Ο εορτασμός των Θεοφανείων

Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκαν η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στη συνέχεια την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, παρουσία των αρχών της Ιεράς Πόλεως και ακολούθως άπαντες με λιτανευτική πομπή μετέβησαν στο λιμάνι της Ιεράς Πόλεως, όπου ο Σεβασμιώτατος, από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα.
Παρά το ψύχος που επικρατούσε, αρκετοί ήταν οι νέοι που βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Από τον Σεβασμιώτατο έλαβαν όλοι ως ευλογία από ένα μικρό ενθύμιο, ενώ ο νέος που ανέσυρε τον Σταυρό έλαβε ένα ενθύμιο κι έναν επιστήθιο χρυσό Σταυρό.
Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, με αφορμή την χαρμόσυνη ημέρα των Θεοφανείων, ευχήθηκε με τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Διακηρύσουμε όλοι, σήμερα, ότι είμαστε πολιτισμένοι, ότι έχουμε πολιτισμένο κόσμο και ότι εμείς οι άνθρωποι ζούμε σ’ ένα πολιτισμό. Όμως, αν δούμε την πραγματικότητα, βλέπουμε ότι κάθε άλλο παρά πολιτισμένοι είμαστε, γιατί δεν ζούμε σ’ ένα ήρεμο περιβάλλον και με μια ήρεμη ζωή. Έχουμε άγχος, αγωνία, ζούμε με εχθρότητα μεταξύ μας, συνεχώς γεγονότα και εγκλήματα βλέπουμε και ζούμε, δυστυχώς. Αυτό το λέω, γιατί όταν μελετήσουμε όλη αυτή την κατάσταση, την σημερινή, θα δούμε ότι απουσιάζει από τη ζωή μας ο Επιφανής Θεός, ο Χριστός μας. Ενώ, όταν υπάρχει ο Χριστός, δεν ζούμε τέτοια γεγονότα. Πράγματι, μόνο τότε θα ζει με ηρεμία και με γαλήνη ο κόσμος μας! Αυτό θα ήθελα να ευχηθώ:
» Σήμερα, εορτή των Θεοφανείων, όλοι μας να κατανοήσουμε ότι ηρεμία, γαλήνη, ευτυχία στον κόσμο και πρόοδο στην Πατρίδα μας δεν θα έχουμε ποτέ, αν δεν φέρουμε τον Επιφανέντα Χριστό στην καρδιά μας και την Χάρη του Θεού μέσα μας! Θα παρακαλέσω ακόμη, και προσεύχομαι πολύ γι’ αυτό, να φωτίσει ο Θεός τους άρχοντες (πάσης φύσεως άρχοντες – αφού ποτέ δεν κομματίζουμε), να καταλάβουν ότι μόνο ο Χριστός θα σώσει την Πατρίδα μας. Να ευχηθούμε, επίσης, και ό λαός μας να κατανοήσει ότι πρέπει να επιμείνει στους άρχοντες, να φέρουν το Χριστό στη ζωή, στην Ελλάδα. Έτσι θα έχουμε Θεοφάνεια, έτσι θα έχουμε πρόοδο, έτσι θα έχουμε ευτυχία αληθινή. Το εύχομαι με όλη μου την καρδιά: Να έχουμε πάντοτε Θεοφάνεια! Μην το ξεχνάμε ποτέ: Ο Θεός εφάνη και ήλθε για να μείνει στην καρδιά μας. Χρόνια πολλά, Ευλογημένα και Αγιασμένα!»
Στην πόλη του Αγρινίου επίκεντρο των εορτασμών αποτελεί πάντα ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του πολιούχου Αγίου Χριστοφόρου. Των ιερών ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κανάγκας κ. Θεοδόσιος, παρουσία των αρχών της πόλεως και πλήθους πιστών.
Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό, με λιτανευτική πομπή μετέβησαν άπαντες στην δεξαμενή του Αγρινίου, όπου ο Μητροπολίτης Κανάγκας τελώντας την ακολουθία του αγιασμού των υδάτων έριξε τον Τίμιο Σταυρό στα νερά της δεξαμενής.
Η ακολουθία του αγιασμού των υδάτων τελέστηκε επίσης σε όλη την Ιερά Μητρόπολη και με τον Τίμιο Σταυρό αγιάσθηκαν τα νερά της θάλασσας, όπως στην Αμφιλοχία, στον Αστακό, στη Βόνιτσα, στο Μενίδι και αλλού, καθώς και σε πολλά σημεία του Αχελώου ποταμού και της μεγάλης λίμνης Τριχωνίδας.


Αγρίνιο:

Με τη δέουσα λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τιμήθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο. Ακολούθησε η τελετή αγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη δεξαμενή παλαιού Αγίου Χριστοφόρου.

Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου παρουσία πλήθους πιστών. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, με κατεύθυνση τη δεξαμενή του Παλαιού Αγίου Χριστοφόρου όπου έγινε ο Αγιασμός των Υδάτων και η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Την πομπή συνόδευσαν  δεκάδες πιστοί ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

Στο μήνυμα της σημερινής ημέρας αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου: «Ο εορτασμός των Θεοφανείων  αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές της Χριστιανοσύνης  και του Ελληνισμού. Εύχομαι η ανέσπερη λάμψη των Φώτων να αναγεννήσει τις ψυχές όλων των Ελλήνων, να σημάνει την λύτρωση και την πνευματική αναγέννηση. Να  φωτίσει όλους  μας,  και τον καθένα ξεχωριστά,  ώστε να μπορέσουμε  να βαδίσουμε στον δρόμο της ομοψυχίας  με αισιοδοξία και ενότητα. Ας ελπίσουμε  ότι το 2019 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την πόλη μας και την Χώρα.  Χρόνια πολλά.»


Ιερή Πόλη Μεσολογγίου:

Με την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, παρουσία του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στρατιωτικών αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς επίσης πλήθους κόσμου, το πρωί σήμερα -Εορτή των Αγίων Θεοφανείων -αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, έγινε η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Λιμάνι του Μεσολογγίου.
Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν, αρκετοί ήταν οι κολυμβητές που τίμησαν και φέτος το έθιμο βουτώντας στα παγωμένα νερά. Την επίσημη πρώτη εμφάνιση μετά την ανασύστασή της, έκανε σήμερα και η Δημοτική Φιλαρμονική «Χρήστος Καψάλης», συνοδεύοντας την Πομπή από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

 


Ναύπακτος:

Με την δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε στην Ναύπακτο, στο γραφικό λιμάνι της, ο Καθαγιασμός των Υδάτων.

Είχε προηγηθή η Αρχιερατική θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέπτυξε το ψαλμικό χωρίο «ραντιείς με υσσώπω και καθαρισθήσομαι, πλυνείς με και υπέρ χιόνα λευκανθήσομαι», μιλώντας για το Βάπτισμα και την καθαρτική και φωτιστική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

Κατόπιν σχηματίσθηκε λιτανευτική πομπή μέχρι το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Παρόλο το κρύο, οπωσδήποτε λιγότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, πολλοί νέοι και παιδιά έπεσαν στα κρύα νερά του λιμανιού για να πιάσουν τον Σταυρό. Τον Σταυρό έπιασε τελικά ο φοιτητής Παναγιώτης Λουκόπουλος, μετά από κολύμβηση εκατό περίπου μέτρων που είναι η διάμετρος του κυκλικού λιμανιού, αλλά με ελάχιστη διαφορά, μιάς παλάμης, από μια μικρή κολυμβήτρια μόλις δώδεκα (12) ετών! Ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον επιστήθιο σταυρό στον πρώτο κολυμβητή, αλλά επήνεσε και την δεύτερη μικρή κολυμβήτρια και την κάλεσε στην Μητρόπολη να της δώση και εκείνης έναν επιστήθιο ασημένιο γιαννιώτικο σταυρό.