tei1

Δηλώσεις για την νέα Γεωπονική Σχολή Αιτωλοακαρνανίας

Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Συμμαχία για το μέλλον’:

Σήμερα 18 Ιουνίου επισκέφθηκε τους χώρους του πρώην Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, ο Υπουργός Παιδείας κος Κ. Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από την Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κα Β. Κυριαζοπούλου, καθηγητές του Πανεπιστημίου και τους βουλευτές του Νομού, Μ. Τριανταφύλλου και Γ. Βαρεμένο.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης που ακολούθησε, έγινε ανταλλαγή απόψεων και δηλώθηκε η πλήρης στήριξη στην νεοϊδρυθείσα Γεωπονική Σχολή. Από την ενημέρωση που έγινε προέκυψαν τα εξής :

• Από την Δευτέρα 24 Ιουνίου αρχίζουν οι εργασίες καθαρισμού, ανακαίνισης και μετατροπής των κτιρίων που θα χρησιμοποιηθούν στην πρώτη φάση λειτουργίας για την υποδοχή των φοιτητών.
• Ταυτόχρονα ξεκινάει η ανάρτηση των ενημερωτικών πινακίδων τόσο στην εξωτερική είσοδο της Σχολής όσο και στους εσωτερικούς της χώρους.
• Είναι ήδη έτοιμα τα πενταετή προγράμματα σπουδών και για τις πέντε Σχολές, Μεσολογγίου και Αγρινίου. Πέραν των κλασσικών μαθημάτων της κάθε σχολής, υπάρχουν και ειδικά μαθήματα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.
• Ορίσθηκε προσωρινός κοσμήτορας ο οποίος θα συντονίσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή των πρώτων φοιτητών και για την πλήρη λειτουργία της σχολής από την 1η Οκτωβρίου 2019.
• Πέραν των μελών ΔΕΠ που θα στελεχώσουν τα τμήματα με απόφαση της Πρυτανείας, δίνεται η δυνατότητα και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για την άμεση στελέχωσή τους.
• Δίνεται παράταση ενός έτους για τις εκμισθώσεις ξενοδοχείων που αφορούν την φοιτητική μέριμνα όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια.
• Ιδρύονται δυο ινστιτούτα διετούς φοίτησης στα οποία θα εισέρχονται χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι του ΕΠΑΛ αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Το αντικείμενο σπουδών θα έχει άμεση σχέση με τις ανάγκες της περιοχής και θα παρέχεται η αντίστοιχη πιστοποίηση. Έγινε έκκληση στους παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας να διατυπώσουν προτάσεις, σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να καθορισθεί και το αντικείμενο σπουδών.
• Οι φοιτητές του πρώην Τ.Ε.Ι. παραμένουν στο Μεσολόγγι μέχρι την τελική αποφοίτησή τους.

Η Γεωπονική Σχολή σε πλήρη λειτουργία και σε βάθος πενταετίας θα συγκεντρώνει περίπου 4.000 φοιτητές μόνο στο Μεσολόγγι και θα αποτελέσει πηγή απασχόλησης και εισοδήματος για την πόλη. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει όλοι μας να την αγκαλιάσουμε και να την στηρίξουμε με κάθε τρόπο.
Κατόπιν των ανωτέρω, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το όλο εγχείρημα και να δηλώσουμε την πλήρη στήριξή μας, ώστε η Γεωπονική Σχολή Αιτωλοακαρνανίας να εδραιωθεί, να συνδεθεί με την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής και να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για το καλό του τόπου μας.


 

Πάνος Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στο Μεσολόγγι για τη Γεωπονική Σχολή Αιτωλ/νίας, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός. Η παρουσία της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών κας Βενετσάνας Κυριαζοπούλου και η ανταλλαγή απόψεων με το σύνολο του εκπαιδευτικού δυναμικού, διαμορφώνει ήδη τις βάσεις για την πολυπόθητη αυτονομία της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλ/νία, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των νεοϊδρυθέντων τμημάτων σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο.
Επειδή, όπως και σε προηγούμενη δήλωσή μου, έθιξα θέματα που κάποιοι, ακόμα και σήμερα, δεν θέλουν να “χωνέψουν” ή ενοχλούνται, ενημερώνω λοιπόν για τις παρακάτω νεότερες εξελίξεις:

1. Από 1-10-2019 ξεκινούν όλα τα τμήματα του Μεσολογγίου που μπήκαν στο μηχανογραφικό.
2. Ορίσθηκε προσωρινός Κοσμήτορας με έδρα το Μεσολόγγι, για να συντονίσει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται.
3. Εκπονήθηκαν ήδη πέντε (5) προγράμματα σπουδών για τους νέους φοιτητές – φοιτήτριες.
4. Θα διατεθούν μόνιμα μέλη ΔΕΠ (εκπαιδευτικό προσωπικό) για την στελέχωση των τμημάτων με απόφαση της Πρυτάνεως κας Κυριαζοπούλου.
5. Ιδρύονται δύο (2) τμήματα διετούς φοίτησης, στα οποία μόνο το 30% θα αποτελείται από φοιτητές και το υπόλοιπο 70% από κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει. Στο συγκεκριμένο απαιτούνται άμεσα προτάσεις από τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής (π.χ. Ένωση Συνεταιρισμών κ.ά.) για το τι προσανατολισμό θα έχουν τα συγκεκριμένα τμήματα.
6. Δόθηκε παράταση στην εκμίσθωση – φιλοξενία για φοιτητική μέριμνα στα ξενοδοχεία της πόλης που διαμένουν φοιτητές – φοιτήτριες του τέως ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
7. Καθορίστηκαν ήδη τρεις (3) χώροι διδασκαλίας για τους νέους φοιτητές – φοιτήτριες.
8. Άμεσα τοποθετείται πινακίδα στην είσοδο με τίτλο «ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» και καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι του ιδρύματος.

Ως εκ τούτου η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής Αιτωλ/νίας παίρνει σάρκα και οστά το επόμενο χρονικό διάστημα και σ’ αυτό συνέβαλαν ΟΛΟΙ (Υπουργείο Παιδείας, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Δήμος, φορείς, βουλευτές, σύλλογοι και συλλογικότητες της πόλης). Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο πρέπει να στηρίξουν και το νέο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα πενταετούς φοίτησης, με τα τμήματά του, στην πόλη μας!

ΥΓ.1. Ο απερχόμενος και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος δεν οφείλουν να κάνουν κάποια δήλωση στο προκείμενο; Απλή απορία εκφράζω…

ΥΓ.2. Για κάποιους μπορεί να ήταν αυτονόητες οι παραπάνω εξελίξεις – και δικαίως – αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, εάν δεν έχεις επιχειρήματα και απόψεις, θα επικρατήσει το αυτονόητο…