dhmagr2

Έγκριση προϋπολογισμού στον Δήμο Αγρινίου

Προϋπολογισμό χαμηλών προσδοκιών, χωρίς διεκδίκηση και στρατηγική, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγρινίου για το 2020 η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΠΟΡΕΙΣ» Χριστίνα Σταρακά.

Στην εισήγηση της, αρχικά αναφέρθηκε σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως το Οικονομικό Παρατηρητήριο και το νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα .

«Είναι απαράδεκτο, ο προϋπολογισμός του Δήμου να καταρτίζεται σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Αυτό δεν συνιστά, κανονικότητα, και καταργεί κάθε έννοια πολιτικής και διοικητικής αυτοτέλειας στο Δήμο. Η κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου περί «κυβερνησιμότητας» φανέρωσε τις προθέσεις της, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αντιδημοκρατικό τρόπο αφαίρεσε από το δημοτικό συμβούλιο το κυρίαρχο ρόλο που είχε, παρέχοντας την δυνατότητα κορυφαία θέματα όπως ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα να ψηφίζονται με πλασματικές  μειοψηφίες».

Στη συνέχεια η  Χριστίνα Σταρακά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός αντί να αποτυπώνει το όραμα και τη στρατηγική της δημοτικής αρχής για το που θέλουμε να πάμε το δήμο, περιορίζεται σε έναν διαχειριστικό χαρακτήρα, χωρίς κεντρική στόχευση  και χωρίς αναπτυξιακό αποτύπωμα .

Η κ. Σταρακά εστίασε την κριτική της στα εξής σημεία :

ΔΕΝ ΔΙΕΚΘΙΚΗΘΗΚΑΝ ΟΣΑ ΕΠΡΕΠΕ. Οι μειωμένες κρατικές επιχορηγήσεις δεν μπορούν να αποτελούν μόνιμη δικαιολογία για την δημοτική αρχή. Μόνο αν διεκδικηθούν πόροι από Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα θα αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός  για τις Επενδύσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει οργανωμένο πλαίσιο, το οποίο δεν έχει η δημοτική αρχή. Οι κρατικές επιχορηγήσεις ακόμη και αν δεν ήταν μειωμένες, δεν επαρκούν για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων .

ΑΝΕΠΑΡΚΗ  ΠΟΣΑ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. Ελλιπής χρηματοδότηση μελετών που δεν βοηθούν την ένταξη έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ζητήματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα, όπως η κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου, παραμένουν στάσιμα . Θέματα που απασχολούν την τοπική οικονομία όπως ο πρωτογενής τομέας δεν αναφέρονται σχεδόν πουθενά στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό. Εμβληματικά έργα όπως το Πάρκο καθυστερούν λόγω λαθών και αστοχιών. Καμία σοβαρή διεκδίκηση, κανένα σχέδιο για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και κυρίως για το υδάτινο στοιχείο του Δήμου. Ανεπαρκή ποσά για σχολική στέγη, κυρίως για την προσχολική ηλικία, για την αγροτική οδοποιία, για τον αθλητισμό για έργα στις Τοπικές Κοινότητες και καμία σχεδόν πρόβλεψη για ζητήματα ενεργειακής πολιτικής .

Κλείνοντας η Χριστίνα Σταρακά επισήμανε : «Καταψηφίζουμε  τον προϋπολογισμό, όχι, για λόγους αντιπαράθεσης με την δημοτική αρχή ούτε για εντυπώσεις, αλλά γιατί διαφωνούμε σε καίρια σημεία του. Πρόκειται για βασικά ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του δήμου, την καθημερινότητα του πολίτη και την ανάπτυξη, πολλά από τα οποία έχουν και μια συγκεκριμένη σημειολογία».


Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός Εσόδων – Δαπανών του Δήμου Αγρινίου οικονομικού έτους 2020.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό απόλυτα υλοποιήσιμο ο οποίος ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής :

«Ξεκινήσαμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Αγρινίου. Χωρίς πολλά λόγια, με αφοσίωση και συστηματική δουλειά καταφέραμε, όχι απλά, να νοικοκυρέψουμε το Δήμο αλλά να επενδύσουμε στο μέλλον με έργα που οδηγούν την πόλη στην επόμενη ημέρα.
Παρακολουθώ τη συζήτηση και νιώθω την ανάγκη να σας πω ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού είναι θέμα μείζονος σημασίας. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η στείρα αντιπολίτευση δεν οδηγεί πουθενά και έχει μόνο πρόσκαιρα οφέλη.
Με αίσθημα ευθύνης λοιπόν σας παρουσιάζουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος σέβεται τον Αγρινιώτη, το δημόσιο χρήμα και την πόλη. Απόλυτα προσανατολισμένοι στη διαρκή αναβάθμιση του Αγρινίου. Ο αγώνας είναι καθημερινός και δύσκολος, αλλά κάθε χρόνο σημειώνονται βήματα προόδου. Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι αναβαθμισμένος ποιοτικά και ποσοτικά σε σχέση με το 2019 αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα έσοδα. Το τεχνικό σκέλος είναι απολύτως συμβατό με τον σχεδιασμό μας. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα χρηστής διοίκησης, συνέπειας λόγων και έργων και λειτουργεί ως επιστέγασμα της σημαντικής προσπάθειας των υπαλλήλων των δημοτικών υπηρεσιών τους οποίους θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω θερμά».

Στοιχεία του προϋπολογισμού 2020

Έσοδα προϋπολογισμού
Ταξινομούνται με κριτήριο τη προέλευσή τους και διακρίνονται σε :
ΤΑΚΤΙΚΑ (ΚΑ : 0): 20.323.180,05
ΕΚΤΑΚΤΑ (ΚΑ : 1): 29.254.687,85
ΕΣΟΔΑ Π.Ο.Ε. Βεβ. 1η φορά (ΚΑ : 2): 1.883.559,57
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ επαναβ. παλ. (ΚΑ : 3): 9.493.454,30
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ υπέρ δημοσίου (ΚΑ : 4): 9.155.194,00
ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ (ΚΑ : 5): 5.262.793,23
Γενικό σύνολο εσόδων : 75.372.869,00 €

Δαπάνες προϋπολογισμού
Ταξινομούνται με κριτήριο το είδος τους και διακρίνονται σε :
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ (ΚΑ : 6): 25.479.543,93
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (ΚΑ : 7) : 30.487.001,83
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΟΕ (ΚΑ : 81) : 3.396.221,17
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ (ΚΑ : 82) : 6.741.850,00
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ (ΚΑ : 85) : 8.537.536,73
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ (ΚΑ : 9) : 730.715,34
Γενικό σύνολο δαπανών : 75.372.869,00 €