mall1

Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου σε Ναύπακτο Αμφιλοχία & Αγρίνιο

Για άλλη μια φορά η πρόταση του Δήμου Ναυπακτίας κέρδισε την χρηματοδότησή της.
Με 1.500.000 ευρώ αναμορφώνεται το εμπορικό κέντρο της πόλης. 300.000 θα χρηματοδοτήσουν την ανάδειξη των προσόψεων των 150 εμπορικών επιχειρήσεων (2.000 ευρώ ανά επιχείρηση) που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Σε αυτή την πρόταση εταίρος του Δήμου ήταν το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και ο Εμπορικός σύλλογος Ναυπάκτου. Από την χρηματοδότηση του δήμου 1.100.000 κατευθύνεται στην ανάπλαση των οδών Νόβα – Καλατζοπούλου – Επισκόπου Δαυίδ και Μπλέρη και στην δημιουργία pocket park (μικρού πάρκου) στην οδό Κορυδαλλέως (στο ποταμάκι δίπλα στο Κ.Ε.Π. στο Γρίμποβο). 300.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνης» πόλης, βιώσιμης αστικής κινητικότητας και ηλεκτρονικού συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στο Εμπορικό Κέντρο.
Υπόψιν ότι είχαν καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση 85 Δήμοι εκ των οποίων απορρίφθηκαν οι 29 και χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 56 Δήμοι.

Ο Δήμος Ναυπακτίας ευχαριστεί όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την επιτυχία και τις 150 επιχειρήσεις που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα και έτσι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του.


Μετά τη σημερινή δημοσίευση των αποτελεσμάτων από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τον επιχειρηματικό κόσμο ότι εγκρίθηκαν οι προτάσεις, στα πλαίσια του έργου «ΑΝΟΙΚΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητας, Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας, ΕΣΠΑ 2014-2020, στις οποίες συμμετέχει το Επιμελητήριό μας.
Η μεν πρώτη υπεβλήθη από το δήμο Ναυπακτίας με εταίρο το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη: 1.831.263,44€, η δε δεύτερη υπεβλήθει από το δήμο Αμφιλοχίας με εταίρο το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας και σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ακαρνανίας με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη: 1.752.800,00€.
Στο πλαίσιο της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οι Συνεργαζόμενοι Φορείς δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων έργων που α) θα αναβαθμίσει τη λειτουργικότητα και αισθητική του δημόσιου χώρου και β) θα οργανώσει τον δημόσιο χώρο και την οικονομική δραστηριότητα με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης (smart city).
Τέλος ευχαριστούμε τους δήμους Ναυπακτίας και Αμφιλοχίας για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία καθώς και τον Εμπορικό Σύλλογο Ναυπάκτου και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Ακαρνανίας για την εξαιρετική συνεργασία και βοήθεια που προσέφεραν για την επίτευξη του στόχου μας.


Εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και του Ταμείο Συνοχής η πρόταση του Δήμου Αγρινίου για «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.877.632,03 € και συνδικαιούχο τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου «Ο Ερμής».
Η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται σε επιφάνεια 36.857 τ.μ και εμπεριέχει τμήματα των οδών Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη), Ζωοδόχου Πηγής, Καζαντζή, Ηλία Ηλιού, Διαλέτη, Στοά Παπαγιάννη, Δημητρακάκη, Παπαστράτου, 39ου Συντάγματος και Καραϊσκάκη. Η πράξη αφορά παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και Λειτουργική / αισθητική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν. Τα καταστήματα θα αποκτήσουν ομοιομορφία ως προς τις όψεις τους με ίδιου τύπου επιγραφές, συστήματα σκίασης, φωτισμό.

Όσο αφορά το Δημόσιο χώρο η πράξη θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο τριών υποέργων:

Υποέργο 1 «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

Το υποέργο περιλαμβάνει:

Ανακατασκευή πεζοδρομίων των οδών Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) και Καζαντζή
Εφαρμογή συστημάτων σκίασης στους πεζοδρόμους Παπαγιάννη και Διαλέτη
Αναβάθμιση οδοφωτισμού με αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης. σε όλη την περιοχή παρέμβασης.
Κατασκευή υπογείου δικτύου δημοτικού φωτισμού στις οδούς: Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) , Ηλία Ηλιού και Καζαντζή
Ανάπλαση πλατείας όπισθεν Δημοτικού Περιπτέρου με δημιουργία παιδικής χαράς & ειδικών χώρων για γκράφιτι
Κατασκευή βάθρου, προθήκης και τοποθέτηση φωτισμού για την δημόσια έκθεση και ανάδειξη κιόνων του κτιρίου της Παλαιάς μητρόπολης Αγρινίου επί της οδού Καραϊσκάκη
Προμήθεια υπόγειων κάδων επί των οδών : Σπύρου & Ελένης Τσικνιά & Παπαγιάννη, Καραϊσκάκη & Παπαστράτου , Σπύρου & Ελένης Τσικνιά & Καζαντζή

Υποέργο 2: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» Περιλαμβάνει :

Συστήματα Ασύρματης Πρόσβασης μέσω Wi-Fi
Σύστημα Τηλε-Διαχείρισης και Τηλε-Ελέγχου Δικτύου Ηλεκτροφωτισμού
Ηλιακό Δέντρο με φωτοβολταϊκά πάνελ τεχνολογίας LED στην πλατεία Ειρήνης

Υποέργο 3: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» Περιλαμβάνει :

Σύστημα ελέγχου πρόσβασης σε εισόδους – εξόδους των πεζοδρόμων με βυθιζόμενες μπάρες σε όλη την περιοχή παρέμβασης


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου – αποφεύγοντας διθυραμβικές λεκτικές υπερβολές και μεγαλοστομίες – ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους της πόλης και τους συμπολίτες επισκέπτες και καταναλωτές ότι το σχέδιο υπαγωγής στο πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ», που ο Δήμος Αγρινίου από κοινού με τον Σύλλογό μας υπέβαλε, έτυχε έγκρισης.
Την έγκριση αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου την θεωρεί μια πολύ θετική εξέλιξη.
Είναι ένα αποτέλεσμα που επιτεύχθει μέσα από την συνεπή και συνεχή συνεργασία του Συλλόγου μας με την δημοτική αρχή και κυρίως χάρη στην προσπάθεια και την συνεργασία των εργαζομένων των δύο φορέων. Για το λόγο αυτό και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως και δημοσίως.
Η δομή και τα προαπαιτούμενα του προγράμματος ήταν τέτοια που χωρίς την επιμελή προσπάθεια και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων , η θετική έκβαση θα ήταν τουλάχιστον αμφίβολη για την πόλη μας και το εμπορικό κέντρο.
Θεωρούμε ότι η προσπάθεια για την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε το αποτέλεσμα να έχει εκείνα τα ποιοτικά , λειτουργικά και αισθητικά χαρακτηριστικά που όλοι προσδοκούμε, θα είναι επίσης επίπονη και δύσκολη και θα απαιτηθεί η συνέχιση και η εντατικοποίηση της ισότιμης συνεργασίας.
Να ευχαριστήσουμε τέλος όλους τους συναδέλφους εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης για τη θετική τους ανταπόκριση για ένταξή τους στο πρόγραμμα και να τους καλέσουμε να συμμετέχουν ενεργά με ιδέες και άποψη μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και την δημοτική αρχή για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση τόσο των επιχειρήσεών τους όσο και του Δημόσιου χώρου.

Υ.Γ.: Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου ήταν από τους λίγους εμπορικούς συλλόγους στη χώρα που έχοντας την οργανωτική επάρκεια, την δομή και τα κριτήρια που το πρόγραμμα έβαζε ως προϋποθέσεις, μπόρεσε αυτόνομα και χωρίς την ομπρέλα ή την στήριξη του οικείου Επιμελητηρίου να μπει στην συνέργεια με τον Δήμο ( ως συνδικαιούχος) και να επιτευχθεί η έγκριση και η ένταξη. Αυτό έγινε αποκλειστικά χάρη στη διαχρονική συμμετοχή των μελών του που με την συνδρομή τους και την παρουσία τους, κρατούν για 108 χρόνια τον Σύλλογό μας μαζικό, λειτουργικό και ουσιαστικά ενεργό.
Τους ευχαριστούμε.