pelada1

Στις φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης η Δυτική Ελλάδα

Είναι πρόκληση να θέλεις να διεκδικήσεις μια ακόμη θητεία, θα είναι η 3η συνεχής τετραετία με μοναδικό κριτήριο κε Κατσιφάρα, ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έκανε ούτε βήμα μπροστά σε δημιουργία όρων βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη. Η πραγματικότητα είναι δεδομένη. Είμαστε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες και αυτό δεν μπορεί να προσπερνιέται, χρειάζονται πραγματικές απαντήσεις. Μετά από 8 χρόνια διακυβέρνησης Περ. αρχής Κατσιφάρα βρισκόμαστε στο τίποτα, αφού από τις 263 περιφέρειες της Ευρώπης είμαστε στην 257 θέση, είναι σίγουρο ότι με την πολιτική σας οδηγηθήκαμε εδώ. Είμαστε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες σε εισόδημα, αλλά και η προοπτική για το μέλλον με τον τρόπο που πολιτεύεστε δεν προμηνύει αλλαγή της κατάστασης, γιατί οδηγήσατε την Περιφέρεια ακόμα πιο κάτω με τους σύνθετους αλλά πραγματικούς δείκτες, οικονομίας, υποδομών, επιχειρηματικότητας, παιδείας, υγείας .

Ειδικά η Αιτωλ/νία αποτελούσε πάντα το αποπαίδι μιας Περιφέρειας που δεν έχει κανένα κοινό χαρακτηριστικό (γεωγραφικό, πολιτισμικό, κοινωνιολογικό κά) με τις άλλες Π. Ενότητες (Αχαϊα-Ηλεία) συνεχίζει να αποτελεί το θύμα του νόμου Καλλικράτη(3852/2010) για να υπηρετήσει προφανώς κομματικές επιλογές της τότε Κυβέρνησης.
Άλλωστε στα σπουδαία που αφορούν την ανεργία ,την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και των ιδιαίτερων δυνατοτήτων των Π.Ε. της περιφέρειας, το περιβάλλον, τους ιδιαίτερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας δεν κάνατε τίποτα και αυτό φαίνεται και στα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Δεν στηρίξατε την παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα. Έγιναν ελάχιστα για τις αγροτικές υποδομές, βελτιώσεις οδοποιίας ή δίχτυα άρδευσης. Δεν στηρίχτηκαν ερευνητικά κέντρα φυτοπροστασίας, αντίθετα υποβαθμίστηκαν.
Η μόνη επιτυχία σας είναι η δημιουργία ενός καλοστημένου επικοινωνιακού τμήματος που καθημερινά με την βοήθεια των καλοταϊσμένων ΜΜΕ της περιφέρειας αλλά και την συνδρομή των επιχειρηματικών κύκλων, προβάλλουν ένα έργο που νομίζει κανείς ότι έχει επιτελεσθεί κοσμογονία στην δυτική Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι η οκταετής θητεία σας δεν ήρθε να υπηρετήσει την καθημερινότητα του πολίτη αλλά επιχειρηματικούς κύκλους και τα συμφέροντά τους .
Δεν στηρίχτηκε η κτηνοτροφία η αλιεία … παράδειγμα και απόδειξη της αδιαφορίας σας ότι δεν κάνατε ούτε το αυτονόητο που είναι η δημοπράτηση των δύο (2) από τα (6)ιχθυοτροφεία που έχουν λήξει οι συμβάσεις.
Πρόκειται για το ιχθυοτροφείο της Τουρλίδας που η μίσθωση έχει λήξει από τον Φεβρουάριο του 2019 και το ιχθυοτροφείο του Διαύλου Μεσολογγίου-Αιτωλικού που η μίσθωση έχει λήξει από το Φεβρουάριο του 2018. Για τα ιχθυοτροφεία αυτά δεν έχει εκδοθεί καν διακήρυξη, ώστε να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους συνεταιρισμών. Το γεγονός είναι πρωτόγνωρο για την λιμνοθάλασσα και προδιαγράφει καταστροφικές επιπτώσεις για την φετινή παραγωγή και για τα υπόλοιπα 4 ιχθυοτροφεία που στο ίδιο διάστημα καταβάλουν σημαντικά έξοδα και κόπο για την σωστή εκτέλεση των αναγκαίων εργασιών.

Είναι φανερό ότι οι εργασίες αυτές κινδυνεύουν να αποδειχτούν χωρίς αποτέλεσμα, αφού από τα δύο αυτά ιχθυοτροφεία που είναι παρατημένα θα διαφύγει το σύνολο της παραγωγής της λιμνοθάλασσας αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα, εάν δεν δημοπρατηθούν σήμερα ώστε οι συνεταιρισμοί που θα πλειοδοτήσουν άμεσα να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης των ιχθυοφραγμών τους
Το περιβάλλον τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, η παραγωγική γη δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα, ούτε ως προς την διαφύλαξη, ούτε ως προς τις αναγκαίες επενδύσεις για την προστασία του.

Δίπλα στη λιμνοθάλασσα εργοστάσιο επεξεργασίας βιορρευστών. Δίπλα σε ευαίσθητους βιότοπους μηχανοκίνητος τουρισμός για δύο μέρες, κι ας κάνει καταστροφές κλίμακας. Δεν κάνατε τίποτα παρά μόνο να γνωμοδοτείτε θετικά με τα δυο χέρια σε ΜΠΕ που δεν ήταν ολοκληρωμένες αρκεί να δημιουργείτε όρους προσεταιρισμού επιχειρηματικών κύκλων. Δεν υπήρξε ειδικό διαχειριστικό σχέδιο (ειδικό χωροταξικό)για την τοποθέτηση των δραστηριοτήτων (ΑΠΕ) που ανεξέλεγκτα τοποθετούσαν παντού καταστρέφοντας ή υποβαθμίζοντας το περιβάλλον αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων παρ΄ όλου που σε κάθε περιφερειακό συμβούλιο έβαζα πιεστικά αυτά τα ζητήματα.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά δεν ανησυχήσατε ή ξαγρυπνήσατε ή πονέσατε όπως οι άνθρωποι της εργασίας και του καθημερινού μόχθου, αυτοί όμως δέχονται καθημερινά της επιπτώσεις απ΄΄ αυτές τις πολιτικές επιλογές σας καθώς και από τις ανεπάρκειές σας.
Υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορείτε να την αντιπαρέλθετε. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι μνημονιακές πολιτικές, ως το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης και των θεσμών, που εφαρμόσατε οδήγησαν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η περιφέρεια. Είναι φανερό ότι οι ενέργειές σας, οι παραλήψεις δεν αποτέλεσαν εργαλείο εξόδου από την φτώχεια και την μιζέρια και για την περιφέρεια μας, όσο αφορά την πραγματική διαβίωση των πολιτών της αλλά μεγάλωσαν την απόσταση από τις άλλες περιφέρειες της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Κώστας Κούστας, εκπαιδευτικός

Γραμματέας Περιφερειακού συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας- Περιφερειακός σύμβουλος Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ενέργειας κ΄ Περιβάλλοντος.
Εκλεγμένος με την ΄΄Αντίσταση πολιτών ΄΄- Υποψήφιος περιφ. σύμβουλος το 2019