29dfeatureimage

Ερωτήσεις & απαντήσεις για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου

Δημοτικός συνδυασμός Ι.Π. Μεσολογγίου ‘Δημιουργική Ανατροπή’:

Στην πολιτική άλλοι επιλέγουν να ανακοινώνουν μακέτες και σχέδια και άλλοι πραγματικά έργα. Η δημοτική αρχή μέχρι στιγμής έχει κάνει το πρώτο. Παραδείγματα όπως το κολυμβητήριο αλλά και οι μακέτες του δρόμου της Τουρλίδας και άλλα, έχουν ανακοινωθεί ενάμιση και δύο χρόνια πριν προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους και ακόμα δεν έχουν μπει σε φάση υλοποίησης. Οι λόγοι που γίνεται αυτό είναι ευνόητοι.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας Ionion P Lines για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Μεσολογγίου με νησιά του Ιονίου μας χαροποίησε ως είδηση από τη μία, από την άλλη μας δημιούργησε άπειρα ερωτηματικά ενόψη και της επερχόμενης προεκλογικής περιόδου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συνεργασία της εταιρείας με το Δήμο. Κατά τη δική μας άποψη πρέπει ο Δήμος να κυνηγάει όλους τους στόχους της πόλης αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται άνευ όρων.
Καλούμε τη Δημοτική αρχή :
Να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα στοιχεία της συμφωνίας και της συνεργασίας, που ανακοινώθηκε και η οποία πιθανότατα θα δεσμεύσει και την επόμενη δημοτική αρχή.
Να μας ενημερώσει εάν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο.
Να μας ενημερώσει αν μελετήθηκαν και αν προβλέπονται τα έργα που απαιτείται να γίνουν στο λιμάνι καθώς και στις συνδετήριες με την Εθνική Οδό Δημοτικές οδούς, ποιο το κόστος αυτών και ποιος ο τρόπος χρηματοδότησης τους ώστε να υλοποιηθούν ουσιαστικά εντός τριών μηνών και να είμαστε συνεπείς ως δήμος στο εγχείρημα.
Να μας απαντήσει για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη λειτουργία του λιμανιού.
Να μας ενημερώσει για το αν και πότε κατατέθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο φάκελος σχετικός με την αδειοδότηση της νέας γραμμής και πότε αναμένεται η πιθανή έγκριση.
Επειδή ως Μεσολόγγι έχουμε χορτάσει σχέδια, επειδή η περίοδος είναι ουσιαστικά προεκλογική και επειδή μήνα Ιανουάριο του 2013 (σαν τώρα δηλαδή) είχαμε αντίστοιχη ανακοίνωση και ακόμα περιμένουμε το πλοίο, καλούμε τη δημοτική αρχή να ενημερώσει τους Δημότες για το τι ακριβώς συμβαίνει και να μην εξαντλείται………σε προεκλογικού τύπου πανηγυρικές ανακοινώσεις , αλλά να αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τα σοβαρά πράγματα.
Χαιρετίζουμε το πλάνο της εταιρίας αλλά ζητάμε άμεση, ειλικρινή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το θέμα και όχι εν κρυπτώ διαδικασίες.


Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

   Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση του υποψηφίου δημάρχου κ. Κ. Λύρου σχετικά με …διάφορα θέματα  αντιλαμβάνεται την έννοια του όρου «μιζέρια» στην πρακτική της εφαρμογή.

Ξεκινούμε λοιπόν πληροφορώντας τον ίδιο  ότι στο Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, δεν «κυνηγάμε» έργα. Έχουμε συντονισμό ενεργειών και προσωπικό υπεύθυνο, με γνώση και εμπειρία που συντάσσει μελέτες και φακέλους τα οποία υποβάλλει στις αρμόδιες αρχές και έτσι εξασφαλίζονται οι χρηματοδοτήσεις των έργων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των Δήμων της χώρας σε ότι αφορά απορροφήσεις χρηματοδοτήσεων και αξιοποίησης δυνατότητων μέσα από προγράμματα.

Άξιο απορίας είναι επίσης η πλήρης άγνοιά του για τον δρόμο της Τουρλίδας. Αν και όπως δηλώνει ο ίδιος ενεργοποιείται επαγγελματικά στον κατασκευαστικό τομέα, δεν γνωρίζει πως η συγκεκριμένη οδός είναι επαρχιακή και όχι δημοτική, συνεπώς ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα άλλα δύο έργα πάντως της Ο.Χ.Ε. (ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση πιο αναλυτικά) σε Μεσολόγγι και Αιτωλικό έχουν εγκατεστημένους ανάδοχους κατασκευής. Για κάποιο λόγο πάντως ο ίδιος δεν αναφέρεται σε αυτά…Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες, προχωρά και το Αρχαιολογικό μουσείο με ανάδοχο έργου.

Σε ότι αφορά δε το κολυμβητήριο, αυτή η δημοτική αρχή έκανε πράξη κυβερνητικές υποσχέσεις 30 και παραπάνω ετών.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ασφαλώς δεν έγινε πίσω από «κλειστές πόρτες» κι ούτε χρειάσθηκε καμιά «μυστική διπλωματία» για να ολοκληρωθεί. Ο διάλογος που προηγήθηκε ήταν στοχευμένος, με σοβαρότητα και χωρίς επικοινωνιακές «κορώνες». Δεν υπογράφηκαν κανενός είδους «χαρτιά» και «σύμφωνα» και ασφαλώς κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που έλαβε αυτή η δημοτική αρχή γι’ αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό βήμα του δήμου, μπορεί ν’ ακυρωθεί από τον ίδιο εάν και εφόσον εκλεγεί δήμαρχος… Προς το παρόν, ο Δήμος εκτελεί το έργο της εκβάθυνσης του διαύλου, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης του λιμένα Μεσολογγίου.

Για τα υπόλοιπα τεχνικά ζητήματα μπορεί ν’ απευθυνθεί στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και να ενημερωθεί σχετικά.

Επίσης θα τον καλέσουμε να μας πει ποια ακριβώς έργα – χερσαία και θαλάσσια – εννοεί και τα οποία θεωρεί ως απαραίτητα για την ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, μήπως μας διαφεύγει κάτι. Πολύ πιθανόν όμως να μην έχει αφεθεί τίποτε στην τύχη του. Επίσης να γίνει πιο σαφής όταν μιλά για «επιπτώσεις» στο λιμάνι, το οποίο προφανώς αγνοεί πως ήδη είναι εμπορευματικό και χρησιμοποιείται μάλιστα για την μεταφορά μεγάλων φορτίων (π.χ. ανεμογεννήτριες).

Σε κάθε περίπτωση επειδή είναι λίγο δύσκολο ν’ αντιληφθούμε τον ειρμό των σκέψεων του κ. Λύρου, θα προτείναμε στον ίδιο ν΄ αποκτήσει πρώτα προσωπική άποψη για το Δήμο. Από την ανακοίνωσή του αποδεικνύεται πως αγνοεί στοιχειώδη και βασικά δεδομένα-υποδομές (εισόδους και εξόδους πόλης, περιμετρικές οδοί, δυναμικότητα λιμένα, προσβάσεις στο οδικό δίκτυο, όρια αρμοδιοτήτων κ.α.), ανακυκλώνοντας τη «μιζέρια» και την άγνοια, στην–μάλλον ασύνδετη -ροή των γραφομένων του.