cc35

H αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα στο Μεσολόγγι

Με την Αντιπρόεδρο της Βουλής συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, στο πλαίσιο επίσκεψης της κυρίας Σοφίας Σακοράφα στην Αιτωλοακαρνανία.

Την συνάντηση απασχόλησαν κυρίως περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής, για τα οποία η Αντιπρόεδρος και π. Ευρωβουλευτής, στο παρελθόν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, αναφορικά με την προστασία της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου παρέδωσε στην κυρία Σοφία Σακοράφα το πρόσφατο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της Εκτροπής του Αχελώου, δηλώνοντας πως ο Δήμος για το ζήτημα αυτό, παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του.


 

cc36

Στα πλαίσια των επισκέψεων της στην Αιτωλοακαρνανία, το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου υποδέχτηκε την Αντιπρόεδρο της Βουλής, κα. Σοφία Σακοράφα, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.
Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν αφορούσαν:

α) τον θεσμικό ρόλο των Συμβουλίων Κοινότητας στην ενδοδημοτική αποκέντρωση και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους με αποφασιστικό χαρακτήρα. Το γεγονός ότι αυτή την στιγμή τα Συμβούλια Κοινοτήτων ολόκληρης της χώρας εκλέχτηκαν με άλλο νόμο και υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν άλλο που αποψίλωσε τις αρμοδιότητές τους. Η κα. Σακοράφα ενημέρωσε για την στήριξη της και την παρέμβασή που είχε κάνει στην Βουλή των Ελλήνων για το θέμα αυτό.

β) Στην συνέχεια συζητήθηκε η εξέλιξη της υπόθεσης των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών εντός του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Η Αντιπρόεδρος της Βουλής έχοντας την εμπειρία από την θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο, πρότεινε νέες συγκεκριμένες ενέργειες που οφείλουν να γίνουν ενόψει της θετικής εξέλιξης του είχε η Αναφορά-Καταγγελία φορέων και πολιτών του Μεσολογγίου ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

γ) Συζητήθηκε το θέμα της εκτροπής του Αχελώου και η πρόσφατη δημόσια δήλωση του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου ΚΑΤΑ της εκτροπής του ποταμού.

δ) Τέθηκαν υπόψη της θέματα που αφορούν την πόλη του Μεσολογγίου [χρήσεις γης -τοπικό χωρικό σχέδιο, η μαρίνα του Μεσολογγίου, η διαχείριση απορριμμάτων και η λειτουργία των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το όραμα της πόλης για τα 200 χρόνια της επετείου της ηρωικής Εξόδου Μεσολογγίου (2026)].

Τέλος, η Αντιπρόεδρος της Βουλής προέτρεψε σε κοινές θεματικές δράσεις Κοινοτήτων όλης της χώρας δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα καλής εφαρμογής σε άλλες περιοχές (ειδικά για το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων) και αναφέρθηκε στο θέμα των “κόκκινων δανείων” και των συζητήσεων που γίνονται πανελληνίως για το θέμα.


cc38

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π Μεσολογγίου συναντήθηκε εχθές το απόγευμα με την Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή του Μέρα 25, κ. Σακοράφα Σοφία.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου που απασχολούν την κοινωνία και τους νεους αλλά κυρίως τους εργαζόμενους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα κόκκινα δάνεια και τον νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από 1 Μαΐου και έγινε ενημέρωση σχετικά με το θέμα.
Στο τέλος της συζήτησης, η Βουλευτής ζήτησε από τη Διοίκηση να υπάρχουν ενημερωτικές επαφές για τα τρέχοντα ζητήματα.


cc65-1

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου του 2020 και ώρα 11:30 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με την Αντιπρόεδρο της Βουλής Ελλήνων και Βουλευτή του ΜέΡΑ25 κα. Σακοράφα Σοφία με κύριο θέμα της συνάντησης τα
θεσμικά αιτήματα του εμπορίου και η ανάγκη κατάλληλων υποδομών για το Δήμο Μεσολογγίου.

Ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου, κ. Σπυρόπουλος Βασίλειος και το Διοικητικό Συμβούλιο καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν θερμά την κα. Σακοράφα για την συνάντηση στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Συλλόγου και τα μέλη της Διοίκησης παρουσίασαν στην Αντιπρόεδρο της Βουλής κα. Σακοράφα, την εικόνα που επικρατεί στην τοπική αγορά του Μεσολογγίου, θέτοντας τις ακόλουθες προτάσεις.

Δεδομένου ότι επικρατεί η έλλειψη ρευστότητας, πρέπει να γίνει η μετατροπή του ΕΤΕΑΝ σε τράπεζα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα παρέχει δάνεια έως 20.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον να εστιάσουμε στην αυστηρότερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου που τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία καθώς και στην άμεση μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα να εφαρμοστεί η κατάργηση των προεκπτωτικών περιόδων και ολοκληρώνοντας να παραμείνει η Κυριακή επίσημη αργία από το κράτος για τις επιχειρήσεις.

Λαβών το λόγο η Αντιπρόεδρος της Βουλής κα. Σακοράφα τόνισε ότι εμείς βρισκόμαστε εδώ να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σταθούμε αρωγοί ώστε να βρεθούν λύσεις για την σωστή αντιμετώπιση. Αμέσως μετά αναπτύχθηκε πλούσιος, δημιουργικός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ όλων των παρευρισκομένων.

Στην συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. και ο Πρόεδρος του Συλλόγου παρουσίασαν συνοπτικά στην κα. Σακοράφα τις προτάσεις για να υπάρξει η καλύτερη και βέλτιστη ανάπτυξη στην τοπική αγορά του Μεσολογγίου, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς την ανάκαμψη του επιχειρείν. Πρώτον εστιάζοντας στην δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο δήμο Μεσολογγίου, δεύτερον στην κατασκευή δεύτερου κόμβου – δεύτερη έξοδο από την Ιόνια Οδό για απευθείας σύνδεση με το λιμάνι Μεσολογγίου, τρίτον στην επίλυση του θέματος της Μαρίνας Μεσολογγίου και την επαναλειτουργίας της η οποία θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την πόλη μας και τέλος στην αξιοποίηση των Διβαριών της Λιμνοθάλασσας που ανήκουν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα επικράτησε στην συνάντηση, καθώς εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για σταθερή, ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία με στόχο να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά του Μεσολογγίου.
Ολοκληρώνοντας, οι θέσεις και οι προτάσεις του Συλλόγου δόθηκαν σε γραπτό υπόμνημα στην Αντιπρόεδρο της Βουλής κα. Σακοράφα.