virus3-1

Μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό στην Αιτωλοακαρνανία

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Στο πλαίσιο διαρκούς επικοινωνίας για την έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού COVID-19, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος συγκάλεσε σήμερα νέα σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο ι Πρόεδροι Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας Αριστόβουλος Τριβλής, Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου Βασίλειος Σπυρόπουλος, Πνευματικού Κέντρου Παρασκευή Πετρονικολού, εκ μέρους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας ο κ. Μιχαήλ Ραπτάκης, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου Ηλίας Κορδάτος, ο επικεφαλής Διονύσης Τσιρόγλου και μέλη της ΕΟΕΔ Μεσολογγίου κι ο Κτηνίατρος Ευστάθιος Πατσουράκης. Παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Βασιλείου, Περσεφώνη Μελαχρή και Νίκος Καραπάνος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κων/νος Γιαννόπουλος, καθώς επίσης ο τοπικός σύμβουλος Διονύσης Φούντας.

Μετά την αναλυτική ενημέρωση από τους iατρούς Άρη Τριβλή και Ηλία Κορδάτο , ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος επεσήμανε προς τους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων πως η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματικών φορέων θα είναι διαρκής, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός σε πιθανή εκδήλωση κρούσματος στην περιοχή. Όπως είπε, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος έχει προχωρήσει σε απολυμάνσεις σχολείων αλλά και αναστολή λειτουργίας παιδικών σταθμών και ΚΑΠΗ. Επανέλαβε δε πως η ψυχραιμία και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, παραμένουν οι αποτελεσματικότεροι τρόποι διαχείρισης της νόσου.


Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας:

Η εμφάνιση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα, μας οδήγησε να ακολουθήσουμε τα απαραίτητα μέτρα των ειδικών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στο Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας η προφύλαξη και η ασφάλεια των νηπίων των Παιδικών Σταθμών, των ηλικιωμένων συμπολιτών των ΚΑΠΗ Βόνιτσας και Κατούνας αλλά και όσων χρησιμοποιούν κλειστούς πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, είναι προτεραιότητα.

Γιαυτό προχωρήσαμε στα κάτωθι απαραίτητα και επιβεβλημένα μέτρα προστασίας των πολιτών:

Α) έχει γίνει από τις 9 Φεβρουαρίου εξειδικευμένη μικροβιοκτονία σε όλους τους Παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Τον Απρίλιο μετά το κλείσιμο των παιδικών σταθμών για τις διακοπές του Πάσχα θα επαναληφθεί η απολύμανση και η μικροβιοκτονία των κτηρίων.

Β) Τοποθετήθηκαν ειδικά απολυμαντικά – αντισηπτικά χεριών στις εισόδους των Παιδικών Σταθμών. Αναρτήθηκε ταυτόχρονα επιγραφή για υποχρεωτική χρήση αντισηπτικών πριν την είσοδο τους στο χώρο των σταθμών.

Γ) Τα νήπια που έχουν πυρετό και συμπτώματα πιθανής ίωσης δεν πρέπει να έρχονται στον Παιδικό σταθμό για τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την εξαφάνιση όλων των συμπτωμάτων.

Δ) Από σήμερα 9 Μαρτίου εώς και 29 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά τα ΚΑΠΗ Βόνιτσας και Κατούνας . Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό, αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου,θα αποφασισθεί η επιμήκυνση του χρόνου κλεισίματος.

Ε) θα γίνει απολύμανση – μικροβιοκτονία έως τα τέλη της εβδομάδας στα λειτουργούντα ΚΑΠΗ , στο Κλειστό Γυμναστήριο Βόνιτσας και στο πολιτιστικό χώρο Λαΐς Βόνιτσας.

Ζ) Το Πολιτιστικό Κέντρο Λαΐς στην Βόνιτσα θα παραμείνει κλειστό από αύριο Τρίτη 10 Μαρτίου έως την Τετάρτη 18 Μαρτίου. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία εκδήλωση του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας ή πολιτιστικών συλλόγων ή φορέων. Αν χρειασθεί θα παραταθεί η μη χρήση του χώρου. Όταν θα ανοίξει το πολιτιστικό κέντρο Λαΐς θα τοποθετηθεί απολυμαντικό – αντισηπτικό στην είσοδο του χώρου και θα είναι απαραίτητη η χρήση του.

Η) Στο κλειστό Γυμναστήριο Βόνιτσας θα τοποθετηθούν απολυμαντικά στην είσοδο των αποδυτηρίων και αν χρειασθεί και στην είσοδο των φιλάθλων. Κανείς αθλητής με συμπτώματα πυρετού και συμπτώματα πιθανής ίωσης δεν θα εισέρχεται στο Κλειστό Γυμναστήριο Βόνιτσας για τουλάχιστον 3 ημέρες μετά την εξαφάνιση όλων των συμπτωμάτων.


Δήμος Αγρινίου:

Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου ο Δήμος προχωρά, εντός του Σαββατοκύριακου, σε προληπτική απολύμανση των σχολικών συγκροτημάτων, παιδικών σταθμών και αθλητικών χώρων ως μέτρο περιορισμού του κορονοϊού.

Προηγήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δημάρχου με τους Αντιδημάρχους Αγρινίου και σύσκεψη με τους Διευθυντές όπου εξετάστηκαν και αποφασίστηκαν όλα τα μέτρα για την αναγκαία προφύλαξη.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε σχετικά :«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και σύνεση όλα τα τελευταία δεδομένα από την μετάδοση του ιού στην χώρα μας. Με απόλυτο σεβασμό στους δημότες προβαίνουμε στη λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων ώστε να προστατεύσουμε, όσο είναι εφικτό, τη δημόσια υγεία».

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται, αύριο Παρασκευή στις 11.00 π.μ. στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ( Αναστασιάδη 1), εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, Φροντιστηρίων, γυμναστηρίων, αθλητικών συλλόγων και της εστίασης προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις και τους τρόπους προφύλαξης.


Δήμος Ναυπακτίας:

Σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ.Βασίλη Γκίζα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από το νέο κορονοϊό COVID-19, αλλά και το συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών, όπως αυτές υποδεικνύονται από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας και ιατρός κ.Γιώργος Σιμάκης, οι Αντιδήμαρχοι Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Ντίνος Τσουκαλάς και Διοικητικών Υπηρεσιών κ.Γιάννης Παπαϊωαννίδη, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ.Βασιλική Μουσγά, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Άνω Χώρας και Δημοτικός Σύμβουλος κ.Θανάσης Κιούσης, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και Επιμελητής Α’ του Κέντρου Υγείας Ναυπάκτου κ.Γιώργος Κόκκινος, ο Διευθυντής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου Ναυπακτίας κ.Δημήτρης Παπακωστόπουλος, καθώς και ο ιατρός εργασίας του Δήμου Ναυπακτίας κ.Δημήτρης Πολυδωρόπουλος.

Οι παριστάμενοι εξέτασαν τα δεδομένα εξέλιξης του ιού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωμένο κρούσμα στον Δήμο Ναυπακτίας. Ωστόσο, ο Δήμος και οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους για την ορθή ενημέρωση των δημοτών, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Με το πέρας της σύσκεψης, ο ιατρός εργασίας κ.Πολυδωρόπουλος, επισκέφθηκε το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Ναυπακτίας ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας και επικαιροποιώντας τους τις οδηγίες που εκδίδονται βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων.

Νωρίτερα, ο Αντιδήμαρχος κ.Τσουκαλάς και ο Διευθυντής Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Παπακωστόπουλος επισκέφθηκαν σχολικές μονάδες της Ναυπάκτου προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την κατάσταση από τους Διευθυντές και το προσωπικό. Ενημερώθηκαν τόσο για την επάρκεια του κατάλληλου υλικού (πχ. αντισηπτικών), όσο και την τήρηση των κανόνων του ΕΟΔΥ για το σωστό εξαερισμό και τον αυστηρό καθαρισμό των σχολικών χώρων. Επισημαίνεται ότι, η απόφαση της αναστολής διδακτικών ωρών/κλεισίματος των σχολικών μονάδων αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Όσον αφορά στις απολυμάνσεις, ο Δήμος Ναυπακτίας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προχωρήσει σε αυτές, εφόσον διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αναγκαιότητά τους.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ναυπακτίας εξέφρασε την αυξημένη επαγρύπνηση του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών και ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τις υγειονομικές υπηρεσίες. Παρακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται σε καθημερινή βάση από το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δε θα πρέπει να επικρατήσει πανικός. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και να εφαρμόζουμε τα όσα μας έχουν υποδειχθεί. Εμείς οι ίδιοι, ως πολίτες, επιβάλλεται πλέον να ακολουθούμε πιστά τους απλούς κανόνες υγιεινής. Από την πλευρά μας, ως Δήμος, θα προβαίνουμε σε τακτές ενημερώσεις για το θέμα».