cc102

Όχι στην εξάπλωση του ‘παρανοϊού’ προτρέπει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου με κάθε λαμπρότητα. Τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, με την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου, των Εφημερίων και δυό Διακόνων, έψαλαν οι Ιεροψάλτες του Ναού εν χορώ, εκκλησιάσθηκαν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Θωμάς Κοτρωνιάς και κ. Ζαχαρίας Χοχτούλας, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου και πολιτευτής κ. Χρήστος Παίσιος και αρκετοί πιστοί.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε κατά το τυπικό η λιτάνευση των ιερών εικόνων, με τα παιδιά του κατηχητικού, τους ιερόπαιδες και τους Επιτρόπους που έφεραν τις ιερές εικόνες, τους ιεροψάλτες, τους Ιερείς και τον Σεβασμιώτατο, κατά την οποία αναγνώσθηκαν τμήματα του Συνοδικού της Ορθοδοξίας, σύμφωνα με το τυπικό που έχει καθορισθή από την Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας είπε ότι «άλλη φορά ανέπτυξα τι είναι Ορθοδοξία και τι είναι η αναστήλωση των ιερών εικόνων, σήμερα θα τονίσω ποιος είναι Ορθόδοξος. Είναι αυτός που πορεύεται από το κατ’ εικόνα στο καθ’ ομοίωσιν, αυτός που φόρεσε την “εικόνα του επουρανίου”, που ενώνεται με τον Χριστό, που είναι η εικόνα του Πατρός και το πρωτότυπο της δικής μας εικόνας».

Μετά την λιτάνευση των ιερών εικόνων και την απόλυση της θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος σε συνέχεια όσων είπε στο κήρυγμα, μίλησε για τον φόβο του θανάτου, που βρίσκεται πίσω από κάθε ενέργειά μας, ιδιαιτέρως πίσω από τον φόβο των ασθενειών. Ο Ορθόδοξος δεν φοβάται τον θάνατο, γιατί ελπίζει στον Χριστό. Από την πνευματική πείρα φαίνεται ότι όσο πιο πολύ φοβάται κανείς τον θάνατο, τόσο ο θάνατος έρχεται πιο γρήγορα.

Ιδιαίτερα δε για την αντιμετώπιση της ασθένειας του κορονοιού είπε ότι θα λάβουμε όλα τα μέτρα που συνιστούν οι επιστήμονες και η Πολιτείας, αλλά θα προσέξουμε να μη μας καταλάβη ο «παρανοιός», ο ιός της παράνοιας, δεν θα καταργήσουμε την αγάπη μας προς τους ανθρώπους, την Εκκλησία και τον Θεό, γιατί τότε ανατρέπονται τα πάντα.

Για την θεία Κοινωνία είπε ότι οι πιστοί Χριστιανοί δεν φοβούνται, γιατί την θεωρούν και είναι φάρμακο που δεν μεταδίδει ασθένειες, όπως έχει αποδειχθή διαχρονικά και με άπειρα παραδείγματα από Ιερείς που κοινωνούν εν μέσω λοιμωδών νόσων και σε νοσοκομεία με βαρειές μεταδοτικές ασθένειες, αλλά δεν κολλάνε ασθένειες. Όσοι όμως δεν πιστεύουν στην δύναμη της θείας Κοινωνίας, σημαίνει ότι δεν έχουν τις προϋποθέσεις να μεταλάβουν, γι’ αυτό και καλόν είναι να μη μεταλαμβάνουν: «δεν χρειαζόμαστε Χριστιανούς χλιαρούς».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος στηλίτευσε και την υποκρισία όσων μας διδάσκουν να φοβόμαστε τον κορονοιό, αλλά δεν μιλάνε καθόλου για τους φόνους εμβρύων, 300.000 που προκαλούνται κάθε χρόνο μόνον στην Ελλάδα.

Ας σημειωθή ότι τα δύο τρίτα του εκκλησιάσματος του Καθεδρικού Ναού μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης».

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας ο Ιερός Ναός δεξιώθηκε τους εκκλησιασθέντες στην καλά αεριζόμενη ενοριακή του αίθουσα.