε κοινωνικούς αγώνες ως πρόεδρος της Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Αγρινίου. Συνιδρυτής του Συλλόγου Φίλων Οικονομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αγρινίου και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου, στο οποίο διετέλεσε και Αντιπρόεδρος.

Προσωπικά, στέκομαι με σεβασμό στη μνήμη του. Αποχαιρετώ έναν οικογενειακό φίλο τον οποίο θα θυμάμαι πάντα για την αρχοντιά και την αγάπη του για προσφορά.
Με αισθήματα βαθιάς λύπης εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του».


Δήλωση Χριστίνας Σταρακά για το θάνατο του Βασίλη Ρήγα

«Με αισθήματα θλίψης πληροφορήθηκα το θάνατο του Βασίλη Ρήγα.
Ενός πολίτη ενεργού και δραστήριου   που αγαπούσε το τόπο του. Ο Βασίλης Ρήγας εκ των ιδρυτών του Συλλόγου φίλων του Πανεπιστημίου πρωτοστάτησε για ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο.
Υπήρξε ταυτόχρονα ένας από τους πιο παραδοσιακούς εμπόρους του Αγρινίου κι ένας ακούραστος μαχητής για την Δημοκρατία, γνωστός για την αντιστασιακή του δράση που τον οδήγησε μέχρι και την εξορία.
Η απώλεια του αφήνει κενό στη τοπική κοινωνία.
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».


Έφυγε ο Βασίλης Ρήγας.
Ένας από τους τελευταίους, πλέον, που με την εμπορική τους δραστηριότητα συμβάλανε καθοριστικά μεταπολεμικά στην ανάταση και αναβάθμιση της αγοράς της πόλης.
Πίστευα και πιστεύω ότι στον τελευταίο αποχαιρετισμό πάντα ο σεβασμός στη μνήμη επιβάλει την απόλυτη ειλικρίνεια στα λόγια που λέγονται ή γράφονται.

Με τον Βασίλη τον Ρήγα η τυπική σχέση της εμπορικής συνύπαρξης εξελίχθηκε σε σχέση συνεργασίας και συστράτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, συνυπάρχοντας σε αυτό με τον Βασίλη Αντιπρόεδρο.
Ήταν πολλές οι φορές που δεν συμφωνούσαμε και υπήρξαν – και είχαμε – πολλές, σκληρές και έντονες αντιπαραθέσεις.
Αυτό όμως – και αυτό οφείλω να το καταγράψω – ποτέ δεν στάθηκε ικανό, δηλαδή η συνδικαλιστική σύγκρουση και αντιπαράθεση, για να νεκρωθούν οι προσωπικές σχέσεις.

Ο αποχαιρετισμός μου αυτός όμως θα ήταν ανεπίτρεπτο προς την αλήθεια, την ατομική του προσφορά και την ιστορική διαδρομή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου , του ιστορικότερου ίσως σωματείου της πόλης, αν παρέλειπε την ειδική αναφορά σε ένα κορυφαίο γεγονός της 109χρονης πορείας του Συλλόγου. Μιλώ και γράφω για την απόκτηση ιδιόκτητης στέγης από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου.
Ο Βασίλης ο Ρήγας υπήρξε ίσως ο φανατικότερος υποστηρικτής της ιδέας, στην αρχική μονοψήφια τότε ομάδα των οραματιστών της και αναμφίβολα η ατμομηχανή της οικονομικής εξόρμησης για να επιτευχθεί ο στόχος.
Είναι βέβαιο ότι χωρίς το δικό του τρέξιμο, την πίστη και την επιμονή, η επίτευξη του στόχου ή θα είχε πάει πολύ πίσω ή ίσως και θα είχε ακυρωθεί αν κυριαρχούσε η απογοήτευση.
Καλό ταξίδι Βασίλη.

Γιώργος Τζωρτζόπουλος