Εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN για μαθητές του Μεσολογγίου

Έναv πλούτο εμπειριών και γνώσεων, προσέφερε στους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς των Γυμνασίων Νεοχωρίου,Ευηνοχωρίου και Αιτωλικού,το ταξίδι τους με τελικό προορισμό το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), το μεγαλύτερο σε έκταση, κέντρο πυρηνικών ερευνών, επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένο για την ηλικία τους εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από Έλληνες ερευνητέςπου εργάζονται στα πειράματα του κέντρου. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα επιτεύγματα και την απίστευτη γνώση που παράγεται εκεί με τη συνεργασία επιστημόνων από όλο τον κόσμο . Η περιήγησή τους μέσα σε αυτό το υψηλής τεχνολογίας πολυεθνικό περιβάλλον , η είσοδός τους στο πείραμα ALICE(που είναι από τα πιο μεγάλα) και η επαφή τους με τόσους Έλληνες επιστήμονες ήταν ένας από τους επιδιωκόμενους στόχους του ταξιδιού αυτού. Ένας ακόμη προορισμός ήταν το Πολυτεχνείο της Λοζάνης (EPFL), όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο κτήριο ROLEX(βιβλιοθήκη) και στο εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής, με πολύτιμο ξεναγό τον διδακτορικό φοιτητή Δημήτρη Τσιτσόκα. Η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε με την φροντίδα του Μεσολογγίτη, διακεκριμένου καθηγητή του Πολυτεχνείου της Λοζάνης κ. Νικολάου Γερολιμίνη.

Το πρόγραμμα του ταξιδιού, εμπλουτίστηκε με περιήγηση και επισκέψεις σε μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη της Γενεύης, όπως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, το Μέγαρο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ξύλινο επιβλητικό μνημείο της Σπασμένης Καρέκλας, το εμβληματικό σιντριβάνι Ζετντ΄Ο, μέσα στη λίμνη Λεμάν, το Διεθνές Μουσείο Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
Η επίσκεψη στη Μεσαιωνική πόλη Υβουάρ, ήταν μια παραμυθένια απόδραση, σε αυτό το ανέπαφο από τον χρόνο, Γαλλικό χωριουδάκι.

Στη Λωζάνη, η περιήγηση ανάμεσα σε πλήθος εκθεμάτων και μνημείων του πάρκου των Ολυμπιακών Αγώνων τους υπενθύμισε το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η διαδρομή ανάμεσα στους διάσημους αμπελώνες που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της UNESCΟ, στην περιοχή του Βεβέ και του Μοντρέ,και το κάστρο του Σιγιόν,τους ταξίδεψε στο χρόνο, μαζί με διάσημους ρομαντικούς συγγραφείς (Βίκτωρ Ουγκώ και Λόρδο Βύρωνα) και καλλιτέχνες (Τσάρλι Τσάπλιν και Φρέντυ Μέρκιουρι) που έζησαν, έστω και για λίγο, εκεί.

Το ταξίδι της επιστροφής προς Ιταλία έγινε μέσα από τις επιβλητικές Άλπεις, σε 2005 μ. υψόμετρο! Για το τέλος έμεινε ο βραδινός περίπατος στο κέντρο του Μιλάνου, στο κάστρο των Σφόρτσα, στον καθεδρικό ναό Duomo, στην Σκάλα και στο εμπορικό κέντρο Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙ. Ήταν μια βόλτα ανάλογη με το κλίμα των Χριστουγέννων!
Εκπαιδευτικές εκδρομές τέτοιας ποιότητας, στοχοθεσίας και επιτυχίας επιβεβαιώνουν ότι η γνώση δεν παράγεται μόνο εντός της σχολικής τάξης. Μαθητές, κηδεμόνες /γονείς και καθηγητές μέσα από μια τέτοια εμπειρία αποκομίζουν ποικίλα πνευματικά, ηθικά και συναισθηματικά οφέλη.
Ευχόμαστε οι μαθητές μας να συνεχίσουν να έχουν τη «δημιουργική περιέργεια» που θα τους ανοίγει τα φτερά τους για όλο και πιο μακριά , για όλο και πιο ψηλά!

Οι υπεύθυνοι της εκδρομής
Φώτιος Σκληρός, Ανδριανή Χαλαζιά, Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου, Ζωη Περδικάκη, Ελένη Αντζουλάτου