mendoni2

Η Υπουργός Πολιτισμού στην Αιτωλοακαρνανία

Ιερή Πόλη Μεσολογγίου:

mendoni1-1

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού υποδέχθηκε σήμερα στην Πινακοθήκη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ο Δήμαρχος Κώστας Λύρος, στο πλαίσιο επίσκεψης και συμμετοχής της κυρίας Λίνας Μενδώνη, σε εκδήλωση που πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Nωρίτερα, η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, Αντιδημάρχους, την Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Γεώρ. Παπανδρέου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Ολυμπία Βικάτου, ξεναγήθηκε στο -υπό κατασκευή -νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.

Ο κ. Κώστας Λύρος απευθυνόμενος προς την Υπουργό αναφέρθηκε στην πολιτισμική και ιστορική ταυτότητα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, η οποία αποτυπώνεται μέσα από το πλήθος των μνημείων που διατηρεί εντός των ορίων τους, τα οποία ταυτόχρονα καλύπτουν ένα ευρύτατο χρονικό φάσμα από τους πρώτους ιστορικούς έως τους νεώτερους χρόνους. Χαρακτήρισε δε τον πολιτισμό ως κορυφαίο κεφάλαιο και κρίσιμο πυλώνα ανάπτυξης, του οποίου η ορθή διαχείριση δημιουργεί πολλαπλάσια οφέλη είτε σε γενικό είτε σε τοπικό επίπεδο.

Στην κυρία Λίνα Μενδώνη, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου παρέδωσε υπόμνημα προτάσεων αναφορικά με τον Πολιτισμό αλλά και τον επικείμενο εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, για τις οποίες η Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Λύρος«…η πόλη των Ελεύθερων Πολιορκημένων θα πρέπει να έχει κορυφαίο ρόλο, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των προγόνων της στον Αγώνα των Ελλήνων».


Αγρίνιο:

mendoni3

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Αγρινίου ο Γιώργος Παπαναστασίου. Στη συνάντηση μετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης.
Νωρίτερα η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τις Αποθήκες Παπαπέτρου και ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο για την ιστορία του κτιρίου και τις ενέργειες για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου στο διατηρητέο κτίριο των αποθηκών.
H Υπουργός Πολιτισμού έδειξε ακόμη ενδιαφέρον για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου και το φετινό πρόγραμμα παραστάσεων.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κ. Μενδώνη για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει προκειμένου να προωθηθούν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα: «Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού για την επίσκεψη της στην πόλη μας. Κυρίως όμως γιατί είχε την διάθεση να ακούσει με προσοχή όλο όσα διεκδικούμε και να μας βοηθήσει έμπρακτα. Το Αρχαίο Θέατρο Στράτου, όπως γνωρίζετε, αποτελεί προτεραιότητα και είναι μια οραματική διεκδίκηση για εμάς προκειμένου να μεταμορφωθεί σε σημαντικό χώρο προαγωγής πολιτισμού με τη διεξαγωγή παραστάσεων και δράσεων αντίστοιχων της μοναδικής αξίας του. Χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο μας μελέτη για την αποκατάσταση – αναστήλωση του, για την οποία αναμένουμε στις 5 Νοεμβρίου έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη θα εντάξουμε το σπουδαίο αυτό έργο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Όσον αφορά τις αποθήκες Παπαπέτρου είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για τη δημιουργία διαχρονικού μουσείου ενώ το Υπουργείο θα αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης για να ενταχθεί στο επόμενο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Νομίζω ότι οι εξελίξεις είναι εξαιρετικές για το Αγρίνιο. Ευχαριστώ θερμά τη Λίνα Μενδώνη και τον Νεκτάριο Φαρμάκη».

Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την υποδοχή και την ενημέρωση: “ Ο πολιτισμός είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο που προσδίδει ισχύ σε κάθε τοπική κοινωνία. Με τον Δήμαρχο καταλήξαμε σε μια συμφωνία που ξέρω ότι η πόλη επεδίωκε πολλά χρόνια. Είναι διαχρονική επιθυμία η αξιοποίηση των αποθηκών Παπαπέτρου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συγκρότημα που βρίσκει τον προορισμό του. Πολύ σύντομα , στις 5 Νοεμβρίου , το ΚΑΣ θα εξετάσει τη μελέτη για το αρχαίο θέατρο Στράτου. Προλαβαίνουμε να το εντάξουμε στο τρέχων Επιχειρησιακό πρόγραμμα . Είναι η αρχή μιας εξαιρετικής συνεργασίας και μια καλή ευκαιρία αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Με τη συνδρομή του Περιφερειάρχη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολλά ζητήματα του τόπου».

Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδος Ν. Φραμάκης τόνισε μεταξύ άλλων :«Είναι μια απόδειξη ότι όταν συνεργαζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε πολλά , μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα στο τόπο. Θα είμαστε στο πλευρό κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου προσέφερε στην κ. Μενδώνη το λεύκωμα «προσφορά» της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, την φωτογραφική έκδοση του Χρίστου Σιμάτου «Καπναποθήκες Παπαστράτου- Πορεία στο φως και στον χρόνο», το βιβλίο «Ιστορία και μνήμη του καπνού στο Αγρίνιο τον 20ο αιώνα» σε επιμέλεια Κ. Μπάδα και την έκδοση Γλυπτοθήκη Χρήστου Καπράλου.