chartrikoupis5

Το ΔΑΚ Μεσολογγίου και η άνοδος της ομάδας ‘Χαρίλαος Τρικούπης’

Παντελής Σκαρμούτσος – Δημοτικός σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου:

(5-3-2020)

Κε Δήμαρχε,

Λυπάμαι που επανέρχομαι στο θέμα, αλλά δυστυχώς χύνετε πολύ μελάνι, όχι για να εξηγήσετε αλλά για να θολώσετε τα πράγματα.
Τα όσα σας καταμαρτυρώ λοιπόν δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μου, ούτε έλλειψη ενημέρωσης, είναι απλή αναπαραγωγή των δημοσιευμάτων που συζητούνται παντού στην πόλη και δυστυχώς ούτε απαντάτε ούτε διαψεύδετε.
Τα ίδια μου είπατε και για την κριτική που σας άσκησα για τις ενεργειακές κοινότητες και τα αντισταθμιστικά και είδατε εκ των υστέρων πόσο δίκιο είχα.
Εξ όσων λοιπόν γνωρίζω τα σχετικά δημοσιεύματα έγιναν μετά από επιτόπια έρευνα δημοσιογράφων που μίλησαν με όλους τους εμπλεκόμενους. Σας παραθέτω λοιπόν ένα δείγμα των όσων γράφονται και αν θέλετε απαντήστε. Πείτε μας, είναι αλήθεια η ψέματα ? Αυτό σας ρωτάμε, όχι εμείς αλλά οι δημότες.

========

«Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020
Άλυτος γρίφος το “γηπεδικό” για τη διοίκηση του “Χαρ. Τρικούπη” ενώ είναι “με το ένα πόδι στην Α1…”

Η εντυπωσιακή από κάθε άποψη αγωνιστική παρουσία της ομάδας μπάσκετ του «Χαρίλαου Τρικούπη» στο πρωτάθλημα της Α2 όπως είναι αναμενόμενο αφενός σκορπίζει ενθουσιασμό στο φίλαθλο κοινό της περιοχής και αφετέρου σχεδόν καθημερινά πλέον αποτελεί θέμα του αθηναϊκού αθλητικού τύπου.
Μάλιστα το «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» το περασμένο Σάββατο δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα στην ομάδα με τίτλο: «Το καμάρι του Μεσολογγίου!» (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Και ενώ το «τρένο» Χαρίλαος Τρικούπης διαγράφει με εντυπωσιακή και με ταχύτητα πορεία στο πρωτάθλημα της Α2 σημειώνοντας σε 18 αγώνες 17 νίκες και μόλις 1 ήττα από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, που να θεωρείται ικανή για να κερδίσει απευθείας την άνοδο της Α1 η διοίκηση της ομάδας καλείται να λύσει τον γρίφο του «γηπεδικού».

Δηλαδή η διοίκηση της ομάδας αντί να ασχολείται να τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, σχεδόν καθημερινά δίνει τη δική της μάχη, ώστε η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου να «λειτουργήσει» με ρυθμούς «Τρικούπη» προκειμένου να μην συμβεί, το αδιανόητο να ανέβει η ομάδα στην Α1 και να αναγκαστεί να αγωνίζεται σε Αγρίνιο ή Πάτρα!!! λόγω της δεδομένης ακαταλληλότητας του κλειστού στο ΔΑΚ Μεσολογγίου.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν ατολμία και παρελκυστική τακτική στη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχει εγκεκριμένη σχετική πίστωση από τη ΓΓΑ από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως η δημοτική αρχή να έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και τη δημοπράτηση των απαραίτητων εργασιών στο κλειστό, για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες της Α1.
Οι ίδιοι γνώστες του θέματος λένε με νόημα ότι «από τον Σεπτέμβριο η ομάδα του Τρικούπη έδειξε τα «δόντια» της και δυστυχώς η δημοτική αρχή περί «άλλων τύρβαζε» με αποτέλεσμα τώρα να είναι πολύ πιθανό να συμβεί το «αδιανόητο»… δηλαδή η έδρα του Τρικούπη να είναι το Αγρίνιο ή η Πάτρα».
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μας προκάλεσε εντύπωση η θέση που διατύπωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Λύρος στο «Φως των Σπορ» με την οποία ζητά τώρα χρηματοδότηση για το ζήτημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κάτι που δεν είχε πράξει πριν 5 μήνες, όταν και είχε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη από όλους τους δημάρχους φάκελος με αιτήματα…
Κλείνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις η δημοτική αρχή θα «τρέξει» τις διαδικασίες, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, ώστε να απορροφήσει την πίστωση που έχει διατεθεί από τη ΓΓΑ για το ΔΑΚ Μεσολογγίου και δεν θα συμβεί το αδιανόητο.»

========

Εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα τα κάτωθι ερωτήματα :

• Υπάρχει όντως εγκεκριμένη πίστωση της Γ.Γ.Α. από το περασμένο καλοκαίρι, για την αναβάθμιση του ΔΑΚ και δεν έχετε προωθήσει τις διαδικασίες και τις μελέτες για την έγκαιρη αναβάθμιση του γηπέδου ?

• Είναι αλήθεια ότι ενώ ο περιφερειάρχης σας ζήτησε πριν 5 μήνες, φάκελους με αιτήματα και μελέτες, εσείς δεν δώσατε τίποτα και αναγκάζεστε από τα γεγονότα να παρακαλάτε εκ των υστέρων και στο παρά πέντε ?

Αυτά τα απλά ερωτήματα που σας κάνουμε δεν είναι δικά μας. Προκύπτουν αβίαστα από τα δημοσιεύματα και ο κόσμος περιμένει απαντήσεις. Οι δε απαντήσεις πρέπει να δίνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντήσεις όμως του τύπου «θα πράξουμε τα δέοντα» που δίνετε συνήθως στο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αποδεκτές.

Χαίρομαι που ακούω ότι οι μελέτες είναι έτοιμες, θα ήθελα βέβαια να μας πείτε και το κόστος.
Ομολογώ όμως ότι αυτή η χρηματοδότηση από «ίδιους πόρους» με ξενίζει. Μας λέτε δηλ. ότι ενώ υπάρχει εγκεκριμένη πίστωση από την Γ.Γ.Α., εσείς θα τα δώσετε από ίδιους πόρους που δεν υπάρχουν !

Σας τονίζω για μια ακόμη φορά ότι, δεν πρόκειται να σας κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, θα συνεχίσουμε, όπως κάναμε και τους πρώτους έξι μήνες, να στηρίζουμε επιλογές που είναι προς το συμφέρον της πόλης, διαφορετικά θα μας βρίσκετε απέναντι.
Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει κριτική στα κακώς κείμενα και πρέπει να μάθετε να την αντέχετε και η ασυλία των πρώτων ημερών έληξε. Να έχετε υπόψη σας επίσης ότι ποτέ δεν θα έρθω στο γραφείο σας για κατ΄ ίδιαν επιλεκτική ενημέρωση. Έχετε καθήκον τουλάχιστον για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Δήμο, να ενημερώνετε κατά τακτά χρονικά διαστήματα το Δημοτικό Συμβούλιο, με τρόπο ισότιμο, διαφανή και δημοκρατικό και στα ερωτήματα που σας κάνουμε είναι υποχρέωσή σας να απαντάτε εντός 30 ημερών το αργότερο, αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστες φορές το έχετε κάνει.

Επίσης να ξέρετε ότι έχουμε ως παράταξη ‘’αλλεργία’’ στο να χάνονται επιχορηγήσεις και προγράμματα, από κακή οργάνωση, ολιγωρία και άσκοπες καθυστερήσεις.
Τέλος ευχόμαστε να κάνετε ότι χρειάζεται ώστε ο «Χαρίλαος Τρικούπης», την επόμενη αγωνιστική περίοδο να παίζει στην έδρα του. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα σας πούμε το ‘’Μπράβο’’.

Για την «Συμμαχία για το μέλλον»
Παντελής Σκαρμούτσος
Δημοτικός Σύμβουλος
Μεσολόγγι 5/3/2020


 

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

(4-3-2020)

Φρονούμε ότι τα σημαντικά θέματα όπως αυτό του νέου κλειστού γηπέδου για την στέγαση του «Χαρίλαου Τρικούπη» πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις και δεν προσφέρονται για λαϊκισμούς και αντιπολιτευτικές κορώνες.
Θέματα άλυτα και περιπλεγμένα επί σειρά ετών καλείται η νέα δημοτική αρχή να τα λύσει. Κρίνουμε ως κακόπιστη κάθε κριτική που ασκείται γιατί δεν βρήκε εκείνο το μαγικό τρόπο να τα λύσει στους πρώτους έξι μήνες θητείας της! Η νέα δημοτική αρχή όμως δεν στέκεται σε αυτές τις μικρότητες. Και προχωρά ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ με λίγα λόγια και περισσότερα έργα.

Το θέμα γήπεδο Χαρίλαου Τρικούπη.
Η Ομάδα μας, και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, στο πρωτάθλημα που ξεκίνησε την 5η Οκτωβρίου παρουσιάζει νίκες, που την φέρνουν πολύ κοντά στην BasketLeague. Εγκαίρως η νέα Δημοτική αρχή με υπευθυνότητα διείδε την ανάγκη για νέο γήπεδο basket που θα πληροί τις προδιαγραφές του κορυφαίου εθνικού πρωταθλήματος μπάσκετ.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος επεδίωξε και ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους της ομάδας, τους άκουσε και συμφωνήθηκε καταρχήν να διερευνηθεί εάν το κλειστό μπορούσε να αντέξει στατικά και χωροταξικά μια επέκταση. Μετά πήραν τον λόγο οι τεχνικοί. Πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με όλους, με τεχνικούς, με την ομάδα, με τους μελετητές. Εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, πήραμε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, διαβουλευτήκαμε με την Περιφέρεια, την οποία καταστήσαμε κοινωνό, ετοιμάσαμε φάκελο, επισκεφθήκαμε το υπουργείο και ήδη είμαστε στην τελική ευθεία για την αναβάθμιση του γηπέδου!

Ενός γηπέδου που εκτός από την ομάδα θα αποτελέσει κεφάλαιο για τις πεπαλαιωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας.
Το έργο που είχε εγκριθεί πριν από δυο χρόνια (ύψους 1.000.000 €) και δεν δημοπρατήθηκε στους πρώτους μήνες της θητείας μας ΚΑΛΩΣ δεν δημοπρατήθηκε. Αφορούσε μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση του γηπέδου και αυτό δεν θα ήταν αρκετό, διότι είναι αυτονόητο ότι χρειάζονταν περαιτέρω παρεμβάσεις.

Μας λυπεί όμως το γεγονός που συμπολίτες μας από υπεύθυνες θέσεις «παρασύρονται», και επικαλούμενοι υποτιθέμενα σενάρια, αναπαράγουν απόψεις. Απόψεις που παρουσιάζουν αοριστίες του τύπου « κάποιοι μας κατηγορούν …… » και που καταλήγουν σε παραπληροφόρηση. Και χρειάζεται μεγάλη επιείκεια για να χαρακτηρίσει κανείς ως παραπληροφόρηση τη θέση «ότι το Σεπτέμβριο, που ανέλαβε η Δημοτική αρχή όφειλε να φτιάξει γήπεδο για την ομάδα που θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα της Α2ένα μήνα αργότερα ,τον Οκτώβριο …..»!

Και αναφερόμαστε στον κ. Παντελή Σκαρμούτσο, που αν και έμπειρος, μας προκαλεί εντύπωση πως για άλλη μια φορά προβαίνει σε τέτοιες παρεμβάσεις δίχως ούτε καν θεσμικά να εξαντλήσει την έρευνά του, δίχως καν να μας ρωτήσει (πάντα η πόρτα μας είναι ανοικτή για τον συνδυασμό του) και δίχως να λάβει καν υπόψη του τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου και τα λεγόμενα του δημάρχου ακόμη και στο πρόσφατο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Κάθε αντικειμενικός κριτής μπορεί να αντιληφθεί και το ενδιαφέρον και την αποτελεσματικότητα των κινήσεων μας.
Κάθε κακοπροαίρετος δεν θα το κάνει ποτέ.
Η νέα δημοτική αρχή όμως δεν επηρεάζεται από αυτά.
Με επιμονή, υπομονή, υπευθυνότητα, συνέπεια, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα προχωρά.


Παντελής Σκαρμούτσος – Δημοτικός σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου:

(4-3-2020)

 

Ο «Χαρίλαος Τρικούπης», το ΔΑΚ Μεσολογγίου και η ενεργειακή αναβάθμιση

Κε Δήμαρχε,

Γνωρίζετε από τον Σεπτέμβρη του 2019 που αναλάβατε, ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ΔΑΚ Μεσολογγίου, δεδομένου ότι αυτό είναι ακατάλληλο για αγώνες μπάσκετ επιπέδου Α1.

Σας κατηγορούν δε ότι όλο αυτό το διάστημα, δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να λύσετε το πρόβλημα. Το θέμα έχει πάρει μεγάλη έκταση και στην πόλη και στα ΜΜΕ, τοπικά και πανελλαδικά και για μια ακόμη φορά, ο δήμος γίνεται αρνητικό παράδειγμα προς αποφυγήν.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι, «η διοίκηση της ομάδας, αντί να ασχολείται με τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά, σχεδόν καθημερινά δίνει τη δική της μάχη, ώστε η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου να «λειτουργήσει» με ρυθμούς «Χαρίλαου Τρικούπη» προκειμένου να μην συμβεί, το αδιανόητο, να ανέβει η ομάδα στην Α1 και να αναγκαστεί να αγωνίζεται σε Αγρίνιο ή Πάτρα!!! λόγω της δεδομένης ακαταλληλότητας του ΔΑΚ Μεσολογγίου.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που καταλογίζουν ατολμία και παρελκυστική τακτική στη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχει εγκεκριμένη σχετική πίστωση της Γ.Γ.Α. από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως η δημοτική αρχή να έχει προβεί στις σχετικές ενέργειες, ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και τη δημοπράτηση των απαραίτητων εργασιών στο κλειστό, για να μπορεί να φιλοξενεί αγώνες της Α1.

Οι ίδιοι γνώστες του θέματος λένε επίσης ότι «από τον Σεπτέμβριο η ομάδα του Χαρίλαου Τρικούπη έδειξε τα «δόντια» της και δυστυχώς η δημοτική αρχή περί «άλλων τύρβαζε», με αποτέλεσμα τώρα να είναι πολύ πιθανό να συμβεί το «αδιανόητο»… δηλαδή η έδρα του Τρικούπη να είναι το Αγρίνιο ή η Πάτρα».

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε ότι μας προκάλεσε εντύπωση η θέση που διατύπωσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κ. Λύρος στο «Φως των Σπορ», με την οποία, ζητά τώρα χρηματοδότηση για το ζήτημα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κάτι που δεν είχε πράξει πριν 5 μήνες, όταν και είχε ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη, όλοι οι δήμαρχοι να δώσουν φάκελους με τα αιτήματά τους !
Κλείνοντας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις η δημοτική αρχή θα «τρέξει» τις διαδικασίες, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, ώστε να απορροφήσει την πίστωση που έχει διατεθεί από τη Γ.Γ.Α. για το ΔΑΚ Μεσολογγίου και δεν θα συμβεί το αδιανόητο.»

Με βάση λοιπόν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, προκύπτουν τα κάτωθι ερωτήματα :

1. Υπάρχει όντως εγκεκριμένη πίστωση της Γ.Γ.Α. από το περασμένο καλοκαίρι, για την αναβάθμιση του ΔΑΚ και δεν έχετε προωθήσει τις διαδικασίες και τις μελέτες για την έγκαιρη αναβάθμιση του γηπέδου ?

2. Γιατί ενώ ο περιφερειάρχης σας ζήτησε πριν 5 μήνες, φάκελους με αιτήματα και μελέτες, εσείς δεν δώσατε τίποτα και αναγκάζεστε από τα γεγονότα να παρακαλάτε εκ των υστέρων και στο παρά πέντε ?

3. Έστω και κατόπιν εορτής, έχετε κάνει μελέτη, για το κόστος των απαραίτητων μετατροπών, ώστε το γήπεδο να πάρει έγκριση διεξαγωγής αγώνων Α1 ? και αν ναι, ποιο είναι το κόστος ? εάν όχι, γιατί δεν το κάνατε έστω και καθυστερημένα ?

4. Είστε διατεθειμένος να εντάξετε το κόστος μετατροπής και αναβάθμισης των χώρων του ΔΑΚ, στον προϋπολογισμό του 2020, μετά από κατάλληλη αναμόρφωσή του, στην περίπτωση που χαθούν τα χρήματα από Γ.Γ.Α. και Π.Δ.Ε. ? δεδομένου ότι για να αποφύγουμε τον εκπατρισμό της ομάδας μας, το ΔΑΚ θα πρέπει να είναι έτοιμο το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2020.

5. Όπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του ΔΑΚ Μεσολογγίου, ύψους 1.022.520 ευρώ το οποίο έχει εγκριθεί από τις 7/5/2018. Μπορείτε να μας πείτε η ενεργειακή αναβάθμιση σε ποιό ακριβώς στάδιο βρίσκεται ? και θεωρείτε λογικό να προηγηθεί της αναβάθμισης των χώρων του γυμναστηρίου ?

Κε Δήμαρχε, η πόλη ζητά απαντήσεις. Άμεσα, με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές.

Εμείς σαν παράταξη σας προτείνουμε να γίνει άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα πρέπει να παρίσταται και το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας μπάσκετ «Χαρίλαος Τρικούπης», για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κατάσταση, δίνοντας άμεση λύση στο πρόβλημα έστω και την τελευταία στιγμή. Είναι κάτι που έπρεπε να είχατε κάνει εδώ και μήνες.

Ο «Χαρίλαος Τρικούπης» ανεβαίνει στην ανώτατη κατηγορία του αθλήματος, γιατί κάποιοι άνθρωποι πίστεψαν και επένδυσαν στην ομάδα, η διοίκηση, οι παίκτες και το τεχνικό προσωπικό, με σκληρή δουλειά και υπερβάλλοντας εαυτούς, πέτυχαν το θεωρητικά ανέφικτο, προσδίδοντας παράλληλα αίγλη και επισκεψιμότητα στην πόλη, με όλα τα συνακόλουθα οφέλη.
Εσείς σαν Δημοτική αρχή θα κάνετε αυτό που χρειάζεται για να μην διώξετε την ομάδα από την πόλη μας ? η θα φταίει το Αγρίνιο που εκτός των άλλων, μας πήρε και την ομάδα ?

Δυστυχώς κε Δήμαρχε, έχετε σοβαρό πρόβλημα, γιατί οι αντιδράσεις σας, αντί να προηγούνται, έπονται μονίμως των γεγονότων και αν τελικά η ομάδα πάει στο Αγρίνιο, θα το χρεωθείτε προσωπικά.

Για την παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»

Παντελής Σκαρμούτσος – Δημοτικός σύμβουλος

Μεσολόγγι 3/3/2020