stratopedo2

Κατάθεση πρότασης αξιοποίησης του Στρατοπέδου Μεσολογγίου

Αίτημα Πρότασης

Τσακμακλή Σταυρούλας, Πολιτικού Μηχανικού, Κατοίκου Μεσολογγίου
Αγ. Αθανασίου 73, Μεσολόγγι, Τηλ. 6984377886

 

Αρ. Πρ.Δήμου 1960/22-10-2019 Αρ. πρ. πυροσβεστικής 3385/22-10-2019
Αρ. Πρ Δασαρχείου 238750/22-10-2019 Αρ. Πρ. Αστυνομίας 9009/20/124/22-10-2019
Αρ. Πρ. Λιμεναρχείου 4942/22-10-2019

 

ΠΡΟΣ

1. Δήμαρχο
2. Γενικό Γραμματέα
3. Αντιδήμαρχο Έργων
4. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου
5. Πρόεδρο Κοινότητας
6. Πυροσβεστική
7 Αστυνομία
8. Δασαρχείο
9. Λιμεναρχείο Μεσολογγίου

 

ΚΟΙΝ. Εκπροσώπους των τεσσάρων Δημοτικών Παρατάξεων

ΘΕΜΑ: Κατάθεση πρότασης για το Στρατόπεδο της πόλης μας.

Λαμβάνοντας αφορμή από τα δημοσιεύματα τα οποία καθημερινά διαβάζουμε στον Αθηναϊκό και τοπικό τύπο. Γυρνώντας την μνήμη μου πίσω στον χρόνο και δανειζόμενη την πρόταση για τον χώρο του στρατοπέδου, την οποία είχε διατυπώσει το 1985 η ομάδα μελέτης, η οποία τότε εκπονούσε τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης μας, επαναφέρω για συζήτηση και ενέργειες την παρακάτω πρόταση των μελετητών.

Το στρατόπεδο να γίνει το κέντρο διοίκησης της πόλης μας.

Η πρόταση η οποία διατυπώθηκε τότε βασίστηκε προφανώς στην υπάρχουσα πλούσια κτιριακή υποδομή, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί. Το στρατόπεδο της πόλης μας έχει πολλά πανέμορφα διώροφα και ισόγεια καλότεχνα πέτρινα κτίρια και πολλά συνήθη κτίρια με επίχρισμα, αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία κίνησης οχημάτων, χώρους για την συντήρηση τους και μεγάλη έκταση για την στάθμευση αυτών.

Πρόταση 1 η οποία διατυπώνεται σήμερα.

Α) Οι μισές εγκαταστάσεις του στρατοπέδου   με είσοδο από την Αγ. Αθανασίου ωφέλιμο για την πόλη μας θα είναι, να προταθούν για παραχώρηση χρήσης, με αίτημα το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Άμυνας από το Δήμο μας  για Δημαρχείο με όλες τις Υπηρεσίες του και την ΔΕΥΑΜ. ΄

Β) οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου με είσοδο από την οδό Χονδροδήμου να προταθούν για παραχώρηση χρήσης, με αίτημα το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργείο Άμυνας από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Δασαρχείο, από το Λιμεναρχείο κ.λ.π δημόσιες Υπηρεσίες της πόλης μας, οι οποίες σήμερα είναι σε μισθωμένα κτίρια και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γ) Το  κυλικείο του στρατοπέδου   μπορεί να διαμορφωθεί σε μουσείο ποδηλάτων για το οποίο ιδιώτης συλλέκτης ήδη εδώ και χρόνια αναζητεί στέγη για τα ποδήλατα διάφορων εποχών τα οποία έχει στην κατοχή του.

Δ) Ο χώρος του γηπέδου προτείνεται για χρήση χώρου στάθμευσης του οικιστικού συνόλου της Καλλονής. Βρίσκεται στο κέντρο του. Με αυτή την χρήση θα δοθεί λύση για την στάθμευση στο πυκνοδομημένο βορειοανατολικό οικιστικό τμήμα της καλλονής το οποίο έχει πολύ στενούς δρόμους. Επίσης θα αδειάσει και η κεντρική πολυσύχναστη οδός της Αγ. Αθανασίου από την παράνομη στάθμευση επί αυτής.

Ε) Προφανώς πρέπει να διανοιχθεί με άμεσο αίτημα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου στο Υπουργείο Άμυνας και η 22μετρη οδός του σχεδίου πόλης, η οποία διαχωρίζει τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου με το χώρο του γηπέδου και ενώνει κάθετα την οδό Αγ. Αθανασίου με την οδό Χονδροδήμου. Ενώνει δυο βασικές αρτηρίες της Καλλονή και παραλαμβάνει περιμετρικά τον κυκλοφοριακό φόρτο οδηγώντας τον στην Δυτική Περιμετρική της πόλης.

Μερική τροποποίηση της πρότασης 1 μόνο ως προς το σκέλος Β

Β) Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις του στρατοπέδου με είσοδο από την οδό Χονδροδήμου οι οποίες προτάθηκαν για την στέγαση της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δασαρχείου κ.λ.π υπηρεσιών μπορεί με αίτημα στο Υπουργείο Άμυνας ή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να χρησιμοποιηθούν και για Στρατιωτικές Σχολές.
Το στρατόπεδο της πόλης μας έχει ήδη έτοιμες και σε λειτουργία όλες τις απαραίτητες υποδομές για την λειτουργία μιας από όλες τις παρακάτω αναφερόμενες σχολές.

Εφόσον είναι σε λειτουργία, διαθέτει ακόμη έτοιμη όλη την απαιτούμενη κτιριακή υποδομή.
Μπορεί επομένως να ζητηθεί άμεσα για να στεγάσει περίπου μια δύναμη 400-500 ατόμων με τον ήδη υπάρχοντα στα κτίρια έτοιμο εξοπλισμό.

Οι Στρατιωτικές Σχολές και οι Σχολές της Αστυνομίας είναι:
1.Στρατιωτική Σχολή ευελπίδων. Σώμα μονίμων υπαξιωματικών. Σήμερα έχει έδρα στα Τρίκαλα.
2.ΣΤΥΑ Στρατιωτική σχολή που προετοιμάζει Τεχνικούς αεροσκαφών . Έχει έδρα στον Άραξο και στα Τρίκαλα.
3.ΣΜΑ Σώμα Μηχανικών Αεροπορίας. Έχει έδρα στην Αθήνα.
4. Σχολή Ικάρων. Έχει έδρα στην Αθήνα.
5.Αστυνομική Σχολή. Έχει έδρα την Αθήνα
6. Σχολή Αστυφυλάκων. Έχει έδρα Θεσσαλονίκη και την Κομοτινή.

Αν η Δημοτική μας Αρχή, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, Το Δασαρχείο, το Λιμεναρχείο κ.λ.π Υπηρεσίες οι οποίες σήμερα είναι σε μισθωμένα κτίρια, συνεργασθούν και υποβάλλουν άμεσα αίτημα στο Υπουργείο Άμυνας.
Εφόσον η λειτουργία του στρατοπέδου μας ήδη αποδυναμώθηκε, δίνοντας μια λειτουργική πρόταση για την νέα χρήση του στρατοπέδου ως κέντρο διοίκησης της πόλης, πιθανόν μόνο τότε να αποφύγουμε την δημιουργία μιας κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στην πόλη μας.

Αν μείνουμε αμέτοχοι και θεατές σε ότι συμβαίνει γύρω μας πολύ γρήγορα, ότι απευχόμαστε θα το δούμε στο κατώφλι μας.

 

Με εκτίμηση

Σταυρούλα Τσακμακλή, Πολιτικός Μηχανικός