Θάνατος εργαζόμενου σε ιχθυοκαλλιέργεια στον Αστακό

Με αφορμή το θάνατο ενός εργαζομένου στις ιχθυοκαλλιέργειες της Εταιρείας ΝΗΡΕΑΣ Α.Ε., το ΕΠΑΜ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος. Θα θέλαμε όμως να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα στα συνδικάτα, που το ένα μετά το άλλο βγάζουν ανακοινώσεις, οι οποίες πολύ σωστά εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους, όμως δεν θέτουν καθόλου το θέμα της ΚΑΤΟΧΗΣ που έχει επιβληθεί στην πατρίδα μας από την Γερμανία μέσω της ΕΕ και της ΕΚΤ. Αντίθετα διαβάζουμε για τις τεράστιες ευθύνες που έχει η Κυβέρνηση για τους θανάτους που δήθεν λένε ονομάζονται εργατικά ατυχήματα.

Για ποια κυβέρνηση μας λέτε κύριοι συνδικαλιστές; Όλος ο κόσμος τόχει τούμπανο και σεις κρυφό καμάρι. Στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά ντόπιοι δωσίλογοι οι οποίοι συνεργάζονται πλήρως με τους κατακτητές της πατρίδας μας. Σύμφωνα με το νόμο 4336/14-8-2015 καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει κανένα μέτρο υπέρ των εργαζομένων αν πρώτα δεν ενημερωθούν και δεν συμφωνήσουν οι κατακτητές της πατρίδας μας.

Η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες καταλήγει με την ευχή «Κανένας μόνος του όλοι στο σωματείο». Κύριοι του σωματείου, κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, όχι μόνο της δικής σας επαγγελματικής ομάδας αλλά όλων των επαγγελματικών ομάδων, με τη συσπείρωση στα ανάλογα σωματεία. Όπως την περίοδο 1941-1944 έτσι και τώρα, τα προβλήματα θα λυθούν μόνο με την ένωση όλων των επαγγελματικών ομάδων κάτω από ένα πρόταγμα. «Την ανατροπή του καθεστώτος ΚΑΤΟΧΗΣ που έχει επιβληθεί». Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε ξανά το κράτος στα χέρια μας, ώστε να υπάρχει και να λειτουργεί υπέρ των Ελλήνων πολιτών και εργαζόμενων και όχι υπέρ των κατακτητών όπως συμβαίνει σήμερα.

ΕΠΑΜ Αγρινίου


 

Θανατηφόρο ατύχημα συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στην μονάδα παραγωγής ψαριών ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ στην περιοχή του Αστακού στο νησάκι Πεταλάς. Εργαζόμενος 51 ετών βρέθηκε νεκρός στα βράχια με πιθανή αιτία την ανατροπή της βάρκας στην οποία επέβαινε λόγο ακραίων καιρικών φαινομένων (δυνατοί άνεμοι, φουσκωμένη θάλασσα) σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζόμενων της επιχείρησης. Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν έμπειρος στην εργασίας του και ήταν υπάλληλος της εταιρίας για 25 χρόνια περίπου. Εδώ τίθεται το ερώτημα πως ένας εργαζόμενος ,με την εμπειρία του θανόντα, εκτίμησε λάθος τις καιρικές συνθήκες και πως η εταιρία δεν είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων της όταν αναγκάζονται να δουλεύουν με ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζόμενων ο 51χρονος την μέρα του ατυχήματος είχε βάρδια φύλακα των μονάδων, βάρδια όπου και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει γίνει με επικίνδυνες συνθήκες και το ότι δεν είχε συμβεί μέχρι τώρα κάποιο ατύχημα ήταν απλά θέμα τύχης. Η ΝΗΡΕΥΣ ΑΕ και άλλες εταιρίες έχουν εξαγοραστεί από εταιρίες Αμερικάνικων συμφερόντων και έχουν απαγορεύσει τον συνδικαλισμό στους εργαζόμενους και όποιος δεν συμμορφώνεται χάνει την δουλεία του. Οι ευθύνες της εταιρίας για τον θανάτου του εργαζόμενου είναι τεράστιες και πρέπει οι κρατικές αρχές να ερευνήσουν πλήρως τα αίτια που έφεραν αυτό το τραγικό συμβάν και να αποδοθούν ευθύνες.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος.
Πρέπει να επιβάλλεται η τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας ώστε να μην ξανά θρηνήσουμε θύματα
ΝΑ ερευνηθεί άμεσα από τις κρατικές αρχές η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες
ΟΙ εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες και που δεν μπορούν να καταπατώνται για το κέρδος κανενός.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια προς τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους του αδικοχαμένου εργαζόμενου που πνίγηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 Γενάρη 2019 σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα του «ΝΗΡΕΑ» στο νησί Πεταλάς, κοντά στον Αστακό και σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα – τσεκουρεμένα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι. Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών.

Έτσι και ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό, η εταιρεία έστειλε τον εργαζόμενο στο μεροκάματο του θανάτου. Επίσης εδώ και αρκετό διάστημα, με απόφαση της εργοδοσίας, το συγκεκριμένο πόστο του φύλακα στα κλουβιά εκτελείται με ένα φύλακα παρά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων να εκτελείτο με δύο φύλακες.

Αυτό το θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στην ατελείωτη λίστα των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς. Για μας είναι καθαρό ότι για αυτό το εργατικό ατύχημα όπως και για όλα τα άλλα δεν φταίει η κακιά η ώρα, αλλά τα ελλιπή μέτρα προστασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων όπως στον “ΝΗΡΕΑ”. Μπαίνει στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλειά των εργαζόμενων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες.

Απαιτούμε:

– Την άμεση διερεύνηση του εργατικού δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών.

– Την άμεση στήριξη της οικογένειας του νεκρού.

– Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.

– Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Οι υποστελεχωμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν κάνει τους χώρους δουλειάς “αρένες θανάτου”.

Αυτή είναι η “νέα εποχή” της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και του τέλους των μνημονίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που μπροστά στο μέγιστο δυνατό κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν λογαριάζει ούτε την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα».