funnel2

Οι άδειες των εργοστασίων βιορευστών στις Φυτείες

Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας:

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, δίπλα στο λαό του Ξηρομέρου και στους αγωνιζόμενους κατοίκους των Φυτειών, καλεί την κυβέρνηση να ακυρώσει ΤΩΡΑ τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης μονάδων καύσης επικίνδυνων βιορευστών στη συγκεκριμένη περιοχή και σε κάθε άλλη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας!
Σήμερα 20/5/2019 ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Αγρίνιο και πρέπει να ακούσει ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ των ΦΥΤΕΙΩΝ, τη φωνή της λογικής, πριν επισυμβεί ανήκεστη βλάβη στον τόπο με τις καύσεις των επικίνδυνων βιορευστών.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ!
Αυτές οι εγκαταστάσεις που ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών, θα είναι εγκληματικές για το φυσικό περιβάλλον, για την αγροτική οικονομία, για την υγεία, όχι μόνο των κατοίκων των Φυτειών αλλά μια ευρύτατης περιοχής!
Το έγκλημα πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ!
ΟΧΙ ΣΤΑ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ!


Νομαρχιακή Επιτροπή της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Αιτωλοακαρνανίας:

Να ακυρωθούν οι άδειες εγκατάστασης καύσης βιορευστών στις Φυτείες, πριν προκληθεί ανήκεστη βλάβη!
Οι εγκαταστάσεις καύσης ύποπτων βιορευστών ύποπτης σύνθεσης και προέλευσης για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή των Φυτειών και σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει άμεσα να ματαιωθούν.
Έχουν αναλυθεί σε προηγούμενη ανακοίνωση οι λόγοι που επιβάλλουν την ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νησιών, για εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην Περιοχή των Φυτειών. Σήμερα αυτό που πρέπει να τονιστεί και να γνωρίζει ο κάθε πολίτης είναι, ότι το θέμα είναι πολιτικό και εξυπηρετεί ύποπτα οικονομικά συμφέροντα, που κρύβονται πίσω από παρένθετα πρόσωπα, σε βάρος της τοπικής οικονομίας, σε βάρος των μνημείων της περιοχής και αγνοώντας κι αυτήν ακόμα την υγεία των κατοίκων.
Αν ανοίξει η «Κερκόπορτα» αυτών των βιορευστών, δεκάδες ακόμα τέτοιες μονάδες καρκίνου αναμένονται να στηθούν στην περιοχή των Φυτειών, με ανυπολόγιστες συνέπειες, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά για ένα τεράστιο τοπίο του Νομού.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου οφείλουν να ζητήσουν συμμόρφωση της αποκεντρωμένης διοίκησης προς τη λογική και να άρει ΤΩΡΑ τις εγκληματικές αδειοδοτήσεις.
Προς αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να πιέσουν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συλλογικότητες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι κινηματικές δράσεις, όλοι όσοι έχουν διακριτό θεσμικό πολιτικό ρόλο και κυρίως οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής, δημιουργώντας ένα αποφασισμένο λαϊκό κίνημα προστασίας του τόπου και της υγείας των κατοίκων, ένα αποφασισμένο λαϊκό κίνημα υπεράσπισης της λογικής.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στο πλευρό των Φυτειωτών και όλων των αγωνιζόμενων Αιτωλοακαρνάνων και αγωνίζεται μαζί τους για να εμποδιστεί η επιδιωκόμενη καταστροφή.


Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολειού & Γυμνασίου-Λυκείου Φυτειών:

Με ομόφωνη απόφαση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου της τοπικής κοινότητας Φυτειών – Ξηρομέρου και με αφορμή την ομόφωνη απόφαση της λαϊκής συνέλευσης στις 24/3/2019, στις 7.5.2019 πραγματοποιήθηκε στάση διαμαρτυρίας μετά τη λήξη των μαθημάτων στις 13:20 στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου με τη συμμετοχή των γονέων και των μαθητών του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου , των εκπαιδευτικών, των κατοίκων και των παρακάτω φορέων:
1) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ 2)Τ.Κ.ΦΥΤΕΙΩΝ, 3)ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ 4)Ο.Π.Σ.Υ.Ξ (ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ) 5) ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ακαρνανικό Φως» 6) ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ 7)ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΥΤΕΙΩΝ 8) ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΦΥΤΕΙΩΤΩΝ «ΤΟ ΛΙΓΟΒΙΤΣΙ» 9)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ «ΑΜΑΔΡΥΑΔΑ».
Η αντίδραση είχε συμβολικό χαρακτήρα και δηλώνει την εναντίωση των γονέων, μαθητών των σχολείων μας στην εγκληματική προσπάθεια υπηρεσιών της πολιτείας και δήθεν επενδυτών για τη μετατροπή της περιοχής μας σε «χαβούζα αποβλήτων».
Σύσσωμοι και ανάστατοι οι μαθητές, οι γονείς και οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Φυτειών, διατρανώνουμε την απόλυτη άρνηση και εναντίωσή μας στην επιχειρούμενη εγκατάσταση των τριών (3) ρυπογόνων μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή μας, που αποτελεί με βεβαιότητα την κερκόπορτα για μετατροπή του τόπου μας σε βιομηχανική περιοχή και σε «χαβούζα» κάθε φύσεως αποβλήτων (εκκρεμεί ικανός αριθμός άλλων παρόμοιων αιτήσεων στην περιφέρεια).
Και όλα αυτά, παρά τη ρητή εναντίωση των τοπικών αρχών και κοινωνιών αλλά και σε πλήρη αδιαφορία για την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας, την ποιότητα ζωής μας, το φυσικό τοπίο, το περιβάλλον και τη γεωργοκτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή, που αποτελεί το μοναδικό πόρο ζωής για τους κατοίκους της πολυπληθούς κοινότητάς μας αλλά και των γειτονικών κοινοτήτων Παπαδάτου, Μπαμπίνης, Μαχαιράς, Σκουρτού, Χρυσοβίτσας και Προδρόμου. Δηλαδή κατά σαφή παραβίαση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και βασικής υποχρέωσης και μέριμνας της πολιτείας.
Δηλώνουμε με τον πιο σαφή τρόπο ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την παραπάνω καταστροφή της ζωής, του μέλλοντος και της προκοπής των παιδιών μας και θα αγωνιστούμε σθεναρά και με κάθε αγωνιστικό τρόπο και μέσον ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων ρυπογόνων μονάδων στην περιοχή μας, που θα οδηγήσει σε ερήμωση του τόπου μας.
Η σημερινή κίνησή μας είναι όλως προειδοποιητική και συμβολική και θα ακολουθήσουν πιο δυναμικές αντιδράσεις, αν δεν ανακληθούν και δεν ακυρωθούν άμεσα οι παράνομες εγκρίσεις για την εγκατάσταση των τριών (3) μονάδων βιορευστών και δεν αποτραπεί θεσμικά και για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, η εξέταση κάθε άλλης παρόμοιας αίτησης που εκκρεμεί ή θα κατατεθεί στο μέλλον.


Λαϊκή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

Η Νομαρχιακή Επιτροπή της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Αιτωλοακαρνανίας συμπαραστέκεται στον δίκαιο Αγώνα των Φυτειωτών και των Ξηρομεριτών ενάντια στην επιδιωκόμενη εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή των Φυτειών.
Η περιοχή περικλείεται από τα χωριά Φυτείες, Παπαδάτου, Αετό, Μπαμπίνη, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσα, Αγράμπελα, Πρόδρομο και Σκουρτού και σ’ αυτήν βρίσκεται η διαρκούς και μεγάλης επισκεψιμότητας ιστορική Μονή Λιγοβιτσίου. Ακόμα υπάρχουν σημαντικότατοι Αρχαιολογικοί χώροι όπως οι Αρχαίες Φυτείες, τα Αρχαία Κόροντα και περιοχές natura, όπως η λίμνη Οζερός και το μοναδικό σε κάλος και σπουδαιότητα Βενιλαδοδάσος Ξηρομέρου.
Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν γεωργικές δραστηριότητες που θα πληγούν από την καύση των βιορευστών, χωρίς να συμβάλουν θετικά ούτε στην απασχόληση και πάνω απ’ όλα ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων θα είναι άμεσος.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ με ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νίκου Χουντή επισήμανε τους κινδύνους τέτοιων εγκαταστάσεων και ζήτησε να ελεγχθεί το σύννομο και η χρηματοδότησή τους από την Ε.Ε.
Επειδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αγνοούν τη σύσσωμη θέληση των κατοίκων όπως αυτή έχει εκφραστεί από τα θεσμικά τους όργανα (Τοπικό Συμβούλιο Φυτειών κι ομόφωνη απόφαση Δημ. Συμβουλιου Ξηρομέρου και Λαϊκή συνέλευση στις Φυτείες), και περιφρονεί τη λογική, καλούμε όλους τους Δημοκρατικούς πολίτες των Φυτειών , του Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην εγκληματική εγκατάσταση καύσης βιορευστών στην περιοχή, την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 10:30’ το πρωί, στα διόδια Κουβαρά.
Ο Λαός αποφασίζει για τον τόπο του!


Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στο Ευρωκοινοβούλιο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΘΕΜΑ: Μονάδες καύσης βιορευστών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο Δήμο Ξηρομέρου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στο χωριό Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε μια περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, στα όρια της λίμνης Οζερός που είναι περιοχή natura και του δάσους Βαλανιδιάς Σκουρτούς – Παλαιομάνινας και εγγύτατα στα χωριά Παπαδάτου, Αετός, Μπαμπίνη, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσα, Πρόδρομος, Αγράμπελα και στην ιστορική Μονή Λιγοβιτσίου, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών αδειοδότησε 4 μονάδες καύσης βιορευστών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν εξυπηρετεί καμία τοπική ανάγκη, ούτε καν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ δε θα συνδέεται ούτε με την τοπική αγροτική παραγωγή, αλλά τουναντίον την πλήττει, αφού η ηλεκτρική ενέργεια δε θα παράγεται από γεωργικά υπολείμματα αλλά από τηγανέλαια άγνωστης προέλευσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ήταν επόμενο να υπάρξει αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι απαιτούν την άμεση διακοπή του έργου.

Ερωτάται η Επιτροπή:
Α) Γνωρίζει εάν υπήρξε διαβούλευση με το κοινό, βάσει της Σύμβασης του Άαρχους, πριν αποφασισθεί η αδειοδότηση των 4 μονάδων;
Β) Το συγκεκριμένο έργο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο αναπτυξιακού νόμου ή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος;


Νομαρχιακή επιτροπή Κινήματος Αλλαγής Αιτωλοακαρνανιας:

Η απάνθρωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να επεκτείνεται πια και σε βάρος του Περιβάλλοντος. Οι άδειες, που προωθούνται για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από πάσης φύσης Βιορευστά στην περιοχή Φυτειών Ξηρομέρου έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και σε όλο το νομό, καθώς προκύπτουν πολλά και σοβαρά ζητήματα που αφορούν τόσο τη δημόσια Υγεία, αλλά και τη βιωσιμότητα της περιοχής. Πρόκειται, άλλωστε, για μια περιοχή με μοναδική φυσική ομορφιά και ασύγκριτες συνθήκες περιβαλλοντικής καθαρότητας: πλούσιο και πεντακάθαρο υδροφόρο ορίζοντα(εκεί καταλήγουν τα ύδατα των Ακαρνανικών Ορέων) και βιοποικιλότητα. Οι χιλιάδες μόνιμοι κάτοικοι των κοινοτήτων Φυτειών, Παπαδάτου, Μπαμπίνης, Μαχαιράς, Σκουρτούς, Αετού, Προδρόμου και Χρυσοβίτσας ασχολούνται με τις βιολογικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Στα σύνορα των κοινοτήτων αυτών βρίσκεται και η ιστορική μονή Λιγοβιτσίου με το ιστορικό κάστρο, το κάστρο της Μπαμπίνης, το αρχαίο κάστρο Φυτειών αλλά και το αυτοφυές δάσος βελανιδιάς, που προστατεύεται από την UNESCO. Προκύπτει, λοιπόν, αβίαστα η ανάγκη άμεσης απόσυρσης της συγκεκριμένης καταστροφικής για την συγκεκριμένη περιοχή απόφασης, που απειλεί τόσο την υγεία των κατοίκων όσο και τη συνέχιση της Αγροτικής και παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Το Κίνημα Αλλαγής ως εκφραστής του Δημοκρατικού χώρου:

A) Υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος των θετικών εξελίξεων στο ζήτημα του περιβάλλοντος με την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα αιολικά πάρκα, τα φωτοβολταϊκά, αλλά και την κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων που διευκόλυναν τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ταυτόχρονα μείωσαν τους επικίνδυνους ρύπους από τα αντίστοιχα εργοστάσια καύσης λιγνίτη.

Β)πρέπει με κάθε τρόπο να γίνει σεβαστή η θέληση της τοπικής κοινωνίας, που εναντιώνεται κατάφωρα στη δημιουργία των τριών μονάδων βιορευστών και να υπάρξει ανάκληση , άμεσα, των αδειών αυτών, όπως έχουν εκφρασθεί με ομόφωνες αποφάσεις τους το Τοπικό-Κοινοτικό Συμβούλιο Φυτειών, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου και η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Γ) Ως Κίνημα Αλλαγής απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον αρμόδιο αν.υπουργό ΥΠΕΚΑ Σωκράτη Φάμελο, αλλά και από τον διορισμένο συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοπονήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Νίκο Παπαθεοδώρου, την ανάκληση των καταστροφικών, βλαπτικών για την υγεία, ζημιογόνων και μη σύννομων αποφάσεων για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης βιορευστών στην περιοχή Φυτειών Ξηρομέρου και είμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες και τους αγώνες των τοπικών φορέων, αλλά και του λαού της περιοχής να προστατεύσουν τον γενέθλιο τόπο τους και να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους . Οι μάσκες έχουν πέσει ήδη και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις βρισκόμενοι σε πλήρη επαγρύπνηση.


Περιφερειακός συνδυασμός ‘Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας’:

Σήμερα, Δευτέρα 15 Απρίλη 2019, συνεδρίασε στην Πάτρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος και φυσικών πόρων  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ανάμεσα στα θέματα που την απασχόλησαν ήταν και οι εγκαταστάσεις τεσσάρων μονάδων καύσης βιορευστών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή των Φυτειών Ξηρομέρου.

Στην Επιτροπή, που  πρόεδρός της είναι ο κος  Ν. Μπαλαμπάνης συμμετείχαν εκτός από τον ίδιο άλλοι τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Σ. Καπράλος, Γ. Παπαναγιώτου-Μαρτζακλή και Δ. Κωσταριάς της παράταξης «Δυτική Ελλάδα-Δικαίωμα στην Πρόοδο» (Α.Κατσιφάρα), δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας» (Κ.Κούστας και Γ.Κολοβός), και ένας περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης  «Δυτικής Συμπολιτείας» (Θ. Σώκος). Δεν προσήλθαν οι παρατάξεις «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας»(Α.Κατσανιώτης) και «Λαϊκή Συσπείρωση»(Κ. Κοτσιλιάνος).

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Κολοβός, Κώστας Κούστας και Θύμιος Σώκος καταδίκασαν ως απαράδεκτη τη στάση της Επιτροπής, που όχι μόνο δεν προστάτεψε, ως όφειλε, την περιοχή και την κοινωνία των Φυτειών και του Δήμου Ξηρομέρου, αλλά επαναφέρει τώρα, μόνο και μόνο για προεκλογικές εντυπώσεις και μετά την εγκληματική απόφαση της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης για εγκατάσταση τεσσάρων μονάδων καύση βιορευστών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και πήραν το λόγο ο επικεφαλής της Αντίστασης πολιτών Βασίλης Χατζηλάμπρου και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα βιορευστά και Δημότης Φυτειών Γιώργος Παληγεώργος, και εξήγησαν τους λόγους που είναι επικίνδυνα βλαπτικές τέτοιου είδους εγκαταστάσεις και τόνισαν με έμβαση τη σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας των Φυτειών και τη διάθεση των κατοίκων να αγωνιστούν με κάθε θεμιτό τρόπο, πολιτικό και νομικό, προκειμένου να αρθεί η αδειοδότηση των  επιχειρήσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών.

Η Επιτροπή αποφάσισε, γνωμοδοτώντας, με ψήφους 7-0 ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή των Φυτειών.

Πρόταση του Θύμιου Σώκου και των Γιάννη Κολοβού- Κώστα Κούστα, να έρθει το θέμα στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, που πρέπει να συγκλιθεί άμεσα, για να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις υπεύθυνα σχετικά με το θέμα των βιορευστών,  απορρίφθηκε από την Πλειοψηφία(Κατσιφάρα) με ψήφους 4-3.

Η «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», θα το θέσει θέμα προ ημερήσιας διάταξης στο αμέσως προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο. Αν (και όποιοι) το αρνηθούν θα πέσουν τα προσωπεία τους.

Ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την οριστική ανάκληση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση των συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων.

Η «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» θα είναι στο πλάι των αγωνιζόμενων κατοίκων των Φυτειών και του Ξηρομέρου, όπως και σε κάθε δίκαιο αγώνα των κατοίκων της περιφέρειάς μας.


Κώστας Σπηλιόπουλος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Την άμεση ανάκληση της προσβλητικής και αδιανόητης απόφασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να αδειοδοτήσει την εγκατάσταση τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, στην περιοχή των Φυτειών ζητά ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Σπηλιόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Δυτική Ελλάδα – ΜΠΡΟΣΤΑ».
Μια απόφαση η οποία πάρθηκε από την πλειοψηφία της επιτροπής, ερήμην της τοπικής κοινωνίας, που αντιδρά σύσσωμη και βάζει σε κίνδυνο τόσο το περιβάλλον όσο, κυρίως, την υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Σύμφωνα, με τον κ. Σπηλιόπουλο η απόφαση αποτελεί προσβολή προς τις διεθνείς συμβάσεις, που προστατεύουν το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον ενώ περιφρονεί τους τοπικούς φορείς.
Μάλιστα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ζητά να γίνει γνωστό γιατί οι επενδυτές δεν επέλεξαν να εγκαταστήσουν τις μονάδες στη Βιομηχανική περιοχή του Πλατυγιαλίου όπου επιτρέπονται οι χρήσεις τέτοιων δραστηριοτήτων και γιατί δεν υπήρξε διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους για τις συγκεκριμένες επενδύσεις.
«Είμαστε υπέρ των επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας, φέρνουν ανάπτυξη και προσθέτουν στην τοπική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας.
Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε ‘’επένδυση’’ που δεν προσφέρει αλλά απεναντίας θέτει σε κίνδυνο το πιο πολύτιμο αγαθό για τον άνθρωπο, την υγεία του και προκαλεί ταυτόχρονα ανεπανόρθωτη ζημιά στο περιβάλλον και τον φυσικό πλούτο», επεσήμανε σε δήλωση του ο κ. Σπηλιόπουλος, ο οποίος καταλήγοντας υπογραμμίζει: «το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα προέλθει μετά τις εκλογές της 26ης Μαϊου θα πρέπει να εξετάσει τόσο αυτές τις ‘’επενδύσεις’’ όσο και παρόμοιες άλλες, για αυτό στην μεθαυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, επιβάλλεται η ανάκληση των αδειών, που δόθηκαν κάτω από περίεργες συνθήκες».


ΣΥΡΙΖΑ Φυτειών:

Η περιοχή των Φυτειών, ο τόπος μας χαρακτηρίζεται από την έντονη αγροτική δραστηριότητα, τη κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και κυρίως την ελαιοπαραγωγή. Το φυσικό περιβάλλον συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομία και συνεπώς το εισόδημα των κατοίκων βασίζεται στην αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων. Η σπάνια χλωρίδα, το μοναδικό βελανιδοδάσος Ξηρομέρου και οι λίμνες Οζερός και Αμβρακία προσθέτουν σημαντική υπεραξία στην περιοχή μας.
Η οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ ΦΥΤΕΙΩΝ εκφράζει την πλήρη αντίθεση της στην εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση βιορευστών.
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ την υποβάθμιση του φυσικού μας περιβάλλοντος
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ την εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ την απαξίωση του τόπου μας
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους κατοίκους και φορείς της περιοχής να στρατευθούν στον αγώνα μας ΚΑΤΑ των βιορευστών
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να προχωρήσει άμεσα στην ΑΚΥΡΩΣΗ όλων των αδειών εγκατάστασης


Γιώργος Παληγεώργος:

«Αν η φωτιά φτάσει στο σπίτι του γείτονα, περίμενέ τη και στο δικό σου», λένε οι γνωστικοί που έχουν εμπειρία ζωής.
Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων νησιών για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών σε περιοχή των Φυτειών έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία, αλλά και τις κοινωνίες των χωριών που γειτνιάζουν.
Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα που ολοένα οξύνεται και τείνει να για γίνει εφιάλτης για τις νεότερες γενιές είναι αυτό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της επί τα χείρω κλιματικής αλλαγής.
Αυτό, για κάθε καλοπροαίρετη πολίτη, θα έπρεπε να έχει θορυβήσει την πολιτεία και τις αρχές, έτσι ώστε να θωρακιστεί η χώρα με νόμους και όλες τις απαραίτητες δικλείδες, έτσι ώστε καμία δραστηριότητα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, τουναντίον να το ανακουφίζει και να το εξυγιαίνει.
Δυστυχώς βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας(στην πλειοψηφία της), η αντίτοιχη Αποκεκντρωμένη Διοίκηση, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός, καταδικάζουν μια περιοχή σε χαβουζοποίηση, αδιαφορώντας για την υγεία των κατοίκων, για τις τοπικές καλλιέργειες, για περιοχές natura(λίμνη Οζερός), για Πανελλήνια γνωστούς χώρους ιστορικής-θρησκευτικής και αρχαιολογικής αναφοράς( όπως η μονή Λιγοβιτσίου, Αρχαίες Φυτείες) και αγνοώντας την διαφορετική γνώμη των κατοίκων και των θεσμικών οργάνων της περιοχής(Δημοτικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας), αλλά και των ειδικών επιστημόνων, που αντιδρούν εντονότατα στην εγκατάσταση μονάδων καύσης βιορευστών στην περιοχή.
Βέβαια ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας φοβούμενος φαίνεται το εκλογικό κόστος για τον ίδιο και την παράταξή του, προσποιείται πως ανέκρουσε πρύμναν και συγκαλεί την Επιτροπή για τη Δευτέρα 15 Απρίλη στις 13:30’ για να επανεξετάσει το θέμα των γνωμοδοτήσεων για τις συγκεκριμένες μονάδες που πρόκειται(;) να εγκατασταθούν στις Φυτείες.
Το ζητούμενο όμως είναι να ανακαλέσει την απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που ήδη έχει αποφασίσει θετικά για την εγκατάσταση τεσσάρων μονάδων καύσης βιορευστών στις Φυτείες. Χωρίς αυτήν την ανάκληση και τη λήψη αρνητικής απόφασης για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, η προσεχής συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι στάχτη στα μάτια των Φυτειωτών και των Ξηρομεριτών.
Αλλιώς θα φανεί περίτρανα ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση των μονάδων βιορευστών υπηρετεί πολιτικές που βάζουν τα κέρδη κάποιων πάνω από τις κοινωνίες, που βάζουν τις σκοπιμότητες πάνω από τη Δημοκρατία!
Οι κραυγαλέες ευθύνες της Κυβέρνησης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Δ.Ε. δε μπορούν να κρυφτούν. Όσοι βουλευτές και περιφερειακοί σύμβουλοι δεν αντιδρούν στο διαφαινόμενο έγκλημα, θα κληθούν σύντομα να λογοδοτήσουν για τη στάση τους στους Ξηρομερίτες και στους εξοργισμένους κατοίκους των Φυτειών.
Οι κάτοικοι των Φυτειών θα σταματήσουν με τον Αγώνα τους το επικείμενο έγκλημα.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΤΕΙΕΣ!
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ!
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΒΙΟΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ!
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!


Δημήτρης Στρατούλης:

Ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, έκανε την εξής δήλωση σχετικά με τις εγκαταστάσεις καύσης βιορευστών στις Φυτείες του Δήμου Ξηρομέρου:
«Η ΛΑΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, την μνημονιακή «αντιπολίτευση» και τις αρμόδιες κρατικές αρχές, γιατί είτε με τις αποφάσεις τους είτε με την ανοχή είτε με την σιωπή τους αφήνουν να προχωρήσει το έγκλημα της καύσης βιορευστών στις Φυτείες, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αδειοδότηση λειτουργίας εργοστασιακών μονάδων καύσης βιορευστών στις Φυτείες για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο.
Αυτή η οχλούσα το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία δραστηριότητα δεν καλύπτει καμία απολύτως τοπική ανάγκη, δεν δημιουργεί αλλά καταστρέφει θέσεις εργασίας. Δεν θα συνδέεται με την τοπική αγροτική παραγωγή, αφού η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα παράγεται από γεωργικά υπολείμματα, αλλά από καμένα τηγανέλαια. Τους μόνους που θα ωφελήσει είναι αποκλειστικά τα κέρδη των ιδιωτών-«επενδυτών», ενώ επιρρίπτει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά βάρη στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Η ΛΑΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα.»


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Εγκατάσταση Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά στην περιοχή ΔΕ Φυτειών Δήμου Ξηρομέρου

Σε ότι αφορά το θέμα για αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων στις Φυτείες Ξηρομέρου, γίνεται γνωστό ότι:
• Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν έχει αρμοδιότητα αποφασιστική, άρα δεν αποφασίζει. Γνωμοδοτεί.
• Αρμόδια Αρχή για την Αδειοδότηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Άρα και η αρμόδια Αρχή για ανάκληση.
• Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΠΣ της ΠΔΕ εξέφρασε ΓΝΩΜΗ μετά:
Α. Την υπ’ αριθμ. 3/4.8.2017 Θετική Γνωμοδότηση της Τοπικής Κοινότητας Φυτειών.
Β. Την υπ’ αριθμ. 2075/16.3.2018 (6ΤΦ9ΩΚΖ-ΧΨΡ) Θετική Γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκφράζει ΓΝΩΜΗ μόνο όταν η τοπική κοινωνία έχει ήδη εκφραστεί.

Στη συνέχεια:
• 11 Φεβρουάριου 2019: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ως αρμόδια αδειοδοτούσα Αρχή, με Αποφάσεις της, ενέκρινε τους Περιβαλλοντικούς όρους.
• 27 Φεβρουαρίου 2019: Η Τοπική Κοινότητα Φυτειών ανακαλεί την Θετική Γνωμοδότησή της του 2017.
• 7 Μαρτίου 2019: Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξηρομέρου ανακαλεί την Θετική Γνωμοδότησή της.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναζήτησε τις τελευταίες Γνωμοδοτήσεις και ήδη δρομολογεί την επανάκριση της Γνωμοδότησής της. (Διατύπωση Γνώμης).
Με έκπληξη παρακολουθούμε ύφος τύπου «εντέλλεσθε» από υποψήφιο Περιφερειάρχη για θέμα μάλιστα που, πιθανότατα, δεν γνωρίζει.


 

‘Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος’:

Για μια ακόμα φορά φαίνεται πως η δημοκρατία εξαφανίζεται σε κάποιες κόλες χαρτιού.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η πλειοψηφία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας αγνοώντας ομόφωνες αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου Φυτειών και του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, αγνοώντας την αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, αγνοώντας τον ίδιο το νόμο, αποφασίζουν την αδειοδότηση εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, στην περιοχή των Φυτειών.
Η παραπάνω απόφαση, αν μη τι άλλο, δείχνει αδιαφορία για το φυσικό περιβάλλον, όπου υπάρχουν πλήθος γεωργικών καλλιεργειών και κτηνοτροφίας, περιοχές natura, όπως η λίμνη Οζερός και το μοναδικό Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, σημεία ιστορικής και θρησκευτικής αναφοράς μεγάλης και διαρκούς επισκεψιμότητας, όπως η ιστορική Μονή Λιγοβιτσίου, και τέλος αδιαφορία για τον άνθρωπο και για τον κίνδυνο στην υγεία των κατοίκων της γύρω περιοχής, των χωριών Φυτειών, Παπαδάτου, Αετού, Μπαμπίνης, Σκουρτούς, Μαχαιράς, Χρυσοβίτσας, Προδρόμου, Αγράμπελων.
Σ’ αυτήν την αδιανόητη και παράνομη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ενέργειας της περιφέρειας Δ.Ε. στηρίζουν και ο αναπληρωτής Υπουργός κος Φάμελλος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη δική τους απόφαση για την τελική εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορευστών, στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος ζητάει την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης αδειοδότησης, με τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και αποφάσεις της Περιφέρειας Δ.Ε., που θα δεσμεύσουν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση του προβλήματος αντιστρατεύεται τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, τη λογική και τη δημοκρατία.
Η όποια δραστηριότητα οφείλει να σέβεται το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό περιβάλλον, τις τοπικές οικονομικές δραστηριότητες και να μη γίνεται ο τόπος βορά στα ανεξέλεγκτα και άνομα ιδιωτικά συμφέροντα.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή του τόπου μας!