virus5

Συσκέψεις για τον κορονοϊό

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

Ενημερωτική σύσκεψη συγκάλεσε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Σαλμά τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, με αντικείμενο τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορωνοϊου COVID-19, καθώς και τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και σε αυτή, η κ. Σαλμά, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την ανταπόκριση τους, τόνισε την ανάγκη για ορθή τήρηση των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε ότι αφορά τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας. Παράλληλα ανέφερε ότι η Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και γενικότερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργεί βάσει των όσων προβλέπονται από το Υπουργείο Υγειάς και την αρμόδια επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει την ευθύνη για το συνολικό σχεδιασμό των μέτρων.

Ακολούθησε παρουσίαση του ενημερωτικού φυλλαδίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 και μετά τις τοποθετήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αχαΐας και αρμόδιου για θέματα υγείας, Χαράλαμπου Μπονάνου, αλλά και του Υποδιοικητή 6ης Υ.Π.Ε Παναγιώτη Μάλλιου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας κλείνοντας τη σύσκεψη επεσήμανε: «Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε εφησυχασμός. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και όλοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, όχι μόνο για την ατομική μας προστασία, αλλά για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και κυρίως τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Στη σύσκεψη παρέστησαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επίσης εκπρόσωποι του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, του υγειονομικού κόσμου της περιοχής, των Σωμάτων Ασφαλείας, της εκπαίδευσης, των παραγωγικών φορέων, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.


Δήμος Ναυπακτίας:

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας για το σοβαρό θέμα του κορονοϊού COVID-19 υπό την Αντιπεριφερειάρχη κ.Μαρία Σαλμά, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Δήμων, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας. Εκ μέρους του Δήμου Ναυπακτίας παρέστησαν ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Ντίνος Τσουκαλάς. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε αναλυτική περιγραφή των μέχρι σήμερα δεδομένων από τον Υποδιοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.Παναγιώτη Μάλλιο και το Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αχαΐας κ.Χαράλαμπο Μπονάνο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας έθεσε υπ’ όψιν των παρισταμένων τις καθημερινές μετακινήσεις που πραγματοποιούν δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και πολίτες από και προς την Αχαΐα, όπου καταγράφεται έξαρση του ιού. Τόνισε μάλιστα την ανησυχία για την εξάπλωσή του σε περιοχές στις οποίες μέχρι ώρας δεν έχουν εκδηλωθεί κρούσματα και ζήτησε την άμεση εξέταση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Σημειώνεται πως, τα συγκεκριμένα ζητήματα, έχουν ήδη τεθεί από την πλευρά του Δήμου Ναυπακτίας και προσωπικά του Δημάρχου κ.Γκίζα σε γνώση των αρμόδιων αρχών και εγγράφως.

Αυτό που συστήνεται σε όλους μας είναι να εστιάζουμε στην ατομική ευθύνη των πολιτών για τον περιορισμό της έξαρσης του κορονοϊού, στους αερισμούς και τους αυστηρούς καθαρισμούς των εσωτερικών χώρων, αλλά κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο Δήμος Ναυπακτίας με υπευθυνότητα θα συνεχίσει να ενημερώνει συστηματικά τους δημότες και σε κάθε περίπτωση θα συντονίζεται με τις κεντρικές οδηγίες που δίνονται από τους αρμοδίους φορείς υγείας.


Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ‘Ο Ερμής’:

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9-3-2020 σύσκεψη – ενημέρωση στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας με θέμα την μετάδοση του κορωνοϊού και τα μέτρα πρόληψης που επιβάλλεται να ληφθούν.
Ο Σύλλογός μας ( Ε.Σ.Α.) εκπροσωπήθηκε στη σύσκεψη αυτή με δύο μέλη του Δ.Σ.
Η ενημέρωση και η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε κυρίως θέματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρακτικής φύσης και εστιάστηκε στη συλλογική αλλά και κυρίως στην ΄΄ατομική΄΄ ευθύνη που οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Το Συμβούλιο του Συλλόγου μας απευθύνεται στα μέλη του αλλά και στο σύνολο των εμπόρων της πόλης και τονίζει:

– Είναι ανάγκη να είμαστε όλοι ενημερωμένοι μέσα από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης που θα πηγάζει από επίσημους θεσμικούς φορείς και αυτή είναι εύκολα διαθέσιμη πλέον και μπορεί να αναζητηθεί με πολλούς τρόπους (ιστοσελίδες αρμόδιων φορέων, ΜΜΕ, ηλεκτρονικούς και έντυπους τρόπους επικοινωνίας, κλπ.). Η γνώση είναι δύναμη.
– Να τηρούμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας που απαιτούνται με σχολαστικότητα και συνέπεια.
– Η ΄΄ατομική΄΄ ευθύνη (ατομική υπευθυνότητα λέμε εμείς) είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους πελάτες μας, το κοινωνικό σύνολο εν γένει.
– Το πρόβλημα (τα κρούσματα του ιού) είναι στην γειτονιά μας και με πολύ μεγάλη πιθανότητα θα έρθει και στο σπίτι μας (στον νομό και την πόλη μας).
– Οφείλουμε να είμαστε ψύχραιμοι. Ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του κορωνοϊού. Με την αξιόπιστη ενημέρωση και την υπεύθυνη στάση μας θα αποτρέψουμε την διασπορά και θα μετριάσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιπτώσεις στην ζωή αλλά και στην δουλειά μας.

Υ.Γ. 1: Για κάθε επιπλέον πληροφορία οι συνάδελφοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Συλλόγου μας.
Υ.Γ. 2: Όσον αφορά την δουλειά μας και τις σοβαρές επιπτώσεις στον κλάδο μας όπως επίσης και στα μέτρα ανακούφισης που απαιτούμε να ληφθούν άμεσα από την κεντρική κυβέρνηση, το Δ.Σ. θα επανέλθει σύντομα με νέο Δελτίο Τύπου.