e1

Συνάντηση Εμποροβιομηχανικού συλλόγου Μεσολογγίου με τον Κώστα Λύρο

Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019 η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου πραγματοποίησε συνάντηση με τον υποψήφιο Δήμαρχο της πόλης, κ. Κώστα Λύρο, και μέλη του συνδυασμού του, στα γραφεία του Συλλόγου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση του υποψήφιου Δημάρχου, ο οποίος αποτελεί και Μέλος του Συλλόγου μας, σχετικά με θέματα που αφορούν τόσο τον εμπορικό όσο και τον αναπτυξιακό τομέα του Δήμου μας.

Αρχικά, ο Πρόεδρος κ. Βασίλης Σπυρόπουλος καλωσόρισε τον κ. Λύρο και τα Μέλη του συνδυασμού του και υπογράμμισε τη σημασία της συνάντησης για την ανάδειξη φλεγόντων ζητημάτων, που απασχολούν κατά κύριο λόγο τους επιχειρηματίες και κατ’ επέκταση τους πολίτες του τόπου μας και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας από τον εκάστοτε Δήμαρχο. Τα ζητήματα αυτά κατατέθηκαν στους προσκεκλημένους από τα μέλη του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου και εγγράφως υπό μορφή υπομνήματος.

Επιπρόσθετα, το Δ.Σ. παρέδωσε στον κ. Λύρο και ένα ενημερωτικό υπόμνημα για το Πρόγραμμα «Open Mall», για το οποίο εκκρεμεί η απόφαση του Υπουργείου. Μέχρι στιγμής, έπειτα από την πρώτη φάση αξιολόγησης, από τους 92 Δήμους ανά την Ελλάδα που κατέθεσαν πρόταση έχουν απομείνει οι 70, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος μας.

Στη συνέχεια, αφού παρουσιάστηκαν τα δύο Υπομνήματα τα Μέλη του Δ.Σ. ανέλυσαν στους καλεσμένους ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης, τη δημιουργία κυκλοφοριακής μελέτης, την ανάπτυξη ΒΙΟΠΑ, την πάταξη του παρεμπορίου, την ανάπτυξη κατάλληλου σχεδιασμού για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης καθώς και την τουριστική αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, με έμφαση στην προστασία και στον σεβασμό του περιβάλλοντος.

Έπειτα, ο κ. Σπυρόπουλος, επισήμανε ότι διανύουμε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, από την οποία δεν έχει βγει αλώβητη και η αγορά του Μεσολογγίου. Ειδικότερα, τόνισε ότι οι προσπάθειες του Συλλόγου και όλων των επιχειρηματιών θα πρέπει να υποστηρίζονται από την εκάστοτε Δημοτική αρχή, η οποία οφείλει να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να εισακουστούν πάγια αιτήματα των εμπόρων. Έτσι, η συμμετοχή και η εκπροσώπηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου σε επιτροπές και Διοικητικά Συμβούλια που ανήκουν στο Δήμο, π.χ. της Αναπτυξιακής, του Λιμενικού Ταμείου και της ΔΕΥΑΜ, κρίνεται απαραίτητη.

Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στην αδυναμία που έχουν οι επιχειρηματίες να επενδύσουν στον τόπο μας εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν τους επιτρέπουν να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, το παραπάνω πρόβλημα εντοπίζεται έντονα στο Μεσολόγγι, λόγω των περιορισμών που επιβάλλουν η συνθήκη Ramsar & Natura (2000) καθώς και οι τέσσερις αρχαιολογικές ζώνες. Έτσι, η ανάγκη δημιουργίας ενός Βιοτεχνικού – Επιχειρηματικού πάρκου, που θα παρέχει στους επιχειρηματίες κατάλληλο χώρο και συνθήκες για επενδύσεις είναι επιτακτική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι ο Δήμος μας έχει μεγάλη πρωτογενή παραγωγή και χρειάζεται μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Έπειτα από τις τοποθετήσεις των Μελών της Διοίκησης του Συλλόγου, το λόγο πήρε ο κ. Λύρος, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του πάνω στα υπό συζήτηση θέματα, απάντησε στις ερωτήσεις που του τέθηκαν και επισήμανε ότι τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του θα εστιάσουν την προσοχή τους γύρω από τα ζητήματα της καθημερινότητας και της ενίσχυσης του τοπικού εμπορίου.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Λύρος τόνισε πως αφουγκράζεται τις ανησυχίες των εμπόρων, αφού και ο ίδιος ανήκει στον τομέα αυτό, και δεσμεύτηκε για  στενή συνεργασία και από κοινού δράσεις με τον Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για την πόλη του Μεσολογγίου.