virus3-1

Ώρες ευθύνης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ι.Π. Μεσολογγίου 21 /3/2020

Ώρες ευθύνης…

Ζούμε στις μέρες της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα πρωτοφανή για τον κόσμο και για την χώρα μας γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα.
Η ατομική ευθύνη είναι καθοριστική, αλλά και η ευθύνη των αιρετών και διοικούντων τεράστια.
Είναι ώρα των έργων και των γρήγορων αποφάσεων. Θεωρώ ότι ο Δήμος μας «ρίχτηκε» πολύ γρήγορα και προληπτικά στην μάχη κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Είναι ευτυχές που μέχρι σήμερα δεν είχαμε στην περιοχή μας κρούσμα, αλλά αυτό δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε, αντιθέτως εντείνουμε κάθε προσπάθεια.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες με αρκετούς ανθρώπους, φορείς, επικεφαλής υπηρεσιών και συνδυασμών συνεργαζόμαστε με άριστο τρόπο, με υπευθυνότητα και συνέπεια.

Χαιρετίζω την στάση του Παντελή Σκαρμούτσου και του συνδυασμού του, που μας δήλωσαν στήριξη και αρωγή στο έργο μας. Την Δημοτική Κοινότητα Μεσολογγίου και την πρόεδρό της Όλγα Δασκαλή καθώς και τους άλλους προέδρους των κοινοτήτων για το ενδιαφέρον, την κινητοποίηση και τις υποδείξεις τους.

Τον διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνο Παπαδόπουλο με τον οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή και προωθούμε λύσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πορεία του μέχρι τώρα και ως επικεφαλής του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Και όλοι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την επιτυχημένη θητεία του.

Καθοριστική είναι και η συνδρομή της Α.Δ. Αιτωλίας και του αστυνομικού διευθυντή Γιάννη Νταλαχάνη, με τον οποίο έχω άριστη συνεργασία καθώς επίσης της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου. Του τμήματος πολιτικής προστασίας του δήμου μας, των δομών μας, του τμήματος καθαριότητας, και όλων όσων με κάθε τρόπο εκδηλώνουν την στήριξή τους στην προσπάθεια μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό μας.
Η μάχη είναι σε εξέλιξη. Όλοι μαζί θα την αντιμετωπίσουμε, μια γροθιά, ενωμένοι! Για εμάς, για τους γονείς μας, τους οικείους μας, για τον τόπο μας, για τη χώρα μας!
Μακριά από μικροπολιτική, αλίμονο σε όποιον μετέρχεται τέτοιες μεθόδους εν μέσω της παρούσας κατάστασης.
Τηρούμε απαρέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών!
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, εφαρμόζουμε τα μέτρα προστασίας, ΔΕΝ ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ, δείχνουμε ατομική ευθύνη!
Και θα τα καταφέρουμε…

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Κώστας ΛύροςΟι ραγδαίες εξελίξεις με την εξάπλωση του κορονοϊού και οι εφιαλτικές εικόνες από το εξωτερικό με εκατοντάδες φέρετρα και γεμάτες κλινικές από ανθρώπους που νοσούν, πρέπει να μας αφυπνίσουν όλους.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Δηλαδή τη δική μας, των ανθρώπων που αγαπάμε, των συνανθρώπων μας. Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί απόλυτα ασφαλής από την πανδημία του κορονοϊού, από αυτόν τον ύπουλο και αόρατο εχθρό. Και προβληματίζομαι ακόμα περισσότερο όταν –ακούγοντας τους ειδικούς και τους επιστήμονες- αντιλαμβάνομαι ότι τον μεγαλύτερη κίνδυνο αντιμετωπίζει ο γηραιότερος πληθυσμός της χώρας και οι ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή οι γονείς μας, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς και φίλοι μας. Η γενιά που πάνω στα ερείπια που άφησαν πόλεμος και εμφύλιες διαμάχες, δημιούργησε, πρόκοψε, έβαλε τις βάσεις για να απολαύσουμε όλοι εμείς ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Θα είναι τραγικό αν εξαιτίας της δικής μας εγωιστικής στάσης, αυξηθεί ο κίνδυνος για αυτούς τους ανθρώπους.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το «Μένουμε Σπίτι» δεν είναι μία απλή τάση των ημερών αλλά μία υπεύθυνη στάση για την προστασία όλων μας. Και οφείλουμε να υπακούσουμε στις συστάσεις της Πολιτείας και των ειδικών.

Εκπροσωπώντας τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταλαβαίνω τις αγωνίες των συναδέλφων μου για τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία πλέον έχουμε μπει όλοι και που έχει και σοβαρότατες οικονομικές διαστάσεις. Για να φτάσουμε όμως στο σημείο να κάνουμε τον απολογισμό, να δούμε τις συνέπειες αυτού του εφιάλτη και να ξεκινήσουμε το χτίσιμο της επόμενης μέρας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρήσουμε την υγεία μας. Για να μετρήσουμε στο τέλος τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Άρα για την ώρα, μέτρα προφύλαξης, υπομονή και υπακοή στις οδηγίες. Οι γιατροί μας, το νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι οι άνθρωποι που σήμερα εργάζονται σε κρίσιμους τομείς για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου και για να λειτουργεί το κράτος, θα μπορούν να κάνουν καλύτερα το λειτούργημα τους αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Στο χέρι μας είναι να προσπαθήσουμε. Ακόμα και αν χρειαστεί να ληφθούν μέτρα όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας, θα γίνει γιατί το απαιτούν οι πρωτόγνωρες συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο.«Μένουμε Σπίτι», περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας στις απολύτως αναγκαίες, προσέχουμε τον εαυτό μας και τον διπλανό μας και περιμένουμε να περάσει ο εφιάλτης.

Θέμης Δαβανέλλος

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Σωματείων Ναυπακτίας & Δωρίδας