tei1

Ενόψει εξελίξεων στο ΤΕΙ Μεσολογγίου

Ομόφωνο Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για ίδρυση Πανεπιστημιακού ιδρύματος στην Αιτωλοακαρνανία με έδρα το Μεσολόγγι

Συνεδρίασε εκτάκτως απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, ενόψει των αλλαγών που αφορούν την Τριτοβάθμια εκπαίδευση και της διαβούλευσης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Το μοναδικό θέμα της συζήτησης εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, όπου μετά από συζήτηση και γόνιμο διάλογο τόσο με τους επικεφαλής των συνδυασμών και δημοτικού συμβούλους όσο και με εκπροσώπους της Περιφέρειας και Φορέων, το Δημοτικό Συμβούλιο συναίνεσε ομόφωνα στις ακόλουθες θέσεις:

  • Ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημιακού ιδρύματος με κατεύθυνση Πρωτογενούς τομέα παραγωγής, στον μεγαλύτερο νομό της χώρας.
  • Το Δημοτικό συμβούλιο καλωσορίζει και χαιρετίζει την εξαγγελία του Πρωθυπουργού στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πάτρας η οποία αφορά την ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία.
  • Η έδρα του νέου Πανεπιστημιακού ιδρύματος για λόγους επάρκειας υποδομών και κτηρίων καθώς επίσης ακαδημαϊκών κριτηρίων να είναι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Το νέο ακαδημαϊκό ίδρυμα για λόγους διασφάλισης της βιωσιμότητάς του θα πρέπει να λειτουργήσει με 6 Τμήματα στο Μεσολόγγι καθώς επίσης κι άλλα τμήματα στο Αγρίνιο
  • Ένα εκ των 6 Τμημάτων που θα λειτουργήσουν στο Μεσολόγγι να είναι το πρώην Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας ΤΕΙ Μεσολογγίου (ΘΕΚΑ), το οποίο θα πρέπει να επιστρέψει στο φυσικό του χώρο.
  • Μεταβατικότητα των τριών υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που λειτουργούν σήμερα στο Μεσολόγγι, έως την πλήρη λειτουργία των νέων Τμημάτων.

Την επομένη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου θα κληθούν να συμμετέχουν οι βουλευτές αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να γίνει ενημέρωση και να εκτιμηθούν εκ νέου οι εξελίξεις αναφορικά με τον σχεδιασμό της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που αφορά την Αιτωλοακαρνανία.


 

Οι καθηγητές του ΕΑΠ αντίθετοι σε τυχόν συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Τα μέλη ΔΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση ή συζήτηση, βρέθηκαν εξ απροόπτου, μπροστά σε μία πρόταση βίαιης συγχώνευσης του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (ή μέρος του).

Η προαναγγελία της πιθανής συγχώνευσης μέσω διαρροών στον Τύπο και η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων είναι πλήρως αντιδημοκρατική και προσβλητική για τα μέλη ΔΕΠ του ΕΑΠ, αλλά και για το σύνολο της Ακαδημαϊκής του κοινότητας.

Το ΕΑΠ στην εικοσάχρονη πορεία του, παρέχοντας πανελλαδικά υψηλής στάθμης σπουδές και υπηρετώντας πιστά την ακαδημαϊκή αποστολή και τον κοινωνικό του ρόλο, έχει καταξιωθεί ακαδημαϊκά και απολαμβάνει καθολικής κοινωνικής αποδοχής. Ακόμη δε περισσότερο, έχει κατορθώσει να εμβαθύνει τη δημοκρατία στην παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα μέσω της ανοικτής πρόσβασης σε πανεπιστημιακές σπουδές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου εφαρμόζοντας μεθοδολογίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σε μια εποχή όπου διεθνώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα στρέφονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η συγχώνευση αυτή επιφέρει την ακύρωση του μοναδικού στην Ελλάδα χαρακτήρα του ΕΑΠ, ενώ η εξαναγκαστική σύμπλευση με προγράμματα συμβατικής εκπαίδευσης δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη για την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και βήματα προς τα πίσω.

Η προτεινόμενη συγχώνευση του ΕΑΠ με ένα Ίδρυμα διαφορετικής στόχευσης και σκοπού είναι προφανές ότι θα αλλοιώσει τον ακαδημαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα του, θα ακυρώσει την ταυτότητά του, θα αναστρέψει την αναπτυξιακή του πορεία και τελικά θα το συρρικνώσει.

Το σχήμα που έχει μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί, δηλαδή ένας πόλος δια ζώσης και ένας πόλος για την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι ένα ακαδημαϊκό και νομικό μόρφωμα, το οποίο δεν έχει προηγούμενο στα διεθνή ακαδημαϊκά δρώμενα. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη συγχώνευση δεν τεκμηριώνεται από καμία έρευνα ή αποτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης, ούτε υπάρχει συγκροτημένη πρόταση για το μέλλον, και θα οδηγήσει νομοτελειακά στην απαξίωση και στο κλείσιμο του ΕΑΠ θίγοντας το κύρος των εκατοντάδων χιλιάδων ακαδημαϊκών τίτλων των αποφοίτων του και των φοιτητών του, δημιουργώντας τους επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια και προκαλώντας τεράστια κοινωνική αναστάτωση.

Ο Πρόεδρος και όσα μέλη της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ συντάσσονται με αυτήν την πρόταση, δεν έχουν κανενός είδους νομιμοποίηση να δεσμεύσουν με αυτόν τον τρόπο το μέλλον του Ιδρύματος.

Τα τρία μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών και το μέλος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας που συμμετέχουν στη ΔΕ είτε ως τακτικά είτε ως αναπληρωματικά μέλη, δεν έχουν ούτε κατά το νόμο δικαίωμα να συμμετάσχουν σε μία τέτοια συζήτηση, λόγω προφανούς σύγκρουσης συμφερόντων, ειδικά όταν το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει αρνηθεί να συγχωνευτεί με το εν λόγω μέρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο και τους Έλληνες Βουλευτές, να μην επιτρέψουν την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, καταστροφικού για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το ΑΕΙ των 45.000 φοιτητών, που εδώ και 20 χρόνια αγκαλιάζει η ελληνική κοινωνία.

esos.gr


Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Μεσολόγγι 06 /02/2019

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
Κ. Κώστα Γαβρόγλου

ΚΟΙΝ: Βουλευτές Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν επί σειρά ετών το νομό Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως τους δημότες Ι.Π. Μεσολογγίου είναι αυτό της μη αξιοποίησης των σύγχρονων εγκαταστάσεων και υποδομών του Τεχνολογικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Μεσολογγίου, για τη φιλοξενία μεγαλύτερου αριθμού σχολών και τμημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, το ΤΕΙ μας έχει δεχτεί από το 2012 κι έπειτα μεγάλο πλήγμα, εξαιτίας του σχεδίου «Αθηνά». Αναλυτικότερα, η προσχώρηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα την αποστέρηση της αυτοδιοίκησης του ΤΕΙ Μεσολογγίου και την γενικότερη υποβάθμιση του. Η μεταφορά τμημάτων σε πόλεις που δε διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, η διαρκής απαξίωση του, η αποψίλωσή του από εκπαιδευτικό προσωπικό, η μείωση του αριθμού των εστιών για τη φιλοξενία οικονομικά αδύναμων φοιτητών, είναι μόνο μερικές από τις ενέργειες που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση αυτή, παρόλο που το ΤΕΙ διαθέτει σύγχρονες ιδιόκτητες κτιριακές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετές σχολές, συμπεριλαμβανομένης και της Γεωπονικής. Επιπρόσθετα, το ΤΕΙ διαθέτει 600 ιδιόκτητα στρέμματα, στα οποία υπάρχουν εκατοντάδες εκτάσεις με θερμοκήπια καθώς και άλλες εκτάσεις όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέες υπερσύγχρονες υποδομές.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται η συνεχιζόμενη αδικία που συντελείται σε βάρος τόσο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, όσο και της πόλης μας, αφού στερούμαστε ενός βασικού πυλώνα ανάπτυξης και προόδου.

Ζητάμε, λοιπόν, από το Υπουργείο Παιδείας να εντάξει στο νομοσχέδιο την υπόσχεση – δέσμευση του Πρωθυπουργού για ίδρυση Τμήματος Γεωπονικής, με έδρα που θα πρέπει να βρίσκεται στο Μεσολόγγι, με στόχο τόσο να αξιοποιηθούν οι ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, όσο και να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του νομού μας, ενός νομού που στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή, μέσα από την επιστημονική κατάρτιση των νέων εκπαιδευόμενων. Επιπλέον ζητούμε να παραμείνουν τα υπάρχοντα Τμήματα στο ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Η κυβέρνηση έχει χρέος να διασφαλίσει τη δίκαιη κατανομή των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα ενισχύοντας, παράλληλα, τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τους επιστημονικούς φορείς με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών ανάπτυξης και για τις δύο πλευρές.


 

ΣΥΡΙΖΑ – Οργάνωση μελών Ι.Π. Μεσολογγίου:

Τις τελευταίες ημέρες οι προφήτες της προηγούμενης περιόδου βλέπουμε να εξελίσσονται απ’ τη μια σε επαναστάτες και απ’ την άλλη σε δημόσιους κατήγορους.
Εμείς με απόλυτη ηρεμία θα υπενθυμίσουμε τα εξής:
Κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου για τη Δυτική Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2018 ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας, αλλά και στην παραγωγική ύπαιθρο και των τριών νομών, έχει δημιουργηθεί ένα όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, ανορθολογικό πλαίσιο, ένα εκπαιδευτικό κουβάρι, το οποίο πρέπει να ξεδιαλύνουμε. Και αυτό ήταν αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων και της ανευθυνότητας του παρελθόντος. Με καταργήσεις τμημάτων, με αδικίες, τις οποίες ακόμη πληρώνουμε.
Στόχος μας ήταν με θαρραλέες κινήσεις, πάνω σε στέρεες βάσεις και σε σύνδεση με την τοπική κοινωνία και τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου να επιδιώξουμε την ανάπτυξή του.
“Στο πλαίσιο αυτό” – εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός – “στην Αιτωλοακαρνανία, ιδρύεται Σχολή Γεωπονικών και Θαλάσσιων Επιστημών. Και με αυτό τον τρόπο ορθά αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου. Τον ατέλειωτο φυσικό πλούτο της Λιμνοθάλασσας και το παραγωγικό δυναμικό του πρωτογενούς τομέα στην Αιτωλοακαρνανία (…)”
Τέλος έκανε λόγο για ίδρυση νέων Τμημάτων, που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.
Στη συνέχεια δια στόματος του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου κατά την επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 τονίστηκε ότι η εγκατάλειψη και η ερήμωση των εγκαταστάσεων στο Μεσολόγγι είναι αδιανόητη και ακολούθησε δέσμευσή του στον Πρύτανη του ΤΕΙ ότι το υπουργείο θα συμβάλει στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σήμερα όλη αυτή η προσπάθεια έφτασε στο τέλος της και βρισκόμαστε λίγες μόλις μέρες πριν την ολοκλήρωση της παρέμβασης που θα ξαναφέρει ζωή στην πόλη μας με στέρεα ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά κριτήρια. Προς την κατεύθυνση αυτή σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου είναι σταθερά προσηλωμένος.
Τη στιγμή αυτή καλό θα ήταν να αναλογιστούν όσοι κραυγάζουν, πόσα δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια και δεν εξασφάλισαν ούτε την ασφάλεια, ούτε το υγιές περιβάλλον, ούτε καν την καθαριότητα γύρω από τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ.
Μήπως έτσι φαντάζονται ότι θα δώσουν ώθηση στην ανώτατη εκπαίδευση στην πόλη μας;