Πλημμύρες σε Μαγούλες και Χαλίκι Αιτωλικού

Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου:

Μετά τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή Μαγούλες και Χαλίκι Αιτωλικού, από το γραφείο του Αντιδημάρχου Ανδρέα Κότσαλου γίνεται γνωστό ότι:
«Τα νέα προβλήματα σε Μαγούλες και Χαλίκι Αιτωλικού που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις των ημερών, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την ανάγκη της υλοποίησης των δεσμεύσεων αναφορικά με αντιπλημμυρικά έργα που έχει άμεση ανάγκη η περιοχή. Την 19η Ιανουαρίου 2018, τον Δήμο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έχοντας ως αντικείμενο συζήτησης τα έργα που προτάθηκαν από τις υπηρεσίες μας, προς αποφυγή νέων πλημμυρών κατά μήκος της Ιόνιας οδού, ειδικότερα δε από τα σημεία όπου βρίσκεται οικισμοί. Αυτούσια αναφέρεται ότι {…Ειδικότερα, υποβλήθηκαν οι διαπιστώσεις και η προτεραιότητα αναγκών και προβλημάτων πλημμυρισμών, όπως αυτές καταγράφηκαν από το Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου μετά την κατασκευή της Ιόνιας Οδού. Όπως επισημάνθηκε δε προς τους εκπροσώπους των Υπηρεσιών του Υπουργείου, κατά μήκος της κατασκευής του οδικού έργου (το οποίο διέρχεται εγγύτατα από οικισμούς), έχουν παρατηρηθεί αστοχίες οι οποίες θα πρέπει άμεσα ν’ αποκατασταθούν προς αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων. Παράλληλα είναι απαραίτητη η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και η βελτίωση των υφιστάμενων έργων με σκοπό να δοθούν οριστικές λύσεις…19-1-2018}.
Ειδικά στην περιοχή του Κεφαλοβρύσου, Χαλικίου – Μαγούλες, Χρυσοβεργίου, ευρύτερη περιοχή παραλίας Σταμνάς, οι τεράστιοι όγκοι νερού σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η δημιουργία χειμάρρων που ακολουθούν ανεξέλεγκτη πορεία λόγω παρεμβάσεων, προκάλεσαν και πάλι αλυσιδωτά προβλήματα για τα οποία μηχανικός εξοπλισμός της Περιφέρειας υποστηριζόμενος από μηχανήματα του Δήμου έσπευσαν ν’ αποκαταστήσουν. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύθηκε. Η δημιουργία ευρύτατων αντιπλημμυρικών έργων τα οποία ήδη έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υποδομών θα δώσει τις οριστικές λύσεις στο σοβαρό αυτό πρόβλημα. Έως τότε, αυτόκλητοι «σωτήρες» φωτογραφιζόμενοι ως επισκέπτες στους σωρούς των χωμάτων δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό και χρήσιμο, πέρα από την εξυπηρέτηση των πολιτικών τους φιλοδοξιών. Εκτός κι αν θέτουν εθελοντικά την γνώση, την επιστημονική τους κατάρτιση, την προσωπική εργασία και τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους στην διάθεση των υπηρεσιών.


Κώστας Λύρος:

Σήμερα διαπιστώσαμε για ακόμα μια φορά πόσο ανέτοιμοι είμαστε στα φαινόμενα των βροχοπτώσεων. Με την πρώτη βροχή του χειμώνα οι περιοχές Χαλίκι και Μαγούλες Αιτωλικού πλημμύρησαν με σοβαρότατες ζημιές για τους κατοίκους και φυσικά με τρομερές ανησυχίες αφού η σημερινή βροχή δεν ήταν ακραία .
Τι θα γίνει αύριο με κάποια πιο μεγάλη νεροποντή , αφού λίγα λεπτά της ώρας με μια μεσαίας ένταση βροχή τους προξένησε τόσες ζημιές και προβλήματα;
Γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς με το πρόβλημα αυτό, το οποίο είναι γνωστό από πέρυσι , που ξανά καταστράφηκαν περιουσίες στις ίδιες περιοχές ;
Γιατί μόνο λόγια και νούμερα τρέλα για αντιπλημμυρικές προστασίες και ο κόσμος απροστάτευτος ;
Ποσό αποτυχημένα λειτουργεί το σύστημα !! Και ποσό αδιάφορα στον πόνο και στα προβλήματα των ανθρώπων !
Τι περιμένουν να γίνει για να ξυπνήσουν οι αρχές ; Πρέπει να κινδυνεύσουν ζωές για να πράξει η Δημοτική αρχή το έργο της!
Είμαστε ,άραγε, σοβαροί στο έτος 2018 να επικαλούμαστε την τύχη μας που δεν έβρεξε πιο πολύ !

Οφείλουμε πια να ενεργοποιηθούμε για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στον τόπο μας .
Αυτό, για μας είναι στόχος και δέσμευση !
Εμείς και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε !