agios vlasis1

Πανήγυρη Αγίου Βλασίου της Μητρόπολης Ναυπάκτου

Την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, εορτή του αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου Επισκόπου Σεβαστείας, πανηγύρισε ο Άγιος Βλάσιος Τριχωνίδος.

Ο Άγιος Βλάσιος είναι το κέντρο μιάς συστάδας δεκατριών (13) χωριών και εξήντα τριών (63) συνοικισμών, που αποτελούσαν τον Δήμο Παρακαμπυλίων. Σήμερα ανήκουν στον Δήμο Αγρινίου, αλλά υπάγονται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητροπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, και της δίνουν το δεύτερο μέρος της ονομασίας της. Η απόσταση από την έδρα της Ι. Μητροπόλεως, την Ναύπακτο, είναι περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο, και αφού περάσει κανείς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο.

Όλη η Επαρχία του Αγίου Βλασίου έχει εγγεγραμμένους περίπου 2.000 κατοίκους, αλλά ελάχιστοι μένουν τον χειμώνα. Λειτουργεί Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο, που συγκεντρώνονται τα παιδιά απ’ όλη αυτήν την Επαρχία. Το Γυμνάσιο έχει λίγο πάνω από δέκα (10) μαθητές!

Ωστόσο, ο Ναός του Αγίου Βλασίου γέμισε με προσκυνητές, που ήρθαν να προσευχηθούν στον Άγιο. Εκκλησιάσθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, από τα γειτονικά χωριά και από το Αγρίνιο. Εκκλησιάσθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Ν. Παπαναστασίου και Αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, οι αξιωματικοί του Αστυνομικού Τμήματος, της Πυροσβεστικής, κ.α. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία του προέδρου των Σαρακατσάνων Σπ. Παπαδήμα με την παραδοσιακή φουστανέλα.

Έψαλαν Ιεροψάλτες από το Αγρίνιο, το Θέρμο και την περιοχή, με πρώτο τον κ. Χρήστο Τόλλια.

Στην Αρχιερατική θεία Λειτουργία τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος π. Καλλίνικος Γεωργάτος, ο συνταξ. Ιεροκήρυκας π. Αντώνιος Βαζούρας, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Λαυρέντιος Καρανάσιος, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αγίου Βλασίου π. Παναγιώτης Σαβελώνας, πολλοί Ιερείς της Επαρχίας και ο Διάκονος π. Παίσιος Παρασκευάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του τόνισε την μεγάλη σημασία των Αγίων, που είναι τα πρότυπά μας, νοηματοδοτούν την ζωή μας και την σηματοδοτούν με τις εορτές τους. Αναφέρθηκε στα φρικτά βασανιστήρια και τις πληγές που υπέστη ο άγιος Βλάσιος αδίκως και αναιτίως, αντίθετα με κάθε έννοια ανεξιθρησκείας και πέρα από κάθε δικαίωμα, ελευθερία, ανθρώπινη αξία κλπ., επειδή ομολόγησε ότι είναι Χριστιανός και Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού. Με την αφορμή το μαρτύριο του Αγίου, ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τον λόγο του Αποστόλου Παύλου, «εγώ γαρ τα στίγματα του Κυρίου Ιησού εν τω σώματί μου βαστάζω» (Γαλ. στ’). Και στην συνέχεια μίλησε αναγωγικά για την ζωή και τον αγώνα κάθε Χριστιανού και ιδιαιτέρως των Κληρικών και των Επισκόπων, που πρέπει να τηρούμε το θέλημα του Θεού και αν χρειασθή να βαστάζουμε «τα στίγματα του Κυρίου Ιησού», «ο,τι και αν μας κοστίζει».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους καταλλήλως και μίλησε ιδιαιτέρως για το έργο των Κληρικών, που προσφέρουν πολλά στις Ενορίες που υπηρετούν, βοηθούν τους ανθρώπους, λειτουργούν και συντηρούν τους Ναούς που αποτελούν μνημεία πολιτισμού κ.α.

Ο Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Κοντογιώργος ευχαρίστησε τους κατοίκους και τις υπηρεσίες που βοήθησαν για την συντήρηση του Ναού και την προστασία του από τις υγρασίες.

Μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στους εκκλησιασθέντες και ο Σεβασμιώτατος συζήτησε διάφορα θέματα με τον Δήμαρχο Αγρινίου και με τις Αρχές.