29dfeatureimage

Έναρξη παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι οργανωμένες πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης με το έργο «Πιο Δυνατός κι από τον Σούπερμαν» του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ, σε σκηνοθεσία της Γιούλης Μαρούση.
Οι παραστάσεις για το κοινό θα παρουσιαστούν την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 11.00 π.μ , ενώ 1 και 8 Δεκεμβρίου στις 18.30 μ.μ.. Τιμές εισιτηρίων: 6 € κανονικό και 4 € παιδικό-μαθητικό.

Λίγα λόγια για το έργο:
Πρόκειται για ένα ταξίδι για μικρούς και μεγάλους στον κόσμο των ατόμων με ιδιαίτερες ικανότητες. Ένα έργο που ακροβατεί ανάμεσα στο γέλιο και τη σκληρή καθημερινότητα, την αισιοδοξία και τον προβληματισμό, την ελπίδα και την διεκδίκηση του δικαιώματος για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η κωμωδία του Άγγλου συγγραφέα Ρόι Κιφτ δημιουργεί μια βαθιά τομή στις κοινωνικές αντιλήψεις σε σχέση με το ευαίσθητο θέμα της αναπηρίας και συμβάλλει στην αποδόμηση παγιωμένων συμπεριφορών, προκαταλήψεων και φόβων. Το «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» καταφέρνει, μέσα από το δυνατό κείμενο, να είναι διδακτικό χωρίς να πέφτει ούτε στιγμή στην παγίδα του διδακτισμού. Το πηγαίο χιούμορ του έργου, που προκαλεί αβίαστο γέλιο, θέτει το κοινό σε διαδικασία σκέψης.

Περίληψη:
Ο Άρης μετακομίζει μαζί με τη μητέρα του και την αδερφή του σε νέα γειτονιά, «ρολάροντας» με το αμαξίδιό του ανάμεσα στα κάθε λογής … προβλήματα. Αναγκάζεται να πάει σε ειδικό σχολείο, μακριά από το σπίτι του. Οι απλές βόλτες του εξελίσσονται σε περιπέτειες. Εκείνος ωστόσο δεν το βάζει κάτω, σε έναν αφιλόξενο κόσμο δίνει το δικό του στίγμα, με σύμμαχο την αγάπη που του προσφέρουν η οικογένεια του και οι νέοι του φίλοι…

Σημείωμα Σκηνοθέτη:
Το έργο του Βρετανού ΡόιΚιφτ έχει γραφτεί στη δεκαετία του ’80 όταν τα εμπόδια και οι διακρίσεις που συναντούσαν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ήταν πολλαπλά. Όμως το γεγονός ότι παραμένει επίκαιρο, μας κάνει να αναρωτηθούμε αν ο κόσμος εν τέλει είναι φτιαγμένος για μία κατηγορία ανθρώπων, ή αν μέσα σε αυτόν τον κόσμο μπορούμε να συνυπάρξουμε στηρίζοντας ο ένας τον άλλον χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες – ταμπέλες και διακρίσεις ανάμεσα μας. Πόσο εύκολο και πόσο δύσκολο είναι να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον ;

Θα τα καταφέρεις, κι όμως γίνεται…
Αν δίπλα σου έχεις άλλους, κάτι γίνεται…

Γιούλη Μαρούση

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση/Διασκευή : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΑΛΑΝΙ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΛΛΑΣ
Σκηνοθεσία: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ
Σκηνικά : ΝΙΚΟΣ ΒΕΛΤΣΙΣΤΑΣ
Ενδυματολογία : ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΛΕΞΗ
Επιμέλεια κίνησης : ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΚΑΜΜΕΝΟΣ
Φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μουσική Επιμέλεια: ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ
Φωτογραφίες:ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΓΡΙΒΑΣ
Βίντεο: ΛΕΤΣΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Βοηθός Σκηνοθέτη: ΕΥΓΕΝΙΑ ΜΑΡΟΥΣΗ

ΠΑΙΖΟΥΝ:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΣΗΣ
ΦΑΝΟΥΡΗΣ ΚΟΡΡΕΣ
ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΡΟΥΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΔΕΛΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ