ghj

Λαϊκή συνέλευση για τις μονάδες βιορευστών στις Φυτείες

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, το Σάββατο 22/6/2019, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φυτειών, η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών.

Το θέμα εισηγήθηκε το μέλος της επιτροπής Αγώνα Γιώργος Παληγεώργος.
Στη συνέλευση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κος Γαλούνης και δήλωσε αρωγός στον αγώνα των κατοίκων, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος Ξηρομέρου θα καλύψει το κόστος για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας(ΣτΕ) ενάντια στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση των τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στις Φυτείες.
Βασικοί ομιλητές ήταν:
Ο κος Ηλίας Μπέτσης – Δικηγόρος, που μίλησε και φώτισε όλες νομικές πλευρές του θέματος, ως προς το τι έγινε και το τι μέλει γενέσθαι(προσφυγή στο ΣτΕ).
Ο Χημικός-ακτιβιστής κος Μιχάλης Χατζής που ανέλυσε ως προς το γνωστικό του αντικείμενο το πρόβλημα και μετέφερε την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στη συλλογικότητα «ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΖΑ», ενάντια στην εγκατάσταση των βιορευστών στην περιοχή του Ευηνοχωρίου Μεσολογγίου.
Η Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Χημείας κα Αργυρώ Μπεκατώρου έστειλε γραπτή ομιλία, αναφερόμενη στις δυσμενείς επιπτώσεις από τη μεταφορά και καύση βιορευστών στην περιοχή. Το κείμενο ανάγνωσε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κα Βάγια Πατσιά.
Ο κος Σάββας Βλάχος Γεωπόνος-Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, που διαχώρισε εμφατικά τα βιορευστά από την όποια βιομάζα υπάρχει στην περιοχή.
Εκ μέρους του ΚΚΕ παρενέβη ο βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Μωραΐτης, δηλώνοντας τη στήριξή του στον αγώνα των κατοίκων και της επιτροπής.
Ο κος Κώστας Κούστας Περιφερειακός Σύμβουλος της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της παράταξής του στον Αγώνα των Φυτειωτών όπως και παλαιότερα σε άλλους αγώνες(Μεσολόγγι, Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου).
Ο κος Ανδρέας Μακρυπίδης -πρώην βουλευτής, από τις Φυτείες, υπογράμμισε την πολιτική και κοινωνική διάσταση του αγώνα που πρέπει να δοθεί και που μπορεί η κατάληξή του να είναι επιτυχής αρκεί όλοι να πιστέψουμε σ’ αυτόν, εκφράζοντας τη διαρκή και ενεργή στήριξή του σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κος Παναγιώτης Τζαχρήστας Δημοτικός Σύμβουλος (πρώην Δήμαρχος Φυτειών) μίλησε (και) εκ μέρους του νεοεκλεγέντος Δημάρχου κου Τριανταφυλλάκη, που απουσίαζε λόγω προσωπικού κωλύματος και τόνισε ότι η νέα Δημοτική αρχή θα κάνει ότι είναι δυνατόν για τη μη εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή.
Παρέμβαση στήριξης της προσπάθειας της Επιτροπής Αγώνα έγινε από τον περιφερειακό σύμβουλο κο Ανδρέα Κελεπούρη(Υπ. Βουλευτής ΚΙΝΑΛ). Παρευρέθηκαν επίσης η Ηρώ Ζαβογιάννη(Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), ο Αθανάσιος Τορουνίδης (Υπ. Βουλευτής ΚΙΝΑΛ).
Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος της Επιτροπής Αγώνα κος Δημήτρης Κουτσομπίνας.

Πήραν το λόγο αρκετοί Δημότες και συνέβαλλαν στην ανάπτυξη γόνιμου και πλούσιου διαλόγου. Παρευρέθηκαν οι πρώην Δήμαρχοι Φυτειών Παναγιώτης Βραχάς(νυν Δημοτικός Σύμβουλος Ξηρομέρου), Παναγιώτης Ε. Γαζέτας και ο εφημέριος των Φυτειών πατήρ Γεώργιος Φλώρος. Επίσης παρευρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξηρομέρου Γαζέτας Σ. Παναγιώτης-Αντιδήμαρχος, Κολοβός Χρήστος, Καλατζής Νίκος, Λευτέρης Μάντζαρης, Λαϊνάς Κώστας, Γκόλιας Παναγιώτης, οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Φυτειών κος Γιάννης Φλωρόπουλος, Παπαδάτου κος Νίκος Ζαρέντης, Χρυσοβίτσας κος Γιάννης Χρόνης, Βάρνακα κος Βασίλης Πολυζος, Σκουρτούς Κος Στάμος Τζογάνης, Μπαμπίνης κος Θεόδωρος Ζαρκαδούλας, ο πρόεδρος της του Συλλόγου των φίλων της Βαλανιδιάς και περιβάλλοντος «Αμαδρυάδα» κος Μάκης Στρατούλης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών κος Σπύρος Ελευθερίου.

Η συνέλευση αποφάσισε διαρκή λειτουργία Επιτροπής Αγώνα που αρχικά θα αποτελείτε από τους Κουτσομπίνα Δημήτρη, Πατσιά Βάγια, Τζαχρήστα Γιάννη, ως εκπρόσωπου του Πολιτιστικού Συλλόγου Φυτειών «Ακαρνανικό Φως», το Δημήτρη Στεργίου-Προέδρου της Ο.Π.ΣΥ.Ξ. για σύνδεση του αγώνα με τους Ξηρομερίτες της Αθήνας, τέσσερις νεοκλεγέντες Δημοτικούς συμβούλους Ξηρομέρου(ένας από κάθε παράταξη) της δημοτικής ενότητας Φυτειών που θα οριστούν προσεχώς, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Φυτειών και τον Γιώργο Β. Παληγεώργο.
Η επιτροπή θα είναι ανοιχτή σε διεύρυνση για όποιον πολίτη επιθυμεί να συμμετάσχει και θα συνεδριάζει ανοιχτά στο κοινό. Στόχος είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών για την αποτελεσματικότητα του Αγώνα των Φυτειωτών και όλων των Ξηρομεριτών ενάντια στα βιορευστά, αλλά και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην περιοχή.


Αποφάσεις της Λαϊκής Συνέλευσης Φυτειών ενάντια στα βιορευστά

Η Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις Φυτείες στις 22/62019 με θέμα τον αποτελεσματικότερο συντονισμό του αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών, πήρε αναλυτικά τις παρακάτω αποφάσεις:
• Η επιτροπή αγώνα θα συνεδριάζει ανοιχτά τουλάχιστον μία φορά το μήνα και θα ενημερώνει για την πορεία του αγώνα και την εξέλιξη της υπόθεσης, σε νομικό και πολιτικό επίπεδο. Ήδη ετοιμάζεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας(ΣτΕ).

• Η επιτροπή και πολίτες των Φυτειών θα παραστούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 και θα ζητήσουν ψήφισμά του, που θα εναρμονίζεται με τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις-γνωμοδοτήσεις του τοπικού Συμβουλίου Φυτειών, του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

• Θα επισκεφθούν την αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών και θα ζητήσουν την ακύρωση της αδειοδότησης των τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στις Φυτείες.

• Ενημέρωση των κατοίκων του Ξηρομέρου με σχετικές εκδηλώσεις-ομιλίες σε κομβικά χωριά του Δήμου Ξηρομέρου, στη διάρκεια του καλοκαιριού 2019..

• Αίτημα προς συλλογικούς φορείς, πολιτικά κόμματα και υποψήφιους βουλευτές να τοποθετηθούν καθαρά (υπέρ ή κατά) για την εγκατάσταση αδειοδότησης των τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στις Φυτείες, εναντίων των οποίων σύσσωμη η τοπική κοινωνική έχει εξεγερθεί.

• Δημιουργία δικτύου διαρκούς αλληλοενημέρωσης και γενικότερου συντονισμού με κινήσεις πολιτών και σε άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, με σκοπό τη δημιουργία Πανελλήνιου κινήματος ενάντια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών, αλλά και γενικότερα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και απειλή των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών.

• Λειτουργία σελίδας στο Facebook της επιτροπής αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιορευστών στις Φυτείες.