plagia1

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη περιοχή της Βόνιτσας

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος η προστασία του υδάτινων πόρων αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής που ακολουθούμε στον τομέα του περιβάλλοντος. Η διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού είναι βασική προτεραιότητα μας ώστε καμία περιοχή στην Δυτική Ελλάδα να μην έρθει αντιμέτωπη με προβλήματα στην επάρκεια νερού για κάθε χρήση».
Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας χαιρέτησε την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019, στο εργοστάσιο ΚΟΡΠΗ (Nestle) στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε σε έργα υποδομής που υλοποιεί ή χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τα οποία αποβλέπουν και στην προστασία του υδροφόρου ορίζοντα. Μίλησε για την κατασκευή σύγχρονων αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών – όπως πρόσφατα στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας- ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών, να προστατεύεται το περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας.
Όπως σημείωσε, η Περιφέρεια και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητας παρακολουθεί διαρκώς τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων, ευθυγραμμιζόμενη τόσο με τις κοινοτικές οδηγίες όσο και με την εθνική νομοθεσία για τα αναγκαία διαχειριστικά μέτρα.
«Αναλαμβάνουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες αναγνωρίζοντας τον ζωτικό χαρακτήρα του νερού και κυρίως την ανάγκη σήμερα να έχουμε την πρόνοια και την πρόβλεψη ώστε να μην διψάσουμε αύριο. Άλλωστε, στο σύνολο τους οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι τις επόμενες δεκαετίες, σε παγκόσμια κλίμακα, οι ανάγκες σε νερό θ’ αυξηθούν ακόμα και σε ποσοστό της τάξης του 30%, όπως αναφέρουν ο ΟΗΕ και η ΟΥΝΕΣΚΟ» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε στον χαιρετισμό του:
«Άρα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Μόνος δρόμος είναι σήμερα να φροντίσουμε ώστε αυτός ο υπερ-πολύτιμος φυσικός πόρος να παραμείνει σε επάρκεια και αύριο».
Στην συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ξεναγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας Νίκο Εμμανουηλίδη και τον Διευθυντή του Εργοστασίου Σοφοκλή Αρβανιτίδη.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Συντήρησης – Αποκατάστασης και άρσης της επικινδυνότητας της εθνικής οδού 42 «Αμφιλοχία – Βόνιτσα – Λευκάδα» και των Οδικών Τμημάτων Βόνιτσα – Άκτιο και Άγιος Νικόλαος – Άκτιο, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. ευρώ.

Για την πορεία του έργου ενημερώθηκε σήμερα Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την επίσκεψή του στο τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα. Οι εργασίες εκτελούνται τμηματικά, με στόχο να εξασφαλισθεί η οδική ασφάλεια των χρηστών της οδού.

«Είναι ένας δρόμος μεγάλης σημασίας για την βόρεια πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας. Η Περιφέρεια παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, απ’ τα ασφαλτικά έως τον ηλεκτροφωτισμό και την σήμανση ώστε άμεσα να παραδοθεί ένα έργο που να υπηρετεί με ασφάλεια τους κατοίκους της περιοχής, τους διερχόμενους και τους επισκέπτες», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Κατσιφάρας.

Στην πρώτη φάση του έργου, όπως ενημερώθηκε ο κ. Κατσιφάρας, γίνονται χωματουργικές εργασίες και εργασίες πρασίνου, ενώ μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα ξεκινήσουν εκτεταμένες ασφαλτικές εργασίες. Μεταξύ άλλων προβλέπονται παρεμβάσεις σε έντεκα σημεία στο τμήμα Αμφιλοχία – Λευκάδα, σε οκτώ θέσεις από τη Βόνιτσα έως το αεροδρόμιο Ακτίου και σε άλλα τέσσερα σημεία στο τμήμα από τον Άγιο Νικόλαο έως το Άκτιο και συγκεκριμένα μέχρι τη διασταύρωση προς Βόνιτσα. Με την ολοκλήρωση των ασφαλτικών εργασιών θα εκτελεσθούν αμέσως εργασίες διαγράμμισης.

Συνοπτικά το φυσικό αντικείμενου του έργου περιλαμβάνει:
Χωματουργικές εργασίες σε όλο το μήκος της Ε.Ο. 42 Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα και στις διακλαδώσεις από Βόνιτσα προς Άκτιο και από Άγιο Νικόλαο προς Άκτιο για: καθαρισμό τάφρων, αγωγών, οχετών, κοίτης ποταμών – ρεμάτων, ερεισμάτων οδού (με ή χωρίς στηθαία), διάνοιξη – διαμόρφωση τάφρων, επανακατασκευή επιχωμάτων, εκσκαφές εδαφών, άρση καταπτώσεων, άμεση αντιμετώπιση επειγουσών και απρόβλεπτων περιστάσεων.
Τεχνικές εργασίες για επισκευή – συντήρηση υφισταμένων μικρών τεχνικών έργων (τάφροι, φρεάτια, αγωγοί, κλπ.) ή αποκατάσταση όπου απαιτείται για την απορροή των ομβρίων ή την αποκατάσταση φθοράς.
Εκτεταμένες ασφαλτικές εργασίες συντήρησης των υφισταμένων φθαρμένων ή ολισθηρών τμημάτων (αφού προηγηθεί: απομάκρυνση της παλαιάς ασφαλτικής στρώσης, αποκατάσταση της οδοστρωσίας και ενίσχυση του εδαφικού υποβάθρου αν απαιτείται).
Εργασίες πρασίνου (κλάδεμα, διαμόρφωση-ανανέωση-κοπή, βοτάνισμα-εκρίζωση-κόψιμο φυτών, θάμνων, δένδρων, ψεκασμοί).
Εργασίες σήμανσης-ασφάλισης για τη συντήρηση και αποκατάσταση υφισταμένων στηθαίων ασφαλείας, την τοποθέτηση νέων, την ανύψωση και επανατοποθέτηση υφιστάμενων στηθαίων με την αντικατάσταση των ορθοστατών, την επιδιόρθωση υφισταμένων πινακίδων και τοποθέτηση νέων, τη διαγράμμιση ή επαναδιαγράμμιση τμήματος του οδικού τμήματος.
Εργασίες Ηλεκτροφωτισμού όπου απαιτείται σε όλο το μήκος της Ε.Ο. 42 Αμφιλοχία-Βόνιτσα-Λευκάδα και στις διακλαδώσεις από Βόνιτσα προς Άκτιο και από Άγιο Νικόλαο προς Άκτιο Ε.Ο. Αντιρρίου Ιωαννίνων για τη συντήρηση του δικτύου.
Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.