snow1 1

Στον απόηχο της κακοκαιρίας η Αιτωλοακαρνανία

(Μεσολόγγι – Αράκυνθος)

(Μεσολόγγι – Αράκυνθος)

(Μεσολόγγι – Αράκυνθος)

(Θέρμο)

(Χιονόπτωση στο κέντρο του Αγρινίου την Παρασκευή 4/1/2019 το βράδυ)

(Αγρίνιο)

(Η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά στην ορεινή Ναυπακτία)

 

Η κατάσταση του οδικού δικτύου της Αιτωλοακαρνανίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας μας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών επικρατούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές συνθήκες:

ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 1. 2 χλμ ΕΠ.ΟΔ. Εμπεσού-Αυλάκι
 1. 20-52 χλμ E.O. Αγρινίου-Καρπενησίου
 1. 10 – 25 χλμ ΕΠ. ΟΔ. Αμφιλοχίας-Εμπεσού
 1. Επαρχ. Οδός Γέφυρα Βέργας-Πετρώνα-Αλευράδα-Γέφυρα Τατάρνας από (3 χλμ.) Γέφυρα Βέργας έως Γέφυρα Τατάρνας
 1. Επαρχ. Οδό Αγρινίου-Εμπεσού από (55 χλμ.) οικισμό Ποταμιά Σταθά προς Παλαιό Σταθά
 1. Επαρχ. Οδός Αγρινίου- Εμπεσού-Άρτας από Πατιόπουλο (73 χλμ.) -Χρυσοπηγή (80 χλμ.) έως Καθαροβούνι (93 χλμ.)
 1. Επαρχ. Οδός Εμπεσού-Περδικακίου-Αυλακίου από 2χλμ. Εμπεσού έως 38 χλμ. (Αυλάκι)
 1. Επαρχ. Οδός Νέου Χαλκιόπουλου-Π. Χαλκιόπουλου-Τρικλίνου-Γέφυρας Τατάρνας από (3 χλμ.) Παλιό Χαλκιόπουλο έως (15 χλμ.) Τρίκλινο και (21χλμ.) Γέφυρα Τατάρνας
 1. 1χλμ έως το 18 χλμ της Ε.Ο. Καλλιθέας –Προυσού.
 1. ΕΠ.ΟΔ. Θέρμου-Δρυμώνα
 1. Θέρμου-Διασελάκι-Πέρκου, ειδικότερα από το 13οχλμ εως και την τ.κ. Πέρκου
 1. Θέρμου- Χαλικίου, ειδικότερα από το 13οχλμ έως και την τ.κ. Χαλικίου
 1. Θέρμου- Κόνισκας, ειδικότερα από το 10οχλμ έως και την τ.κ. Κόνισκας,
 1. Θέρμου-Ναυπάκτου, ειδικότερα από 10ο χιλ. τ.κ. Καημένα Αμπέλια έως 20ο χιλ. τ.κ. Καλουδίου
Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

λόγω παγετού .

 1. Επαρχ. Οδός Θέρμου-Αργυρού Πηγαδίου, ειδικότερα από το 13οχλμ εως και την τ.κ. Αργυρού Πηγαδίου

Επαρχ. Οδός από Τ.Κ. Αγ. Ιωάννη έως τα χωριά Διπλάτανος και Αργυρό Πηγάδι

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης
ΑΙΤΩΛΙΑΣ Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου –Πλατάνου από Τ.Κ. Παλαιοπύργου – Τ.Κ. Πλατάνου

Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου-Άνω Χώρας πάνω από τα 400 μέτρα υψόμετρο

Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου –Πλατάνου Από το ύψος του Τ.Κ. Πλατάνου και άνω –Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου –Τ.Κ. Κλεπάς Τ.Κ. Αράχωβας – Ψήλος Σταυρός

Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου-Άνω Χώρας-Κρυονερίων από Τ.Κ. Λιμνίτσας-Τ.Κ. Άνω Χώρας

Τ.Κ. Αμπελακιώτισσας – Τ.Κ Κάτω Χώρας

Επαρχιακή Οδός Ναυπάκτου- Γραμμένης Οξιάς- Τ.Κ. Ελατόβρυσης

Επαρχιακή οδός Ναυπάκτου- Γραμμένης Οξιάς από Τ.Κ Καλλονή, Τ.Κ Κυδωνιά Τ.Κ. Λεύκας, Τ.Κ. Γραμμένης Οξιάς, Τ.Κ. Μανδρινής

Από Τ.Κ. Παλαιόπυργου προς Τ.Κ. Ελευθέριανης

Από Τ.Κ. Πιτσιναίικα προς Τ.Κ Ρηγανίου

Από Τ.Κ. Αράχωβας προς Τ.Κ. Λιβαδακίου

Επαρχιακή οδός Μεσολογγίου – Κερασόβου από Τ.Κ. Ρέτσινων έως Τ.Κ. Κερασόβου

Ανοιχτό το βασικό επαρχιακό δίκτυο

Απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόστρωσης -πάγου
1. Από Τ.Κ. Κρυονερίων- Τ.Κ. Περδικόβρυσης Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης
2. Δημοτική οδός Ναυπάκτου Βομβοκούς Από διασταύρωση Λεύκας προς Τ.Κ. Βομβοκούς Διακοπή κυκλοφορίας λόγω παγετού

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Με τρία μεγάλα μηχανήματα έργου ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου πραγματοποιεί καθαρισμούς δρόμων που οδηγούν στις ορεινές κοινότητες του Αρακύνθου, παρουσία των αντιδημάρχων Γ. Καραπαπά και Αγαθάγγελου Κότσαλου, του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΜ Γ. Κοντογιάννη καθώς επίσης προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Η σφοδρή χιονόπτωση που συνεχιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας προκάλεσε προβλήματα στην οδική πρόσβαση τα οποία μάλιστα ξεκινούσαν από πολύ χαμηλότερα ύψη (Κάτω Ρέτσινα). Αυτή τη στιγμή ο αποχιονισμός συνεχίζεται στις περιοχές των Ελληνικών, του Κουδουνίου και των οικισμών Μελικοκέϊκα και Καρύτσα. Λόγω της χιονόπτωσης αυξημένη είναι η κίνηση των επισκεπτών στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου, οι οδηγοί ωστόσο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικά δε κατά τις βραδινές ώρες, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα κρίνεται απαραίτητη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν, ενδεχομένως να προκαλέσουν παγετό.


Δήμος Αγρινίου:

Σε διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει από την επιδείνωση του καιρού βρίσκεται ο μηχανισμός του Δήμου Αγρινίου.

Τα  μηχανήματα  που έχει στην διάθεσή του ο Δήμος  εξακολουθούν να επιχειρούν για την διάνοιξη και τον καθαρισμό του οδικού δικτύου σε ορεινές τοπικές κοινότητες όπου  η κυκλοφορία δεν διεξάγεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παράλληλα έχουν εφοδιαστεί με αλάτι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Ήδη έχουν αντιμετωπιστεί  τα προβλήματα στην Καλλιθέα, Αγία Παρασκευή, Αγία Βαρβάρα  και Σπαρτιά.

Όπως ανέφεραν οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Γκρίζης και Γιώργος Μελιάδης, οι οποίοι συντονίζουν την επιχείρηση,  αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και αποτελεσματικά  τα  προβλήματα που προέκυψαν στο οδικό δίκτυο ευθύνης του Δήμου Αγρινίου.

Για την προστασία των πολιτών  και σήμερα  μέχρι τις 21.00μ.μ. θα είναι διαθέσιμοι οι θερμαινόμενοι χώροι του ΚΑΠΗ Αγίου Δημητρίου  ενώ σε 24ωρη βάση  λειτουργεί η θερμαινόμενη αίθουσα στις Δομές Αστέγων Δήμου Αγρινίου, που βρίσκονται στο 3ο χλμ. Αγρινίου-Ιωαννίνων (περιοχή Λειβαδάκι). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2641053202 και 2641027512.


Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:

Στο μέτωπο της κακοκαιρίας, στην ορεινή Ναυπακτία, βρέθηκε σήμερα η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά όπου μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας κ. Θωμά Κοτρωνιά συμμετείχαν στον συντονισμό των προσπαθειών για την βελτίωση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του νομού. Συγκεκριμένα η κ. Σταρακά και ο κ. Κοτρωνιάς μετέβησαν σε περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας ,όπου σημειώνονται τα περισσότερα προβλήματα λόγω της σφοδρότητας και της διάρκειας των φαινομένων τα οποία συνεχίζονται και είχαν ιδία άποψη για τη φύση και το μέγεθος των προβλημάτων αυτών. Περιφέρεια και Δήμος δίνουν πραγματική μάχη για να κρατήσουν το κεντρικό επαρχιακό και οδικό δίκτυο ανοικτό.
Ο κυριότερος όγκος των προβλημάτων επικεντρώνεται σε περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας και συγκεκριμένα στην Επαρχιακή Οδό Ναυπάκτου – Γραμμένης Οξυάς και συγκεκριμένα στις Τ.Κ. Ελατόβρυσης, Λεύκας, Καλλονής, Κυδωνιάς, Γραμμένης Οξυάς και Μανδρινής καθώς και στις Τ.Κ. Παλαιόπυργου, Ελευθέριανης, Αράχωβας και Λιβαδακίου, όπου εντείνονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας από τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Περιφέρειας, τα μισθωμένα μηχανήματα καθώς και τα μηχανήματα του Δήμου Ναυπακτίας.
Προβλήματα επίσης υπάρχουν στην Ε.Ο. Καλλιθέα – Προυσού καθώς και στο Ε.Ο Αγρινίου –Καρπενησίου από το ύψος της ΤΚ Ποταμούλας μέχρι τα όρια νομού όπου επιχειρούν μηχανήματα της Περιφέρειας καθώς και μισθωμένα ενώ γίνεται και ρίψη αλατιού. Τέλος στην Ε.Ο Εμπεσού – Περδικάκι –Αυλάκι επιχειρεί μισθωμένο μηχάνημα για τον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου.
Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στα προαναφερόμενα οδικά τμήματα καθώς και σε πολλές ορεινές και ημιορεινές περιοχές που υπάγονται στους Δήμους Αγρινίου, Θέρμου και Αμφιλοχίας διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.
Η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε σχετικά : « Προτεραιότητα μας είναι να κρατηθεί το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο ανοικτό. Είναι μια δύσκολη νύχτα και πασχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό».