paleros1

Κραυγή αγωνίας για τον ΧΥΤΑ Παλαίρου

Φίλες και φίλοι, Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Η Σύσταση Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Δήμων Λευκάδας – Μεγανησίου και Δήμου Ακτίου Βόνιτσας με σκοπό τη μεταφορά των απορριμμάτων από την τουριστική Λευκάδα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, λες και η Πάλαιρος δεν είναι τουριστική! μόνο έκπληξη δεν μας προκαλεί, καθώς ήδη στο παρελθόν έχουν μεταφερθεί σκουπίδια από την Αρχαία Ολυμπία, τον Πύργο και το Αίγιο. Όμως, ακόμα κι αν αποτελεί απόφαση προερχόμενη από τη δυνατότητα που δίνεται από το Νόμο για τέτοιες συνεργασίες, θα εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτραπεί στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Η Ζαβέρδα, για όλους εμάς τους καταγόμενους από την Αιτωλοακαρνανία, είναι ένας τόπος ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς και ένας προορισμός με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού.

Η απόφαση της επέκτασης του ΧΥΤΑ Παλαίρου, μόνο στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να συμβάλει, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, η Πάλαιρος μετατρέπεται σταδιακά στην χωματερή όλης της Δυτικής Ελλάδας, τώρα και των Ιονίων Νήσων, τη στιγμή που όλοι ψάχνουν τρόπους να απαλλαγούν από το πρόβλημα των σκουπιδιών τους. Είναι ενδεικτικές προς αυτό οι δηλώσεις των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής Λευκάδας που χαρακτήρισαν δημοσίως ως ιστορική στιγμή για τον τόπο τους και ως την Οδύσσεια που έλαβε τέλος, την απαλλαγή από τα σκουπίδια τους.
Αλλά δεν έχει σημασία τι λένε οι άλλοι που λύνουν το αντικειμενικό τους πρόβλημα. Σημασία έχει τι κάνει ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας για να αποτρέψει την υποβάθμιση της περιοχής. Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου κατασκευάστηκε για συγκεκριμένο χρόνο και για συγκεκριμένο σκοπό. Για 7 χρόνια και μόνο για τις ανάγκες του Δήμου. Οι προϋποθέσεις αυτές φαίνεται ότι πλέον παρακάμπτονται. Τηρούνται οι όροι διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων; Το κύτταρο υποδοχής των σκουπιδιών έχει σχεδόν κορεστεί και πώς θα καλυφθεί ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών από την παρακείμενη Λευκάδα; Θα δημιουργηθεί νέο κύτταρο;

Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου, στον πιο τουριστικό προορισμό της ευρύτερης περιοχής, δεν έπρεπε εξαρχής να κατασκευαστεί. Αλλά και τώρα δεν είναι αργά. Οι εποχές αλλάζουν. Η τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό και την προσβασιμότητα, δημιουργεί νέες συνθήκες και προοπτικές για τον τόπο αυτό.

Είναι εντυπωσιακό, ότι δεν υπήρξε η στοιχειώδης αντίδραση από τους τοπικές Αρχές. Αντιθέτως, συμφώνησαν παρά τις διαβεβαιώσεις του παρελθόντος ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Σε τι πιστεύουν ότι θα βοηθήσει μια τέτοια επένδυση, πέρα από τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, την περιβαλλοντική μόλυνση, την διατάραξη του οικοσυστήματος και την δυσφήμιση της περιοχής;

Προφανώς και θα πρέπει να συγκεντρώνονται κάπου τα σκουπίδια. Όμως η λύση αυτή που δόθηκε, είναι επιπόλαιη και επικίνδυνη και δεν ταυτίζεται καθόλου με τις σύγχρονες πρακτικές των αναπτυγμένων χωρών. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους επιστημονικούς, πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης και στην ολοκληρωμένη διαχείριση και επεξεργασία των απορριμάτων και των αποβλήτων. Με ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο προς όφελος των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών, για να μην μετατραπούν τα νεκροταφεία των απορριμάτων σε μελλοντικά νεκροταφεία των παιδιών μας.

Δεν είμαι από την Πάλαιρο και δεν μένω εκεί. Όμως το ζήτημα αυτό με έχει ευαισθητοποιήσει καθώς είναι ένας τόπος που επισκέπτομαι πολύ συχνά με την οικογένειά μου και αγαπώ ιδιαιτέρως. Και για έναν πολύ σημαντικό λόγο που αμφιβάλλω αν έχει αξιολογηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Κάθε χρόνο μεταβαίνω οικογενειακώς για προσκύνημα στον τάφο και τον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Βλασίου, το οποίο είναι πλέον πανελλήνιο προσκύνημα, μετά και την αγιοκατάταξή του από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Άραγε, πώς θα μπορούσε αυτό το προσκύνημα να αποτελέσει πόλο έλξης θρησκευτικών τουριστών, που θα αναδείκνυε περαιτέρω και την περιοχή, όταν μια ανάσα πιο πάνω, η περιοχή θα μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο;

Εύχομαι ο Άγιος Βλάσιος να φωτίσει τους τοπικούς άρχοντες να μην προχωρήσουν σε αυτό το επικίνδυνο εγχείρημα.
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη.

Γ. Ι. Βασιλείου

Πολιτευτής ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ν. Αιτωλοακαρνανίας