sysk1

Η αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου

Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία:

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 η παράταξή μας , εξέδωσε μια ανακοίνωση σχετικά με τις δράσεις της για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου. Η ανακοίνωση έφετε τον τίτλο «Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρις ότου οι εξαγγελίες γίνουν πράξη». Στην ανακοίνωση αυτή , με λεπτομέρειες περιγράφαμε την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το παλαιό νοσοκομείο, το οποίο από τον Ιούλιο του 2013, παρέμεινε εγκαταλελειμένο στη φθορά του χρόνου και σε κάθε είδους λεηλασία. ΄Ηταν πλήρης η αδιαφορία από την κεντρική εξουσία αλλά κυρίως από την δημοτική αρχή, πρώην και νυν. Δεν γνώριζαν καν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου. Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της ανέλαβε πρωτοβουλίες. Ανέδειξε το θέμα ως κεντρικό για την πόλη. Πραγματοποίησε εκδηλώσεις –συνελεύσεις στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου….. ΄Εθεσε επανειλημμένα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στις 11 Ιουνίου 2016 με αφορμή το μνημόσυνο που τελέστηκε στο εκκλησάκι του παλαιού νοσοκομείου εις μνήμην των ευεργετών ζεύγους Τσικνιά, και με πρωτοβουλία της παράταξής μας πραγματοποιήθηκε συζήτηση με την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της περιοχής, στην οποία κλήθηκαν και συμμετείχαν και οι καθύλην αρμόδιοι για το θέμα, δηλαδή ο κ. Μιλτιάδης Ζαμπάρας , υποδιοικητής της6ης ΔΥΠΕ , και ο τότε διοικητής του νοσοκομείου κ. Δημήτρης Μιχάλης. Στη συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε ότι στις προθέσεις της πολιτείας ήταν να αξιοποιηθεί το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου, με σκοπό να εγκατασταθούν σε αυτό υπηρεσίες για την ψυχική υγεία, το ΕΚΑΒ , η σχολή νοσοκόμων , και να λειτουργήσει στη νέα πτέρυγα ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των κατοίκων της πόλης. Παράλληλα αποφασίστηκε ο άμεσος καθαρισμός του χώρου εντός των κτιρίων του νοσοκομείου καθώς και του αύλειου χώρου, ο φωτισμός του χώρου κατά τις νυχτερινές ώρες , καθώς και η φύλαξή του από security , γεγονός που έλαβε χώρα στο επόμενο εξάμηνο και είχε ως αποτέλεσμα την καθαριότητα του χώρου και τον τερματισμό των φθορών και της λεηλασίας. Ζητήσαμε δε ως δημοτική παράταξη στο παλαιό νοσοκομείο να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες (γραφεία ΙΚΑ κλπ), για τις οποίες το ετήσιο κόστος σε ενοίκια ανέρχεται στο ποσό των 1.200.000 €!!!!
Σε όλα τούτα, όχι απλά θεατές αλλά και αντίθετοι στην προσπάθειά μας και στην προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής στάθηκαν τόσο η νυν δημοτική αρχή , η οποία απουσίαζε από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις επιδεικτικά (κατακρίθηκε μάλιστα γι αυτό από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της περιοχής μας), όσο και η μείζων αντιπολίτευση, οι δημοτικοί σύμβουλοι της οποίας μεταπήδησαν στη γνωστή «νέα» παράταξη. Εμείς όμως εκεί, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής παλεύαμε το ζήτημα, και επιτέλους κατορθώσαμε όχι μόνο να δεσμευθεί το ποσό των 1.500.000 €από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων , για την επισκευή και αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου αλλά να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ώστε να ξεκινήσουν ΑΜΕΣΑ τα απαραίτητα έργα. Γεγονός που δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο την αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου , αλλά και την αναζωογόνηση και ανάπτυξη μιας ολόκληρης περιοχής που έχει οδηγηθεί σε μαρασμό , με κλείσιμο επιχειρήσεων, απαξίωση περιουσιών και εγκατάλειψη.
Στην ανακοίνωσή μας τότε είχαμε δηλώσει πως ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρις ότου οι εξαγγελίες γίνουν ΠΡΆΞΗ .
Σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι.
΄Οπως δικαιωμένοι νιώθουμε επειδή το 9ο Δημοτικό σχολείο της περιοχής παρέμεινε ανοιχτό, πάλι μετά από κοινό αγώνα της παράταξής μας με τους κατοίκους της γειτονιάς και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων . ΕΤΣΙ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Για την Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας:

Το παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου μπαίνει πλέον σε τροχιά επαναχρησιμοποίησης με τη στέγαση εκεί υγειονομικών υπηρεσιών και άλλων κοινωνικών δομών, όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Περιφέρειας, στο Αγρίνιο.
Η Περιφέρεια προχωρά στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για την αναδιαμόρφωση των χώρων του παλαιού Νοσοκομείου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Φιλοδοξούμε μέσα απ’ αυτήν την ολοκληρωμένη παρέμβαση να παραδώσουμε ένα κτίριο – στολίδι στην πόλη του Αγρινίου. Και ένα κτίριο που θ’ αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Με καλό συντονισμό, με καλή συνεργασία και κοινούς στόχους κάνουμε βήματα μπροστά και αλλάζουμε την εικόνα της Περιφέρειας. Ανοίγουμε δρόμους σε κάθε τομέα πολιτικής, σε κάθε τομέα έργου. Και έτσι θα συνεχίσουμε» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και επεσήμανε:
«Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι νοιαζόμαστε. Ότι δεν μένουμε απαθείς ή αδρανείς. Δεν σηκώνουμε ψηλά τα χέρια όταν υπάρχουν γύρω μας ζητήματα που κάνουν προβληματική την καθημερινότητα μας. Δεν προσπερνάμε προβλήματα και διεκδικήσεις της περιοχής, ανεξαρτήτως αν ανήκουν ή όχι στον στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας».
Ειδικότερα, η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την Αναδιαμόρφωση τμημάτων κτιρίων Α, Β και Γ του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΥΥ (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Α΄ όροφος Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Ξενώνα ατόμων με ψυχικές νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (Κτίριο Β) και σε χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ (Κτίριο Γ).
«Τέσσερις λειτουργίες που εφάπτονται με τον χώρο της δημόσιας Υγείας και τέσσερις Υπηρεσίες που με την στέγαση τους στο παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου θα γίνουν περισσότερο λειτουργικές, με περισσότερες δυνατότητες στην απερίσπαστη εξυπηρέτηση των πολιτών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.

Το παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου, είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από δώδεκα κτίρια και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 17,6 στρεμμάτων. Η μεταφορά των υπηρεσιών υγείας στο νέο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και τη λεηλασία των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών. Η επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων και η χωροθέτηση σε αυτά νέων υπηρεσιών, εκτός από την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, θα προσφέρει και την επανένταξη του χώρου στη ζωή της πόλης.
Με την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως φορέας υλοποίησης του έργου, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αναλαμβάνει να δρομολογήσει τη δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή των προβλεπόμενων εργασιών αναδιαμόρφωσης, που περιλαμβάνουν λειτουργικές επεμβάσεις καθώς επεμβάσεις επισκευής και συντήρησης των τριών κτιρίων.
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Αγρίνιο συμμετείχαν ακόμη ο Υποδιοικητής 6ης ΥΠΕ Μιλτιάδης Ζαμπάρας, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρίνιου Ανδρέας Τσώλης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Αναστάσιος Αλεξόπουλος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Νικόλαος Μασίκας.

———
– Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την Αναδιαμόρφωση τμημάτων του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου: