Το έργο κατασκευής του δημοτικού κολυμβητηρίου Μεσολογγίου

Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Κοινωνία Μπροστά’:

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κύριος Καραπαπάς μπήκε στον πειρασμό να απαντήσει στην ανακοίνωσή μας περί μη έκδοσης οικοδομικής αδείας για το υπό κατασκευή δημοτικό κολυμβητήριο και τις παρατηρήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού επί του συγκεκριμένου έργου. Από τα λεγόμενα του κυρίου Αντιδημάρχου προκύπτει ότι:
α) Όντως δεν υπάρχει οικοδομική άδεια και η έκδοση της θα είναι συμβατική υποχρέωση του αναδόχου. Ποιος εγγυάται ότι ο ανάδοχος θα μπορέσει να εκδώσει την απαιτούμενη οικοδομική άδεια όταν κάτι τέτοιο θα είναι αυθαίρετο; Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει με την τύχη του έργου;
β) Για ποια εξοικονόμηση πόρων μιλάτε κύριε αντιδήμαρχε την στιγμή κατά την οποία η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου μπορούσε χωρίς καμιά επιβάρυνση να την εκδώσει; Άραγε τι συμβαίνει εδώ;
γ) Το ότι έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των σχεδίων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, δεν σημαίνει ότι έχει εκδοθεί και η απαιτούμενη άδεια…
δ) Εμείς κάναμε λόγο για παρατηρήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού επί του έργου και όχι για την τέλεση αγώνων κύριε Αντιδήμαρχε…
ε) Αλλά μιας και μας προκαλείτε πράγματι η διάταξη για κατασκευή πισίνας είναι τουλάχιστον 25 μέτρα. Για συμμετοχή όμως και διοργάνωση εθνικών επίσημων αγώνων απαιτούνται τουλάχιστον 33 μέτρα!
Έτσι λοιπόν κύριε Αντιδήμαρχε θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι και οι ενστάσεις μας. Οπότε καλό μαύρισμα τα καλοκαίρια!

 


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του δημοτικού συμβούλου κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλου αναφορικά με την δημοπράτηση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, από το γραφείο του Αντιδημάρχου Γιώργου Καραπαπά γίνεται γνωστό ότι.

Αναφορικά με το Κολυμβητήριο που δημοπρατήθηκε από το Δήμο:
• Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των σχεδίων από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Νοέμβριος 2018), που είναι το μόνο προαπαιτούμενο για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Άλλωστε έχει προβλεφθεί στα τεύχη δημοπράτησης, η έκδοση της οικοδομικής άδειας να είναι συμβατική υποχρέωση του αναδόχου του έργου ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για το Δήμο.
• Ο Δήμος έχει καταθέσει στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού φάκελο για την εκ των προτέρων έγκριση τέλεσης αγώνων επιπέδου εθνικών κατηγοριών, η οποία μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δημοπράτηση του έργου.


Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Κοινωνία Μπροστά’:

Η υπόθεση κολυμβητηρίου από την πρώτη στιγμή, έχουμε ως «Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» τονίσει, ότι είναι εξόχως προβληματική και ως προς τη θέση κατασκευής του και ως προς την ετοιμότητα και προσαρμογή του Δήμου σε όσα προβλέπονται για τα συγκεκριμένα έργα (προδιαγραφές) από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ο Δήμος προχωρά στις 7-3-2019 στη δημοπράτησή του. Πολύ φοβούμαστε ότι θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη δημοπράτηση και υλοποίηση του εν λόγω έργου, που χρηματοδοτείται κυρίως από πιστώσεις του Δήμου και του Υπουργείου Εσωτερικών (παρακρατηθέντα, ίδια έσοδα, ΣΑΤΑ).
Τα ερωτήματα που προκύπτουν και ζητούν απάντηση από τη Δημοτική Αρχή, είναι τα παρακάτω:
α) Προχωράτε σε δημοπράτηση του κολυμβητηρίου στις 7-3-2019 χωρίς οικοδομική άδεια, ναι ή όχι;
β) Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε σχετική αλληλογραφία, σας υπέδειξε συγκεκριμένες προσαρμογές και παρατηρήσεις επί των σχεδίων κατασκευής του κολυμβητηρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν έχετε συμμορφωθεί σε όσα προβλέπονται.
Επομένως, προχωράτε σε δημοπράτηση του έργου, χωρίς να τηρούνται τα δύο ως άνω βασικά προαπαιτούμενα. Αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ποιότητα και ολοκλήρωση του έργου; Σε τελική ανάλυση, θα κατασκευάσετε κολυμβητήριο ή μια ανοιχτή πισίνα αναψυχής 25 μέτρων, με όλα τα παρελκόμενα;

 


Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Δημοπρατήθηκε από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το έργο της κατασκευής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.
Το κολυμβητήριο θα κατασκευαστεί εντός του χώρου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (Δ.Α.Κ.) όπου φιλοξενούνται επίσης άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Σχεδιάστηκε δε να συμπλέει πλήρως με τις προδιαγραφές λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με στόχο την εξασφάλιση της λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών του.
Εκτός της πισίνας, οι εγκαταστάσεις του Κολυμβητηρίου θα περιλαμβάνουν χώρους όπως αποδυτήρια, διοίκηση, ιατρείο καθώς επίσης υπαίθριες κερκίδες. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από Παρακρατηθέντα, ΣΑΤΑ 2016 και Ιδία Έσοδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών, είναι η 7η Μαρτίου 2019.
Η κατασκευή του Δημοτικού Κολυμβητηρίου θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες αθλημάτων υγρού στίβου ιδιαίτερα διαδεδομένων στην περιοχή, ενώ ικανοποιεί ένα αίτημα πολλών ετών για την πόλη και το Δήμο.