trash-1

Οι απλήρωτες υπερωρίες εργαζομένων στον Δήμο Αγρινίου

Με τους εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Αγρινίου συναντήθηκε χθες ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» , Σταύρος Καμμένος . Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Δήμου μας και ειδικότερα το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απλήρωτες πραγματοποιηθείσες υπερωρίες , τις εξαιρέσιμες , αργίες και ρεπό των εργαζομένων κατά τους τελευταίους 9 μήνες . Συζητήθηκε επίσης διεξοδικά και το σοβαρότατο ζήτημα που προέκυψε και υφίσταται με την κλήση σε απολογία δεκαπέντε (15) περίπου εργαζομένων με την αιτιολογία ότι δεν συνέχισαν να εργάζονται στις παραπάνω ώρες , με δεδομένο ότι δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα τους για την παρασχεθείσα μέχρι τώρα ανάλογη εργασία τους.

Ο Σταύρος Καμμένος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την ξεκάθαρη θέση της παράταξης για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου , θέση για την οποία η παράταξή μας είχε δεσμευτεί προεκλογικά και συντάχθηκε σε πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.

Ο Σταύρος Καμμένος πρότεινε στους εκπροσώπους των εργαζομένων και έγινε δεκτό από αυτούς να ζητήσει από τον κο Δήμαρχο αρχικά να καλέσει τους επικεφαλής των παρατάξεων σε σύσκεψη όπου θα συζητηθεί το ζήτημα και θα αναζητηθεί τρόπος επίλυσής του προκειμένου αφενός μεν οι εργαζόμενοι να πληρωθούν και αφετέρου να ανακληθούν οι κλήσεις προς απολογία . Επίσης κατά την σύσκεψη αυτή να αποφασιστεί και ο τρόπος που θα πραγματοποιείται η εργασία αυτή στο μέλλον αλλά και οι προυποθέσεις για να μπορεί να καταβάλλεται εγκαίρως η αμοιβή των εργαζομένων και να μην ανακυκλώνεται το πρόβλημα. Η σύσκεψη αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 17-1-2020 ούτως ώστε η απόφαση που θα ληφθεί να συζητηθεί και να επικυρωθεί και από το Δημοτικό μας Συμβούλιο στην επόμενη ήδη προσδιορισμένη συνεδρίασή του.


Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Αγρινίου  η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ–ΜΠΟΡΕΙΣ»  Χριστίνα Σταρακά συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου προκειμένου να συζητήσει το πρόβλημα που τους απασχολεί σχετικά με τις απλήρωτες υπερωρίες τους τελευταίους 9 μήνες. Κατά την διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε από το Σωματείο ότι 15 εργαζόμενοι κλήθηκαν σε απολογία γιατί δεν εργάστηκαν πέραν του ωραρίου τους, ενώ δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα υπερωριών.

Η Χριστίνα Σταρακά αφού επισήμανε  τη μεγάλη υπομονή που επέδειξαν οι δημοτικοί υπάλληλοι προτάσσοντας την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, και το ανθρωπιστικό έργο που επιτελούν καθημερινά, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες, χαρακτήρισε αυτόδηλο το αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν τις υπερωρίες τους, δεδουλευμένα τα οποία είναι βεβαιωμένα   από τους  αρμόδιους υπηρεσιακούς  παράγοντες του Δήμου .
Επίσης η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ-ΜΠΟΡΕΙΣ»  ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση της για το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν οι υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. «Η υπομονή που επέδειξαν οι υπάλληλοι του Δήμου τους τελευταίους μήνες δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία από την δημοτική αρχή η οποία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος. Οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι βασικοί συντελεστές της λειτουργίας του Δήμου και  η συνεργασία της διοίκησης πρέπει να είναι αρμονική και δημιουργική προς όφελος των πολιτών. Συμπεριφορές αυταρχικές που βασίζονται στη λογική  της επίδειξης πυγμής της εξουσίας δεν έχουν καμία θέση στο Δήμο Αγρινίου» δήλωσε η Χριστίνα Σταρακά.


Συνάντηση της «Συμμαχίας Πολιτών» με το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου. Την «Συμμαχία Πολιτών» εκπροσώπησαν οι Γιώργος Καραμητσόπουλος και Θανάσης Πάστρας.
Στη συνάντηση ενημερωθήκαμε από το ΔΣ του Συλλόγου ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες που έχουν πραγματοποιήσει τους τελευταίους 9 μήνες. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι 17 εργαζόμενοι κλήθηκαν σε απολογία επειδή δεν έκαναν υπερωρίες την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Η «Συμμαχία Πολιτών» στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων που διεκδικούν το αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Θεωρούμε επίσης υποκρισία και προσπάθεια εκφοβισμού την κλήση σε απολογία εργαζομένων που απλά διεκδικούν το δίκιο τους όταν ο Δήμος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους για 9 ολοκλήρους μήνες κατά τους οποίους οι εργαζόμενοι έκαναν κανονικά τις υπερωρίες τους χωρίς να πληρώνονται.

Καλούμε άμεσα την Δημοτική αρχή
• να αποσύρει τις κλήσεις σε απολογία των 17 εργαζομένων
• να πληρώσει όλες τις οφειλόμενες υπερωρίες των εργαζομένων

Τέλος επειδή διάφορα παπαγαλάκια άρχισαν να μιλάνε και πάλι για παραχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας κλπ οφείλουμε να επαναλάβουμε την θέση μας υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου μας.
Γι΄ αυτό απαιτούμε να στελεχωθούν με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό οι δημοτικές υπηρεσίες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκών όπως είναι η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Για τη «Συμμαχία Πολιτών», Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος


 

Από τα παλιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα λειτούργημα (γιατί περί λειτουργήματος πρόκειται), για το οποίο η κοινωνία παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει τη σπουδαιότητά του, επιφυλάσσει για όσους το εξασκούν την κοινωνική απαξίωση και την περιφρόνηση. Αναφερόμαστε στον κλάδο των δημοτικών υπαλλήλων της καθαριότητας, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις όποιες καιρικές συνθήκες, βρίσκονται στη θέση τους κάθε μέρα και κάθε νύχτα, για να μαζέψουν τα σκουπίδια και να μας απαλλάξουν από όσα περιττά και άχρηστα μας έχει φορτώσει η αχαλίνωτη υπερκατανάλωση, στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι «ανοιχτές» αγορές της αφθονίας τους.

Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας, οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί διαφόρων δασκάλων και ενηλίκων προς τα παιδιά που δεν τα κατάφερναν με τις απαιτήσεις του σχολείου ότι θα καταλήξουν «σκουπιδιάρηδες».
Ο σκουπιδιάρης λοιπόν ήταν -ίσως να είναι ακόμη και σήμερα -το έσχατο επάγγελμα, η χαμηλότερη επαγγελματική στάθμη για όσους δεν πρόκοβαν στα γράμματα. Από τότε όμως μέχρι και σήμερα, αν και πέρασαν πολλά χρόνια, με την ανεργία να μαστίζει τις τοπικές κοινωνίες, το επάγγελμα αυτό αποτελεί μια σχετικά ικανοποιητική πηγή εσόδων όχι μόνο των «αγραμμάτων» αλλά και αρκετών «εγγραμμάτων», οι οποίοι με την εργασία τους αυτή καταφέρνουν αξιοπρεπώς να συντηρούν τις οικογένειές τους.
Δεν είναι όμως μόνο «βρόμικη» η δουλειά τους· είναι και εξόχως επικίνδυνη. Το ποσοστό των ατυχημάτων -που οδηγούν ακόμη και στο θάνατο- από τα ελλιπή μέτρα προστασίας αλλά και από την αφόρητη πίεση κάτω από την οποία δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι είναι από τα πιο υψηλά. Πρόσφατα χάθηκε ένας εργαζόμενος αυτής της κατηγορίας αφήνοντας μια χήρα και 4 ορφανά πίσω του.

Σε αυτήν την τόσο ταλαιπωρημένη, κακοπληρωμένη και επικίνδυνη κατηγορία εργαζομένων μαζί με τους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δήμου βρέθηκε ο Δήμος του Αγρινίου να οφείλει χρήματα από υπερωριακή απασχόληση δέκα μηνών με τελική υπόσχεση την αποπληρωμή τους στο τέλος του προηγούμενου έτους, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Οργή και αγανάκτηση λοιπόν από τους εργαζομένους, που μετά από τόση πίστωση χρόνου που έδωσαν και τη δυσανάλογα καλή διάθεση που έδειξαν, είδαν να τους κοροϊδεύουν για ακόμη μια φορά: τους τελευταίους δέκα μήνες στήθηκε ένα απέραντο γαϊτανάκι μεταξύ πολιτικής ηγεσίας, υπηρεσιακών παραγόντων και επιτρόπου για το ποιος φταίει. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, που χρονιάρες μέρες έμειναν απλήρωτοι, εισέπραξαν αντί των «δεδουλευμένων» τους κλήσεις σε απολογία για άρνηση υπηρεσιών μιας και δεν εφάρμοσαν το «εντέλλεσθαι» να μας ξεβρομίσουν από τα απέραντα απορρίμματα που σαν καταναλωτές τα αφήνουμε έξω από τα σπίτια μας.

Η δημοτική παράταξη «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ» θεωρεί ότι η μη επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος ίσως να αποτελεί μηχανιστικό χειρισμό έτσι ώστε να αποδοθεί η καθαριότητα του Δήμου σε ιδιώτες. Εάν αυτό αποτελεί στόχευση όσων εμπλέκονται στο παραπάνω ζήτημα (Δημοτική Αρχή, Δημόσια Επιτροπεία, Κυβέρνηση), ας γνωρίζουν, ότι όχι μόνο η παράταξή μας αλλά και το σύνολο των δημοτών θα βρεθεί απέναντί τους.

Προς το παρόν απαιτούμε τα αυτονόητα:
Την άμεση εξόφληση των υπερωριών ΟΛΩΝ των εργαζομένων του Δήμου Αγρινίου στην καθαριότητα
Την άμεση ανάκληση ΟΛΩΝ των κλήσεων σε απολογία που έχουν ανακοινωθεί στους εργαζόμενους.
Την άμεση κάλυψη των αναγκών σε υπαλληλικό προσωπικό που απαιτεί το τμήμα της καθαριότητας του Δήμου με μόνιμη σταθερή και πλήρη εργασία.

Δημοτικός συνδυασμός Αγρινίου ‘Ανυπότακτο Αγρίνιο’


 

Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συναντήθηκαν με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμου Αγρινίου και ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων για ολόκληρο το 2019.
Στη συνάντηση, μας έγινε γνωστό ότι ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι υπερωρίες, παρά τις συνεχόμενες διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής. Αντίθετα, έχουν ξεκινήσει και οι εκβιασμοί, ήδη έχουν κληθεί 17 εργαζόμενοι σε απολογία γιατί δε δούλεψαν υπερωρίες την Κυριακή 29 Δεκέμβρη 2019.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εξέφρασε την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και δεσμεύτηκε να γνωστοποιήσει το πρόβλημά τους. Επίσης ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και να καλούνται μάλιστα σε απολογία, πόσο μάλλον όταν οι εργαζόμενοι του Δήμου είναι που τoν λειτουργούν, πολλές φορές και με υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Δε θα μας έκανε εντύπωση όλα τα παραπάνω να γίνονται και με αφορμή τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να βάλει του ιδιώτες στις υπηρεσίες του ηλεκτροφωτισμού, του πρασίνου αλλά και της καθαριότητας. Μιας και η Δημοτική Αρχή έχει την ίδια λογική, των ιδιωτικοποιήσεων και της ανταποδοτικότητας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί:
• Να πληρωθούν άμεσα οι υπερωρίες των εργαζομένων, με πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής.
• Να παρθούν πίσω άμεσα και εγγράφως, οι απολογίες των 17 εργαζομένων.

Πάγια θέση της παράταξής μας είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με 5θημερο, 8ωρο (40 ώρες τη βδομάδα) και οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες του Δήμου να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό, και με προσλήψεις, οι οποίες θα βαραίνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τους Δημότες με νέα Δημοτικά τέλη.

Δημοτικός συνδυασμός Αγρινίου ‘Λαϊκή Συσπείρωση’