acheloos5

Αντιδράσεις για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου

Την επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής του Αχελώου και την «Μεγάλη Ιδέα» του παραλογισμού της εκτροπής του Αχελώου προς τον Θεσσαλικό κάμπο, νεκρανασταίνει η κυβέρνηση μετά από ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και συμμετοχή Υπουργών, εκπροσώπων της Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού καθώς και βουλευτών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων κ.ά., της περιφέρειας Θεσσαλίας.
Παρότι τα τελευταία 22 χρόνια τα έργα έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ καθότι έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία και το άρθρο 24 για την προστασία του Περιβάλλοντος!

Και βέβαια η Αιτωλ/νία δεν είναι καν στο κάδρο των όποιων κυβερνητικών επιλογών, για μια ακόμη φορά. Οι κυβερνητικοί βουλευτές «άφαντοι» στο προκείμενο, όπως και στο προσφυγικό, την εργολαβία Άκτιο-Βόνιτσα και τους χειρισμούς στα Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Σήμερα – όσο καμιά άλλη φορά – απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός δυνάμεων των Δήμων, της αντιπεριφέρειας Αιτωλ/νίας, των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων με την συντονιστική επιτροπή κατά της εκτροπής του Αχελώου, κατά της νεκρανάστασης της εκτροπής της λογικής.

Επιβάλλεται ΑΜΕΣΑ να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, αλλά και όλων των Δήμων του Νομού και να εκφρασθεί η πλήρης αντίθεσή μας στις προωθούμενες πολιτικές, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση και μεθόδευση στην κατεύθυνση εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία, καθότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο και στις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ και δεν αποτελεί λύση για τη Θεσσαλία, καθώς έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε.

Μεσολόγγι, 18 Ιανουαρίου 2020

Πάνος Παπαδόπουλος
Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου για τη Δημοτική Παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»


 

Με αφορμή τις επιχειρούμενες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για την εκτροπή του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά έκανε την εξής δήλωση :

«Από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε διαφανεί η πρόθεση του, για την εκτροπή του ποταμού Αχελώου στην Θεσσαλία. Η παράταξη μας, στο Δημοτικό Συμβούλιο ( 23 Σεπτεμβρίου ) έθεσε το θέμα, καλώντας, την Επιτροπή Φορέων, κατά της εκτροπής, να τοποθετηθεί στα όσα είπε ο πρωθυπουργός και να σταματήσει κάθε σκέψη και συζήτηση για το έργο.

Οι τελευταίες εξελίξεις με την σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων και Θεσσαλών στο Μέγαρο Μαξίμου, και τα όσα συζητήθηκαν αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Αιτωλοακαρνάνες ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Οι αποφάσεις του ΣτΕ, και η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων λεκανών απορροής Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας , καθιστούν κάθε συζήτηση και κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το έργο, νομική αλλά και θεσμική εκτροπή.
Σε μια κρίσιμη για τη χώρα οικονομική συγκυρία είναι αδιανόητο η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει με τεράστια ποσά την κατασκευή ενός περιβαλλοντικά επιζήμιου έργου. Ενός έργου που είναι αποδεδειγμένο, από επιστημονικές μελέτες ότι θα προκαλέσει τεράστια οικολογική και πολιτισμική καταστροφή.

Το πρόβλημα της άρδευσης του Θεσσαλικού κάμπου μπορεί και πρέπει να επιλυθεί με άλλους τρόπους.
Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για την κατασκευή ενός κοστοβόρου, φαραωνικού έργου, που αντιστρατεύεται την βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε διαφορετική περίπτωση είναι σίγουρο ότι θα βρει απέναντι της, το λαό της Αιτωλοακαρνανίας, που έδωσε ενωμένος τον αγώνα για να αποτρέψει την εκτροπή του Αχελώου».

 

Χριστίνα Σταρακά – Δημοτικός συνδυασμός ‘Αγρίνιο μπορείς’


 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς :
-Τoν Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη
-Τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή
-Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη

Θέμα: Σχετικά με τις συζητήσεις για εκτροπή του ποταμού Αχελώου
Τις τελευταίες ημέρες, το ζήτημα της εκτροπής του ποταμού Αχελώου, ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό το οποίο έχει απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη, φαίνεται να επανέρχεται στην επικαιρότητα με ευθύνη της Κυβέρνησης και με άγνωστη σκοπιμότητα.

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα, μετά τη συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και του Βουλευτή Λάρισας κ. Χαρακόπουλου, την Πέμπτη 16/1 και ώρα 15.00 έχει προγραμματισθεί διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων Υπουργών, των βουλευτών Θεσσαλίας, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλίας και εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Θεσσαλίας. Η σύσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί ερήμην των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά στο απαράδεκτο φαινόμενο να πραγματοποιούνται συζητήσεις που αφορούν το μέλλον των Αιτωλοακαρνανάνων, χωρίς τούτοι να μετέχουν σε αυτές.

Η εκτροπή του Αχελώου, η κατασκευή συναφών έργων και η μεταφορά υδάτων του προς όφελος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αποτελεί ζήτημα που έχει τεθεί δεκαετίες πριν. Σχετικά με την εκτροπή, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (3478/2000, 903/2003, 1688/2005, 3053/2009 κ.ά.) οι οποίες ανέδειξαν τα προβλήματα και τις περιβαλλοντικές, οικονομικές, πολιτιστικές επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος, με τελευταία την υπ’αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι η εκτροπή παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης και συγκεκριμένα τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, δεν αξιολογεί επαρκώς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και δε διασφαλίζει την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών.

Επίσης, με την παραπάνω απόφαση κρίθηκε – όπως είχε ήδη γίνει δεκτό με την 3053/2009 απόφαση της Ολομελείας ΣτΕ- ότι για την υλοποίηση του έργου δεν ελήφθησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανεπάρκειας υδάτινων πόρων, δηλαδή έλεγχος γεωτρήσεων, μικρά έργα αξιοποίησης των υδάτων της Θεσσαλίας και προσαρμογή των καλλιεργειών στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, με εγκατάλειψη των υδροβόρων καλλιεργειών και αντικατάσταση των μεθόδων άρδευσης, ώστε να μην σπαταλώνται πολύτιμοι υδάτινοι πόροι, ότι το έργο σχεδιάστηκε ελλιπώς και ότι δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η 26/2014 απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε κατόπιν της C-43/10 απόφασης της 11.9.2012 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία και έλαβε υπ’όψιν, με την οποία το ευρωπαϊκό Δικαστήριο ερμήνευσε το κοινοτικό δίκαιο ενόψει της εξέτασης του ζητήματος της εκτροπής.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Δικαιοσύνη έχει κρίνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο και μάλιστα σε πλείστες αποφάσεις της, ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου δε δύναται να συντελεστεί. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπ’αριθμ. οικ. 908 (ΦΕΚ 2562Β/25-9-2014) απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και εκκρεμεί η κρίση του Δικαστηρίου.

Οι πολίτες και οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εκφράσει από την πρώτη στιγμή τη σφοδρή και σύσσωμη αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο εκτροπής του Αχελώου, η οποία θα προκαλέσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, χάριν ενός έργου δυσθεώρητου κόστους και μεγέθους, χωρίς μάλιστα να συνοδεύεται από επίσημη μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας, χωρίς συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι εναλλακτικές λύσεις για την άρδευση της Θεσσαλίας. Για όλα αυτά άλλωστε η εκτροπή έχει ήδη κριθεί μη αποτελεσματική και μη ανταποκρινόμενη στις επιταγές της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Το αληθές είναι πράγματι, ότι η εκτροπή του Αχελώου, θα είχε σοβαρότατες επιπτώσεις για την Αιτωλοακαρνανία. Ο Νομός θα αποστερείτο από το βασικό πλουτοπαραγωγικό του πόρο-με δεδομένη μάλιστα την εκτροπή του Μόρνου και του Εύηνου- έναν πόρο που η Αιτωλοακαρνανία έχει άμεση ανάγκη για την άρδευση, την ύδρευση, τη λειτουργία των φραγμάτων και των αρδευτικών έργων, τον εμπλουτισμό των υγροβιότοπων, τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας. Το έργο αυτό, περιορίζει τον υγροβιότοπο του Μεσολογγίου, προστατευόμενο από τη συνθήκη RAMSAR και τις κοινοτικές οδηγίες.

Συνεπώς και ενόψει της σοβαρότητας του ζητήματος, προκύπτει ότι οι όποιες συζητήσεις για έργα στον Αχελώο και οι τυχόν σκέψεις για εκτροπή του και μάλιστα εν αγνοία των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Θα πρέπει δε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί :

Ποιες είναι οι προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων αναφορικά με την εκτέλεση έργων στον Αχελώο προς όφελος της Θεσσαλίας ; Εξετάζεται η εκτροπή του ποταμού παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη έχει εκφραστεί κατηγορηματικά κατά μιας τέτοιας προοπτικής ;
Γιατί διοργανώνεται σύσκεψη για το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ερήμην της Αιτωλοακαρνανίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος


Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί με επιταχυνόμενους ρυθμούς τις καταστροφικές της πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Ο παραλογισμός των καταστροφικών σχεδίων εκτροπής του Αχελώου που ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και σφραγίστηκαν ερμητικά από την κυβέρνηση Σύριζα, επανέρχεται ως φάρσα.
Η ρεβανσιστική διάθεση της παρούσας κυβέρνησης σε συνδυασμό με παρασκηνιακές επιχειρηματικές συμφωνίες, επιχειρούν να επαναφέρουν μια εφιαλτική περιβαλλοντική και αναπτυξιακή «κανονικότητα». Η επιστροφή δεκαετίες πίσω συντελείται από την κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο στο ύφος αλλά και στην ουσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει την Πέμπτη 16/1 ένα τραγελαφικό σκηνικό «διαβούλευσης» με τη συμμετοχή υπουργών, βουλευτών, του περιφερειάρχη, δημάρχων και φορέων της Θεσσαλίας, με αντικείμενο την «απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και η υλοποίηση του», αδιαφορώντας επιδεικτικά για το υφιστάμενο σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών της Θεσσαλίας όπου απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην εκτροπή.
Αναρωτιόμαστε οι Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές, δήμαρχοι και ο περιφερειάρχης τι έχουν να πουν. Θα συμμετέχουν στην κωμικοτραγική «διαβούλευση» ή αποκλείστηκαν όπως ο πρωθυπουργός από τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη;
Στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου δεν χωράνε κομματικές ή τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Είναι ζήτημα μείζονος περιβαλλοντικής σημασίας που ενώνει όλη την κοινωνία η οποία και θα την αποτρέψει.

ΣΥΡΙΖΑ


 

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αγνοώντας τις απανωτές ήττες των εμπνευστών της εκτροπής του Αχελώου και των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς από τα αρμόδια δικαστήρια, επανέρχεται σε ένα έργο Βαβυλωνία, κόντρα στη λογική.
Έχει χυθεί πολλή μελάνη για τη διατύπωση των επιχειρημάτων που αποδεικνύουν ότι ο Αχελώος όπως και κάθε ποτάμι έχουν επιλέξει τη διαδρομή τους με βάση τους φυσικούς κανόνες που διαμορφώνουν οι τόποι και τα ανάγλυφά τους.
Έχουν διατυπωθεί αδιάσειστα επιχειρήματα για την τεράστια οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί στα μέρη που διαρρέει σήμερα ο Αχελώος από την εκτροπή του προς το Θεσσαλικό κάμπο και από τη λειτουργία των δύο επιπλέον φραγμάτων που προβλέπει το σχέδιο που θέλουν να υλοποιήσουν κυβέρνηση και ιδιωτικά συμφέροντα.

Ας σημειωθεί ότι ο Αχελώος είναι ήδη επιβαρυμένος με τρία μεγάλα φράγματα (Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτος) και ένα μικρότερο στο Αυλάκι, καθώς και με το φράγμα του Ταυρωπού που είναι βασικός παραπόταμός του και οι συνέπειες είναι γνωστές με την υποχώρηση του Δέλτα του και την αλμύρωση των εδαφών στην περιοχή.

Δυστυχώς, σε μια εποχή που το περιβάλλον πλήττεται και κινδυνεύει και η κλιματική αλλαγή απαιτεί σωφροσύνη στις ανθρώπινες παρεμβάσεις, οι λογικές του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού παραδίδουν τα πάντα σε αυτούς που βάζουν το επιχειρηματικό κέρδος πάνω από τη φύση, πάνω από τα δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό, πάνω από τις κοινωνίες και τις επόμενες γενιές.

Η σύσκεψη των παραγόντων στη Θεσσαλία την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, για την υλοποίηση του τερατώδους έργου των φραγμάτων Μεσοχώρας και Συκιάς και της εκτροπής του Αχελώου, βεβαιώνει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο για τις προθέσεις των κυβερνώντων. Βέβαια η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως βέβαια και οι προηγούμενες προμνημονιακές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που είχαν πρωτοστατήσει για την εκτροπή.

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε σχέδιο εκτροπής του Αχελώου και λειτουργίας φραγμάτων στη Μεσοχώρα και στη Συκιά.
Καλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε συλλογικότητα και κάθε φορέα κοινωνικό ή πολιτικό να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στο επιχειρούμενο εγκληματικό έργο.
Η μεγαλύτερη προσφορά για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον θα είναι η ματαίωση αυτού του Φαραωνικού έργου.
Όχι στο βιασμό της φύσης, όχι στην καταστροφή!
Ο Αχελώος έχει επιλέξει τη διαδρομή του!

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας’


Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούμε να δούμε την επανεκκίνηση της ιστορίας της εκτροπής του Αχελώου από την κυβέρνηση. Το θέμα έχει «κλείσει» ως περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτο τόσο με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας όσο και με την απόλυτη αδυναμία χρηματοδότησής του, αφού δεν είναι «επιλέξιμο» υπό κανένα χρηματοδοτικό μέσο (και φυσικά παραβιάζει εντελώς την Κοινοτική Νομοθεσία – ειδικά την Οδηγία-Πλαίσιο για τα νερά 2000/60).

Δεν αποτελεί νέο το ότι η κυβέρνηση στερείται κάθε περιβαλλοντικής λογικής και ηθικής και επενδύει στην ρητορική της καταλήστευσης των φυσικών πόρων. Μεγάλες, ωστόσο, είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία άφησε ανοιχτή την «κερκόπορτα» της εκτροπής αδειοδοτώντας το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.

Αν και πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση απλά παίζει ένα παιχνίδι εντυπώσεων, μας ανησυχεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κοινό που πιστεύει στην εξάντληση των φυσικών πόρων και στην ολοκληρωτική μετατροπή του πλανήτη σε εργοτάξιο.

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιωσιμότητας. Υπενθυμίζουμε ότι ο οικολογικός χώρος είναι εναντία στην εκτροπή του Αχελώου όχι μόνο στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στην Θεσσαλία, της οποίας η βιωσιμότητα προϋποθέτει αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου και όχι την καταλήστευση καιάλλων φυσικών πόρων.

Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτ. Ελλάδας, ‘Οικολογική Δυτική Ελλάδα’


Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος της εκτροπής του Αχελώου και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, 16/1/2020.
«Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της ‘βαλκανικής’ προσέγγισης του… νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου». Πρόσθεσε πως «επιχειρεί μια ‘βουτιά’ σε λογικές του προηγούμενου αιώνα, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη κι αγνοώντας επιδεικτικά τη δικαιοσύνη, τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Τέλος, επεσήμανε πως «οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι θα αντισταθούν και θα λάβουν πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά, όπως έδωσαν ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις κέρδισαν».

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:

Η κυβέρνηση  που καθημερινά ωθεί τη χώρα σε ιστορικά πισωγυρίσματα συνεχίζει το «έργο» της. Αυτή τη φορά ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου, καλώντας βουλευτές και φορείς της Θεσσαλίας σε σύσκεψη την Πέμπτη, 16/1/2020.
Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της «βαλκανικής» προσέγγισης του… νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια «βουτιά» σε λογικές του προηγούμενου αιώνα. Προσπαθεί να αναστήσει ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας μας πλέον. Ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο περιβαλλοντικό και οικονομικό παράδειγμα. Η οποιαδήποτε επανεκκίνησή του, είναι μία επανεκκίνηση εμμονών, μια επιστροφή σε παλαιοκομματικά σχέδια και πολιτικές, που όχι απλά απέτυχαν, αλλά ναυάγησαν παταγωδώς κι εγκαταλείφθηκαν.
Αγνοεί επιδεικτικά την δικαιοσύνη, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη που επιχειρεί να βάζει από τη πίσω πόρτα έργα. Δεν λαμβάνει υπόψη  τις επτά ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ ούτε την ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το έργο αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παραμύθι, δε, περί «μερικής εκτροπής του Αχελώου» δε θα βοηθήσει ούτε τη Θεσσαλία (το 2017 εξάλλου συμφωνήθηκε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου)  και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Αιτωλοακαρνανία.
Τα μόνα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν από αυτό το έργο, είναι αυτά των εργολάβων.
Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δε διανύουμε τη δεκαετία που βλέπαμε την κλιματική αλλαγή με κιάλια: ζούμε τη δεκαετία της κλιματικής κρίσης, κι αυτή απαιτεί άλλες πολιτικές, άλλους σχεδιασμούς κι άλλου τύπου έργα. Αλλά φαίνεται πως αγνοεί τα σημεία των καιρών και πως ακόμα βρίσκεται δεκαετίες πίσω.

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όχι τη νεκρανάσταση έργων-σκελετών.
Η Νέα Δημοκρατία να γνωρίζει ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι, δώσαμε ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και τις κερδίσαμε.
Έτσι και τώρα, όλοι μαζί, θα αντισταθούμε και θα λάβουμε πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά.

Θάνος Μωραϊτης, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατόπιν παραγγελίας και στα “καλά καθούμενα”, επαναφέρει το φαραωνικό σχέδιο για την εκτροπή του Αχελώου και, τώρα, καλώντας σε σύσκεψη τοπικούς φορείς και τους βουλευτές της Θεσσαλίας, θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το κάνει για το καλό της. Η πατέντα περί “μερικής εκτροπής” επιστρατεύεται προφανώς για να παρακαμφθούν οι δικαστικές αποφάσεις και οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές αποφάνσεις.

Εκμεταλλευόμενος την συνωμοσία σιωπής που έχει εξυφάνει ο οργουελικός μηχανισμός που τον στηρίζει, και η οποία συνομωσία στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας έχει πάρει σκανδαλώδεις διαστάσεις, επιχειρεί να εκτελέσει το τέλειο πολιτικό έγκλημα. Παράγοντες της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και επιστημονικοί φορείς, που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους μέχρι που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι εμμένει στην αρχική θέση που είχε χαράξει, τώρα κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτε για τον φόνο. Νομίζουν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα στις πρόσφατες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές νομιμοποιούν την οικοδόμηση ενός βαθέος κράτους της Δεξιάς, του “αποφασίζουμε και κάνουμε ό,τι θέλουμε”.
Ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας, και όχι μόνο, καλείται να διαψεύσει αυτή την ιστορική παρεξήγηση.

Γιώργος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας


Επανέρχεται το «φάντασμα» της εκτροπής του Αχελώου
Σύσκεψη στου Μαξίμου ερήμην των Αιτωλοακαρνάνων.

Τον απεγκλωβισμό των έργων του Αχελώου αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από συνάντηση που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτή Λαρίσης Μάξιμο Χαρακόπουλο. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε: «Επιτέλους μπαίνει το νερό στο αυλάκι για τον απεγκλωβισμό του Αχελώου. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την θετική ανταπόκριση του υπουργού Επικρατείας, καθηγητή Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος αποδέχτηκε την πρότασή μας να αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση για την απεμπλοκή του έργου του Αχελώου και την υλοποίησή του. Προς τούτο θα υπάρξει άμεσα, όπως ήταν αξίωση της τοπικής κοινωνίας, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλίας για την καταγραφή των δεδομένων και τη διατύπωση προτάσεων για τη δρομολόγηση λύσεων».

Η διευρυμένη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020 στις 15:00 το μεσημέρι στο Μαξίμου. Στη σύσκεψη θα κληθούν να συμμετάσχουν οι εμπλεκόμενοι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, όλοι οι βουλευτές -όλων των κομμάτων- της Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης, όλοι οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας, οι εκπρόσωποι των γεωτεχνικών, του ΤΤΕ, των αγροτών και της ΕΘΕΜ»

Που είναι οι Αιτωλοακαρνάνες; ΠΟΥΘΕΝΑ!!!! Αποκλειστήκαν κυριολεκτικά από την ανωτέρω σύσκεψη.

 

Παραθέτουμε απόσπασμα από τη σχετική ανακοίνωση του Δικτύου «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»:

«……Σε αρκετά ΜΜΕ η είδηση συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι «η ΔΕΗ αδυνατεί να υλοποιήσει το έργο, καθώς δε διαθέτει τους οικονομικούς πόρους, ενώ οι γραφειοκρατικοί της ρυθμοί προϋποθέτουν αρκετά χρόνια για την υλοποίηση διαγωνισμών, αποζημιώσεων των κατοίκων κ.ά.» και ότι «Η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, με τη συμμετοχή ή όχι της ΔΕΗ, κρίνεται ως μονόδρομος για την λειτουργία του πολύπαθου “πράσινου” έργου, η ισχύς του οποίου θα φτάσει τα 165 ΜW».

Στην αφετηρία αυτού του σχεδίου, δεν είναι οι πραγματικές ανάγκες του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο. Οι εμπνευστές του θα είναι για πάντα υπόλογοι για τη διασπάθιση τεράστιου ποσού δημόσιου χρήματος, για την απερίγραπτη περιβαλλοντική ζημιά που, ήδη, έχουν προκαλέσει και για την κατάσταση ομηρίας που έχουν επιβάλλει, ειδικά στην περιοχή της Μεσοχώρας. Αντί να αναστοχαστούν και να αλλάξουν ριζικά προσανατολισμό, επανέρχονται με ρεβανσιστική διάθεση και με λογική πολιτικής βεντέτας. Σα να μας λένε: «μας εμποδίσατε για 35 χρόνια να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας, τώρα που το πολιτικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό θα πάρουμε εκδίκηση». Προφανώς, και πάλι, οι οικονομικές και πολιτικές σκοπιμότητες προτάσσονται. Σκοπιμότητες, οι οποίες -στη συγκεκριμένη φάση- συνδυάζονται με τα σχέδια περαιτέρω εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών έργων. Μας μιλούν για το δημόσιο συμφέρον και για διαφεύγοντα κέρδη, την ώρα που είναι αποφασισμένοι να παραδώσουν τις υποδομές της ΔΕΗ στους ιδιώτες επενδυτές, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα ελέγχου της διαχείρισης ενός φυσικού και δημόσιου αγαθού.

Το φράγμα στη Μεσοχώρα -που θα καταβυθίσει το μεγαλύτερο μέρος του χωριού- και το αντίστοιχο της Συκιάς θα είναι η «ταφόπλακα», η πλήρης καταστροφή του οικοσυστήματος του ποταμού, η αλλαγή του μικροκλίματος, ο -επιστημονικά τεκμηριωμένος- κίνδυνος ενεργοποίησης σεισμικής δραστηριότητας, οι τεράστιες επιπτώσεις στις παρόχθιες περιοχές -ιδιαίτερα στις αρδευόμενες περιοχές και στις περιοχές της εκβολής του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία, η ληστρική διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού είναι η πραγματική προοπτική των έργων στον άνω ρου του Αχελώου, που επιχειρείται να νομιμοποιηθούν στο όνομα μιας ανάπτυξης, που αφήνει πίσω της συντρίμμια. Αυτήν την προοπτική, δεν μπορούν να τη συγκαλύψουν ωραιοποιημένες διακηρύξεις, που διαστρέφουν την κοινή λογική, μεταφράζοντας την εκτροπή σε «μπαίνει το νερό στο αυλάκι» και τον εγκιβωτισμό με νέα φράγματα σε «απεγκλωβισμό του Αχελώου».

Η λύση είναι γνωστή και είναι η μόνη ενδεδειγμένη: Να ακυρωθεί οριστικά η εκτροπή και όλα τα έργα που συνδέονται με αυτήν, να κατεδαφιστεί το φράγμα της Μεσοχώρας και να δρομολογηθεί η οικολογική αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί………»

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι με την υπ’ αριθμό 26/2014 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε οριστικά το έργο της εκτροπής του Αχελώου.

Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε:
• Την κινητοποίηση και τον συντονισμό όλων των φορέων και των πολιτικών δυνάμεων της Π.Ε. Αιτ/νιας για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου και
• τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Αγρινίου με θέμα: « Ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της προωθούμενης εκτροπής του ποταμού Αχελώου».

Δίκτυο ενεργών πολιτών