29dfeatureimage

Εορτασμός του Πολιούχου Ναυπάκτου Αγίου Δημητρίου

c52

 

c51

Η Ναύπακτος πανηγύρισε τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο με κέντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό που είναι αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου Δημητρίου το απόγευμα τελέσθηκε μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος στο εσπερινό κήρυγμά του αναφέρθηκε στον άγιο Δημήτριο ως στρατιώτη Ιησού Χριστού. Ο λαοφιλής Άγιος είχε δύο μεγάλα αξιώματα, ένα κατά κόσμον και ένα κατά Θεόν. Είχε το αξίωμα του Δούκα, του ευγενούς στρατιωτικού αξιωματούχου, και το αξίωμα του στρατιώτη του Ιησού Χριστού. Στο αναγκαστικό δίλημμα που του επιβλήθηκε από την εξουσία της εποχής, να επιλέξη ένα από τα δύο αξιώματα, ο Άγιος επέλεξε να παραμείνη ες αεί στρατιώτης Ιησού Χριστού και όχι να κρατήση το πρόσκαιρο κοσμικό αξίωμα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιδιότητα του στρατιώτη του Ιησού Χριστού με βάση τους λόγους του Αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του Τιμόθεο «συ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού. ουδείς στρατευόμενος εμπλέκεται ταίς του βίου πραγματείαις, ίνα τω στρατολογήσαντι αρέση» και «ταύτην την παραγγελίαν παρατίθεμαί σοι … ίνα στρατεύη εν αυταίς την καλήν στρατείαν». Παρουσίασε δε τα πνευματικά «όπλα» του Χριστιανού καθώς και το περιεχόμενο της «καλής στρατείας», του πνευματικού αγώνα των Χριστιανών, με βάση τον άλλο λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους Κορινθίους «τα γαρ όπλα της στρατείας ημών ου σαρκικά, αλλά δυνατά τω Θεώ προς καθαίρεσιν οχυρωμάτων, λογισμούς καθαιρούντες και παν ύψωμα επαιρόμενον κατά της γνώσεως του Θεού, και αιχμαλωτίζοντες παν νόημα εις την υπακοήν του Χριστού».

Ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η ορθόδοξη ζωή και θεολογία μοιάζει με την πολεμική τέχνη και την ιατρική τέχνη. Ο ορθόδοξος θεολόγος πολεμάει τον διάβολο, την αμαρτία και τον θάνατο και όλα εκείνα που θέλουν να μας αποσπάσουν από την αγάπη μας προς τον Χριστό. Το δε έργο της Εκκλησίας είναι η ορθόδοξη ομολογία και η ορθόδοξη ποιμαντική διακονία.

Σήμερα, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, ο άγιος Δημήτριος δεν τιμάται για την ιδιότητά του κοσμικού αξιωματούχου, αλλά γιατί υπήρξε «καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού», και ευχήθηκε να γίνουμε και εμείς καλοί στρατιώτες Ιησού Χριστού.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο περιστοιχισμένο από τον Πρωτοσύγκελλο, τον Ιεροκήρυκα και πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε στην θεία Λειτουργία και τον αείμνηστο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Λαουρδέκη, που, ας σημειωθή, ήταν η πρώτη πανήγυρη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού μετά την κοίμηση του.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό εκκλησιάσθηκαν και συμμετείχαν στην ιερά Λιτανεία οι Αρχές του τόπου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους Ναυπακτίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλοακαρνανίας κ. Ιω. Νταλαχάνης, ο Διευθυντής Νομού της Πυροσβεστικής κ. Χρ. Μπόκας, οι Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας της πόλεως κ.α.

Αμέσως μετά την θεία Λειτουργία σχηματίσθηκε μεγαλόπρεπη ιερά Λιτανεία. Προπορευόταν η Παπαχαραλάμπειος Δημοτική Φιλαρμονική, ακολουθούσαν οι Ιεροψάλτες, οι Ιερόπαιδες, μέλη του Συλλόγου «Ανεμογιάννης» με τις παραδοσιακές τους στολές, μέλη της Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως, άγημα του 239 Συντάγματος Ευζώνων Μεσολογγίου, οι Ιερείς, η ιερά εικόνα φερόμενη υπό Ιερέων, ο Μητροπολίτης, οι Αρχές και πλήθος πιστών.

Μετά την θεία Λειτουργία ο Σύνδεσμος Αγάπης του Ιερού Ναού δεξιώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεών του όλους τους εκκλησιασθέντες.

Μετά τον εκκλησιασμό, ο Σεβασμιώτατος με τους επισήμους επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά τα «Παζάρια» της πόλεως, που αρχίζουν από την ημέρα του αγίου Δημητρίου και θα διαρκέσουν για μία εβδομάδα.

Ας σημειωθή επίσης ότι στα πλαίσια του εορτασμού του Αγίου Δημητρίου εντασσόταν και η εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης του Ναού για τους νησιώτες ποιητές της Επανάστασης, η προεόρτια Αγρυπνία κατά το τυπικό της Εβδομάδος του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη.

Θα ακολουθήση η εκδήλωση «Τραγούδια για ο,τι δεν πρέπει να ξεχνάμε» για την 28η Οκτωβρίου την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου ώρα 7.00μμ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.