laspi1

Καταστροφές από την κακοκαιρία σε περιοχές του Μεσολογγίου

jiop

Την στήριξή του προς το Δήμο Ιερής πόλης Μεσολογγίου μετά τα σημερινά ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία προξένησαν μεγάλες καταστροφές, εξέφρασε πριν λίγο στον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε τηλεφωνική του επικοινωνία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημερώθηκε από τον κ. Κώστα Λύρο για τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές του Δήμου, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα έντονο ενδιαφέρον για κάθε στήριξη και βοήθεια προς αποκατάσταση των ζημιών. Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου ευχαρίστησε θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών για την άμεση υποστήριξη, ενώ τις επόμενες ημέρες ορίσθηκε συνάντηση προκειμένου ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος να έχει πληρέστερη ενημέρωση και εικόνα της κατάστασης.


karagounistheodorikakos1

Με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο επικοινώνησε άμεσα ο Βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης προκειμένου να τον πληροφορήσει για τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε περιοχές του Δήμου Μεσολογγίου εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αιτωλοακαρνανία από τις πρώτες πρωινές ώρες έπειτα από ενημέρωση που είχε ο ίδιος από το Δήμαρχο της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο.

Ο Βουλευτής ενημέρωσε πλήρως τον Υπουργό για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ειδικά στις Οινιάδες και το Αιτωλικό όπου η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα προβλήματα διαπιστώθηκαν και σε άλλες περιοχές του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Ο Υπουργός, ανταποκρινόμενος στην σοβαρότητα της κατάστασης δεσμεύτηκε για την άμεση παροχή οικονομικής ενίσχυσης στον πληγέντα Δήμο προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία και όρισε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά οι τρόποι υποστήριξης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Ο Βουλευτής ενημέρωσε αναλυτικά για την παρέμβαση του και για την ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο.


fff1

Στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας που αντιμετώπισαν πλημμυρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου 2019, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, επικεφαλής κλιμακίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που κινητοποιήθηκε άμεσα για να συνδράμει τις προσπάθειες των δήμων και των πολιτών.

«Είμαστε απέναντι σε δύο μέτωπα. Το πρώτο αφορά τη σφοδρότητα των φαινομένων που είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και το δεύτερο, αφορά τα ελλείμματα πολλών ετών σε υποδομές αλλά και έργα προστασίας και προφύλαξης των οικιστικών περιοχών» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας: «Εννοείται πως είναι αδύνατο σε έναν μήνα – ή ακόμα και σε έναν χρόνο – να γίνουν όσα δεν έγιναν επί χρόνια. Όμως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά μαζί με τους δήμους και τις άλλες υπηρεσίες θα βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση για να προφυλάξει τους πολίτες και τις περιουσίες τους, ενώ επιπλέον θα δρομολογήσει όλα τα αναγκαία έργα και θα αναζητήσει όλα τα απαραίτητα κονδύλια για να μετατραπεί η Δυτική Ελλάδα σε πρότυπη περιοχή αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Γιατί αυτό δεν είναι… πολυτέλεια, αλλά ζήτημα επιβίωσης και ανάπτυξης».

Στις πληγείσες περιοχές είχαν σπεύσει ήδη, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Θανάσης Μαυρομμάτης, μαζί με κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών και μηχανημάτων, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ομαλότητας.
Επίσης, επί τόπου από την πρώτη στιγμή βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, τις οποίες ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε για την άμεση και καταλυτική συνδρομή τους, αλλά και την άριστη συνεργασία.

ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Σημειώνεται ότι νωρίτερα υπήρξε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως την Τοπική Κοινότητα Λεσινίου, με πρωτοβουλία της κ. Σαλμά.
Κατά τη διάρκειά της, αποφασίστηκε συντονισμός των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα αναφορικά με την προστασία πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής αλλά και των περιουσιών των πολιτών καθώς και των υποδομών. Επίσης, μετά την αποτίμηση που έγινε και τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις, γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, υποβλήθηκε αίτημα από το Δήμο Μεσολογγίου για κήρυξη της Τοπικής Κοινότητας Λεσινίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, πλημμυρικά φαινόμενα υπήρξαν και στην Ε.Ο. Αντιρρίου – Ιωαννίνων, χωρίς όμως να χρειαστεί να διακοπεί η κυκλοφορία.

Στη σύσκεψη, εκτός της κ. Σαλμά, συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδος, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλ/νίας, Χριστόφορος Μπόκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, Ιωάννης Νταλαχάνης, οι Αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου, Νικόλαος Καραπάνος και Φόνη Μελαχρή, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Αιτωλ/νίας, Ιωάννης Τέγας και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λεσινίου, κ. Παπαθανασίου.