touvla1

Η αποξήλωση υλικών στην οδό Κύπρου στο Μεσολόγγι

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο πρώην Δήμαρχος Ν. Καραπάνος έθεσε ερώτημα σχετικά με υλικά που αποξηλώθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής δημοτικού έργου. Σε απάντηση των όσων αναφέρθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δελτίο τύπου που ακολούθησε σημειώνονται τα παρακάτω προκειμένου οι δημότες να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Η απάντηση αναζητήθηκε από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς εκπροσώπους και σημειώνονται τα εξής:

1. Η ανακύκλωση υλικών προβλέπεται από τη νομοθεσία με ΦΕΚ το οποίο ο πρώην Δήμαρχος προσκόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έσπευσε όμως να κατηγορήσει την Δημοτική Αρχή ότι δεν τηρεί τη νομοθεσία. Ωστόσο, η σημερινή δημοτική αρχή μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο με την Διαχειριστική αρχή όσο και με τον ανάδοχο του έργου. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η πρόσφατη (10ος/2019) σύμβαση του αναδόχου με εταιρεία που μπορεί να υποδεχθεί προϊόντα ανακύκλωσης τέτοιου είδους. Ο πρώην Δήμαρχος ας ενημερώσει για τις δικές του ενέργειες για το θέμα για το οποίο κατηγορεί την δημοτική αρχή, γιατί σύμφωνα με το ΦΕΚ το οποίο προσκόμισε, αν και η συγκεκριμένη νομοθεσία ισχύει εδώ και χρόνια, δεν την έλαβε υπόψη ούτε στη μελέτη του έργου που είχε εγκρίνει ο ίδιος, ούτε στην κατασκευή του.

2. Σύμφωνα με την αναφορά του επιβλέποντα του έργου, τα συγκεκριμένα υλικά θεωρούνται προϊόντα εκσκαφών και άχρηστα για κάθε περαιτέρω χρήση. Εφόσον θεωρούσε ο πρώην Δήμαρχος ότι από το έργο προκύπτουν χρήσιμα υλικά γιατί δεν το προέβλεψε στην μελέτη που ενέκρινε; Σε πόσα έργα από αυτά που εκτέλεσε στην διάρκεια της θητείας του ανέκτησε χρήσιμα υλικά; Γνωρίζει ότι στο συγκεκριμένο έργο με παρέμβαση του σημερινού Δημάρχου Κώστα Λύρου προς τον ανάδοχο μεταφυτεύτηκαν όλα τα δένδρα που ήταν φυτεμένα στο δρόμο ενώ συγκεντρώθηκαν τα φωτιστικά σε δημοτικό χώρο;

3. Εφόσον ο πρώην δήμαρχος είχε απορία για τα υλικά γιατί δεν ρωτούσε τον δικό του αντιδήμαρχο αρμόδιο των έργων; Τα υλικά αποξηλώθηκαν με βάση το ημερολόγιο του έργου και τις πιστοποιημένες επιμετρήσεις στα τέλη Ιουνίου 2019. Αν ήθελε ο πρώην δήμαρχος θα μπορούσε να τα έχει αξιοποιήσει σε άλλες παρεμβάσεις (όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωση του συνδυασμού του). Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν οποιαδήποτε Κοινότητα του Δήμου επιθυμούσε να χρησιμοποιηθεί σε τοπικό έργο χρησιμοποιημένος και φθαρμένος κυβόλιθος 15ετίας. Επίσης καλό θα ήταν να ενημερώσει εάν έχουν τοποθετηθεί σε άλλο σημείο μεταχειρισμένα υλικά. Τα έγγραφα θα είναι στην διάθεσή του στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


 

Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δήμος για τα παιδιά μας’

Όλοι γνωρίζουμε το έργο αναβάθμισης της οδού Κύπρου, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, με προσπάθειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στο έργο αυτό παρατηρήθηκε, τις τελευταίες μέρες, μεταφορά παλιών υλικών (κυβόλιθων) που αποξηλώθηκαν από την προηγούμενη οδοποιία, τα οποία ήταν σε άριστη κατάσταση. Τα υλικά αυτά μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Αγίου Θωμά Μεσολογγίου και σε ιδιωτικό χώρο, όπου είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέας επιχείρησης που αφορά μεταποίηση (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν).
Δεδομένου ότι η μεταφορά αυτή αφορούσε εξαιρετικά μεγάλο όγκο χρήσιμων – κατά τα άλλα – υλικών (αφού εκτιμάται σε τουλάχιστον, δέκα (10) φορτία τριαξονικών φορτηγών), απευθύνθηκα στον κ. Λύρο όπως και στον κ. Διαμαντόπουλο με ερώτημα σχετικά με τη σκοπιμότητα αυτής της μεταφοράς σε ιδιωτικό χώρο. Παράλληλα, με αφορμή το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, κατέθεσα στα πρακτικά το σχετικό φωτογραφικό υλικό, όπως και το αντίστοιχο ΦΕΚ, το οποίο προβλέπει τη διαδικασία απομάκρυνσης αποσυρθέντων υλικών από δρόμους, πεζοδρόμια, αλλά και άλλα έργα, γενικότερα.

Η απάντηση της δημοτικής αρχής ήταν κατηγορηματική, πως δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα και ότι την επομένη το πρωί θα προχωρούσαν σε μήνυση κατ’ αγνώστων για κλοπή από δημοτικό έργο.
Μήπως, τελικά, κύριοι της Δημοτικής Αρχής προχωρώντας σε μήνυση στραφείτε κατά γνωστών;
Επισημαίνω ότι τα υλικά που απομακρύνθηκαν είναι σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν, κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πλατειών, πεζοδρομίων κ.λ.π. σε τοπικές κοινότητες του δήμου μας, με εξοικονόμηση εκατοντάδων ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν σε άλλες δράσεις.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται σε μας και στους δημότες είναι αυτονόητα:
– Ποιος έδωσε την εντολή μεταφοράς των συγκεκριμένων υλικών;
– Ποιος μετέφερε τα υλικά αυτά στο συγκεκριμένο χώρο;
– Ποιος εποπτεύει το συγκεκριμένο έργο;
– Γιατί μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικό χώρο επιχειρηματία και όχι σε δημόσιο χώρο εναπόθεσης, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία;

Κύριε Δήμαρχε και κύριε Αντιδήμαρχε περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας.
Άλλωστε, η τοπική κοινωνία του Αγίου Θωμά όπως και του Μεσολογγίου γνωρίζει καλά, αφού είμαστε μικρό μέρος, ενώ υπάρχει και το επίμαχο φωτογραφικό υλικό.