p12-1

Παρουσίαση του προγράμματος του Νεκτάριου Φαρμάκη

p11

Ένα πρόγραμμα, που ισοδυναμεί με «σχέδιο άμεσης δράσης» για την ταχύτερη δυνατή, οικονομική και κοινωνική ανάταξη της Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαΐου, στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, ο συνδυασμός ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ του υποψηφίου Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη.

Ο ίδιος ο κ. Φαρμάκης κατά τη διάρκεια της σύντομης και εισαγωγικής τοποθέτησής του, έκανε λόγο για ένα πλήρες και συνεκτικό σχέδιο που αποτελεί τον οδικό χάρτη ώστε η παράταξη να γίνει μία καλή περιφερειακή Αρχή και αυτό σημαίνει, πως «θα προσφέρει στη Δυτική Ελλάδα αυτά που δεν κατάφερε να της προσφέρει μέχρι τώρα η περιφερειακή Αρχή που φεύγει».

Ο κ. Φαρμάκης, υπογραμμίζοντας πως «ο χρόνος είναι χρήμα και η Δυτική Ελλάδα δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο», πρόσθεσε πως το πρόγραμμα της παράταξης στηρίζεται στην κοινή λογική.

«Μία κοινή λογική, που τελικά δύσκολα εφαρμόζεται στην πράξη από εκείνους που φοράνε το ταμπελάκι του προοδευτικού αλλά μένουν μόνο στο… ταμπελάκι και νοιάζονται αποκλειστικά για την προσωπική τους προβολή και πολιτική επιβίωση. Εγώ όμως δεν είμαι από αυτούς. Η δική μας παράταξη, συνολικά, δεν είναι προοδευτική στα λόγια. Είναι προοδευτική στις πράξεις. Και είναι προοδευτική γιατί διαθέτει κοινή λογική…» σημείωσε.

Επεξηγώντας καλύτερα τη δομή του προγράμματος, ανέφερε ότι στηρίζεται πάνω σε δύο άξονες, ο πρώτος εκ των οποίων αφορά την αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας, γιατί «αν δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε, δεν ξέρουμε και που πρέπει να πάμε», ενώ ο δεύτερος αφορά το σχέδιο δράσης της επόμενης 4ετίας.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, παρουσίασε συνοπτικά και κάποιες από τις άμεσες προτεραιότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία), καταλήγοντας ως εξής: « Λίγο – πολύ, όλοι γνωρίζουμε τα μεγάλα πλεονεκτήματα του τόπου μας. Και όλοι ξέρουμε σε ποια σημεία πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας για να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Εμείς λοιπόν, θα στοχεύσουμε στα άμεσα αποτελέσματα. Δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε “λίγο απ’ όλα”, αλλά να ρίξουμε όλο το βάρος μας στους τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν μία οικονομική αναγέννηση, το συντομότερο δυνατό. Τελικά, πού στοχεύει το πρόγραμμά μας; Σε ένα και μόνο: Στην προκοπή! Προκοπή για τον αστό, προκοπή και για τον ξωμάχο της υπαίθρου. Προκοπή για τον επιχειρηματία, προκοπή και για τον εργαζόμενο. Προκοπή για όλους! Η δική μας Δυτική Ελλάδα θα πάψει να είναι μία περιοχή χαμένων ευκαιριών και σπαταλημένων χρόνων.  Θα πάψει να χάνει νέες και νέους, αλλά αντίθετα θα υποδέχεται και άλλους, από άλλες περιοχές της χώρας. Θα γίνει ένας τόπος με δουλειές.  Γνωστός και αναγνωρίσιμος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Δυτική Ελλάδα του κ. Κατσιφάρα είναι η Δυτική Ελλάδα της μόνιμης κρίσης. Η Δυτική Ελλάδα της δικής μας παράταξης θα γίνει μία Περιφέρεια – πρότυπο!»

Αμέσως μετά, την αναλυτικότερη παρουσίαση του προγράμματος, πραγματοποίησε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά στον τομέα «Οικονομική Πολιτική και Ανταγωνιστικότητα», κ. Γιώργος Γαλανός, ο οποίος περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στη Δυτική Ελλάδα, παρουσίασε τις στοχεύσεις του προγράμματος του κ. Φαρμάκη, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει όπως είπε, ότι το πρόγραμμα εμπεριέχει και προβλέψεις για τις απειλές που μπορεί να υπάρξουν (όπως για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή), ώστε να έχουν προβλεφθεί από τώρα οι αναγκαίες δράσεις ή ακόμα και οι εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως απαιτηθούν!

 

ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Αμέσως παρακάτω περιγράφονται κάποιες από τις στρατηγικές προτεραιότητες του προγράμματος του συνδυασμού ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ανά Περιφερειακή Ενότητα.

 

Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

 • Η άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων και μελετών για την εξασφάλιση χρηματοδότησης της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με τον κύριο οδικό άξονα της Ιόνιας Οδού.
 • Η ενεργοποίηση της ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου Αστακού και η οδική της σύνδεση με των κύριο οδικό άξονα της Ιόνιας Οδού
 • Η άρτια και ασφαλής διασύνδεση των επιχειρηματικών, παραγωγικών και τουριστικών πόλων σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία με το κύριο οδικό δίκτυο του Δυτικού Άξονα.
 • Η διεκδίκηση σιδηροδρομικού Δυτικού Άξονα και ο συνδυασμός των μεταφορών και συγκοινωνιών σε διαπεριφερειακό επίπεδο.
 • Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κατασκευής και συντήρησης όλων των πρωτευόντων οδικών αξόνων της Αιτωλοακαρνανίας: α) Μεσολόγγι – Αιτωλικό – Αστακός – Μύτικας – Πάλαιρος – Βόνιτσα, β) Ναύπακτος – Θέρμο – Παραβόλα – Αγρίνιο (βόρεια της Τριχωνίδας), γ) Ναύπακτος – Θέρμο – Προυσσός – προς Καρπενήσι, και η εξασφάλιση άρτιων και ασφαλών διασυνδέσεων της παράκτιας ζώνης με την ενδοχώρα.
 • Η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης στα συστήματα φωτισμού εντός και εκτός των πόλεων και η σταδιακή ανάπτυξη ευφυών συστημάτων διαχείρισης των μετακινήσεων στα πρότυπα των ανεπτυγμένων χωρών.
 • Η δημιουργία αγροδιατροφικών συμπράξεων με στόχο τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Περιφέρεια όπως η τουριστική αξιοποίηση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών πόρων, ο αγροτουρισμός και η γαστρονομία.
 • Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η υποστήριξη του ιδιαίτερα δυναμικού κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο δυναμικότερος κλάδος στην πρωτογενή παραγωγή της περιοχής και κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις σε αξία εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα είναι ο τομέας που συμβάλλει θετικά, σε εθνικό επίπεδο, στον τομέα της έρευνας στην παραγωγή νέων ή τη βελτίωση υπαρχόντων προϊόντων. Πρόκειται για έναν εμβληματικό τομέα στον οποίο πρέπει να δοθεί πρόσθετο ειδικό βάρος στις προγραμματισμένες πολιτικές και ενισχύσεις.
 • Η πλήρης καταγραφή και κατάρτιση ολοκληρωμένου καταλόγου τοπικά παραγόμενων προϊόντων, των χαρακτηριστικών και των ποσοτήτων τους, σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς και τους συλλογικούς φορείς εκπροσώπησης τους.
 • Η κατάρτιση σχεδίου δράσης για την προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων σε τρίτες χώρες, η με κάθε τρόπο υποστήριξη των εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες και η οργανωμένη διερεύνηση διείσδυσης σε νέες αγορές.
 • Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων με σύσταση ειδικού φορέα (σε επίπεδο Δήμου) και η σταδιακή μετεγκατάσταση διάσπαρτων μονάδων με στόχο την οργάνωση της παραγωγής, την προσέλκυση νέων απασχολουμένων στον τομέα, την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών, την ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων.
 • Η ανάπτυξη υποδομών διαχείρισης και αξιοποίησης αγροκτηνοτροφικών αποβλήτων προς την κατεύθυνση της παραγωγής ενέργειας.
 • Η άμεση εφαρμογή της Μελέτης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Βιώσιμης Ανάπτυξης Αγρινίου και των σημαντικώλν έργων αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος που περιλαμβάνει. Η πόλη του Αγρινίου αποτελεί αστικό κέντρο εθνικής σημασίας και κόμβο εμπορικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών.
 • Η άμεση εφαρμογή της Μελέτης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Μεσολόγγι – Αιτωλικό» και η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ενδογενές ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη συμβολή του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και οικονομία της περιοχής
 • Η περαιτέρω αξιοποίηση του μηχανισμού των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων που εισάγουν σημαντικές καινοτομίες και ολιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό αλλά και την προσθήκη νέων περιοχών την περίοδο 2021-2027 προκειμένου να υιοθετηθούν πολυτομεακά και πολυταμειακά προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης περιοχών όπως π.χ. η ΟΧΕ Λιμνών – Θέρμου (Τριχωνίδα –Λυσιμαχία – Παναιτωλικό – Αράκυνθος) και άλλες.
 • Η ανάδειξη της γεωμορφολογίας και της οικολογικής και αισθητικής αξίας της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης Τριχωνίδας. Η εναλλαγή των φυσικών στοιχείων (λοφοπλαγιές, βουνοπλαγιές, μικρότερες και μεγαλύτερες πεδιάδες και κοιλάδες, ρέματα, καταρράκτες, πηγές και άλλα), σε ολόκληρη την παρατριχωνίδια περιοχή, μαζί με το πλούσιο φυτικό και ζωϊκό βασίλειο που διαβιεί σε αυτήν, συνυφαίνουν από κοινού το σπάνιου κάλλους φυσικό περιβάλλον της λίμνης.
 • Η άμεση εφαρμογή πολεοδόμησης των δύο επιχειρηματικών πάρκων του Αγρινίου καθώς και των περιοχών Μεσολογγίου, Ναυπάκτου και Αμφιλοχίας – Βόνιτσας.
 • Η δημιουργία υδροηλεκτρικών μονάδων μικρής κλίμακας σε όλη την έκταση της Αιτωλοακαρνανίας αναλόγως των δυνατοτήτων.