tei1

Η Αιτωλοακαρνανία απαιτεί αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Ολα από την αρχή’ – Νεκτάριος Φαρμάκης:

Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου – αν και… μετά βίας (με ισοπαλία ψήφων 17-17 και την «διπλή» ψήφο του Προέδρου του Σώματος) – το αίτημα του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας και υποψηφίου Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, να συζητηθεί προ της ημερήσιας διάταξης και με τη μορφή του κατεπείγοντος το θέμα της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019.
Ο κ. Φαρμάκης, μετά το αίτημα που είχε καταθέσει προ ημερών, ζητώντας από τον απερχόμενο Περιφερειάρχη να φέρει το θέμα σε έκτακτο Συμβούλιο και με δεδομένο ότι είχε φανεί πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, προσπάθησε να φέρει το θέμα προς συζήτηση με δική του πρωτοβουλία, πέφτοντας όμως πάνω στην άρνηση μίας Περιφερειακής Αρχής που όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «λειτουργεί εξόφθαλμα πλέον ως κυβερνητικός ανθύπατος και καθόλου ως Περιφερειακή Αρχή που εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία, τις ανησυχίες και τα προβλήματά της».
Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε:
«Ο ίδιος Περιφερειάρχης, το 2013 είχε φέρει ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο το σχέδιο “Αθηνά”, ζητώντας την απόσυρσή του και μάλιστα 11 μέρες μετά τη ψήφιση εκείνου του νομοσχεδίου. Τώρα, όμως, προτίμησε να μην συζητήσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στη Δυτική Ελλάδα. Τι άλλαξε από το 2013 μέχρι σήμερα; Η στήριξη του κ. Κατσιφάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ!
Μία στήριξη που μεταξύ άλλων, φαίνεται πως επιβάλλει την… αφωνία του εκλεγμένου εκπροσώπου των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας στα πιο σημαντικά ζητήματα. Έτσι, μετά την προ καιρού άρνησή του να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα αρνείται να συζητηθεί και το νομοσχέδιο Γαβρόγλου.
Είναι φανερό: Ο κ. Κατσιφάρας έχει διαλέξει με ποιους θέλει να πάει και ποιους θέλει να αφήσει, ακόμα και ενώ σημαντική μερίδα των περιφερειακών συμβούλων της παράταξής του, εμφανώς διαφωνούν μαζί του. Σήμερα… ίδρωσε, αλλά τα κατάφερε. Έβαλε πάλι πλάτη στην κυβέρνηση και εγκατέλειψε την τοπική κοινωνία. Η οποία όμως, θα τον ανταμείψει με το ίδιο νόμισμα στις επικείμενες εκλογές. Κυριακή, κοντή γιορτή…».
Σημειώνεται πως στην εισήγησή του, που συνόδευε το αίτημα συζήτησης του θέματος, ο κ. Φαρμάκης παρέθετε όλες τις αρνητικές πλευρές του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας πως η θέση της παράταξής του είναι η εξής:
* Ανάπτυξη και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πατρών και ίδρυση Σχολών, όμως με αποφάσεις που θα ληφθούν αυτόνομα από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και οι οποίες θα υπακούν σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και θα υπηρετούν επί της ουσίας την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου.
* Διατήρηση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και αναβάθμισή του σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, τεχνολογικής κατεύθυνσης, εξακτινωμένο στην Περιφέρεια, ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική ειρήνη που έχει διαταραχθεί, αλλά και να ενισχυθεί ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του
Ο κ. Φαρμάκης ζητούσε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την έκδοση απόφασης ή ψηφίσματος υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας.


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Μετά την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου από τον Υπουργό Παιδείας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έχω να επισημάνω τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, ιδρύεται Γεωπονική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τα εξής Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία :

Με έδρα το Μεσολόγγι:
Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής.
Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.
Τα παραπάνω τμήματα δέχονται φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και για την απόκτηση Πτυχίου και η διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα 10 εξάμηνα.

Με έδρα το Αγρίνιο:
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας.
Τα παραπάνω τμήματα θα δεχτούν φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

2. Επίσης, ιδρύεται Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

Και ερωτώ τον Υπουργό:

Είναι δυνατόν να μην εντάσσεται στη Γεωπονική Σχολή παραμένοντας στο Αγρίνιο το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων;

Αυτό το τμήμα αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η λειτουργία της νέας σχολής μαζί με τα νεοσύστατα τμήματα που θα προστεθούν σε Αγρίνιο & Μεσολόγγι. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι Τμήμα με θεσμοθετημένα εργαστήρια τεχνολογίας τροφίμων και φυτικής παραγωγής.

3. Σε ό,τι αφορά την Ναύπακτο,σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και λειτουργεί στη Σχολή Μηχανικών με έδρα την Πάτρα.

Καμία μέριμνα, λοιπόν, δεν υπάρχει για τη Ναύπακτο.

Μια πόλη στην οποία θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής για τη Γεωργία ενταγμένο στη Γεωπονική Σχολή, καθώς και να μεταφερθεί το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Πάτρα, δεδομένου ότι η Ναύπακτος αποτελεί πόλο χειμερινού & θερινού τουρισμού.

Είναι σαφές ότι κάθε έννοια διαλόγου και συζήτησης επί του Νομοσχεδίου αποτελεί φενάκη μιας και ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές.

Συγχωνεύσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Όπως έχω τονίσει και στη Βουλή πρόσφατα, η ζημιά που έγινε στην Αιτωλοακαρνανία το 2012 με το σχέδιο Αθηνά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ολοκληρώνεται το 2019 με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δε λήφθηκαν υπ’όψιν οι προτάσεις των φορέων.

Στηρίζω και χαιρετίζω την πρόταση για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που αποτελεί απόφαση των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας.

Επανέρχομαι στην πρότασή μου για “Πανεπιστημιοποίηση” του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο πρότυπα του ΤΕΙ Κρήτης, ως αυτόνομο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών με έδρα το Μεσολόγγι. Άλλωστε, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι υλικοτεχνικές υποδομές του Μεσολογγίου, πληρούν όλα τα κριτήρια λειτουργίας Πανεπιστημίου.

Δε γίνεται να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Άλλη απόφαση λαμβάνεται για την Κρήτη και άλλη για τη Δυτική Ελλάδα.

Επισημαίνω ότι για το 2012 οι ευθύνες έχουν αποδοθεί από τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Για το 2019 όμως, οι ευθύνες ανήκουν στον Υπουργό και σε όσους σιωπούν συναινώντας!


 

Περιφερειακός συνδυασμός ‘Ολα από την αρχή’ – Νεκτάριος Φαρμάκης:

Ο κ. Κατσιφάρας δεν μας διέψευσε… Για άλλη μία φορά απέδειξε ότι βάζει το δικό του πολιτικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Προτιμάει τον κ. Γαβρόγλου και τους κυβερνητικούς υποστηρικτές του από το να συγκαλέσει Περιφερειακό Συμβούλιο και σε αυτό να ακουστούν οι απόψεις και οι τεκμηριωμένες προτάσεις των τοπικών φορέων, όπως του ζήτησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, (με τη θεσμική ιδιότητα του επικεφαλής της μείζονος παράταξης της αντιπολίτευσης). Όμως, η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας μας βλέπει και μας κρίνει όλους!


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Με αφορμή την δημόσια ανακοίνωση του κ. Νεκτάριου Φαρμάκη για έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για τις αλλαγές στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, απ’ το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας ανακοινώνονται τα εξής:
«Παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε την εισήγησή σας που θα περιλαμβάνει την πλήρη πρότασή σας για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Δυτική Ελλάδα. Θεωρούμε ότι θα έχετε και τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Δήμων και του συνόλου των Τοπικών Φορέων που επικαλείστε.
Χρήσιμο θα ήταν να έχει και στοιχεία κόστους, όπως απαιτείται σε μία πρόταση που κάνει ένας «μη βουβός παρατηρητής». Περιμένουνε την τεκμηριωμένη εισήγηση σας».


Νεκτάριος Φαρμάκης – Υποψήφιος Περιφερειάρχης: Αίτημα σύγκλησης έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να παραμένει βουβός παρατηρητής των εξελίξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να παρακολουθεί από… απόσταση ασφαλείας τις θλιβερές εξελίξεις που δρομολογεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, ειδικά από τη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοθέτημα ήδη εγείρει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων, στο πλευρό των οποίων πρέπει να σταθεί η Περιφέρεια» υπογραμμίζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριος Φαρμάκης, που με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου – και κοινοποίηση προς τον Περιφερειάρχη – ζητάει την έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα, με την παρουσία του συνόλου των εμπλεκομένων φορέων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Το κείμενο της επιστολής (εστάλη την περασμένη Παρασκευή), που υπογράφει ο κ. Φαρμάκης ως επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι το ακόλουθο:

«Κύριε Πρόεδρε,
Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, Πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», προκαλεί ήδη σοβαρές αναταράξεις και δημιουργεί μεγάλες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς μεταξύ άλλων, οι μνείες του για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας συναντούν την άρνηση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και των τοπικών φορέων.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα άκρως προβληματικό, το οποίο επί της ουσίας φαλκιδεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Πατρών και «εξαϋλώνει» το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Η Δυτική Ελλάδα, αντί να μετατρέπεται σε μητροπολιτικό κέντρο εκπαίδευσης, υποβαθμίζεται. Σχολές και Τμήματα με αυταπόδεικτη ποιότητα και παραγωγή έργου, κλείνουν ή αλλοιώνονται. Πτυχία που έχουν ήδη δοθεί υποβαθμίζονται και χιλιάδες νέες και νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη εκπαιδευτική και επαγγελματική απαξίωση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλείται να σηκώσει ένα τεράστιο ακαδημαϊκό και διοικητικό βάρος χωρίς καμία εγγύηση και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποκτάει… παράρτημα στην Πάτρα!
Και όλα αυτά συμβαίνουν, έναντι κάποιων θολών και αβάσιμων υποσχέσεων για Σχολές που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, για τις οποίες καμία επίσης εγγύηση δεν παρέχεται, με το βάρος της ίδρυσης και λειτουργίας τους να πέφτει εξολοκλήρου και πάλι στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα.
Σημειώνω δε, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή κατά παράβαση του άρθρου 5 του νόμου 4485/2017, σύμφωνα με οποίο, οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων, κάτι που δεν υφίσταται στην παρούσα φάση.
Καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εξεγείρει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, εκ μέρους της παράταξης «Μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», ζητάω με πρωτοβουλία δική σας και του κ. Περιφερειάρχη, να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, των Δήμων και του συνόλου των Τοπικών Φορέων, προκειμένου να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και το Περιφερειακό Συμβούλιο ως ανώτατο πολιτικό όργανο της Δυτικής Ελλάδας να εκφράσει άποψη και θέση, στο πλευρό της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας».


Δήμος Ναυπακτίας:

Σε σύσκεψη της επιτροπής του Δήμου Ναυπακτίας για το Τ.Ε.Ι. που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο την Τετάρτη 10 Απριλίου, αποφασίστηκε ότι:

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καταργεί το τμήμα του ΤΕΙ στη Ναύπακτο και το μεταφέρει στην Πάτρα, υπαγόμενο μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη!
Ζητούμε την απόσυρση της πρότασης που αφορά στην Αιτωλοακαρνανία και απαιτούμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, με έδρα στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει πέραν των προβλεπόμενων σχολών στο Νομό και τα τμήματα που έχουν έδρα στην Πάτρα και υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η ίδρυση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στη Ναύπακτο σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ισοδύναμο της μέχρι τώρα ύπαρξης ενός επιτυχημένου τμήματος Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αρκεί να αντισταθμίσει τη μη ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με τμήμα/τα και στην πόλη της Ναυπάκτου.


Νεκτάριος Φαρμάκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας:

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε τα εξής:
«Το λαϊκίστικο γονατογράφημα που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως σχέδιο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κρίνεται ως απαράδεκτο και επιστρέφεται στους εμπνευστές και δημιουργούς του.
Πρόκειται για ένα δήθεν σχέδιο που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιοχής μας, αλλά και με την πραγματική ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου και καλύτερου ακαδημαϊκού χάρτη προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς. Γι’ αυτό και ήδη συναντάει την αντίδραση της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αλλά και των Τοπικών Φορέων, στο πλευρό των οποίων στέκει η παράταξή μας.
Γιατί είναι αδιανόητο, η Πάτρα, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, να μετατρέπεται εκτός από έδρα του Πανεπιστημίου Πατρών και σε… παράρτημα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει την έδρα δύο μεγάλων Πανεπιστημίων, το ένα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, με αναβάθμιση του ΤΕΙ.
Γιατί είναι ανυπόφορο το… τζάμπα τάξιμο σχολών (Νομική στην Πάτρα, Ιστορικό / Αρχαιολογικό στο Αγρίνιο και ΤΕΦΑΑ στον Πύργο) που θα λειτουργήσουν στο μέλλον, μόνο εάν και εφόσον πληρούνται τότε οι προϋποθέσεις και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τότε Συγκλήτου του Πανεπιστημίου.
Γιατί είναι κατάφωρα άδικο να απαξιώνονται Τμήματα και Σχολές με σημαντικό έργο (Αίγιο, Μεσολόγγι, κλπ) και να διαμοιράζονται τα… ιμάτιά τους, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί ακόμα και ένα νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, που αποτελεί και διεκδίκηση των τοπικών φορέων.
Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανισότητα από το να καταδικάζεις νέους ανθρώπους που φέτος ή πέρυσι τελείωσαν μία Σχολή, σε… ανυπαρξία, καθώς το πτυχίο που μόλις έλαβαν, σε λίγα χρόνια δεν θα αξίζει παραπάνω από ένα κουρελόχαρτο.
Η παράταξη ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ καλεί τον Υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και να ακούσει με σεβασμό την τοπική Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ή αν δεν μπορεί, απλά να περιμένει τις… εκλογές!
Αξίζει να θυμίσουμε επίσης, ότι με βάση το άρθρο 5 του νόμου 4485/2017 για την οποιαδήποτε ίδρυση, συγχώνευση ή αλλαγή σε ΑΕΙ απαιτείται σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου των οικείων Ιδρυμάτων. Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε νομοθέτηση αυτή τη στιγμή, συνιστά θεσμική εκτροπή και παρανομία.
Σε κάθε περίπτωση, η δική μας παράταξη, ως επόμενη περιφερειακή Αρχή, θα στηρίξει απόλυτα τις αποφάσεις και διεκδικήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών φορέων, ως πολιτικός ηγέτης και εκφραστής μίας κοινωνίας που δεν αντέχει να είναι άλλο έρμαια αποφάσεων που λαμβάνουν άλλοι γι’ αυτήν. Εμείς, βουβοί και άλαλοι παρατηρητές δεν θα μείνουμε ποτέ!»


Κοινή σύσκεψη Δημάρχων Ι.Π.Μεσολογγίου – Αγρινίου – Ναυπακτίας:

3mayors

Μετά από τη δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου που αφορά και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την σημερινή κοινή σύσκεψή τους οι Δήμαρχοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος, Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, το χαρακτήρισαν ασαφές και απαράδεκτο. Σε κοινή δήλωσή τους δε, αναφέρουν:
«Σε συνέχεια των αποφάσεων των τριών δημοτικών συμβουλίων, ζητούμε την απόσυρση της πρότασης που αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Αιτωλοακαρνανία και απαιτούμε την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, ανεξάρτητου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς αποκλεισμούς σχολών και τμημάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Για το σκοπό αυτό και στο πλαίσιο της κοινής μας διεκδίκησης, καλούμε τους Βουλευτές και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να τοποθετηθούν επίσης προς επίρρωση του σχετικού αιτήματος, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 και ώρα 20.00 στα γραφεία της Π.Ε.Δ. στο Μεσολόγγι».


Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος:

Σε δήλωσή του αναφορικά με το σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλ/νία, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος αναφέρει: «Η δημιουργία ενός ισχυρού τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Αιτωλοακαρνανία με στόχευση και προοπτική είναι κοινά αποδεκτή θέση τόσο εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου όσο και από τους όμορους δήμους Αγρινίου και Ναυπακτίας. Η πρόταση των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Παναγιώτη Κατσούλη και Παντελή Καρατσόλη είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, καθώς θα πρέπει άμεσα ν’ αποσαφηνισθούν ζητήματα που προκύπτουν από την δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Στην κατεύθυνση αυτή, την Δευτέρα 8 Απριλίου θα ζητηθεί από τους συναδέλφους δημάρχους Αγρινίου και Ναυπακτίας συνάντηση, προκειμένου να συζητήσουμε τα διαδικαστικά ζητήματα και να προσδιορίσουμε εφόσον το αποφασίσουμε την ημερομηνία της διεξαγωγής κοινής συνεδρίασης των δημοτικών συμβουλίων. Το σχέδιο νόμου ασφαλώς και πρέπει να έρθει στα δημοτικά συμβούλια για αποφάσεις, αφού αφορά και τους τρεις δήμους».


Παναγιώτης Κατσούλης, Παντελής Καρατσόλης:

Προς: Δημαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νίκο Καραπάνο
Κοινοποίηση: Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου, Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Τάκη Λουκοπουλο

Κύριε Δήμαρχε,

Διαβάζοντας το Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Πατρών, γίνεται αντιληπτό πως προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που άπτονται του παρόντος και του μέλλοντος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία.
Ζητήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο το δήμο μας, αλλά και τους δήμους Αγρινίου και Ναυπακτίας.
Συγκεκριμένα το τμήμα της Ναυπάκτου χάνεται, τα δύο τμήματα του Αγρινίου θα λειτουργήσουν, αν λειτουργήσουν, την επόμενη χρονιά, ενώ για τα δύο νέα τμήματα του Μεσολογγίου προκύπτουν σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την μη προβλεπόμενη γι’ αυτά κινητικότητα.
Για τα θέματα αυτά, καθώς και για πολλά άλλα ακόμη που προκύπτουν μέσα από τη λεπτομερή ανάγνωση του σχεδίου νόμου, προτείνουμε όπως αναλάβετε πρωτοβουλία μαζί με τους Δημάρχους Αγρινίου και Ναυπακτίας, για την άμεση κοινή σύγκλιση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων, ήτοι του Μεσολογγιου, του Αγρινίου και της Ναυπακτίας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Παναγιώτης Κατσούλης, Παντελής Καρατσόλης


Γιώργος Γούλας – Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας:

Άσχημες οι εξελίξεις ως φαίνεται με το τμήμα του ΤΕΙ του Δήμου μας. Το χάνουμε και μας χρυσώνουν το χάπι ιδρύοντας στη θέση του Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα τη Ναύπακτο που καμία σχέση δεν θα έχει με ένα ζωντανό οργανισμό 1500 φοιτητών, επιπλέον των καθηγητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς αυτοί που θα το στελεχώνουν και θα δραστηριοποιούνται σε αυτό θα είναι πολύ λιγότεροι και δεν θα απαιτείται η καθημερινή τους παρουσία. Παρά το ότι οι ευθύνες πολλών από την απραξία σε τόσο μεγάλο διάστημα είναι μεγάλες, οφείλουμε να έχουμε μια οργανωμένη αντίδραση, έστω και τώρα, μιας και παρά τα μηνύματα που υπήρχαν η Δημοτική Αρχή και όχι μόνο εμπιστεύτηκε τις διαβεβαιώσεις…


Θανάσης Παπαθανάσης, τ.Δήμαρχος Ναυπακτίας:

Αίτημα Θανάση Παπαθανάση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας για κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων ΙΠ Μεσολογγίου Αγρινίου και Ναυπακτίας

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Πατρών που είδε το φως της δημοσιότητας προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που άπτονται του παρόντος και του μέλλοντος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία. Ζητήματα τα οποία δεν αφορούν μόνο το Δήμο Ναυπακτίας που υποβαθμίζεται χάνοντας το τμήμα ΤΕΙ που διέθετε αλλά και τους δήμους ΙΠ Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων και των πρωτοβουλιών που πήρε η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ναυπακτίας αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο είχα δηλώσει εγκαίρως ότι μόνο με μια ισχυρή συμμαχία όλων των θεσμικών φορέων του νομού και με κοινή πρωτοβουλία των Δήμων ΙΠ Μεσολογγίου , Αγρινίου και Ναυπακτίας μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και βέβαια ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο νόμο Αιτωλοακαρνανίας ανάλογο της δυναμικής , της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας.

Ήρθε η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις και να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τόπου μας.

Για τα ζητήματα λοιπόν που προκύπτουν μέσα από τη λεπτομερή ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, προτείνω το Δημοτικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τους Δημάρχους ΙΠ Μεσολογγίου και Αγρινίου για την άμεση κοινή σύγκλιση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες και τις προσπάθειές μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί ο τόπος μας να συνεχίσει να παραμένει ο φτωχός συγγενής. Ας αναλάβουμε δράση. Το οφείλουμε στους πολίτες μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Θανάσης Παπαθανάσης, τ. Δήμαρχος Ναυπάκτου μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ