mesologi3

Θέσεις και απόψεις για την ανάπλαση της πλατείας Μπότσαρη στο Μεσολόγγι

Λαμβάνοντας αφορμή από την πρόσφατη διαβούλευση η οποία έγινε στις 23-12-2019 για τον προϋπολογισμό του 2020, δημοσιεύω μέρος των θέσεων τις οποίες κατέθεσα στην επιτροπή διαβούλευσης, ώστε να ληφθούν υπόψη από την αρμόδια επιτροπή προγραμματισμού έργων και σύνταξης του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2020.
Ως πολίτης έθεσα διάφορα ερωτήματα και κατέθεσα και ερώτημα για την πλατεία Μπότσαρη. Στη συνέχεια ακολουθούν τόσο οι κατατεθείσες προσωπικές μου απόψεις, οι οποίες είναι αποδεκτές και από την σχεδιαστική μου ομάδα.

«Ετέθη το ερώτημα: Σε μια πόλη η οποία πληθυσμιακά είναι στάσιμη από το 1970 με πληθυσμό 12.000 κατοίκους και κυρίως με μόνιμους κατοίκους τρίτης ηλικίας , σε μια πλατεία η οποία αναπλάστηκε πρόσφατα προ δεκαετίας (επί δημαρχίας Αναγνωστόπουλου) τι ανάπλαση θα γίνει? Θα φύγει η πιάτσα των ταξί έναντι τιμήματος 42.000€ και αντί να βρίσκεται έμπροσθεν της πινακοθήκης θα πάει στην πίσω όψη της? Θα κατεδαφίσουμε ένα απλό συντριβάνι κάποιας εποχής του οποίου η διαρκής κίνηση του νερού μας ηρεμεί όταν πίνουμε τον καφέ μας στα παρακείμενα τραπεζοκαθίσματα, για να κατασκευάσουμε κάποιο άλλο μοντέρνο επιδαπέδιο συντριβάνι το οποίο στις σημερινές εποχές είθισται να κατασκευάζεται? Θα μπει μια τάξη στις καφετέριες με την καταπάτηση του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων – σκιάστρων και την ηχητική ρύπανση λόγω ποδοσφαίρων? Θα φυτευτούν κάποια δένδρα και θα δημιουργηθούν όμορφα παρτέρια? Θα ανακαινιστούν οι προσόψεις των κτιρίων επί της πλατείας μέσω κάποιου προγράμματος σχετικού με το ιστορικό κέντρο πόλης? Θα δημιουργηθεί χώρος παροδικής στάθμευσης λεωφορείου για επισκεψιμότητα της πινακοθήκης? Θα μετακινήσουμε το άγαλμα του Μ. Μπότσαρη ως προς την θέση λίγο δεξιότερα ή προς το κέντρο για να βρισκόμαστε σε δουλειά? Θα καταργήσουμε την υφιστάμενη ορθή πεζοδρόμηση στους παρακείμενους δρόμους της πλατείας και θα επαναφέρουμε την κίνηση οχημάτων?

Και κατατέθηκε η πρόταση: Επειδή η προ δεκαετίας ανάπλαση της πλατείας δεν είναι και άσχημη. Είναι μια συμπαθητική πλατεία η οποία έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Χρειάζεται όμως μικρές-απλές και αισθητικές βελτιώσεις με μικροποσά από τον δήμο και τους καταστηματάρχες. Όπως να τοποθετηθεί λίγο πράσινο –παγκάκια- καλαθάκια, να μπει τάξη και ενιαία αισθητική αναβάθμιση στα απαιτούμενα σκίαστρα στις καφετέριες. Επί πλέον να γίνει ανάπλαση στις όψεις κάποιων παραμελημένων κτιρίων. Ως ομάδα η οποία σχεδιάζει εθελοντικά την πόλη, αλλά και ως πολίτης προτείνω την μεταφορά αυτού του μεγάλου χρηματικού ποσού των 600.000 € στο χώρο, ο οποίος είναι ο νέος πόλος ανάπτυξης της πόλης μας. Επιβάλλεται άμεσα να τον καλλωπίσουμε και να τον αξιοποιήσουμε αναπλάθοντάς τον. Είναι ο μεγάλος και ανεκμετάλλευτος επί χρόνια χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου της παλιάς πόλης μπροστά στο κήπο –ταφείο των Ηρώων μας. Ξεκινά από την οδό Αρχ. Δαμασκηνού και φθάνει μέχρι και το Τρικούπειο. Ο χώρος αυτός χρήζει αισθητικής αναβάθμισης και αξιοποίησης. Πρώτα οφείλουμε να αναπλάσουμε αυτόν τον χώρο ως ενιαίο σύνολο και μετά να δούμε άλλες αναπλάσεις. Η αξιοποίησή του θα επιφέρει και αύξηση της τουριστικής κίνησης λόγω του αξιοθέατου της περιοχής. Η αναβάθμιση του αναψυκτηρίου καθώς και το πλεονέκτημα της περιοχής σε δροσιά το καλοκαίρι, την καθιστούν πλεονεκτική και την ανάγουν λειτουργικά σε δεύτερο πόλο έλξης της πόλης μετά το λιμάνι. Αξίζει όμως πρώτα να γίνει μια νομική έρευνα για το αν οι καταπατημένοι δημόσιοι χώροι, νομιμοποιούνται δικαστικά με τίτλους χρησικτησίας, για να ελευθερωθούν και να αποδοθούν στην πόλη και τον πολίτη».

Στην διαβούλευση στις 23-12-2019 εκ μέρους μου έγινε μόνο αναφορά και όχι ανάλυση των παραπάνω γραφομένων μου, διότι οι συντονιστές της δημόσιας διαβούλευσης μας είπαν ότι ήδη το έργο έχει ενταχθεί. Εδώ επισημαίνω: α) Ναι το έργο εντάχθηκε προφανώς μέσω μιας προτεινόμενης σχεδιαστικής προμελέτης. Όμως η έγκριση αυτής της προμελέτης σε οριστική μελέτη γίνεται κατόπιν τελικής έγκρισης από το Αρμόδιο Συμβούλιο Χωροταξίας Πολεοδομικού και Αστικού Σχεδιασμού. Οι φορείς ή οι ενεργοί πολίτες δεν ενημερωθήκαμε καθόλου για την ανάλυση του σχεδιασμού της προμελέτης. Επιβάλλεται έστω και σήμερα πριν την φάση της οριστικής μελέτης ή της μελέτης εφαρμογής να γίνει δημόσια διαβούλευση για την πλατεία Μπότσαρη με την παρουσίαση της μελέτης και την ανάλυση της σκοπιμότητα της τωρινής ανάπλασής της μετά από μια δεκαετία από την τελευταία αισθητική παρέμβαση. Θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκφράσουμε τις θέσεις μας είτε ως φορείς είτε ως απλοί ενεργοί πολίτες?

Αναμφίβολα η γνώση των ειδικών και της ομάδας των επιστημόνων έχει ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία αλλά για κάθε επιμέρους δημόσιο θέμα ή για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος χρειάζεται όπως και οι «πολλοί» να συμμετέχουν ενεργά στην διαβούλευση. Να τους δίνεται η δυνατότητα να μπορούν να κρίνουν τις προτάσεις που κατατίθενται . Να αντιπαρατίθενται με τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες θα τίθενται για συζήτηση στα κέντρα λήψης τελικών αποφάσεων για κάθε ένα θέμα ξεχωριστά.
Δεν είναι ωφέλιμο και αρεστό να συμμετέχουν φορείς και πολίτες σε μια μόνο δίωρη-τρίωρη δημόσια διαβούλευση και ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες. Συνεπώς η συμμετοχή μας είναι καθαρά τυπική και γίνεται μόνο και μόνο για την ολοκλήρωση της θεσμοθετημένης γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Η υπεροχή της δημοκρατίας με πλήρη διαφάνεια και δημοσιότητα απέναντι σε άλλες μορφές διοίκησης και διακυβέρνησης οφείλεται στο ότι αυτή αξιοποιεί την νοημοσύνη των περισσότερων εμπλεκομένων στην κάθε μελέτη και ιδιαίτερα σε μελέτες επίλυσης χωροταξικών, αισθητικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων.
Η χωροταξία και η αισθητική αποτελούν μορφή έκφρασης πολιτικής την οποία οφείλουμε να υιοθετήσουμε. Με την δημοκρατική συμμετοχή, την κριτική την συνεργατική κοινωνική νόηση, οι οποίες αποτελούν μεθόδους της ευρείας συζήτησης και της ενισχυμένης και βελτιωμένης πολιτικής διαβούλευσης, θα καταφέρουμε να επιλύσουμε τα πολλαπλά απλά ή πολύπλοκα προβλήματα στην πόλη μας.

Εισηγούμαι ως απλή πολίτης με το παρόν δημοσίευμά μου την εκπόνηση μιας ολιστικής αναπτυξιακής μελέτης βιωσιμότητας για την πόλη μας (παλιά Ιστορική πόλη και νέα πόλη η οποία την περιβάλλει). Σε αυτήν να ιεραρχούνται οι προτεραιότητες και οι λόγοι αναγκαιότητας των μελετών ανάπλασης. Να προτείνονται στους κοινόχρηστους χώρους ομοιόμορφα ψυχρά υλικά κατασκευής τα οποία απορροφούν και δεν αντανακλούν την θερμότητα. Τα υλικά, ο φωτισμός και ο αστικός εξοπλισμός μπορούν να επιλεχθούν με διαφορετικά κριτήρια. Άλλα για την παλιά Ιστορική Πόλη, άλλα για την νέα πόλη και άλλα για τα θαλάσσια μέτωπα για να μπει επιτέλους τάξη στο αστικό δομημένο ή αδόμητο περιβάλλον της πόλης μας.

 

Σταυρούλα Τσακμακλή, Πολιτικός Μηχανικός