tei1

Ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας προτείνουν στη Ναύπακτο

Ομοσπονδία Συλλόγων Ναυπακτίας:

Μετά την πρόταση του Υπουργού Παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ που στεγάζεται στο Αντίρριο , συνήλθε σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 το Κεντρικό Συμβούλιο της Ο.ΣΥ.Ν και αποφάσισε να στηρίξει το παρακάτω ψήφισμα που ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας που συγκλήθηκε εκτάκτως την Κυριακή 24 Μαρτίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραμονή του τμήματος ΤΕΙ στην Ναύπακτο.

Το ψήφισμα

1. Το Δημοτικό συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόταση του υπουργού παιδείας να καταργήσει το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που στεγάζεται στο Αντίρριο.
2. Το Τμήμα θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα και κατά συνέπεια η κατάργησή του και η μετακίνησή του δεν εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς.
3. Στηρίζουμε το αίτημα για ίδρυση πανεπιστημίου στην Αιτωλ/νία.
4. Να ληφθούν μέτρα για τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων στη Ναύπακτο.
5. Ο Δήμος και η επιτροπή για το ΤΕΙ να διοργανώσουν για τις κινητοποιήσεις και την αντίδραση της κοινωνίας για την αδικία που γίνεται σε βάρος του δήμου μας.
6. Στις θέσεις του δήμου προσθέτουμε την ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης του τμήματος ΤΕΙ για την παραμονή του στη Ναύπακτο.


Εμπορικός Σύλλογος Ναυπάκτου:

Η λύση για την παραμονή και ανάπτυξη του Πανεπιστημιακού τμήματος στη Ναύπακτο είναι:
1. Ίδρυση ανεξάρτητου Πανεπιστημίου με έδρα την Αιτωλοακαρνανία σε συνεργασία με Αγρίνιο και Μεσολόγγι
2. Κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σκα με προοπτική και για δεύτερο Τμήμα.


Ντίνος Τσουκαλάς – υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας:

Η Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος με έδρα την Αιτωλοακαρνανία και σχολές στις 3 πόλεις είναι εφικτή, αρκεί να στηριχτεί από όλους τους φορείς, τους Δήμους και τους Βουλευτές του νομού!


Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης του τ.Δημάρχου Γιάννη Μπουλέ:

Η έλλειψη μόνιμων κτηριακών εγκαταστάσεων φαίνεται να είναι η κύρια αιτία που η Ναύπακτος κινδυνεύει να χάσει το ΤΕΙ σε κάθε σχέδιο συγχώνευσης, μετακινήσεων και αλλαγών του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι γεγονός ότι η Ναύπακτος από το 2004 που διεκδίκησε και πέτυχε να γίνει έδρα ενός τμήματος ΤΕΙ μέχρι και σήμερα όχι μόνο δεν έφτιαξε μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει πού μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιες υποδομές. Βασικός λόγος είναι η αντιπολιτευτική διάθεση που αξιοποιεί κάθε φορά τοπικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα δεκαπέντε χρόνια μετά να βρισκόμαστε στο σημείο της εκκίνησης.

Το 2011 με τη συγκρότηση του καλλικρατικού δήμου Ναυπακτίας η προηγούμενη δημοτική αρχή κληρονόμησε μεταξύ άλλων μεγάλων προβλημάτων και το πρόβλημα του ΤΕΙ.

Τι κληρονομήσαμε και τι παραδώσαμε:

· Το ΤΕΙ λειτουργούσε σε μισθωμένους χώρους, το μίσθωμα των οποίων πλήρωνε ο Δήμος.

· Το Ελεγκτικό Συνέδριο απαγόρευσε στο Δήμο να πληρώνει το μίσθωμα για το ΤΕΙ.

· Το 2012 με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ προβλεπόταν η μετακίνηση του ΤΕΙ από τη Ναύπακτο.

· Οι δημοτικές εγκαταστάσεις στο Αντίρριο τότε ήταν η μοναδική λύση για να κρατηθεί το ΤΕΙ.

· Το εγχείρημα επιτεύχθηκε χάρη στην άμεση ενεργοποίηση και αποτελεσματική δράση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, τη μεγάλη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη γιγάντια προσπάθεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ετοιμάσει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να παραδώσει την 1η Σεπτεμβρίου στο ΤΕΙ τις εγκαταστάσεις στο Αντίρριο μεταφέροντας ταυτόχρονα τις υπηρεσίες του Δήμου σε μισθωμένο κτήριο στην Παλαιοπαναγιά.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν έγινε το παραμικρό και βρισκόμαστε πάλι σήμερα για άλλη μια φορά με το «πιστόλι στον κρόταφο». Στο σχέδιο του Υπουργείου δεν περιλαμβάνεται η Ναύπακτος.

Επισημάνσεις

Από τις 24/3/2019 που συγκλήθηκε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μέχρι και σήμερα 28/3/2019 καμία ενέργεια δεν έχει γίνει από το δήμαρχο για την ενεργοποίηση της Επιτροπής για το ΤΕΙ, που τα τελευταία χρόνια συντονίζει όλες τις ενέργειες για την παραμονή του ΤΕΙ στη Ναύπακτο.

· Το έλλειμμα δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων, ακόμα και για τη στέγαση των δημοτικών υπηρεσιών, αποτελεί σκληρή πραγματικότητα για το Δήμο Ναυπακτίας και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την επόμενη δημοτική περίοδο

Προτάσεις Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ναυπακτίας για το ΤΕΙ

Άμεση διεκδίκηση χώρου από τα Δημόσια Κτήματα για τη δημιουργία εγκαταστάσεων.
Αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει το ΤΕΙ για το σκοπό αυτό
Συνεργασία με του Δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου και στήριξη του αιτήματος για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Αιτωλοακαρνανίας