death1

Ψήφισμα για το θάνατο του Αντώνη Βασιλόπουλου

Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του Αντώνη Βασιλόπουλου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η αναγγελία του θανάτου του Αντώνη Βασιλόπουλου, Ιδρυτή και Προέδρου της «Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου», πλημμύρισε με πόνο και θλίψη τις καρδιές όλων όσων συνεργαστήκαμε μαζί του. Ο Αντώνης Βασιλόπουλος, αρχιτέκτονας-μηχανικός με σπουδές στην Ιταλία, πρώην στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια με ήθος, αρχές, επιστημονική αξιοσύνη και ευσυνειδησία, συνέχισε μέχρι τον άδικο χαμό του να έχει μια δυναμική παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ανάληψης (πρώην Δερβέκιστας), αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμου. Όλα αυτά τα χρόνια υπηρέτησε ως θεράπων της επιστήμης της αρχιτεκτονικής από το δικό του μετερίζι με αξίες, ήθος και ευγένεια τον πολιτισμό. Κέρδισε δίκαια με προσωπική δουλειά και διατηρώντας πάντα χαμηλούς τόνους, την εκτίμηση και τον σεβασμό των συμπολιτών και των συναδέλφων του. Υποστήριξε με σταθερότητα αρχές και αξίες, ενεργούσε σωστά, πολλές φορές διορατικά και αποτελεσματικά και υπηρέτησε τον τόπο μας με εντιμότητα και σεμνότητα. Οραματιστής, ταγμένος στο καθήκον, διακρίθηκε για το αμέριστο και μοναδικό ενδιαφέρον και την αγάπη του για τα μνημεία, αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη που θα πρέπει να αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης για όλους μας και προπάντων για τους συνεχιστές του έργου του.

Ως Πρόεδρος της «Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου» πρωτοστάτησε στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων που στόχο είχαν την προβολή και ανάδειξη των μνημείων της ιδιαίτερης πατρίδας του, κυρίως όμως του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου και του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου. Για τον άνθρωπο Αντώνη Βασιλόπουλο το Μουσείο του Θέρμου ήταν το δεύτερο σπίτι του και συνεχώς αφουγκραζόταν τις αγωνίες μας για την έγκαιρη ολοκλήρωση της έκθεσης εντός των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων του έργου. Αλλά και μετά τα επίσημα εγκαίνια φρόντιζε συνεχώς για την προσέλκυση νέων επισκεπτών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και για την όσο το δυνατόν ζεστή φιλοξενία των μικρών μαθητών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της Υπηρεσίας μας. Ήταν πάντα δίπλα μας με ένα χαμόγελο στα χείλη και ένα κουτί γλυκά στα χέρια. Συνέβαλε αποφασιστικά για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη συνέχιση της ανασκαφής και για την αναβίωση των Θερμικών με τη διοργάνωση ημερίδων σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και την Εφορεία μας σε Θέρμο και Αθήνα. Για την προβολή του νέου Μουσείου και με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων ανασκαφών από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, μερίμνησε, επίσης, για την εκτύπωση φυλλαδίου για τις αρχαιότητες και τα μνημεία του Δήμου Θέρμου, για τη διοργάνωση φωτογραφικής έκθεσης για τα μνημεία και τις ανασκαφές του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου και για την πραγματοποίηση ενημερωτικών και μουσικών εκδηλώσεων στο νέο Μουσείο Θέρμου και τον αρχαιολογικό χώρο. Τη μεγάλη αγάπη για τον τόπο καταγωγής του είχε ήδη εκδηλώσει με την δωρεάν από μέρους του εκπόνηση όλων των αρχιτεκτονικών μελετών για την αναστήλωση της ιστορικής Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως και ο ίδιος είχε προσωπικά επιβλέψει από πλευράς των συναρμόδιων Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού τις σχετικές εργασίες αποκατάστασής της κατά τα έτη 1985-1999.

Κανείς μας, ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν ήθελε να πιστέψει ότι θα έχανε αυτή τη μάχη για τη ζωή που έδινε τον τελευταίο χρόνο. Ως διευθύντρια και εκ μέρους όλου του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ιδιαιτέρως της ομάδας των συναδέλφων που συνεργαστήκαμε μαζί του στο Θέρμο, εκφράζοντας τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή από καρδίας συλλυπητήρια μας στη σύντροφο της ζωής του και στους οικείους του, ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του που τόσο αγάπησε και ο χρόνος να δώσει την παρηγορία στα προσφιλή του πρόσωπα. Για την οικογένεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας η απώλεια του αγαπητού Αντώνη Βασιλόπουλου αποτελεί δυσαναπλήρωτο κενό.

Ι.Π. Μεσολογγίου, 26 Μαρτίου 2020

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Δρ Ολυμπία Βικάτου


Ψήφισμα για το θάνατο του Αντώνη Βασιλόπουλου

Προέδρου και Ιδρυτή της ¨Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου¨

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δ.Σ. της ¨ Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου¨ ύστερα από την αναγγελία για τον αδόκητο θάνατο του Προέδρου και Ιδρυτή της Αντώνη Βασιλόπουλο, συνήλθε σήμερα 24 Μαρτίου 2020 σε έκτακτη συνεδρίαση και αποφάσισε ομόφωνα

1) Να εκφράσει τη συμπαράσταση για το βαρύ πένθος και τα θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφό του και στους οικείους του.
2) Αντί στεφάνου, χρήματα να δοθούν στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανάληψης, καθώς ο εκλιπών υπήρξε πρωτεργάτης στην αναστήλωση και ανάδειξη της Ιεράς Μονής.
3) Να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο μέλλον στη μνήμη του, για το έργο και την προσφορά του στα μνημεία του τόπου μας.
4) Να δοθεί το παρόν ψήφισμα στους οικείους του και να δημοσιευτεί στον τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Για την ¨ Εταιρεία Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου¨

Ο Αντιπρόεδρος, Χριστόπουλος Γεώργιος

Η Γενική Γραμματέας, Ξύστρα Ελευθερία


Το Δ.Σ. της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των μελών του στο άκουσμα τού θανάτου τού αρχιτέκτονα και πρώην στελέχους του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Αντώνη Βασιλόπουλου, Ιδρυτή και Προέδρου της «Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου».

Αυθόρμητος, ειλικρινής, σεμνός, πάντα χαμογελαστός, συγκέντρωνε στο πρόσωπό του τις αρετές που θα ήθελε να έχει ένας άνθρωπος. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του ήταν η αγάπη του για τον πολιτισμό και τα μνημεία. Ο Αντώνης Βασιλόπουλος υπήρξε πιστός θεράπων και άοκνος εργάτης του πολιτισμού και κατέλειπε παράδειγμα ακεραιότητος και ήθους από οπουδήποτε κλήθηκε να προσφέρει λόγο ή έργο. Υπήρξε ο άνθρωπος που όχι μόνο από καθήκον ή από επαγγελματική υποχρέωση, αλλά με πολλή αγάπη εργάσθηκε για τη διάσωση, τη συντήρηση και την προβολή των μνημείων και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ανάληψης (Δερβέκιστας), αλλά και της περιοχής του Θέρμου γενικότερα. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην αναστήλωση της ιστορικής Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως, στην προετοιμασία για την υλοποίηση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, αλλά και στη συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου, έδρα του Κοινού των Αιτωλών.

Κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία που είχε ως σκοπό την ανάπτυξη, τη διάδοση και την προβολή του πολιτιστικού πλούτου του Απόκουρου τον έβρισκε σύμμαχο και συμπαραστάτη. Τα κείμενα και τα δημοσιεύματά του μαρτυρούν για το αίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό που τον διέκριναν.

Αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας θεωρεί ότι η παρακαταθήκη που αφήνει ο εκλιπών στις επερχόμενες γενεές, που θα έχουν ανάγκη προτύπων και σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και του πολιτισμού, είναι σπουδαία. Ως Διοικητικό Συμβούλιο ευχόμαστε για την ανάπαυσή του και για την παρηγορία των οικείων του. Επίσης, ευχόμαστε από μέσης καρδίας το παράδειγμά του να βρει μιμητές και συνεχιστές που θα συνδυάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του αειμνήστου φίλου και συνεργάτη μας Αντώνη Βασιλόπουλου.

Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας