heros garden2

Τα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας και το Υπερταμείο

Λαϊκή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

Ακόμα κι οι πιο πιστοί οπαδοί των μνημονιακών πολιτικών δε μπορούν πια παρά  να παραδεχτούν ότι η χώρα έχει πλήρως παραδοθεί στη διεθνή τοκογλυφία και στα ξένα συμφέροντα, σε μια εποχή που ασμένως διατυμπανίζεται από τους κυβερνώντες η «έξοδος» από τα μνημόνια.

Πείθονται όλοι σιγά-σιγά ότι όχι μόνο δεν πρόκειται για έξοδο από τα μνημόνια, αλλά αυτές οι άγριες πολιτικές του ξεπουλήματος της χώρας, της δημόσιας περιουσίας της και της περαιτέρω εξαθλίωσης της Ελληνικής κοινωνίας συνεχίζονται, σ’ αυτή τη νέα μνημονιακή περίοδο.

Η  λαφυραγώγηση της χώρας απ’ το υπερταμείο αυτόν τον καιρό συντελείται και στην Αιτωλοακαρνανία, στον κήπο των ηρώων στο Μεσολόγγι και σε μια σειρά Βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Οι τοπικοί άρχοντες που επί χρόνια αδιαφόρησαν για τις μνημονιακές πολιτικές και τη δράση του υπερταμείου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αρχίζουν τώρα να εννοούν πως όταν φτάνει η φωτιά στο σπίτι του γείτονα θα έρθει και στο δικό τους. Τώρα δήθεν οδύρονται κάποιοι Αιτωλοακαρνάνες παράγοντες  σαν Αντουαννέτες για την αφαίρεση των μνημείων στην περιοχή ευθύνης τους.

Βέβαια οι σχετικές υποκριτικές ανακοινώσεις του κυβερνητικού κόμματος(ΣΥΡΙΖΑ) και στελεχών του για τα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας, που τώρα αρπάζει το υπερταμείο,  αλληλοδιαψεύδονται· όμως το ψέμα σ’ αυτό τον πολιτικό χώρο είναι πλέον το βασικό συστατικό του.

Είναι γνωστό ότι οι αρχαιότητες έχουν κωδικοποιηθεί και δεν αναφέρονται με τα ονόματά τους. Για να καταλάβει κάποιος σε ποια μνημεία αναφέρονται κάθε φορά οι όποιοι κωδικοί  εντάσσονται στο υπερταμείο, θα πρέπει να ανατρέξει στη σκοτεινή λίστα των 10.119 ακινήτων που έχουν περιληφθεί στο ξεπούλημα.

Όσο η χώρα υλοποιεί το μνημονιακό πρόγραμμα με ορίζοντα το 2060 και την υποθήκευση της Πατρίδας για 99 χρόνια, τα πάντα, αρχαιότητες και δημόσια περιουσία θα περιέρχονται  σε ξένα συμφέροντα, στα τοκογλυφικά φαντς και στο υπερταμείο της ανελέητης λαφυραγώγησης.

Ο μόνος δρόμος που μένει στον Ελληνικό λαό είναι η αντίσταση και η ανατροπή όλων αυτών των δυνάμεων που ψηφίζουν και υλοποιούν πολιτικές ξεπουλήματος της χώρας, της ιστορίας και του πολιτισμού της. Η ανεξαρτησία της χώρας μπορεί να επιτευχθεί έξω απ’ την ευρωγερμανική φυλακή της ευρωζώνης, έξω απ’ τα δεσμά της επιτήρησης και των μνημονίων, έξω απ’ τον φαύλο και αδιέξοδο κύκλο της χρεοκρατίας.


Δημήτρης Κωνσταντόπουλος – βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας:

Τέσσερις μήνες μετά την αρχική διαπίστωση ότι στον κατάλογο των 10.119 ακινήτων, τα οποία με απόφαση της κυβέρνησης μεταβιβάζονται στην ΕΤ.Α.Δ.-Α.Ε. και μέσω αυτής στο «Υπερταμείο», συμπεριλαμβάνονται 347 ακίνητα της Αιτωλοακαρνανίας, μαθαίνουμε από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων ότι μεταξύ αυτών είναι εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής. Όπως ο Κήπος των Ηρώων, το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, οι αρχαιολογικοί χώροι της Πλευρώνας και της αρχαίας Ιθωρίας (στον λόφο Αγίου Ηλία Αιτωλικού) καθώς και τα Βυζαντινά Μνημεία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών στο Νεοχώρι Οινιαδών, της Ιεράς Μονής Αγίου Σώστη και του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Σταμνά.

Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας υποθηκεύει την ανάπτυξη και την έξοδο μας από τα μνημόνια. Η εκποίηση όμως της Ιστορίας μας στο «Υπερταμείο», χώρων και μνημείων που έχουν παγκόσμια αναφορά, αφυδατώνουν το παρελθόν μας και την πορεία μας διαχρονικά. Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου, παγκόσμιο σύμβολο αγώνα και αυτοθυσίας για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας, μας ανήκει. Είναι χώμα ποτισμένο με αίμα, είναι ο τόπος έμπνευσης του Εθνικού μας ´Υμνου. Δεν εκχωρείται και δεν παραχωρείται σε κανένα «Υπερταμείο» και με κανένα αντάλαγμα!!!

Να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα εξαιρεί το σύνολο των αρχαίων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων της χώρας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, αλλά και στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπαρξει θεσμική θωράκιση για τη γενικότερη προστασία τους από τέτοιου είδους δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις. Σεβασμός στην ιστορία μας!


 

Σπήλιος Λιβανός:

Παρά τις διαψεύσεις Τσακαλώτου, περισσότερα από 2300 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς διεκδικούνται από το Υπερταμείο και κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Μεταξύ αυτών και πάρα πολλά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας, όπως ο αρχαιολογικός χώρος του Ηρώου Μεσολογγίου, οι αρχαίες πόλεις της Ιθωρίας και της Πλευρώνας, το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, ο Βυζαντινός Ναός Αγίου Γεωργίου Στάμνας και οι Βυζαντινές Μονές Ταξιαρχών, Αγίου Σώστη και Aγίας Αγάθης.

Το γεγονός ότι τη κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει σχετική απόφαση τροποποίησης και απλά περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί μη μεταβίβασης των μνημείων ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο με τα μνημεία που πρέπει να εξαιρεθούν, εντείνει την ανησυχία που ήδη υπάρχει.

Ζητώ από την πολιτεία να δεσμευτεί άμεσα πως κανένα μνημείο δεν θα παραχωρηθεί στο Υπερταμείο για εκμετάλλευση και δηλώνω πως θα συνεχίσω, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να παρακολουθώ το θέμα.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν πωλείται.

 


 

Ε.ΠΑ.Μ. Αγρινίου:

Ο Ένας μετά τον άλλο οι Πολιτικοί και οι Τοπικοί άρχοντες βγάζουν ανακοινώσεις για τα αρχαιολογικά μνημεία. Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου χθες βγάζοντας μια ανακοίνωση με την οποία καλεί τους βουλευτές του νομού να λάβουν άμεσα θέση και πρωτοβουλία για το θέμα της «μεταβίβασης αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά στο «Υπερταμείο».
Θεωρεί αδιανόητη ο κ. Δήμαρχος Μεσολογγίου κάθε συζήτηση για το «ξεπούλημα» του Κήπου των Ηρώων, των εκκλησιών και μονών, καθώς και των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου μας. Ακόμη και η συζήτηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, αποτελεί ασέβεια και προσβολή προς το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και τους δημότες του.
Κλείνοντας ο Δήμαρχος καλεί το Ελληνικό Κράτος και τους διαχειριστές του, για κάθε οικονομική συμφωνία που έχει συνάψει, να ψάξει να βρει το αντίτιμό της. Οι Εξοδίτες, δεν «πουλιούνται» και δεν «αγοράζονται» από κανέναν. Το απέδειξαν 193 χρόνια πριν».
Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε. Από ότι φαίνεται δεν καταλάβατε ακόμα ότι ζούμε υπό Ξένη Κατοχή. Το Ελληνικό Κράτος δεν έχει το δικαίωμα ούτε καρφίτσα να αγοράσει αν δεν πάρει άδεια από το Κατοχικό Καθεστώς.
Ο μόνος τρόπος κύριε Δήμαρχε να μην περάσουν τα μνημεία της Ιεράς Πόλης σας στο Υπερταμείο είναι ένας. Κηρύξτε την Πόλη της Ι.Π. Μεσολογγίου «Ελεύθερη Ελλάδα». Δηλαδή δουλέψτε κανονικά ως δήμος και να μην στέλνετε απολύτως τίποτα στην Κατοχική Διοίκηση. Κατεβείτε στο Λαό του Μεσολογγίου και ενημερώστε τους για την Κατοχή που μας έχουν επιβάλει οι Ξένοι κατακτητές σε συνεργασία με τους ντόπιους δωσίλογους. Κηρύξτε ανεπιθύμητους Όλους τους Κυβερνώντες, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο Βουλευτή
Όπως ακριβώς αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας η Ι. Π. Μεσολογγίου διαθέτει ένα μεγάλο Ιστορικό Μνημείο, τον «Κήπο των Ηρώων», όπου οι Έλληνες κατέθεσαν την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την απελευθέρωση της Πατρίδας από τον Τουρκικό Ζυγό.
Ας γίνει πάλι το Μεσολόγγι αφετηρία για την σύγχρονη απελευθέρωση της Πατρίδας μας από τη νέα Γερμανική Κατοχή. Δυστυχώς οι πολίτες του Μεσολογγίου θα πρέπει να αποδείξουν πάλι στην πράξη ότι δεν πουλιούνται, όπως έκαναν οι προγονοί τους πριν από 193 χρόνια. Οτιδήποτε άλλο κύριε Δήμαρχε είναι κούφια προεκλογικά λόγια.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Δημάρχου Μεσολογγίου, οι Βουλευτές του Νομού άρχισαν να βγάζουν ανακοινώσεις ότι είναι ενάντια στη μεταβίβαση των μνημείων στο «Υπερταμείο».
Που ακριβώς ήταν όλοι αυτοί όταν ψηφίζονταν στις 14 Ιουνίου 2018 το πολυνομοσχέδιο με τα «προαπαιτούμενα των Δανειστών», όπου, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκαν και για τη μεταβίβαση των Μνημείων; Οι μεν του Σύριζα και των ΑΝΕΛ την ψήφισαν οι δε άλλοι την αποσιώπησαν καταθέτοντας εκείνη την εποχή πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση για τις Πρέσπες, έτσι ώστε να μην συζητηθεί καθόλου το πολυνομοσχέδιο για να μην μάθει ο Ελληνικός λαός τι του ετοιμάζουν.
Μόνο το ΕΠΑΜ είχε μείνει να φωνάζει και να προβάλει την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που προειδοποιούσε ότι δεν Νοείται η Ψήφισή Σχέδιου Νόμου από τη Βουλή.
Έρχονται τώρα προεκλογικά με κούφια λόγια να μας πουν δεν ότι δεν συμφωνούν. Γιατί τότε κανένα κόμμα δεν παραιτήθηκε από τη Βουλή, για να μην περάσει; Γιατί δεν παραιτήθηκε πριν δύο μέρες για να μη προχωρήσει η Συνταγματική εκτροπή του Σύριζα; Γιατί δεν παραιτείται τώρα για να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών;
Η απάντηση είναι απλή. Γιατί όλα τα κόμματα της Βουλής θέλουν να γίνουν όλα αυτά. Και να περάσουν τα μνημεία στο Υπερταμείο και να πάρει μια Κυβέρνηση μειοψηφίας ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα εκεί μέσα στη Βουλή είναι ένα κακό θέατρο με κακούς ηθοποιούς και κακό σκηνοθέτη.