xeirapolykarpou1

Ιστορική ημέρα για την Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας

sq

Με μια πανηγυρική και συγκινητική τελετή δοξολογίας έγινε η υποδοχή τεμαχίου της χειρός του αγίου Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης στην φυσική του θέση, δηλαδή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης Ναυπακτίας.

Η υποδοχή έγινε την Κυριακή 14 Ιουλίου ε.ε. το απόγευμα. Το ιερό λείψανο μετέφερε ο αδελφός της Μονής Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης και το υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, μαζί με τον Ναυπάκτιο Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπο και τον Ηγούμενο της Ι.Μονής Αρχιμ. Πολύκαρπο Παστρωμά.

Στην υποδοχή συμμετείχαν πλήθος Ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη και από άλλες Ιερές Μητροπόλεις, μεταξύ των οποίων ο Πρωτοσύγκελλος π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Προυσιωτίσσης Αρχιμ. Γεράσιμος, ο γέρων Ιεροκήρυκας Αρχιμ. π. Αντώνιος Βαζούρας, ο Αρχιμ. π. Γαβριήλ Πλάκας μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου και Αρχιερατικός Επίτροπος Πλατάνου, ο Ιεροκήρυκας π. Ειρηναίος Κουτσογιάννης, άλλοι Ιεροκήρυκες-Εφημέριοι, Ιερομόναχοι και μοναχοί της Ιεράς Μονής, κ.α., καθώς επίσης οι Γερόντισσες των Ιερών Μονών της Επαρχίας μας Χριστοφίλη και Ειρήνη Μοναχές με μέρος των συνοδειών τους και πλήθος κόσμου.

Τις Αρχές του τόπου εκπροσώπησε ο Ναυπάκτιος Βουλευτής του Νομού κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος.

Πάνω από 700 πιστοί ήταν παρόντες στην υποδοχή, την οποία παρακολούθησαν με συγκίνηση και κατάνυξη. Ανέβηκαν μια διαδρομή δύο με δυόμιση ώρες κυρίως από την Ναύπακτο, αλλά και από το Αγρίνιο και από τα Ιωάννινα, με λεωφορεία τα οποία μίσθωσαν η Ιερά Μονή και οι Ενορίες.

Μετά την υποδοχή, που έγινε στην εξωτερική Πύλη της Ιεράς Μονής, τελέσθηκε δοξολογία, στην οποία έψαλε χορός Ιεροψαλτών με επικεφαλής τους Ιεροψάλτες Νεκτάριο Παπαθανασίου, Ιωάννη Αθανασίου, Ευάγγελο Σιακανδάρη, Νεκτάριο Σαράκη, Παναγιώτη Μορφή, Χρήστο Τσόλκα κ.α.

Ακολούθησε ειδική ευχαριστήριος ευχή από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο και η ομιλία του. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «Πάσχα» και «Λαμπρή» για την Ιερά Μονή και για την Ιερά Μητρόπολη. Παρουσίασε το ιστορικό της συλήσεως του ιερού Λειψάνου και το ιστορικό της επανευρέσεως τμήματος αυτού με την ιδέα που είχε να ερευνηθή η δυνατότητα επιστροφής τμημάτων του ιερού Λειψάνου, τα οποία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες είχαν βρεθεί στην κατοχή άλλων Μονών ή Ιερομονάχων. Στην έρευνα αυτή ανακαλύφθηκε ότι ένα τμήμα από το μετακάρπιο της αγίας χειρός βρισκόταν στα κατάλοιπα του αειμνήστου Ηγουμένου της Μονής π. Γρηγορίου Μπουλούκη, που είχε παραιτηθή από την ηγουμενία από το έτος 1985. Αυτό το τμήμα επιστράφηκε στην Ιερά Μονή, αφού πρώτα κατασκευάσθηκε κατάλληλη πολύτιμη λειψανοθήκη. Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μετέφερε το μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία, Ναυπάκτιου την καταγωγή, και τέλος κάλεσε τον παριστάμενο Σεβ. Μητροπολίτη Ισπανίας κ. Πολύκαρπο, επίσης Ναυπάκτιο την καταγωγή, να απευθύνη χαιρετισμό.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ισπανίας κ. Πολύκαρπος χαρακτήρισε την επιστροφή τμήματος του αγίου Λειψάνου «μεγάλο ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός», αναφέρθηκε στην ονοματοδοσία του σε Πολύκαρπο κατά την κουρά του από τον τότε Μητροπολίτη Χαλκηδόνος νυν Οικουμενικό Πατριάρχη, για να υπάρχη η σύνδεση με την γενέτειρά του Ναυπακτία. Αναφέρθηκε επίσης στις προσωπικές του αναμνήσεις και εμπειρίες από τον Άγιο.

Μετέφερε δε, ο Μητροπολίτης Ισπανίας, τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου: «Εγώ θέλω μόνο να μεταβιβάσω προς τον ποιμενάρχη μας τις Πατριαρχικές ευχές, την στοργή και την αγάπη του Πατριάρχου μας, όπως και τις ευχαριστίες του για ο,τι πράττει για το Πατριαρχείο μας. Μην ξεχνάμε ότι κάποτε αυτή η Μονή για κάποια περίοδο υπήρξε Πατριαρχικό Σταυροπήγιο. Τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για ο,τι τελευταία γράφει και συνεχίζει να γράφη ο Σεβασμιώτατος υπερασπιζόμενος τα δίκαια της Μητρός Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό το μήνυμα του Πατριάρχου απευθύνεται και προς το ποίμνιο αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και στον Ιερό Κλήρο. Η Χάρις του Θεού διά πρεσβειών του Αγίου Πολυκάρπου να συνοδεύη πρώτα τον πρόεδρο των Ναυπακτίων, τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, καθώς και την αδελφότητα και τον Ηγούμενο και όλους τους Ναυπακτίους».

Τέλος ο άγιος Ισπανίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και του ευχήθηκε να συνεχίζη «την πολύκαρπο και αγλαόκαρπο ποιμαντορία του σε αυτήν την Μητρόπολη, την οποία τίμησε και τιμά, και παρότι υπήρξαν πολλές ευκαιρίες για άλλη Μητρόπολη, παρέμεινε πιστός εδώ, αφοσιωμένος σε αυτά τα ιερά χώματα της Ναυπακτίας μας».

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Παστρωμάς εξέφρασε την μεγάλη ανακούφισή του για το ότι με «μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε και πάλι τον Γέροντά μας (άγιο Πολύκαρπο) στο μοναστήρι μας» αφού, όπως είπε, «όταν πριν εξίμιση χρόνια συλήθηκε το λείψανο, ουσιαστικά τσακίστηκα». Στο τέλος ευχαρίστησε τον Θεό, τον Σεβασμιώτατο, τον αδελφό της Μονής π. Πολύκαρπο Θεοφάνη και όλους όσοι στηρίζουν την Ιερά Μονή.

Τέλος ο Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης, που συνέβαλε στην επιστροφή του ιερού Λειψάνου, αλλά και στην διοργάνωση της λαμπρής υποδοχής, έδωσε την μαρτυρία του για την γνησιότητα του ιερού Λειψάνου, είπε ότι εφάρμοσε τον λόγο του Επισκόπου, γι’ αυτό και όλα εξελίχθηκαν αισίως, και μίλησε για την ανάγκη στήριξης της Ιεράς Μονής.

Στην συνέχεια, και ενώ οι Ιεροψάλτες έψαλαν την παράκληση του αγίου Πολυκάρπου, οι πιστοί προσκύνησαν το ιερό Λείψανο και έλαβαν από τον Ηγούμενο μια εικόνα ως ευλογία και ενθύμιο της ιστορικής ημέρας.

Ήταν μια φωτεινή και ιστορική ημέρα για την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει άνθιση και για όλη την Ιερά Μητρόπολή μας.