tei3

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση

«Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη για τα περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα; Να καταργηθούν; Να μεταφερθούν αλλού; Και πού να πάνε;». Το ερώτημα έθεσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος παίρνοντας τον λόγο στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Η τεχνολογία», συνέχισε, «και τα έργα υποδομής άλλαξαν την Ελλάδα. Το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο απέχουν πλέον κάποια λεπτά από την Πάτρα, ενώ τη Ναύπακτο τη χωρίζει από την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου μόνο μία γέφυρα. Σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν συνέργειες και απονομή τίτλων σπουδών από ιδρύματα, που το ένα μπορεί να βρίσκεται στη μια άκρη της ηπείρου και το άλλο στην άλλη. Επιπλέον, οι σχολές πρέπει να είναι ενταγμένες στις ανάγκες της κάθε περιοχής και να αποτελούν κύτταρα πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, μια απαραίτητη και ζωογόνα ‘’υγρασία’’ – αντίδοτο στην ξηρασία της κρίσης που έπληξε την περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, εγώ», είπε ο κ. Βαρεμένος, «επεδίωξα την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Πατρών στη δημιουργία του Μουσείου Καπνού και σε άλλα εγχειρήματα που θα έφερναν σε απόλυτη συνάφεια την ακαδημαϊκή με την κοινωνική ζωή».
«Η συναίνεση», κατέληξε, «είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφεύγεται ένα διαρκές ‘’ράβε – ξήλωνε’’, αλλά προϋπόθεση του διαλόγου είναι όλοι να λένε τις προτάσεις τους και όχι να τις κρύβουν όπως η αξιωματική αντιπολίτευση που θέλει να τις παρουσιάζει ξαφνικά υπό τη μορφή ‘’Σχεδίων Αθηνά’’, όπως συνέβη στο παρελθόν».


Στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις» τοποθετήθηκε η βουλευτής του νομού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Τριανταφύλλου.

Στην τοποθέτησή της ,άσκησε κριτική στον τρόπο που χειρίζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα ζητήματα της τριτοβάθμιας παιδείας με γνώμονα τη μικροπολιτική και τα πελατειακά συμφέροντα ,ενώ ,κατακεραύνωσε το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ,που σε μια νύχτα διαμέλισε ιδρύματα, όπως το ΤΕΙ Μεσολογγίου χωρίς κριτήρια και χωρίς σχέδιο.

Για τις προτεινόμενες αλλαγές και την ίδρυση Γεωπονικής σχολής στο νομό Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ,πως γίνεται μια προσπάθεια να ιδρυθούν ισχυρά περιφερειακά πανεπιστήμια ,τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκάστοτε περιοχής ,ώστε, να μείνει ο νέος κόσμος στον τόπο του και να εργαστεί για την αναβάθμιση της παραγωγής.

Τέλος, η κυρία Τριανταφύλλου πρόσθεσε ,ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ώστε τα τμήματα ,που ιδρύονται να μην είναι «άδεια πουκάμισα» , αλλά να πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι νομοθετικές και πρακτικές διαδικασίες ,ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση και λειτουργία.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Yjrw5RIHWTg