acheloos5

Αντιδράσεις για το έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στη συνεδρίασή του της 26ης Φεβρουαρίου 2020  εξέδωσε, με τη 19/2020 Απόφασή του, το παρακάτω ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α
του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου
κατά της εκτροπής του Αχελώου

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θέρμου εκφράζει την αντίθεσή του σε κάθε μεθόδευση που στοχεύει στην επανέναρξη του έργου της εκτροπής του Αχελώου ποταμού και παράλληλα εκφράζει τη συμπαράσταση του στις πρωτοβουλίες της «Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στη Θεσσαλία».
Η Αιτωλοακαρνανία αντιστάθηκε στην υλοποίηση του καταστροφικού – φαραωνικού αυτού έργου και με τους αγώνες της πέτυχε τις ευνοϊκές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Καλούμε την Πολιτεία να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης υδάτων των λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και να σταματήσει κάθε συζήτηση για την εκτροπή της λογικής και της νομιμότητας.
Ο Δήμος Θέρμου στηρίζει τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της εκτροπής του Αχελώου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην τελευταία σύσκεψη,17/01/20, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου και θα είναι παρών στο πλευρό της μέχρι την οριστική και αμετάκλητη ακύρωση ενός έργου που εκτρέπει τη λογική και πλήττει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον.

Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Απανταχού Μακρύνειων Αιτωλοακαρνανίας μέσα από το παρόν ψήφισμα εκφράζει την αντίθεσή του με την απόφαση της Κυβέρνησης για την επανέναρξη του έργου της εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Στην Ελλάδα, ένα έργο που έχει ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζει να υπάρχει. Υπάρχει ως πολιτικό όραμα, κυβερνητική πολιτική, ως προγραμματισμός της διοίκησης, ως δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εκτροπή ποταμών δεν αποτελούν λύση για το παγκόσμιο πρόβλημα της λειψυδρίας – αντιθέτως δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται πως λύνουν.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση στο χώρο, και να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο περιβάλλον.

Συστρατευόμαστε στον αγώνα των φορέων του Νομού μας κατά της εκτροπής του Αχελώου. Στηρίζουμε τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως διατυπώθηκαν στην σύσκεψη της 17ης Ιανουαρίου 2020 που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου.

Ομοσπονδία Συλλόγων Απανταχού Μακρύνειων Αιτωλοακαρνανίας


Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Αγρινίου έχει από την πρώτη στιγμή πλήρως συνταχθεί με τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας που κατάφεραν με διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) να αποτρέψουν την ολοκλήρωση του εγκληματικού για το περιβάλλον και την οικονομία έργου της εκτροπής του Αχελώου.

Το ίδιο ακριβώς κάνει και σήμερα, από την πρώτη γραμμή, μάλιστα, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις συλλογικές αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία, εξάλλου, εκπροσωπείται δια του προέδρου του κ. Θωμά Κουτσουπιά.

Οι αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής είναι δεσμευτικές και η Ένωση Αγρινίου, όπως έκανε και στο παρελθόν όσες φορές χρειάστηκε, είναι διατεθειμένη να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν, ως μέλος της Επιτροπής και ως φορέας εκπροσώπησης του αγροτικού χώρου, συμβάλλοντας στο όποιο οικονομικό κόστος προκύψει απ’ τις νομικές, τεχνικές ή άλλες ενέργειες απαιτηθούν. Σε σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Θωμάς Κουτσουπιάς επισημαίνει πως δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση ούτε ο Αχελώος ούτε η προσήλωση της Ένωσης Αγρινίου στην υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου.

Ένωση Αγρινίου


 

Αγρίνιο 12-02-2020

Προς

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών
κ. Καραμανλή Κωνσταντίνο

Υπουργό Επικρατείας
κ. Γεραπετρίτη Γεώργιο

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα ανέκυψε και πάλι, σε επίπεδο προθέσεων και
ανακοινώσεων από τα πιο επίσημα χείλη το θέμα του Αχελώου ποταμού, με
την «μερική εκτροπή του» να τίθεται ως προτεραιότητα της κυβέρνησή σας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πραγματικά ακατανόητοι οι λόγοι, που
σας εξωθούν στην κυβερνητικά εμμονική σας διάθεση να επαναφέρετε στο
προσκήνιο, πέρα από κάθε λογική, ενάντια σε πληθώρα δικαστικών
αποφάσεων και κυρίως έξω από την επιστημονική οριοθέτηση της διαχείρισης
των υδατικών πόρων της χώρας μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα Σχέδια
Διαχείρισης των Λεκανών, το θέμα της εκτροπής του Αχελώου.

Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη η αναμόχλευση της ικανοποίησης των
αρδευτικών αναγκών του Θεσσαλικού κάμπου, μέσω μιας λύσης με
αναχρονιστικές και ανορθολογικές ιδιότητες, αποτυπωμένες και πλήρως
στοιχειοθετημένες περιβαλλοντικές ζημίες και δίχως κανένα επιστημονικό
υπόβαθρο, που δεν εμπίπτει στο πλαίσιο της αειφορίας και της ορθολογικής
διαχείρισης.

Όπως ήδη γνωρίζετε, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας ανταποκρινόμενο
πλήρως στο θεσμικό του ρόλο, αυτού του Τεχνικού Συμβούλου της Πολιτείας,
είναι πάντοτε παρόν σε όλα τα μεγάλα θέματα που άπτονται της περιοχής
ευθύνης του και διατυπώνει τις απόψεις του με απολύτως επαρκή,
επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτό πράττουμε αδιαλείπτως για όλες τις μεγάλες
τεχνικές παρεμβάσεις, που απαιτούνται στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά
δυστυχώς δολιχοδρομούν ναρκοθετώντας την αναπτυξιακή προοπτική της
διαχρονικά και διακομματικά υποβαθμισμένης περιοχής μας, αν και υστερούν
σε βεληνεκές και μέγεθος σε σχέση με τα φαραωνικά έργα, που αβίαστα
εξαγγέλλετε σε άλλες περιοχές. Το ίδιο θα πράξουμε και για το ζήτημα του
Αχελώου, αποστέλλοντάς σας συνημμένο με την παρούσα επιστολή, το
σχετικό, επιστημονικό πόρισμα του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας βασισμένο στην
εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Υδάτινου δυναμικού του
Τμήματος, το οποίο θα συμβάλλει στην κατανόηση από την πλευρά σας, του
πλήρως ανεδαφικού χαρακτήρα της προκείμενης εξαγγελίας περί εκτροπής
του ποταμού.

Με εκτίμηση

Για την Δ.Ε. του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

Ο Πρόεδρος

Μπλέτσας Στυλιανός


 

Παρέμβαση του Δημήτρη Τραπεζιώτη στην εκδήλωση για την εκτροπή του Αχελώου ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 5 /2/2020

Καλησπέρα σε όλους
Σε συνέχεια των όσων, με επάρκεια και πληρότητα εξέθεσε ο κ. Φάμελλος, συμπληρωματικά και μόνον επιτρέψτε μου ελάχιστες σκέψεις.
Οι αγώνες που έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι, οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής μας, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την αποτροπή της εκτροπής του ποταμού Αχελώου έχουν έναν εμβληματικό χαρακτήρα για δύο κυρίως λόγους:

ΠΡΩΤΟΝ ΔΙΟΤΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΑΝ όλες τις δυνάμεις, ατομικές και συλλογικές, οι οποίες προέταξαν απέναντι στην ιδεοληψία της μονομερούς οικονομικής μεγέθυνσης και μεγιστοποίησης και στα «οφέλη» της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης την υπεράσπιση ενός δημόσιου, υπερατομικού αγαθού, του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και γιατί είχαν τη διαύγεια να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν έγκαιρα την αξία του περιβάλλοντος για τη ζωή τους, για τη ζωή των ανθρώπων. Διότι το Περιβάλλον μπορεί να υπάρξει χωρίς την παρουσία του ανθρώπου, αλλά ο άνθρωπος χωρίς το Περιβάλλον δεν μπορεί να επιβιώσει.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΔΙΟΤΙ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ότι η εκτροπή του Αχελώου ισούται με εκτροπή από τη λογική, τη νομιμότητα, την διαφάνεια και από την αρχή της οικολογικής συνείδησης που μεταφράζεται στο δικαίωμα και στη δυνατότητα για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν στο περιβάλλον. Και υπ’ αυτή την έννοια ήταν ένας αγώνας υπεράσπισης της Δημοκρατίας.
Έτσι εγγράφεται αυτός ο αγώνας για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου στη συλλογική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής μας, στην ιστορία του τόπου μας, στην ιστορία της οικολογίας. Διότι η οικολογία δεν είναι η βουκολική υπεράσπιση της φύσης αλλά εμπλέκει δυνητικά ολόκληρο το κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.

Έξι (6) αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας, του ΣτΕ και μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στάθμισαν ενδελεχώς και με επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση τις καταστροφικές συνέπειες του έργου της εκτροπής του Αχελώου για το περιβάλλον και η τελευταία απόφαση 26/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ ξεκαθάρισε πλήρως την υπόθεση.

Αν κάποιος καταφέρει να διαβάσει την απόφαση αυτή και λέω αν καταφέρει γιατί πρέπει να είναι εξοικειωμένος με τα νομικά κείμενα, με τον τρόπο που καταστρώνει το συλλογισμό του ο Δικαστής, θα διαπιστώσει δύο πράγματα:

α) ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ, τη συνεχή και συστηματική προσπάθεια της πολιτείας, της Διοίκησης και των κυβερνήσεων διαχρονικά να παραμερίσουν τα εμπόδια που θέτει η έννομη τάξη και να ολοκληρωθεί το φαραωνικό αυτό έργο το οποίο δυστυχώς ακόμα σήμερα παραμένει ανοικτό και σε εξέλιξη και

β) ότι το έργο αυτό ακυρώθηκε είναι αντίθετο με τον κανόνα της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Εδώ επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τούτο. Ότι η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι απλώς μια ντιρεκτίβα της Ε.Ε. όπως είχε αρχικά διατυπωθεί στην Agenda 21, μετά τη Διάσκεψη Κορυφής της Γης στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992 όπου τότε ήταν απλώς μια διακήρυξη (Soft law). Μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την ενσωμάτωσή της από τις εθνικές νομοθεσίες έγινε σκληρό δίκαιο (Hard law), κανόνας κοινωνικής και πολιτειακής συμπεριφοράς προς τον οποίο άπαντες οφείλουν να ευθυγραμμίζονται.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα και για να κεντρίσω τη συζήτηση θα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και θα υποβάλω τέσσερεις ερωτήσεις που εδράζονται στις αιτιάσεις που διατυπώνονται κυρίως από τις μεγάλες οικολογικές οργανώσεις που αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια κατά της εκτροπής του Αχελώου. Ισχυρίζονται λοιπόν κ. Υπουργέ ότι:

1) Η επιλογή σας η ΜΕΣΟΧΩΡΑ να λειτουργήσει αυτόνομα ως Υδροηλεκτρικό έργο αποσυνδεδεμένο από την εκτροπή του Αχελώου βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση και παραβιάζει την απόφαση 26/2014 της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία ακύρωσε το έργο στο σύνολό του και ως εκ τούτου ακύρωσε και το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.

2) Η τμηματική αυτή εκτέλεση – σαλαμοποίηση (σε μικρότερα κομμάτια) του έργου έχει τον κίνδυνο να οδηγήσει και σε ένα δεύτερο έργο, αυτό της ΣΥΚΙΑΣ με δεδομένο ότι τα φράγματα διατηρούν τα ίδια μεγέθη και χαρακτηριστικά και τα Σχέδια διαχείρισης των Υδατικών πόρων αναθεωρούνται κάθε έξι χρόνια.

3) ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ είναι πλέον παρωχημένα φαραωνικά έργα με σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τους κατάντη υδροφορείς, τα οικοσυστήματα και καταστροφικά για τη βιοποικιλότητα θέση την οποία υποστηρίζει άλλωστε και το Τμήμα οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

4) Το έργο της ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μεγάλων οικονομικών συμφερόντων εν όψει και της προϊούσας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των Υδροηλεκτρικών μονάδων.

Τι απαντάτε; Θα θέλαμε να έχουμε μια σαφή απάντηση εκ μέρους σας στα ερωτήματα αυτά προκειμένου να έχουμε μια καθαρή εικόνα σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου.

Ευχαριστώ

Δημήτρης Τραπεζιώτης


 

Κατάπληκτοι παρακολουθούμε την πρωτοφανή μεθόδευση με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει το παράνομο έργο της εκτροπής του Αχελώου, αδιαφορώντας για το πλήθος των δικαστικών αποφάσεων ανωτάτων Δικαστηρίων, αλλά και για το ίδιο το Σύνταγμα αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό της πρόσωπο, το οποίο, στο βωμό των ιδιωτικών συμφερόντων και των ύποπτων κρυφών συμμαχιών βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με την κοινωνική συνοχή όσο και με την ισόρροπη προστασία του περιβάλλοντος.

Η στρατηγική δε επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να απαξιώσει τελείως και προκλητικά όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας από κάθε συζήτηση βρίσκεται όχι απλά πέρα από κάθε νομιμότητα, αλλά μας δημιουργεί και τον φόβο και συνάμα τη βεβαιότητα ότι ο σχεδιασμός που οραματίζεται θα έχει ολέθριες συνέπειες στο Νομό μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες της κυβέρνησης και την πολιτική της στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και καλούμε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες να υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ενάντια σε ό,τι υποβαθμίζει τον φυσικό μας πλούτο και το περιβάλλον.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Το κεντρικό συμβούλιο της ΠΑΝ.ΣΥ σε συνεδρίασή του στις 27/01/2020, ΟΜΟΦΩΝΑ, εξέφρασε για άλλη μία φορά την εναντίωσή του στην εκτροπή του Αχελώου ποταμού και στα σχέδια της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση του ακυρωθέντος έργου , με 5 αποφάσεις του Συμβουλίου τις Επικρατείας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρεί ότι η σύσκεψη των φορέων της Θεσσαλίας με τον υπουργό επικρατείας και η από κοινού απόφασή τους για επανέναρξη του έργου- ερήμην ημών- προσβάλλει τους Αιτωλοακαρνάνες. Δηλαδή μόνοι τους τα είπαν, μόνοι τους τα αποφάσισαν θεωρώντας μας δεδομένους και υποτακτικούς.
Ζητά από την κυβέρνηση να διαγράψει κάθε σκέψη για την εκτροπή, να σεβαστεί τις δικαστικές και Ευρωπαϊκές αποφάσεις, να σταματήσει κάθε τεχνική παρέμβαση στο χώρο, να αποκαταστήσει τη ζημιά του φυσικού περιβάλλοντος.

Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού, πρέπει άμεσα να οριστεί κοινή συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής των φορέων του Νομού κατά της εκτροπής, με τους βουλευτές, περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους και άλλους φορείς του Νομού, για να επαναδιατυπωθεί η κοινή και ξεκάθαρη θέση μας κατά της εκτροπής του Αχελώου, Ταυτό- χρονα να ζητηθεί συνάντησή τους, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Χώρας.

Η ΠΑΝ.ΣΥ. στηρίζει τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην τελευταία σύσκεψη,17/01/20, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου και θα είναι παρούσα στο πλευρό της μέχρι την οριστική και αμετάκλητη ακύρωση του παράλο- γου και καταστροφικού έργου που εκτρέπει τη λογική και πλήττει ανεπανόρθωτα το φυσικό περιβάλλον.

Η ΠΑΝ.ΣΥ αυτές τις πρακτικές δεν τις επικροτεί δεν τις στηρίζει και τις καταγγέλλει ως και αντιδημοκρατικές.
Όταν οι κυβερνήσεις δεν σέβονται τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις και τις αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου της Χώρας, πως έχουν την απαίτηση να τις σέβεται ο πολίτης;

Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία


Την αντίθεσή του στην Εκτροπή του Αχελώου διατράνωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου μετά από διαλογική συζήτηση και απόφαση πριν από λίγο.
Στο Σώμα συζητήθηκε η φημολογούμενη επαναφορά της Εκτροπής και έγιναν εισηγήσεις και τοποθετήσεις. Καταληκτικά, αποφασίστηκε να απορριφθεί κάθε τέτοιο ενδεχόμενο το οποίο πλήττει σφόδρα το Νομό και τις οικολογικές ισορροπίες σε μια χρονική συγκυρία που η κατεύθυνση είναι τελείως διαφορετική, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, σύμφωνα με το ψήφισμα που αποφασίστηκε, τάσσεται ενάντια σε αυτή την επιδίωξη και ο αγώνας θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Κατά της Εκτροπής του Αχελώου

Η επαναφορά της πιθανότητας Εκτροπής του Ποταμού Αχελώου στη δημοσιότητα, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία κι αντιδράσεις, οι οποίες ασφαλώς αναφέρονται στις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου στα οικοσυστήματα των υγροβιοτόπων της Αιτωλοακαρνανίας. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε μια περιοχή η οποία στηρίζει τον βασικό άξονα της οικονομίας της στον Πρωτογενή τομέα παραγωγής.
Ο Αχελώος δεν μπορεί να εκτραπεί ούτε μερικώς ούτε καθολικά. Οι αλλεπάλληλες ακυρώσεις του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά αποτελούν την επιστημονική τεκμηρίωση της πάγιας θέσης των Αιτωλοακαρνάνων Κατά της Εκτροπής.
Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου δηλώνει την κάθετη αντίθεσή του σε τέτοιο ενδεχόμενο, πιστεύοντας ότι κάθε παρέμβαση στο υδάτινο σύστημα του ποταμού, θα είναι καταστροφική. Η διασφάλιση του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων του, θα πρέπει να είναι αξίωμα για κάθε χώρα.
Την ώρα που ο πλανήτης μας εκπέμπει «σήμα κινδύνου» με την διαπιστωμένη κλιματική αλλαγή λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον, δεν είναι δυνατό η ελληνική πολιτεία να συζητά με οποιοδήποτε τρόπο την διατάραξη της ισορροπίας του.
Για το λόγο αυτό συντασσόμαστε με τους υπόλοιπους Δήμους και φορείς του Νομού και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας κατά της Εκτροπής του Αχελώου, θα είναι συνεχής και ανυποχώρητος.

Ι.Π. Μεσολογγίου 27 Ιανουαρίου 2020

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου


 

Την υιοθέτηση του πρόσφατου ψηφίσματος της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ως εισηγητής κατά την συνεδρίαση του ΔΣ ανέφερε τα εξής: « Είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχόλησαν την κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα έργο φαραωνικού χαρακτήρα το οποίο έχει αποτραπεί, μέχρι σήμερα, μέσα από πέντε ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Δεν προβλέπεται σε κανένα από τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας τα οποία έχουν εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειλικρινά, δεν υπάρχει λογική απάντηση γιατί ξεκίνησε η συζήτηση και γιατί συνεχίζεται. Ένα όμως είναι σίγουρο. Θα συνεχίσουμε συντονισμένα τον αγώνα μας και θα συνεχίσουμε να προσβάλλουμε κάθε πρόθεση προώθησης της εκτροπής.

Δεν μπορεί να πηγαίνουμε μπροστά με παλιές συνταγές. Όλες οι σύγχρονες χώρες έχουν ακυρώσει παρόμοιες αποφάσεις.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την οριστική αποτροπή του εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο μέσο κατά της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, κατά της εκτροπής της λογικής και υπέρ του σεβασμού των Δικαστικών Αποφάσεων και των Νόμων της Πατρίδας μας».

Δήμος Αγρινίου


Δήλωση του τομεάρχη Υποδομών-Μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένου μετά και την παρέμβαση του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Αγρίνιου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα θα γίνει αγνώριστη. Θέλω να ελπίζω πως δεν εννοεί ότι δεν θα αναγνωρίζουμε ούτε καν το ανάγλυφο της, κατά πού δηλαδή έπεφτε ο Αχελώος, αφού θα έχει ήδη εκτραπεί.
Αν συνεχιστεί αυτή φαραωνική παραίσθηση, θα είναι μία πραξικοπηματική ενέργεια, πού αποτέλεσμα θα έχει να γυρίσει η χώρα πολύ πίσω, και σε αντίθετη κατεύθυνση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Οι προπάτορες πολιτικοί του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη έταζαν στους πολίτες ότι θα τους φέρουν και ποτάμια, ενώ ο νεότερος της οικογένειας επιχειρεί να εκτρέψει τα ήδη υπάρχοντα.
Αντί για σιτάρι, η σημερινή κυβέρνηση των «αρίστων» επιχειρεί να πουλήσει σανό στους θεσσαλούς, περιβάλλοντας με το μανδύα του λαϊκού αιτήματος μία παραγγελιά, που εμφάνισαν ακριβώς μετά τις εκλογές.
Το θέμα δεν είναι Θεσσαλία εναντίον Αιτωλοακαρνανίας, αλλά η Ελλάδα, ο φυσικός πλούτος και το περιβάλλον της. Μια ιστοσελίδα στη Θεσσαλία έγραψε ότι εγώ κάλεσα τους Αιτωλοακαρνάνες σε εξέγερση για την εκτροπή. Αν μιλάμε για εξέγερση, αυτή είναι εξέγερση της λογικής και του δικαίου.

Γιώργος Βαρεμένος – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


 

Ο ποταμός Αχελώος το διαχρονικό σύμβολο του νερού και της γονιμότητος, όπου στις όχθες του αναδείχθηκαν πλήθος αρχαίων πόλεων και συγκεκριμένα από την δεξιά του όχθη ο Στράτος, η Σαυρία, η Μητρόπολη, οι Οινιάδες και από την αριστερή του όχθη το παλιόκαστρο Σπολάιτας, η Αρσινόη, η Κωνώπη, η Ιθωρία, το Παιάνιον για μιά ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα.

H ανακοινωθείσα στον τύπο, πρόσφατη μονομερής σύσκεψη Κυβερνητικών στελεχών με τοπικούς παράγοντες της Λάρισας προσπαθεί να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο και να αφυπνίσει μνήμες περί εκτροπής του Αχελώου.

Έξι χρόνια μετά την τελευταία απόφαση του ΣΤΕ (2014), ξαναζεσταίνεται ένα έργο που καμιά σχέση δεν μπορεί να έχει με το πνεύμα της απαραίτητης αειφορίας.

Κάποιοι ίσως έντεχνα ξεχνούν, ότι οι εποχές της κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων έχει περάσει και δεν βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το σπουδαιότερο λησμονούν, ότι ο Αχελώος και κυρίως το δέλτα του είναι αρμονικά δεμένος με το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού-Εχινάδων Νήσων. Μιά περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή της Χώρας μας που αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση Λιμνοθάλασσα της Μεσογείου.

Οι Κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων θα έπρεπε να είχαν δρομολογήσει μικρά έργα αντιμετώπισης του αρδευτικού κυρίως προβλήματος της Θεσσαλίας και του κάμπου της αλλά και άλλων περιοχών με την ενθάρρυνση της επαναχρησιμοποίησης κάτι που σχεδιάζουν και πράττουν με απόλυτη επιτυχία άλλες Χώρες της Μεσογείου.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για οποιαδήποτε πρόταση εκτροπής του Αχελώου για τους επιστημονικούς λόγους που δεν έγινε αποδεκτή από το ΣτΕ στο παρελθόν και ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα γίνουν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον.

Η Ενωσή μας θα παρακολουθεί το όλον ζήτημα και θα παρεμβαίνει όποτε το κρίνει απαραίτητο όχι με γνώμονα τοπικά συμφέροντα αλλά με καθαρά επιστημονικές απόψεις στην προσπαθειά μας να διαφυλάξουμε περιβαλλοντικά την πλούσια εθνική κληρονομιά της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Πρόεδρος, Δημοσθένης Μπούρος, Καθηγητής Ιατρικής-ΕΚΠΑ

Ο Γραμματέας, Ιωάννης Κ. Καλαβρουζιώτης, Καθηγητής Σχολής θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας-ΕΑΠ

Ένωση Αιτωλοακαρνάνων Πανεπιστημιακών


 

Η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ταυτισθεί, μεταξύ άλλων, με την δικαστική απόφαση της εκτροπής του Αχελώου. Αν τυχόν η πλήρωση του κενού της στο ΣτΕ εκληφθεί ως ευκαιρία για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να παρακαμφθούν προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, αυτό θα αποτελέσει μέγιστη θεσμική εκτροπή.
Το εφεύρημα περί μερικής εκτροπής επιχειρείται να μετατραπεί σε νομική κατασκευή, ενώ επανήλθε στο προσκήνιο, ως «αδικαίωτος Θεσσαλός», και ο κ. Σουφλιάς, για να ζωντανέψουν τα φαντάσματα έργων που συνδέθηκαν με την εκτροπή του Αχελώου, ενώ ο πρώην υπουργός επιστρατεύει μια σαθρή επιχειρηματολογία για να ισχυρισθεί ότι, πριν τις απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις, είχε προηγηθεί άλλη θετική.

Μπροστά στα μάτια μας εκτυλίσσεται μια πραξικοπηματική προσπάθεια εκτροπής της λογικής και δημιουργείται η εντύπωση ότι οι κυβερνώντες θεωρούν πως τα νερά του Αχελώου χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον στην Αιτωλοακαρνανία, προς άρδευση χωραφιών στα οποία καλλιεργείται κουτόχορτο.

Γιώργος Βαρεμένος – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


 

Με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν την εκτροπή του Αχελώου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, σημειώνει τα εξής:

«Η Αιτωλοακαρνανία είναι η γη του νερού.
Και το νερό αποτελεί δημόσιο και εθνικό αγαθό, το οποίο η Αιτωλοακαρνανία ποτέ δεν αντιμετώπισε με ιδιοκτησιακή αντίληψη, παρά το γεγονός ότι και ποτέ μέχρι τώρα δεν έτυχε των αντίστοιχων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που ένα σοβαρό κράτος δικαίου θα έπρεπε να έχει θεσμοθετήσει και εφαρμόσει.

Εντούτοις, η πρόσφατη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με παράγοντες της Θεσσαλίας, με αντικείμενο, όπως ανακοινώθηκε «τον απεγκλωβισμό του Αχελώου», δημιουργεί δίκαια συναισθήματα απορίας αλλά και ανησυχίας στους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, και της Δυτικής Ελλάδας ευρύτερα, ιδίως από τη στιγμή που στη σύσκεψη δεν κλήθηκαν να εκπροσωπηθούν φορείς της περιοχής, της οποίας ο Αχελώος αποτελεί έμβλημα.
Και η ανησυχία αυτή εκπορεύεται κυρίως από το γεγονός ότι στη δημόσια σφαίρα αρχίζουν να γίνονται εκ νέου συζητήσεις για την εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο που πολλαπλώς έχει αποδειχθεί νομικά και κοινωνικά νεκρό, περιβαλλοντικά καταστροφικό, αλλά και ξεπερασμένο ως προς τις ανάγκες εξυπηρέτησης των υδατικών αναγκών της Θεσσαλίας.

Είμαστε βέβαιοι πως το σύνολο των φορέων της χώρας, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να διακυβευτεί οποιαδήποτε απειλή σε βάρος του μεγάλου μας «θησαυρού», που είναι ο φυσικός πλούτος. Αλλά και ότι, ποτέ και κανένας, δεν θα επιχειρήσει να βάλει στη ζυγαριά τη λογική, το δίκαιο και τη δικαιοσύνη, έναντι οποιουδήποτε κέρδους.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί με όρους και πρακτικές του παρελθόντος.
Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για μία ακόμα σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων, αυτή τη φορά με φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξουν διευκρινίσεις και να δοθούν απαντήσεις.
Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αειφόρος ανάπτυξη της περιφερειακής Ελλάδας, με σεβασμό στη δικαιοσύνη, αλλά και με σοβαρότητα και σύνεση, έναντι των τοπικών κοινωνιών.

Ελπίζουμε στη διοργάνωση και σύγκληση της σύσκεψης που προαναφέρθηκε, το συντομότερο δυνατό…»

Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας


 

Μέσω επικοινωνιακών κινήσεων και συσκέψεων, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρώτος επανέφερε θέμα εκτροπής του Αχελώου από την ΔΕΘ, προσπαθεί να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό ενδιαφέρον ως λαϊκό αίτημα της Θεσσαλίας. Από την οποία Θεσσαλία, περιφερειακοί ή άλλοι παράγοντες προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι, ετσιθελικά, αρνούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση προβλεπόμενων έργων για την επίλυση του υδατικού της προβλήματος.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα με τριτοκοσμικό τρόπο ως ικανοποίηση «ημετέρων» χωρίς εξισορρόπηση συμφερόντων, περιφερειακή ανάπτυξη και σεβασμό δικαστικών αποφάσεων και ευρωπαϊκών Οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην πρεμούρα της να «στήσει» το παιγνίδι και να δημιουργήσει τετελεσμένα, αγνοεί παντελώς και με προκλητικό τρόπο την Αιτωλοακαρνανία, η οποία έτσι κι αλλιώς δικαιούται να θέτει το αίτημα για ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, αφού δίνει τα νερά της για να ξεδιψάσει η Αττική. Περιφρονεί κάθε έννοια Κράτους με δικαιϊκή βάση και συνέχεια, και θέλει να επιφυλάξει σε ένα ποτάμι, που λατρευόταν σαν θεότητα, την τύχη των αρχαίων της Θεσσαλονίκης.

Κανονικά, για να μην επέλθει η εκδίκηση της Φύσης, πρέπει να προηγηθεί η αντίδραση της Κοινωνίας.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


 

Να λοιπόν που ένα θέμα , το οποίο είχε κλείσει νομικά (με 6 αποφάσεις του ΣτΕ, και κυρίως την τελευταία υπ αριθμ 26/2014), αλλά και πολιτικά με τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση των ΑΡΙΣΤΩΝ, με τους τοπικούς αντιπροσώπους της να «ποιούν την νήσσαν» , το επαναφέρει αδιαφορώντας πλήρως για όλα τα παραπάνω. Και όχι μόνο αυτό. Δρομολογεί τις εξελίξεις για την εκτροπή του Αχελώου, αγνοώντας ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ τους Αιτολοακαρνάνες, τις θέσεις των οποίων δεν ανέχεται ούτε να τις ακούσει. Πώς αλλιώς εξηγείται η καθολική έλλειψη εκπροσώπησης του Νομού στη σύσκεψη που διοργανώθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή όμως ΟΛΩΝ των Θεσσαλών εκπροσώπων. Οι οποίοι μάλιστα δεν δίστασαν με ανακοίνωσή τους να μας θυμίσουν , ότι όλοι οι παράγοντες κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι, πήραν το μήνυμα, και δύσκολα θα μπορούν να αγνοήσουν την ομόθυμη απαίτηση των Θεσσαλών.

Στον αντίποδα όλων αυτών των ενεργειών, οι δικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές δεν εξέδωσαν ούτε μια ανακοίνωση , δεν εξέφρασαν την παραμικρή αντίδραση και αντίλογο δια του θεσμικού τους ρόλου. Φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένοι από τα υπόλοιπα και σημαντικά που έχουν πετύχει για το νομό (Πανεπιστήμιο, σύνδεση με την Ιόνια οδό,τιμές ελαιοπαραγωγών, μείωση ανεργίας στο νομό κλπ). Το ίδιο δυστυχώς πράττει μέχρι στιγμής τόσο η Περιφέρεια όσο και η Μητρόπολη Αιτ/νίας με το τόσο σοβαρό για το μέλλον της Αιτωλοακαρνανίας και του κλίματος θέμα.

Η παράταξή μας , συντασσόμενη πάντα με τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, αλλά και με τις θέσεις της συντονιστικής επιτροπής φορέων Αιτωλοακαρνανίας , όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο κείμενο-απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης, θέσεις που κατά την άποψή μας οφείλουν να συνυπογράψουν το σύνολο των επιστημονικών φορέων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των ενώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων, της Μητρόπολης Αιτ/νίας και φυσικά οι Δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές του Νομού όλων των κομμάτων, ΚΑΛΕΙ όλους τους παραπάνω να συντονιστούμε και να οργανώσουμε ΑΜΕΣΑ συλλαλητήριο κατά της εκτροπής του Αχελώου, κινητοποιώντας όλο τον πληθυσμό του Νομού.

Επιτέλους να πάψουμε πιά ως πόλη και ως νομός να περιμένουμε το επόμενο πλήγμα . Να αρχίσουμε , ορθώνοντας το ανάστημά μας, να θέτουμε και να κατακτούμε στόχους.

Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία’


 

Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες από την ανάληψη της εξουσίας και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σαν έτοιμη από καιρό, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του έργου της εκτροπής του Αχελώου.
Ένα έργο που, όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα για την Αιτωλοακαρνανία.

Ο Αχελώος ήδη πολλαπλά επιβαρυμμένος από τα υπάρχοντα φράγματα δεν μπορεί να αντέξει άλλη εκμετάλλευση. Με τα νέα φράγματα στη Μεσοχώρα και τη Συκιά στον Άνω ρου του Αχελώου, που έρχονται να προστεθούν σε αυτά των Κρεμαστών, του Καστρακίου και της Στράτου, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της χώρας κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα σύνολο τεχνητών λιμνών – φραγμάτων.

Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το περιβάλλον της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, η οικολογική καταστροφή που θα επέλθει τεράστια.
Είναι προφανές όμως ότι για την κυβέρνηση πρώτο μέλημα της είναι η εξυπηρέτηση των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Για αυτό προχωρά στο έργο αγνοώντας παντελώς:

• Τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας και τους θεσμικούς εκπροσώπους του, καθώς όλα γίνονται ερήμην τους
• Τις επανειλημμένες δικαστικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας που έβαλαν φρένο σε παλαιότερες απόπειρες υλοποίησης αυτού του έργου.

Σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση για τον τόπο μας οι πολίτες και οι φορείς επιβάλλεται να δείξουμε επαγρύπνηση, να αφήσουμε στην άκρη τις κομματικές διαφορές βάζοντας πρώτα τον τόπο μας και να οργανώσουμε την αντίδρασή μας ενωτικά και δυναμικά.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ματαιώσει άμεσα κάθε σχέδιο εκτροπής του Αχελώου. Το περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας πρέπει να σταματήσει τώρα.

Για τη Δημοτική παράταξη Αγρινίου «Συμμαχία Πολιτών»
Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


 

Την επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής του Αχελώου και την «Μεγάλη Ιδέα» του παραλογισμού της εκτροπής του Αχελώου προς τον Θεσσαλικό κάμπο, νεκρανασταίνει η κυβέρνηση μετά από ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και συμμετοχή Υπουργών, εκπροσώπων της Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και βουλευτών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων κ.ά., της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Παρότι τα τελευταία 22 χρόνια τα έργα έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ καθότι έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία και το άρθρο 24 για την προστασία του Περιβάλλοντος!

Και βέβαια η Αιτωλ/νία δεν είναι καν στο κάδρο των όποιων κυβερνητικών επιλογών, για μια ακόμη φορά. Οι κυβερνητικοί βουλευτές «άφαντοι» στο προκείμενο, όπως και στο προσφυγικό, την εργολαβία Άκτιο-Βόνιτσα και τους χειρισμούς στα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Σήμερα – όσο καμιά άλλη φορά – απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός δυνάμεων των Δήμων, της αντιπεριφέρειας Αιτωλ/νίας, των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων με την συντονιστική επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου, κατά της νεκρανάστασης της εκτροπής της λογικής.

Επιβάλλεται ΑΜΕΣΑ να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αλλά και όλων των Δήμων του Νομού και να εκφρασθεί η πλήρης αντίθεσή μας στις προωθούμενες πολιτικές, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση και μεθόδευση στην κατεύθυνση εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία, καθότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο και στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και δεν αποτελεί λύση για τη Θεσσαλία, καθώς έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε.

Μεσολόγγι, 18 Ιανουαρίου 2020

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου για τη Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


 

Με αφορμή τις επιχειρούμενες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά έκανε την εξής δήλωση :

«Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε διαφανεί η πρόθεση του, για την εκτροπή του ποταμού Αχελώου στην Θεσσαλία. Η παράταξη μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο ( 23 Σεπτεμβρίου ) έθεσε το θέμα, καλώντας, την Επιτροπή Φορέων, κατά της εκτροπής, να τοποθετηθεί στα όσα είπε ο πρωθυπουργός και να σταματήσει κάθε σκέψη και συζήτηση για το έργο.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων και Θεσσαλών στο Μέγαρο Μαξίμου, και τα όσα συζητήθηκαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Αιτωλοακαρνάνες ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ, και η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας , καθιστούν κάθε συζήτηση και κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το έργο, νομική αλλά και θεσμική εκτροπή.
Σε μια κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου έργου. Ενός έργου που είναι αποδεδειγμένο, από επιστημονικές μελέτες ότι θα προκαλέσει τεράστια οικολογική και πολιτισμική καταστροφή.

Το πρόβλημα της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους.
Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα βρει απέναντι της, το λαό της Αιτωλοακαρνανίας, που έδωσε ενωμένος τον αγώνα για να αποτρέψει την εκτροπή του Αχελώου».

 

Χριστίνα Σταρακά – Δημοτικός συνδυασμός ‘Αγρίνιο μπορείς’


 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς :
-Τoν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη
-Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή
-Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη

Θέμα: Σχετικά με τις συζητήσεις για εκτροπή του ποταμού Αχελώου
Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό το οποίο έχει απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη, φαίνεται να επανέρχεται στην επικαιρότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης και με άγνωστη σκοπιμότητα.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, μετά τη συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και του Βουλευτή Λάρισας κ. Χαρακόπουλου, την Πέμπτη 16/1 και ώρα 15.00 έχει προγραμματισθεί διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Υπουργών, των βουλευτών Θεσσαλίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας και εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Θεσσαλίας. Η σύσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί ερήμην των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά στο απαράδεκτο φαινόμενο να πραγματοποιούνται συζητήσεις που αφορούν το μέλλον των Αιτωλοακαρνανάνων, χωρίς τούτοι να μετέχουν σε αυτές.

Η εκτροπή του Αχελώου, η κατασκευή συναφών έργων και η μεταφορά υδάτων του προς όφελος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί ζήτημα που έχει τεθεί δεκαετίες πριν. Σχετικά με την εκτροπή, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (3478/2000, 903/2003, 1688/2005, 3053/2009 κ.ά.) οι οποίες ανέδειξαν τα προβλήματα και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, πολιτιστικές επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, με τελευταία την υπ’αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι η εκτροπή παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και συγκεκριμένα τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, δεν αξιολογεί επαρκώς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και δε διασφαλίζει την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών.

Επίσης, με την παραπάνω απόφαση κρίθηκε – όπως είχε ήδη γίνει δεκτό με την 3053/2009 απόφαση της Ολομελείας ΣτΕ- ότι για την υλοποίηση του έργου δεν ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανεπάρκειας υδάτινων πόρων, δηλαδή έλεγχος γεωτρήσεων, μικρά έργα αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας και προσαρμογή των καλλιεργειών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με εγκατάλειψη των υδροβόρων καλλιεργειών και αντικατάσταση των μεθόδων άρδευσης, ώστε να μην σπαταλώνται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι, ότι το έργο σχεδιάστηκε ελλιπώς και ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η 26/2014 απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε κατόπιν της C-43/10 απόφασης της 11.9.2012 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία και έλαβε υπ’όψιν, με την οποία το ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερμήνευσε το κοινοτικό δίκαιο ενόψει της εξέτασης του ζητήματος της εκτροπής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Δικαιοσύνη έχει κρίνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και μάλιστα σε πλείστες αποφάσεις της, ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου δε δύναται να συντελεστεί. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπ’αριθμ. οικ. 908 (ΦΕΚ 2562Β/25-9-2014) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και εκκρεμεί η κρίση του Δικαστηρίου.

Οι πολίτες και οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη σφοδρή και σύσσωμη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, η οποία θα προκαλέσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, χάριν ενός έργου δυσθεώρητου κόστους και μεγέθους, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από επίσημη μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας, χωρίς συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές λύσεις για την άρδευση της Θεσσαλίας. Για όλα αυτά άλλωστε η εκτροπή έχει ήδη κριθεί μη αποτελεσματική και μη ανταποκρινόμενη στις επιταγές της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το αληθές είναι πράγματι, ότι η εκτροπή του Αχελώου, θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις για την Αιτωλοακαρνανία. Ο Νομός θα αποστερείτο από το βασικό πλουτοπαραγωγικό του πόρο-με δεδομένη μάλιστα την εκτροπή του Μόρνου και του Εύηνου- έναν πόρο που η Αιτωλοακαρνανία έχει άμεση ανάγκη για την άρδευση, την ύδρευση, τη λειτουργία των φραγμάτων και των αρδευτικών έργων, τον εμπλουτισμό των υγροβιότοπων, τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας. Το έργο αυτό, περιορίζει τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου, προστατευόμενο από τη συνθήκη RAMSAR και τις κοινοτικές οδηγίες.

Συνεπώς και ενόψει της σοβαρότητας του ζητήματος, προκύπτει ότι οι όποιες συζητήσεις για έργα στον Αχελώο και οι τυχόν σκέψεις για εκτροπή του και μάλιστα εν αγνοία των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Θα πρέπει δε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Ποιες είναι οι προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με την εκτέλεση έργων στον Αχελώο προς όφελος της Θεσσαλίας ; Εξετάζεται η εκτροπή του ποταμού παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έχει εκφραστεί κατηγορηματικά κατά μιας τέτοιας προοπτικής ;
Γιατί διοργανώνεται σύσκεψη για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ερήμην της Αιτωλοακαρνανίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς τις καταστροφικές της πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Ο παραλογισμός των καταστροφικών σχεδίων εκτροπής του Αχελώου που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σφραγίστηκαν ερμητικά από την κυβέρνηση Σύριζα, επανέρχεται ως φάρσα.
Η ρεβανσιστική διάθεση της παρούσας κυβέρνησης σε συνδυασμό με παρασκηνιακές επιχειρηματικές συμφωνίες, επιχειρούν να επαναφέρουν μια εφιαλτική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή «κανονικότητα». Η επιστροφή δεκαετίες πίσω συντελείται από την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο στο ύφος αλλά και στην ουσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει την Πέμπτη 16/1 ένα τραγελαφικό σκηνικό «διαβούλευσης» με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων και φορέων της Θεσσαλίας, με αντικείμενο την «απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και η υλοποίηση του», αδιαφορώντας επιδεικτικά για το υφιστάμενο σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Θεσσαλίας όπου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην εκτροπή.
Αναρωτιόμαστε οι Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές, δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης τι έχουν να πουν. Θα συμμετέχουν στην κωμικοτραγική «διαβούλευση» ή αποκλείστηκαν όπως ο πρωθυπουργός από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη;
Στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου δεν χωράνε κομματικές ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Είναι ζήτημα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας που ενώνει όλη την κοινωνία η οποία και θα την αποτρέψει.

ΣΥΡΙΖΑ


 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοώντας τις απανωτές ήττες των εμπνευστών της εκτροπής του Αχελώου και των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς από τα αρμόδια δικαστήρια, επανέρχεται σε ένα έργο Βαβυλωνία, κόντρα στη λογική.
Έχει χυθεί πολλή μελάνη για τη διατύπωση των επιχειρημάτων που αποδεικνύουν ότι ο Αχελώος όπως και κάθε ποτάμι έχουν επιλέξει τη διαδρομή τους με βάση τους φυσικούς κανόνες που διαμορφώνουν οι τόποι και τα ανάγλυφά τους.
Έχουν διατυπωθεί αδιάσειστα επιχειρήματα για την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί στα μέρη που διαρρέει σήμερα ο Αχελώος από την εκτροπή του προς το Θεσσαλικό κάμπο και από τη λειτουργία των δύο επιπλέον φραγμάτων που προβλέπει το σχέδιο που θέλουν να υλοποιήσουν κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα.

Ας σημειωθεί ότι ο Αχελώος είναι ήδη επιβαρυμένος με τρία μεγάλα φράγματα (Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος) και ένα μικρότερο στο Αυλάκι, καθώς και με το φράγμα του Ταυρωπού που είναι βασικός παραπόταμός του και οι συνέπειες είναι γνωστές με την υποχώρηση του Δέλτα του και την αλμύρωση των εδαφών στην περιοχή.

Δυστυχώς, σε μια εποχή που το περιβάλλον πλήττεται και κινδυνεύει και η κλιματική αλλαγή απαιτεί σωφροσύνη στις ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι λογικές του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού παραδίδουν τα πάντα σε αυτούς που βάζουν το επιχειρηματικό κέρδος πάνω από τη φύση, πάνω από τα δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό, πάνω από τις κοινωνίες και τις επόμενες γενιές.

Η σύσκεψη των παραγόντων στη Θεσσαλία την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, για την υλοποίηση του τερατώδους έργου των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς και της εκτροπής του Αχελώου, βεβαιώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο για τις προθέσεις των κυβερνώντων. Βέβαια η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως βέβαια και οι προηγούμενες προμνημονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που είχαν πρωτοστατήσει για την εκτροπή.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σχέδιο εκτροπής του Αχελώου και λειτουργίας φραγμάτων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά.
Καλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε συλλογικότητα και κάθε φορέα κοινωνικό ή πολιτικό να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο επιχειρούμενο εγκληματικό έργο.
Η μεγαλύτερη προσφορά για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον θα είναι η ματαίωση αυτού του Φαραωνικού έργου.
Όχι στο βιασμό της φύσης, όχι στην καταστροφή!
Ο Αχελώος έχει επιλέξει τη διαδρομή του!

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας’


Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούμε να δούμε την επανεκκίνηση της ιστορίας της εκτροπής του Αχελώου από την κυβέρνηση. Το θέμα έχει «κλείσει» ως περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτο τόσο με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και με την απόλυτη αδυναμία χρηματοδότησής του, αφού δεν είναι «επιλέξιμο» υπό κανένα χρηματοδοτικό μέσο (και φυσικά παραβιάζει εντελώς την Κοινοτική Νομοθεσία – ειδικά την Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά 2000/60).

Δεν αποτελεί νέο το ότι η κυβέρνηση στερείται κάθε περιβαλλοντικής λογικής και ηθικής και επενδύει στην ρητορική της καταλήστευσης των φυσικών πόρων. Μεγάλες, ωστόσο, είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία άφησε ανοιχτή την «κερκόπορτα» της εκτροπής αδειοδοτώντας το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.

Αν και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση απλά παίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μας ανησυχεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κοινό που πιστεύει στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην ολοκληρωτική μετατροπή του πλανήτη σε εργοτάξιο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιωσιμότητας. Υπενθυμίζουμε ότι ο οικολογικός χώρος είναι εναντία στην εκτροπή του Αχελώου όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Θεσσαλία, της οποίας η βιωσιμότητα προϋποθέτει αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και όχι την καταλήστευση καιάλλων φυσικών πόρων.

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, ‘Οικολογική Δυτική Ελλάδα’


Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος της εκτροπής του Αχελώου και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, 16/1/2020.
«Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της ‘βαλκανικής’ προσέγγισης του… νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου». Πρόσθεσε πως «επιχειρεί μια ‘βουτιά’ σε λογικές του προηγούμενου αιώνα, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη κι αγνοώντας επιδεικτικά τη δικαιοσύνη, τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Τέλος, επεσήμανε πως «οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι θα αντισταθούν και θα λάβουν πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά, όπως έδωσαν ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις κέρδισαν».

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:

Η κυβέρνηση  που καθημερινά ωθεί τη χώρα σε ιστορικά πισωγυρίσματα συνεχίζει το «έργο» της. Αυτή τη φορά ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου, καλώντας βουλευτές και φορείς της Θεσσαλίας σε σύσκεψη την Πέμπτη, 16/1/2020.
Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της «βαλκανικής» προσέγγισης του… νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια «βουτιά» σε λογικές του προηγούμενου αιώνα. Προσπαθεί να αναστήσει ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας μας πλέον. Ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο περιβαλλοντικό και οικονομικό παράδειγμα. Η οποιαδήποτε επανεκκίνησή του, είναι μία επανεκκίνηση εμμονών, μια επιστροφή σε παλαιοκομματικά σχέδια και πολιτικές, που όχι απλά απέτυχαν, αλλά ναυάγησαν παταγωδώς κι εγκαταλείφθηκαν.
Αγνοεί επιδεικτικά την δικαιοσύνη, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη που επιχειρεί να βάζει από τη πίσω πόρτα έργα. Δεν λαμβάνει υπόψη  τις επτά ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ ούτε την ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το έργο αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παραμύθι, δε, περί «μερικής εκτροπής του Αχελώου» δε θα βοηθήσει ούτε τη Θεσσαλία (το 2017 εξάλλου συμφωνήθηκε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου)  και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Αιτωλοακαρνανία.
Τα μόνα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν από αυτό το έργο, είναι αυτά των εργολάβων.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δε διανύουμε τη δεκαετία που βλέπαμε την κλιματική αλλαγή με κιάλια: ζούμε τη δεκαετία της κλιματικής κρίσης, κι αυτή απαιτεί άλλες πολιτικές, άλλους σχεδιασμούς κι άλλου τύπου έργα. Αλλά φαίνεται πως αγνοεί τα σημεία των καιρών και πως ακόμα βρίσκεται δεκαετίες πίσω.

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όχι τη νεκρανάσταση έργων-σκελετών.
Η Νέα Δημοκρατία να γνωρίζει ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι, δώσαμε ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και τις κερδίσαμε.
Έτσι και τώρα, όλοι μαζί, θα αντισταθούμε και θα λάβουμε πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά.

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατόπιν παραγγελίας και στα “καλά καθούμενα”, επαναφέρει το φαραωνικό σχέδιο για την εκτροπή του Αχελώου και, τώρα, καλώντας σε σύσκεψη τοπικούς φορείς και τους βουλευτές της Θεσσαλίας, θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το κάνει για το καλό της. Η πατέντα περί “μερικής εκτροπής” επιστρατεύεται προφανώς για να παρακαμφθούν οι δικαστικές αποφάσεις και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποφάνσεις.

Εκμεταλλευόμενος την συνωμοσία σιωπής που έχει εξυφάνει ο οργουελικός μηχανισμός που τον στηρίζει, και η οποία συνομωσία στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει σκανδαλώδεις διαστάσεις, επιχειρεί να εκτελέσει το τέλειο πολιτικό έγκλημα. Παράγοντες της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και επιστημονικοί φορείς, που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους μέχρι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι εμμένει στην αρχική θέση που είχε χαράξει, τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτε για τον φόνο. Νομίζουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές νομιμοποιούν την οικοδόμηση ενός βαθέος κράτους της Δεξιάς, του “αποφασίζουμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε”.
Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας, και όχι μόνο, καλείται να διαψεύσει αυτή την ιστορική παρεξήγηση.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Επανέρχεται το «φάντασμα» της εκτροπής του Αχελώου
Σύσκεψη στου Μαξίμου ερήμην των Αιτωλοακαρνάνων.

Τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης Μάξιμο Χαρακόπουλο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε: «Επιτέλους μπαίνει το νερό στο αυλάκι για τον απεγκλωβισμό του Αχελώου. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την θετική ανταπόκριση του υπουργού Επικρατείας, καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αποδέχτηκε την πρότασή μας να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση για την απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και την υλοποίησή του. Προς τούτο θα υπάρξει άμεσα, όπως ήταν αξίωση της τοπικής κοινωνίας, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλίας για την καταγραφή των δεδομένων και τη διατύπωση προτάσεων για τη δρομολόγηση λύσεων».

Η διευρυμένη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 15:00 το μεσημέρι στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, όλοι οι βουλευτές -όλων των κομμάτων- της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, του ΤΤΕ, των αγροτών και της ΕΘΕΜ»

Που είναι οι Αιτωλοακαρνάνες; ΠΟΥΘΕΝΑ!!!! Αποκλειστήκαν κυριολεκτικά από την ανωτέρω σύσκεψη.

 

Παραθέτουμε απόσπασμα από τη σχετική ανακοίνωση του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»:

«……Σε αρκετά ΜΜΕ η είδηση συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο, καθώς δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους, ενώ οι γραφειοκρατικοί της ρυθμοί προϋποθέτουν αρκετά χρόνια για την υλοποίηση διαγωνισμών, αποζημιώσεων των κατοίκων κ.ά.» και ότι «Η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, με τη συμμετοχή ή όχι της ΔΕΗ, κρίνεται ως μονόδρομος για την λειτουργία του πολύπαθου “πράσινου” έργου, η ισχύς του οποίου θα φτάσει τα 165 ΜW».

Στην αφετηρία αυτού του σχεδίου, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο. Οι εμπνευστές του θα είναι για πάντα υπόλογοι για τη διασπάθιση τεράστιου ποσού δημόσιου χρήματος, για την απερίγραπτη περιβαλλοντική ζημιά που, ήδη, έχουν προκαλέσει και για την κατάσταση ομηρίας που έχουν επιβάλλει, ειδικά στην περιοχή της Μεσοχώρας. Αντί να αναστοχαστούν και να αλλάξουν ριζικά προσανατολισμό, επανέρχονται με ρεβανσιστική διάθεση και με λογική πολιτικής βεντέτας. Σα να μας λένε: «μας εμποδίσατε για 35 χρόνια να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας, τώρα που το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό θα πάρουμε εκδίκηση». Προφανώς, και πάλι, οι οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες προτάσσονται. Σκοπιμότητες, οι οποίες -στη συγκεκριμένη φάση- συνδυάζονται με τα σχέδια περαιτέρω εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών έργων. Μας μιλούν για το δημόσιο συμφέρον και για διαφεύγοντα κέρδη, την ώρα που είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τις υποδομές της ΔΕΗ στους ιδιώτες επενδυτές, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης ενός φυσικού και δημόσιου αγαθού.

Το φράγμα στη Μεσοχώρα -που θα καταβυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού- και το αντίστοιχο της Συκιάς θα είναι η «ταφόπλακα», η πλήρης καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού, η αλλαγή του μικροκλίματος, ο -επιστημονικά τεκμηριωμένος- κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικής δραστηριότητας, οι τεράστιες επιπτώσεις στις παρόχθιες περιοχές -ιδιαίτερα στις αρδευόμενες περιοχές και στις περιοχές της εκβολής του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία, η ληστρική διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού είναι η πραγματική προοπτική των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στο όνομα μιας ανάπτυξης, που αφήνει πίσω της συντρίμμια. Αυτήν την προοπτική, δεν μπορούν να τη συγκαλύψουν ωραιοποιημένες διακηρύξεις, που διαστρέφουν την κοινή λογική, μεταφράζοντας την εκτροπή σε «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και τον εγκιβωτισμό με νέα φράγματα σε «απεγκλωβισμό του Αχελώου».

Η λύση είναι γνωστή και είναι η μόνη ενδεδειγμένη: Να ακυρωθεί οριστικά η εκτροπή και όλα τα έργα που συνδέονται με αυτήν, να κατεδαφιστεί το φράγμα της Μεσοχώρας και να δρομολογηθεί η οικολογική αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί………»

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι με την υπ’ αριθμό 26/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε οριστικά το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
• Την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων της Π.Ε. Αιτ/νιας για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου και
• τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αγρινίου με θέμα: « Ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της προωθούμενης εκτροπής του ποταμού Αχελώου».

Δίκτυο ενεργών πολιτών